icon

Môže škôlka vylúčiť predškoláka za odmietnutie jedla?

adelka174
8. feb 2025

Ahojte zeny, moze mi riaditelka vylucit PREDSKOLAKA na skrateny pobyt v skolke skrz to, ze im tam nechce jest ? Pokial viem, nijako sa ho nesnazili motivovat len rovno mi ho nechali doma, kedze ja som na MD.
On sa doma naranajkuje, a potom az ked sa vrati. Jednoducho tam nechce jest. Viem, ze to nie je pre jeho vyvin dobre, ale v skolke neodpadava, hra sa, zapaja sa, vladze. Dokonca aj ked ideme domov zo skolky, beha ako splaseny po chodniku. V utorok idem zas na 'kobercek' a mna uz dnes z toho boli brucho :-/

Strana
z3
zuzana76
11. feb 2025

@renatablazejova v uvode pise toto "moze mi riaditelka vylucit PREDSKOLAKA na skrateny pobyt v skolke skrz to, " - vylucit na skrateny pobyt, cize skratit pobyt, mozno mi to uniklo, necitala som uplne vsetko, ze by ho vylucila uplne.

lienka.7
11. feb 2025

@adelka174 neexistuje, ze 5 rocny chalan nie je cely deň hladný. Predskolaka vylúčiť nemôžu, dajú mu len pol dennú dochádzku. Skôr ako kadrovanie učiteliek co pre neho aby urobili sa zamysli, co si urobila ty preto aby jedol. Mi silno pripominas niektoré naše "hviezdy" v skolke, ktorych Janka toto nepapa, Ferko toto neľúbi a ona toto doma nevari. Neexistuje, ze tam nezje žiadne jedlo. A inak ako matke sa čudujem, že vieš, že nič tam neje a aj tak ho tam nechávas celý deň hladného, hoci si doma. Fakt super matka 👌👎

zuzana76
11. feb 2025

@renatablazejova predskolaka vylucit nemoze, predskolska priprava je povinna

zuzana76
11. feb 2025

@renatablazejova dalsia vec, z domu sa nosit nesmie kvoli hygiene, jedine ak ma dieta intolerancie a ma na papieri od lekara, ze nemoze beznu stravu a skolka nevie stravu podla zdravtneho stavu dietata zabezpecit

renatablazejova
11. feb 2025

@zuzana76 to je ok veď sme chceli pomôcť aj aj vy 👍

reela
11. feb 2025

Inak tak mi napadlo, nemoze rano dat zabaleny obed, doma uvareny, nieco, co on zje a oni to len prihreju? Ci to nemozu kvoli hygiene?

nikaeli
11. feb 2025

@renatablazejova nevylúčili ho. Chcú mu len skrátiť pobyt z celodenného na poldenný. Povinné vzdelávacie aktivity prebiehajú dopoludnia, následne idú deti von. Tie, ktoré nechcú jesť, odchádzajú domov pred obedom.

@reela nemôžu. Výnimku tvoria deti s intoleranciou, ktorá je potvrdená odborným lekárom. Tieto deti majú možnosť vlastnej stravy, ktorú rodičia prinesú ráno do jedálne, kuchárky ju uskladnia a na obed zohrejú. Žiadne jedlo nemôže byť v skrinkách.

elviku11
11. feb 2025

Ja neviem, čo sa tak čudujete. Je veľa, fakt veľa detí, ktoré na začiatku chytia zo škôlky blok, nič nejedia a ostane im to celé škôlkarske obdobie. Najedia sa ráno doma a potom o tretej po nich prídu rodičia a hneď v šatni im dajú banán alebo rožok či niečo iné....
Moje síce také neboli, ale od známych viem, že je to úplne bežné a nikto za to nebol vylúčený, ani neomdlel ani nemal neskôr stravovacie poruchy

mury
11. feb 2025

Je to fascinujúce koľko je tu žien, ktorých deti nemali problém s jedením v škôlke, čiže to reálne nikdy neriešili, ale majú na to ten najsprávnejší názor. Želám autorke veľa šťastia, ono sa to vždy nejako spraví.

mimka1402
11. feb 2025

Ja len, že ak bude zas mi niekto vyčítať, že si dovolím kritizovať rodičov, pripomenme si túto diskusiu, kde namiesto snahy matka rovno obvini učiteľky či robili dostatok pre jej dieťa.😀 Ano, 25 deti a každé budem kŕmiť lyžičkou nasilu, sľubovať sladké, výborný nápad.😀 Ak dieťa odmieta hoc len ochutnať ani stojka na hlave nepomôže.

@mury Povedz mi aké ty navrhuješ riešenie? Lebo ja ako učiteľka nemám možnosti iné ako ponúknuť, skúsiť dohovárať a tam moja snaha končí. Mám ju nechať tam sedieť? Ty by si ako matka nechala svoje dieťa nonstop hladné celý deň od rána do 17tej? Lebo ja osobne nie. Dieťa keď vymýšľa, žiaľ doma mali skúšať jesť podobne veci, ak vymýšľa už tak dlho nikto nir je povinný to dieťa mať celý deň, keďže všetko dôležité je doobedu, takže na pol dňa je úplne v pohode aby tam to dieťa bolo. Nemôžeš dieťaťu dať aby jedlo jedlo z domu len tak zo srandy bez papierov, čisto praktické dostana zrazu alergiu, ja ako učiteľka čo spravím ako to vysvetlím keby prišla kontrola? Keby šlo o to, že dieťaťu dáš dole uhorku z chlebika inak sa toho nedotkne, ok. Ale to je tak maximum, ktoré môžem pre dieťa spraviť. Máš nejaké iné riešenia?

bosorkabb
11. feb 2025

Povinná školská dochádza je len 4 hodiny denne doobeda. Riešili sme to na rodičovskom stretnutí. Takže áno môžu ho vylúčiť na poobednú. Niektoré deti to tak majú aj u nás v MŠ.
Môj nezje všetko v MŠ. Ale každý deň aspoň niečo. Niekedy len prílohu, inokedy polievku.

rivini
11. feb 2025

@adelka174 otazka skor je, preco dieta v kolektive nechce jest. Pretoze deti sa vacsinou v skolke reguluju lepsie ako doma a normalne resilientne dieta do seba nieco da uz len preto, ze jedia vsetky. Poradila by som sa s pediatrickou a ucitelkami. Ja mam doma velkeho nejedaka, ale v skolke si aspon co to do seba na obed nasuka.

zuzanapjat
11. feb 2025

@mury mňa by zaujímali príčiny... ako fakt úprimne. 3 deti mám rôzneho veku. Ani jedno nemá problém s jedením. Ani doma, ani v škôlke, ani na návšteve a ani v reštaurácii. Proste jedia. Tak, ako som ja jedla ako dieťa všetko, doma i v škôlke. Ako jedli moje sestry a ako jedia ich deti atď. Moja otázka je naozaj, čo je iné, že máme dnes deti ktoré jedia len sladké jedlá, alebo len suchý rohlík a mlieko. Je to diagnóza, alebo chyba rodiča? Lebo ak mám doma 3 deti rôznych pováh a vekovo s odstupmi od škôlkara po vysokoškoláka, tak úprimne ma zaujíma, ako je možné že ani jedného som nikdy nemusela nútiť jesť, ani vyvárať a zháňať alternatívne jedlá.

mimka1402
11. feb 2025

@zuzanapjat Ja som mala dieťa s ovezitou už v MŠ, ale v MŠ nič nezjedlo, nič. Aby som sa od dieťaťa dozvedela, že chodia do mekača, kfc. Skoro ma vykotilo. Ale v školke som mala pocit, že ho tyrame jedlom, keď som len chcela aby ochutnal. A vieš prečo? Keď nezjedol, prišli rodičia a šli sa najesť do mekača po školke. Chápem ak dieťa vyslovene nemá rado nejaké jedlá, ako každý, ale často bývajú za tým nezdravé návyky. Alebo rodičia nenaučili pred škôlkou jest deti všetky jedlá, ale točili iba tie isté dokola a tým pádom dieťa iné ani nepozná.

zuzanapjat
11. feb 2025

@mimka1402 ja toto tiež poznám také prípady... Deti, ktoré nechcú jesť nič iné ako hranolky, pizzu a hamburger z kfc alebo mekáča, sladkosti a chipsy. Pritom sú to mentálne zdravé deti - žiaden autizmus, ani nič podobné. V škôlke nejedia a v škole na desiatu len keksíky, alebo peniaze na chipsy. Ja sa čudujem rodičom, že sa neboja u tých detí okrem pokazených zubov, rakoviny, alebo iných chorôb. Predsa len dieťa nám je dieťa aj keď bude mať 30r.

bosorkabb
12. feb 2025

@zuzanapjat ja ako dieťa som tiež nejedla všetko. Napínalo ma z niektorých jedál. Môj najstarší syn neje mäso od malička. Proste ho nikdy nemal rád a už ho v dospelosti nechce vôbec.

natiblaskova
12. feb 2025

Môj predskolakov nie je ale on sa tiež ráno naranajkuje a dá sa zrátať na jednej ruke koľko tam jedol. A nemajú s tým problém keď ranajkuje nakoľko oni tam obedu ju o 11 a to je pre neho skoro

zuzana76
12. feb 2025

@zuzanapjat ja si myslim, ze okrem autizmu aj ine diagnozy sa spajaju s poruchami prijmu potravy. Moj mladsi by zjedol vsetko ale ma celiakiu a nemoze hocikde a hocico a strsi nezje ani pizzu, ryby, zeleninu obmedzene. Do 2 rokov jedol vsetko, sladkosti velmi obmedzene, potom sek a zrazu otrasne jedenie. Obaja maju poruchu pozornosti a su taki mierne ini. Starsi si aj logicky necha vysvetlit, co by mal jest, dokonca aj rybu ochutnal a naplo ho. A to uz ma 17 rokov. V skole chodi na obedy a ked je ryba, alebo nieco co nejedava, tak sa odhlasi, zvacsa zje ako tak. takze moje deti, ani ja ako dieta sme nejedli nikdy poriadne. Ja az ako dospela zjem takmer vsetko okrem priser.

zuzana76
12. feb 2025

@zuzanapjat moja babka vzdy vravievala, ze to je fajta. Su deti co zjedia vsetko, vidis ako im chuti, su take zaoblenejsie, nemusia byt vyslovene tucne, ale take masite. A potom su deti ako sme boli my vsetci, co nas napinalo, eln sme sa poreli na privarok, zjedli sme tri lyzice a uz sme nechceli. A to sme boli taki vsetci, pocnuc mojimi rodicmi, mnou a mojimi detmi, moj muz a vsetci ako deti tintitka chuducke.

zuzana76
12. feb 2025

@zuzanapjat ked som bola ja dieta mekac este nebol, ja som moju riadnu desiatu vyhadzovala v skole, aby nasi nevideli, ze som nezjedla. Moj muz schovaval listky na obed pod kobercom a desiatu v izbe za nabytkom. Ja ti ani sama neviem preco. Proste sme nejedli. Teraz sme obaja na normalnej vahe a zjeme vsetko chutne pripravene, nemame problem.

zitulina
12. feb 2025

@adelka174
Ahoj. Aj my máme v škôlke také deti, ktrotý celý deň nič nejedia. To nie je na vyranenie, a ak je v predškolskom veku tak ani nemôžu vyradiť.
Jedlo v škôlke je trošič̣ku bez chuti, nechutí každému.
Ber ho domov na obed, poobede aj tak je už len odpočínok, olovrant idú domov.
Asi im vadí že si doma a detsko máš celí deň v škôlke,nechcem rozoberať prečo.
Vyhodiť predškoláka nemôžú.

dory11
14. feb 2025

@zuzanapjat je to individuálne ja som jedla napríklad iba niečo škôlke som nejedla nič čo bolo z ryby, húb ,a ružičkový kel,ale šalátovy,prívarok .
Keď som bola staršia obľúbila huby u mojej starkej ani nevie. Ako a neskôr už okolo 18 aj ryby..ale šalátovy prívarok nikdy viac (matka má ho nútila jesť na silu keď sme boli deti ani jedne ho nedokážeme zjesť lebo v nás to jedlo vyvoláva strach a paniku ani ja ani súrodenci )ružičkový kel rovnako len tam bola príčina prečo neznesiem chuť kelu a niezjem nič čom bol kel aj keď ho nemám na tanieri proste nie tam čo viem od starkej keď som bola cca v škôlke som sa melón dusila od vtedy ho nemôžem vôbec .
Manžel zase nemá rád huby ani ryby nikdy ich Nela rád nenutim ho jesť .

Dcéra je zase nejedaka. Zje len nejaké jedla ale tam máme podozrenie na niejaky zdravotný problém.

Strana
z3