Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
@dominikamacakova neviem čo je na tom take super mať oddychový kútik v škôlke namiesto normálneho môjho miesta na spanie.Ja som bola v škôlke v Rakúsku deti sa neprezuvali,jedlo balili rodičia do dózy a bolo predpísané čo áno čo nie žiadne sladkosti aj mliečna ryža bola zakázaná, v teepee stane spali deti ako si tam ľahli na plysaky pomedzi ostatné, ktoré rozprávali, hrali sa...Celkovo som si pripadala ako v detskom kútiku v nákupnom centre a nie v škôlke.
Dnešné deti sú vedené tak, aby brali ohľad na svoje potreby a len svoje potreby. Potom to aj tak vyzerá. Vonku do mňa dieťa narazí, lebo prečo by sa malo ono uhnúť mne, keď chce ísť vľavo. V práci mladší kolegovia neznesú ani malé nepohodlie, hneď sa zosypú, pri každej malej komplikácií. Okamžite sú nervózni, nevedia to spracovať, lebo nikdy nemuseli robiť nič, čo im nebolo pohodlné. Veľakrát dokonca odídu na pol dňa, lebo oni to nezvládajú. Nevedia hrať tímovo, kopú len za seba a ja chcem a ja potrebujem a chcem to hneď a nebudem sa snažiť.
Rovnako je to aj s obedným spánkom. Z dieťaťa neubudne, ak bude ležať. To tu niektorí opisujú pomaly ako týranie 🙈 V škole potom bude riešiť, že ono neobeduje o 11.40, ale o 12.30 a škola zariaď to? Maminky, spamätajte sa, dieťa sa musí naučiť aj to, že občas jednoducho sa robia aj veci, ktoré sa nám nechce, nepáčia, nerobíme radi....
Potom tu riešime psychické problémy, že deti nezvládajú a idú sa zabiť kvôli každej blbosti, lebo sú chované vo vatičke a nedajbože, aby neboli pol centimetra mimo ich želaní.
@ciernysokol jesenné prázdniny som v práci, letné prázdniny polovicu som v práci, vianočné tiež nastupujeme skôr, že u vás nikto v školke nieje, resp ty o tom nevieš neznamená, že je to tak vo všetkých škôlkach. Zabudla si na podstatnú vec a to je zodpovednosť, za ľudský život, hádam nejdes porovnávať s prácou pri páse, kde keď ti niečo spadne na zem, nič sa nedeje. Vy nám zverujete to najcennejšie co mate, a beriete to ako úplnú samozrejmosť. Ako aj to, že mnohé doma nedokážu zvládnuť jedno dieta ale čakajú ze učiteľka naučí výchova 20 naraz a ešte nech je ticho, lebo ma veľa voľna. Máš úplne pomýlené priority
teror? ste normalne? chudatka deti, ze musia lezkat? fakt horsie byt nemoze? Ked je toto teror tak to uz kde zijeme.
MS musi zo zakona mat cas na odpocinok. v predskole spi uz len par deti, ale ostatne oddychuju. Dnesne matky o chvilu uz aj do MS pojdu za deti, aby nahodou dieta neutrpelo ujmu.
@ciernysokol to sa nedá porovnavat.Kazde zamestnanie má plusy mínusy.Co si myslíš, že učiteľka s menzesom, bolesťami chrbtice nepracuje?Nejde s deťmi von či povie im dnes doobeda sa cítim zle hrajte sa.Vydrzala som rok aj pol aj, keď deti boli super a veľmi ma bavili, ani som ich nemala veľa, ale neustále choroby, grcačky, stále rozprávaš často som bola zachripnuta večer, usmerňujes, obliekas.Je to jedna veľmi nezaplatenia práca aj, keď som bola v súkromnej škôlke a plat bol dosť dobrý.Deti ta zaspinia, celá tvoja pozornosť a energia ide na ne.
Kto sedí v kancelárii tak si spraví tu kávu a pracuje v tichu, bez vyrušení niekedy, keď čítam mal by si to každý vyskúšať
áno, učiteľky robili 6,5 hodiny plus sa nás netýkali ani prázdniny iba v lete a na Vianoce sme mali voľno ostatné prázdniny bolo otvorené.Inak toto milujem dať niekam dieťa do inštitúcie a potom chcieť zmeniť celé fungovanie.To akokeby som ja povedala, že voľakedy sme cez veľkú prestávku chodili von na školský dvor sa prechádzať, alebo na chodby a teraz sedia ako knedlíky na mobiloch a bolo to dobré sa prejsť, porozprávať.Niektore deti vstávali O6 veď tie už nad polievkou zaspávali ten oddych by mali mať spať nemusia, ale ležať áno.Na to, aby sa niekde hrali neboli zamestnanci, aby jeden sedel vedľa a strážil ich.
@luccija v rakusku deti, takmer vsetky spia, lebo maju zmiesane skupiny, vekovo. Moja dcera nespala, vkuse chodila z nervov na zachod, ale proste lezat museli aj tam. Strava otrasna, kecup ku kazdemu jedlu, bez polievok, hocijak. Hlavne, ze slovaci su sedlaci... vobec nie, skor naopak a doslova, oni su agrari, matky vacsinou doma, ci na 4hodiny v praci a nikto tam neprotestuje.
Ženiete to tu do extrému. Prečo nemôžu 6r deti ležať 1hodinu a hodinu sa venovať príprave do školy? Pred 35r som tiež nechcela v mš spávať, uciteljy nas lomili pravitkami za to, museli po mňa naobed chodiť a co zo mňa vyrastlo z absencie obedneho spánku, masovy vrah?
Ja dúfam ze to je tvoje posledné dieťa keď si s ním nevieš dať rady 🙂
@luccija wau tak to je pecka, hneď by som tam dala deti 😍
@lulupulu 🤦🤦🤦
@paulita to, že dieťa nespí poobede, neznamená, že bude mať taký alebo hentaký problém s matematikou alebo iným predmetom v škole. To, že rodičia obaja majú VŠ, tiež neznamená, že aj dieťa musí byť génius... Koľko vysokoškolsky vzdelaných ľudí má deti so špeciálnymi potrebami... Pracujem ako špeciálna pedagogička pre ZŠ s MŠ, tie problémy sú ozaj rôzne. Ale nehovorte mi, že keď moje dieťa nebude poobede spať, bude mať problém, aký popisujete. Mám štyri svoje deti, najmenšieho predškoláka, ktorý mi poobede nespí už nejaký ten čas. Mám začať menovať, čo všetko už vie? Nie, nebudem sa tu chváliť, pretože každé dieťa je iné a každé má iné potreby. Aj keď ho niekedy zoberieme poobede si ľahnúť, nezaspí, prehadzuje sa . Staršieho syna som dala do školy o rok skôr, tiež mi nespal poobede.
Deti sa MUSIA naučiť nejakým pravidlám, ak ich rodičia nechajú v škôlke aj na poobedný spánok a im sa nedá, nech sa naučia ležať ticho a tolerovať druhé deti, ktoré spia. Keď v škole nebude chcieť rátať príklady, písať také alebo onaké písmenko, lebo SA IM TO NEPÁČI, to je podľa niektorých mamičiek OK? Už to tu bolo spomenuté, spomeniem aj ja, dieťa nesmie rozkazovať!!! Musí mať nastavené isté hranice a vedieť odkiaľ pokiaľ. Ak toto deti nenaučíme, tak potom sa nečudujme tomu, čo sa tu deje.
A k prázdninám... My pedagogickí zamestnanci nemáme žiadne prázdniny. Každý jeden deň voľna musím zdokladovať dovolenkou, lekárskym vyšetrením, príp. náhradným voľnom. A keďže nemám dostatok dovolenky na celé prázdniny (nemám zmluvu na neurčito), tak si musím brať OČR na dieťa alebo svoju PN. Takže mnohé si v prvom rade overte, ako to funguje a potom záviďte učiteľom všetky prázdniny.
@ciernysokol veľký záujem? 🤣🤣 Bože môj.... Poznám ms kde je zamestnaná už aj vojačka bez vzdelania na mieste učitelky lebo sú už tak zúfalí,že nevedia nikoho nájsť. Po mojom odchode sa prestriedali xy učiteliek a nevedia si jednu ustálit lebo to už nik nechce robiť a to žijem v hladovej doline.
@papaya308 neverím. Roky som učila v ms a nikdy nebol problém. Problém je len tu keď čítam tieto neadekvátne sťažnosti.
@luccija ano,neda sa porovnavat, kazde zamestnanie ma svoje specifika. Ani byt sestrickou v nemocnici, tukat do klavesnice 8 hodin, ci za kasou, nie je jednoduche. Niekomu tahaju energiu deti,niekomu pasivne sedenie, postarka si neciti nohy, recepcna ich ma opuchnute atd. Len vravim,ze sa tu ta praca popisuje ako extremne narocna,ale nie je to tak. Samozrejme,musi ju robit clovek,co ma rad deti, inak to nejde. Stav popisujem,aky je u nas v skolke. Nevidim dovod, preco by jedna ucitelka neostala dlhsie so spiacimi a druha nemohla strazit nespiace. Stale by to nebolo 8 hodin.
@efka77 pises: Prikladom falose su za mna mamicky ktore davaju dieta do skolky s tym ze su s mladsim doma na materskej.
Na to reagujem,ze nie je na tom nic falosne a kazde dieta ma pravo na socializaciu a vzdelanie, je jedno,koho ma doma. Nemam nic proti statnym skolkam( ale nejake vyhrady by boli),ale nechapem, preco predskolske deti,ktore nechcu spat, nemozu byt vo vedlajsej miestnosti s ucitelkou z rannej zmeny. Jediny dovod je,ze pani ucitelka by namiesto 5.5 hod denne mala odrobene 7.5, aj to len kazdy druhy(pripadne treti- u nas sa na spanok triedy spajali) den. Vsetko by bolo vyriesene, vsetci stastni. Nutit dieta 2 hodiny potichu lezat je nespravne a frustrujuce.predstav si,ze ta daju kazdy den sediet na stolicku.potichu.asi by sa to nikomu nepacilo.
@gabrielabydzo väčšiu kopu nezmyslov po kope som počula len z Ficovho posledného prejavu. 😅
Riešiť tento problém tým, že matky nespáčov zostanú doma 6 rokov? 🤣🤣🤣 Neviem ako ty, ale ja mám celkom obsiahle poznanie makroekonómie štátu a týmto si zabila úplne. A to som ešte nespomenula financie rodiny, kariéru ženy, nezapojenie dieťaťa do kolektívu. A prosím ťa na základe akého zákona môžu mamy nespáčov byť doma do 6rokov? 🤦♀️😀
Hlavne sa netreba sťažovať, nič meniť k lepšiemu, len tichučko šúchať nohami. Nuž ty to tak rob, pri tvojich názoroch je lepšie riešenie byť ticho ako ozvať sa, ja urobím vždy presný opak.
@ciernysokol ja ti poviem prečo. Lebo učiteľka z rannej smeny má ďalšie pracovné povinnosti - príprava na ďalší deň, administratívne veci, prípadne porada (striedajú sa smeny veľakrát ) , školenia... Nikdy nesedí len tak na zadku kým jej nepadne záverečná..a aby som nezabudla. V zimnej a jarnej sezóne keď je najviac chorôb ešte často zastupuje kolegyne takže veľakrát beží do inej triedy a ťahá 10h ,aby zastúpila kolegyňu a buď za ten nadčas dostane 3,5€ / h po zdaneni alebo ak takto aspoň dva dni potiahne ,čiže odrobiť reálne 20h za dva dni ,môže mať počas prázdnin ona náhradné voľno a nemusi čerpať dovolenku... Toto je realita.
Takej ako ty by som dala povinne odrobiť asistenčnú prácu v ms ,aby si videla realitu a nerobila ilúzie ,aké je učiteľské povolanie parádne. Nemáš ani šajnu ... ani šajnu kamoška.
@barbie2023 vies co, treba hovorit za seba. Nevravela by som, keby som na vlastne oci nevidela, kedy odchadzaju a prichadzaju a keby mi znama ucitelka o tom nevravela. A napriklad o pravidle, ked ide dieta k zubarovi a po 9tej ho uz nemozem doniest, aby nerusilo ucebny proces, uplne pomlcim. To,co vravis, nie je pravda, ucitelky v ms su tam 5 a pol hodiny a je to dvojzmenna prevadzka. Neverim, ze nie je toho, kto by postrazil nespiace deti. Takej ako ty by som dopriala robit pri pase, opatrovatelku, sestricku a plno inych povolani.
@ciernysokol presne, u nás prídu cca 6.30 a odchod o 11.30. Druhá na 10.00 a 15.30 stepuje nervózna kde sú toľko rodicia, ideálne spoja deti do 1triedy a idú het. Psychické vyčerpania beriem, ale fyzicky sa určite nenadrie
@barbie2023 a nech maju aj porady a zastupy, to ma kazdy v kazdej praci, ziadna z nich tam nie je 8.5 hodiny. Realne v skolke. Kazdy den. Neexistuje. Nevravim, ze maju nohy vylozene stale,to nie, ale uboziatka z nich ozaj robit netreba. Kazdy ma pocit ako je jeho praca najtazsia. Kym nepride do inej, vsakze.
@ciernysokol ale ucitel nemoze mat priamu pracu s detmi tolko, kolko je cela pracovna doba, psychohygiena ucitelov je kde? a cas na pripravu na dalsi den? administrativa, to patri do pracovneho casu. Nechcite, aby ucitelia pracovali 10-12 hodin a za tu almuznu, ked tolko pracuje nejaky teamleder za 4000 eur, prosim.
Je zaujímavé, že tu je debata ako prispôsobiť potreby nespiaceho dieťaťa v škôlke a v niektorých krajinách zaviedli hodinovú poobedňajšiu pauzu na spánok u zamestnancov.
@dadulkaf lebo 6rocne dieta spat nepotrebuje, ale 40 rocny dospely ano. Ja by som spala hned - vycerpana skorym vstavanim,kazdodennym varenim,pracou,nakupmi,upratovanim, vozenim na kruzky, cvicenim,nahananim kazdej minuty.
@zuzana76 nik nechce. Ostatne zamestnania su tiez vycerpavajuce a ludia robia 8.5 hod. Ale tu nehovorime o 12tkach, ale o tom, ze kazdy druhy alebo treti den by ucitelka mohla ostat na obedny spanok a vsetko by bolo vyriesene. Priprava v skolke netrva 3 hod. Administrativa tiez nie. A robi sa aj pocas spanku deti.ved co robia pani ucitelky vtedy?
@ciernysokol ty musíš byť veľmi zameraná proti nejakej učiteľke. Buď si taká hlúpa,že nevies si spraviť školu a učiť v škôlke alebo nechápem kde je problém ,že už dávno nepracujes na takej lukratívnej pozícii ako to tu prezentujes. Takych ako ty je veľa a dám ruku do ohňa za to,že by si zdupkala. Dala by som ti max pol rok a bola by si preč.
@ciernysokol ale priprava do skolky su hodiny, vystrihovanie materialov, nie som ucitelka MS, ale viem si predstavit, ze maju vela prave a s detmi stravia 28 hodin priamej vyucovacej cinnosti tyzdenne, co je 5,6 hodiny denne, co si myslim, ze akurat dost. Ja som ucitelka a ucim starsich a ked ucim vkuse 6 hodin, 5 svojich a siestu zastupujem, som uplne vycerpana. Este aj vodic autobusu musi mat po 4 hodinach jazdy odpocinok. A od ucitelov chceme, aby denne stravili 6-7 hodin hluku, neutale mat deti pod drobnohladom, ani na chvilku neupustit zrak, lebo co ak sa nieco stane. Ja nesudim ine povolania, preco sa stale starate do prace ucitelov? Moj lekar napr ordinuje 4,5 hodiny - to je jeho priama cinnost s pacientmi, potom uz len administrativa a o 14.00-15.00 ho tam uz nie je.
@ciernysokol tak tebe niekto niečo povedal 🤦🤦 a to je podľa teba pravda... Ale dobre. Tvoje hlúposti má už nezaujímajú. 9 rokov odrobenych v mestskej ms mi stačilo na to,aby som vedela aké sú tam pomery. Je to krásna práca a poslanie,ale sakra náročné na psychiku aj zdravie a taká ako ty ,čo max 10minut denne bola v ms čo si išla pre dieťa si môže ďalej písať svoje rozprávky a narativy o tom čo kde videla a počula...choď závidieť ďalej tie prázdniny a ničnerobenie.
Ja som takisto robila v škôlke, deti sme spať nenútili, je to čas na oddych, nie výhradne len na spánok, spať teda nemusí, no bolo by dobré dieťaťu vysvetliť, že musí byť ticho a nerušiť ostatné deti, sama viem o čom píšeš moje dieťa má problém takisto s tým istým, spať nechce bol to vždy boj, no časom si zvykla a už to nejako vydrží. My sme deťom v škôlke dovolili zobrať si plyšáka alebo niečo malé do postieľky, nech sa s tým potichu hrá, ale poležiačky samozrejme, nuž a keď sa jednalo o predškolaka, kde to už to dieťa naozaj nedávalo, v tej posteli, pripravila som mu pracovné listy a pracovalo potichu v triede....samozrejme som na neho videla mala som ho pod dozorom, ale takto sme to robili my, nie všetky učiteľky by boli ochotné to takto robiť....všetko je len o ochote učiteliek, ale každopádne nútiť ju spať nikto nemôže, ale na druhej strane nieje tiež nikto povinný jej robiť iný program...

@lulupulu dufam ze nie si ucitelka