Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
A pre vsetkych pisem len, ze staci, aby pani ucitelky boli v praci 7 alebo 8 hodin a nebol by problem, ze nema kto byt pri predskolakoch, ktori uz vsetci ozaj spat nepotrebuju.
@danielle799
Suhlasim. Stale len pocuvam, ake to maju pani ucitelky tazke. A navyse z tych 6 hodin, co sa venuje detom, 2 hodiny pozera, ci dychaju.. ja som zdravotnik, chybaju nam vyse roka 3 ludia, tahame za nich a padame na hubu, nadcasy, sviatky. kiezby sme si tiez mohli pocas svojej pracovnej doby 2 hodiny oddychnut, pardon sledovat, ci dieta dycha alebo negrca.
Netreba vymyslat nic nove, staci okopirovat zo zahranicia. Tam nenutia deti, a toboz predskolakov, 2 hodiny lezat. Oddych sa da robit aj inou formou, bohuzial sa toho ucitelky nechcu vzdat. U nas bola peticia za skratenie na 1hodinu, kde boli okrem 1 vsetci za, ale nepreslo ...
@ciernysokol tak toto je dobra blbost ze ucitelka tam je 5 hodin
@11bodka11 nie,nie je..zavisi aj od skolky, ale viac ako 6 hod tam nie je ziadna.
ja tuto diskusiu ani neviem docitat, tak neprijemna je autorka prispevku. je mi z toho smutno.
Skúste osloviť ministerstvo školstva . Tí určujú pravidla . To že sú triedy na prasknutie - jedna učiteľka na 25 detí , toto tiež nie je v poriadku , či Ano ? No a popoludní je tiež jedna a ta musí strážiť deti v spálni . Kto bude s deťmi v triede ? Kto bude zodpovedný za zo ak sa nespracovi nieco prihodí ? Pichne si ceruzkou do oka , strihne si do prsta alebo nieco prehltne ? Tiež by sne boli radi keby nás tam bolo viac . No nie sú na to peniaze 😞
U nas su ucitelky dve plus riaditelka. Ale vzdy su dve na doobeda a jedna na poobede.
@vykojenapanda Ano , v zahraničí je to inak . V triede 15 deti a dve učiteľky . Poobede tiež dve, jedna v spálni , druha s deťmi čo nespia . Na Sk 25 deti s 1 učiteľka . Treba skúsiť , aspoň jeden deň a potom kritizovať 🙃
Ja normalne žasnem, co ste niektoré tu schopné napísať a vyfabulovat v snahe presadiť si svoje... moje dieta niečo nechce, tak nie, aby som mu vysvetlila, že žiaľ, existuju nejaké pravidlá, ktoré sú nastavené takto a takto a musíme to rešpektovať, namiesto toho budem bojovať proti "systemu" a nazývať ho skonstnatelym, komunistickým a pod. Mimo to, nástupom do skolky súhlasíte so školským poriadkom, kde je uvedené co a ako. Ak s tým nesúhlasíte, dieta si môžte dať inde.
To je ako ked vám decko povie, že ono na 8.00 rano do školy chodiť nebude, ono chce na 9.00, tak budete na skole bojovať za to, aby sa chodilo na 9.00? Akože nepripadate si trosku trápne ohananim sa svojimi právami a demokraciou?
A ešte tu kecať, ze teda nech skolka zaplati ešte jednu ucitelku, aby sa ta hrala s vaším deckom, lebo vy platíte dane? Kks, toto je už fakt vrchol 🤦♀️ a decka tých, ktorí dlhodobo dobrovolne nepracujú, resp.robia na čierno a ich deti chodia napriek tomu do škôlok? Tie decká vyhodime, nie? Lebo vsak ich rodicia ziadne dane neplatia... to je asi také rozmyslanie👌👎
@mira0611 to je typicky omyl, že veď učiteľky sú tam 4,5 hodiny a nič iné nerobia. Predstav si ze ja mam 3 deti a keď prídem domov okrem bežných veci okolo domácnosti bežne do neskorého večera sedím nad papiermi, hodnoteniami, individuálnymi plánmi a pod. Kým väčšina ľudí príde domov a venuje sa uz len rodine. A neviem ci ti bráni ísť robiť učiteľku keď je to také fasa a tak málo sa robí a vlastne sa nič nerobí, lebo deti spia a ona sedí a pije kávu.
Anonymka
Pokiaľ ti nevyhovuje systém štátnej MŠ, je možnosť mať dieťa doma. MŠ povinná nie je. Ak máš predškoláka, šup na HS, budeš si sama sebe pánom.
My máme napríklad tento týždeň lyžiarsky výcvik . Chodím s deťmi sama , mám ich 12 !!! Viete di predstaviť len nachystat do výstroja ?? Potom .. utieram nos pred ďalšou jazdou , chodím s deťmi lyžiarkach cikst , wc 400 metrov od svahu ! Behám popri vleku s tými čo na ňom padajú a úradujem tých ktorí stále majú strach , masírujem cez prestávku nohy tým ktorým je zima a tým ktorých bolia nohy … viete čo by jednu obyčajnú učiteľku potešilo ? Jednoduché ĎAKUJEME. No prišla iba jedna odozva od rodičov , že malo fotím 😂😂😂
@ludmila73 Ja fakt obdivujem pani učiteľky v MŠ. To je neskutočné, čo musia zvládať. A premotivované matky len kydajú a kydajú na ne, kde môžu.
@zuzanockamt veru ja by som to robit nechcela. Minuly rok u nas usiel zo skolky jeden chlapcek ked boli na preliezkach a prisiel az domov. Ucitelky to zistili az ked ho ocko doniesol naspat.
@ludmila73 netreba skusat alebo nabadat ostatnych aby skusili.
Takto o dvoch ucitelkach by to kludne mohlo fungovat aj u nas. Platime nizsie odvody ako v zahranici? Mame nizsie dane ako v zahranici? Naopak..tak prečo sa uspokojime s tymto systemom? Preco sa uspokojime a obhajujeme system, kde sa nevedia najs prostriedky na zaplatenie 2 uciteliek pre nase deti. Penazi je v systeme odvedenych dost, to ze smeruju tam, kde nemajú je o inom. Ked sa nebudeme na system stazovat a necháme sa odbit vetami ako, ze to proste nejde a nie su peniaze, tak nedosiahneme nic v tomto štáte.
Nemusíš byť ako ovca a dávať dieťa do škôlky👍
Buď s ním doma a ukladaj, neukladaj si ho ako chces.Alebo plať súkromnú škôlku kde deti tiež oddychujú, alebo spia.Dnes deti nevedia obsedieť bez aktivity a oddych potrebujú ako soľ.
Zober si že v triede sa 30 deti prekrikuje keď sa hrajú. Musia byť z toho neskutočne ohucane.nikto ich spat nenúti, ale mať kludovy režim aby si oddýchli je predsa fajn.
@vykojenapanda súhlasím . Väčšina z nás je za zmenu systému
@11bodka11 Ani ja by som v MŠ nechcela robiť. Fakt majú môj obdiv tie ženy. A najmä tie v najmenších triedach od 2 do 4 rokov.
@vykojenapanda viete , problém je aj v tom , že škôlka nevytvára zisk . Myslím ten finančný , iba hodnotový . A toto nasi politici nechcú pochopiť . Že hodnoty du niekedy viac ako peniaze . Osobne som zažila keď som bola riaditeľkou a žiadala som o vybudovanie ďalšej triedy lebo bol veľký záujem zo strany rodičov . Pán primátor ma vysmial , že už k teraz sme tak stratoví ( myslel tým že mesto musí financovať energie ) a že druha trieda vy vytrvirila ešte väčší sklz v rozpočte 😞. Už rok uvažujem o tom že po 26 rokoch praxe pôjdem niekam inam ..😞
@ludmila73 niektoré totizto nechápu, z akého dovodu platis v štátnej 60€ a v súkromnej 600€ poplatok. A ani to ti nezaručuje, ze sa o tvoje dieta postarajú lepšie ako v štátnej skolke, keďže mnohé súkromné skolky sú v podstate iba "strážiace centra". Pritom plat tých učiteliek tam je často krát žalostny, striedaku sa, sú tam brigádnicky ... rozhodne nemajú 10 nasobny plat oproti štátnym ucitelkam (v porovnaní s poplatkami) co viac k tomu dodať.
Moja teta býva v poľsku a tam deti vôbec nespia v škôlke... Mali len nejaké veľké vankúše, mohli na nich ležať, zaspať alebo sa hrať. To je podľa mňa adekvátny oddych a nie nasilu ležať v "posteli". Ale 90% krajín je už trochu inde ako my...

@stanzi pytas sa velmi spravne a ja ti aj odpoviem, kedze som sa o to aktivne zaujimala, neslo mi do hlavy, ako to,ze po korone nechceli brat deti, ze nema kto pri nich byt. U nas skolka zacala 6.45. Ranna ucitelka bola do 12.00 a druha od 11.45 do 16.30, tak nejako. A nebolo toho cloveka, co by dokazal byt s dvoma skupinami deti,ze oni nemaju koho dat. O tom,ze rodicia chceli jednu ucitelku pre tych,co nespia,ani nehovorim. Informovala som sa,kde je problem a je to takto- pani ucitelkam sa ako plny uvazok rata 5 hodin, maju priplatky za 2-zmennu prevadzku,ale to ma nezaujima. Skor to,ze preco nerobia napr.7 hodin?vtedy by nebol problem s druhou pani ucitelkou.