Riaditeľka mi dala predškoláka do škôlky iba na 4 hodiny

majka010689
10. sep 2017

Dobry den. Ja mam taky oroblem,ze maly mi je uz predskolak a pani riaditelka mi ho dala tento rok na adaptacny pobyt.(co nemoze). Dala mi ho na 4 hodiny co mne nevyhovuje kedze som zamestnana. Ako mam postupovat? mate niekto podobnu skusenost? Prve dva roky bol normalne na celodennom pobyte v skolke akurat iba ho preradila do inej triedy.

evittam
10. sep 2017

@majka010689 A co myslis,ze tu vyriešime my? Isla by som hned za riaditelkou a vydiskutovala by som to s nou, ak by to nemalo efekt tak za zriaďovateľom a kompetentnou osobou.
Dcerka isla prvy rok-ziadny adaptacny program a ani by som si ho tiez nemohla dovoliť,nakolko som nastúpila do novej práce.

terezka1947
10. sep 2017

aky dovod na to mala?

osky
10. sep 2017

Hlavne nechapem preco to urobila ked maly predtym chodil normalne do skolky.
Cize neni novy.
Vydiskutuj si to s nou cim skor.

uhnakova
10. sep 2017

Predskolska dochadzka nie je povinna, narok na dochadzku pre predskolaka nie je zo zakona ziadny, takze v skutocnosti riaditelka moze urobit, co uzna za vhodne, napriklad nemusi predskolaka vobec prijat do skolky. Vacsina skolok samozrejme postupuje tak, ze prednostne prijme predskolakov a az potom mladsich. Kedze tvoj syn uz do skolky chodil, je otazne, precomu skratila dochadzku na 4 hodiny. Treba o tom s nou pohovorit.

osky
10. sep 2017

@uhnakova nie je povinna?
Hm.toto pocujem 1.raz
Zvlastne.nevedela som.

majka010689
autor
10. sep 2017

Predskolka je povinna. No zistila som,ze sa snazia maleho vylucit. A to oriam pani ucitelka co ma teraz triednu sa pytala na jednom fore ako sa da vylucit dieta ktore nechce jest. mala ho 4 dni a uz riesi nie ako mu pomoct ale ako ho vylucit. Zasadnutost.Maly ked nastulil ppriadne nerozpraval ale to sa za tie dva roky uz zmenilo. je samostatny, len zivy.

majka010689
autor
10. sep 2017

@evittam Pani riaditelka toto robi od zaciatku. ake minuly rok bol klud. az do maja. potom chlapec napadol mojho a uz to islo boli 3 konflikty a to bolo vsetko. A hned davala podmienky. teraz uz som zufala. lebo ked mala moznost ho vylucit pocas prvych 3 mesiacov neurobila to abteraz ked tam je posledny rok tak sa pokusa o nemozne. Pani riaditelka konala podla svojho uvazenia nie podla skolskeho poriadku co si napokon sama potvrdila ked som si ho pytala ,ze aj ked to v skolskom poriadku nema moze sama usudit. . skusim asi este variantu ,ze nevh mi ho preradi naspät do triedi kde bol. kde ucitelky vedely s nim pracovat alebo to podstupim uz vyzsie

letfenixa
10. sep 2017

Predskolska dochadzka nie je povinna.

evittam
10. sep 2017

@majka010689 Predskolska dochadzka nie je povinná a ani nikdy nebola. Len tieto deti majú prednost pred ostatnými pri nástupe do skolky.

majka010689
autor
10. sep 2017

No ale moj syn chodi od 3 roku do tej skolky.

evittam
10. sep 2017

@majka010689 No to tiez neznamena,ze je povinny tam chodit. Skolka a ani predškolská dochadzka nebola nikdy povinna a ani nie je.

majka010689
autor
10. sep 2017

Kebz mi ho nezobrali v 3 rokoch tak to tu nerieim ani kebz mal v 3 rokoch bzt na 4 hodinz to osm este nepracovala. no iba na zaciatku. ale v piatich rokoch abz mi dala riaditelka dieta na 4hodiny s tym, ze ho dala na adaptacny pobit co len zmenil triedu cize ucitelku tak to mi pride divne. a bez toho ab mi dala pisomne vediet v pribehu ked c´fungivala cez prazdninz skolka ale iba dva dni pred poslednym vikendom a ani pisomne a ani nic. to som sa ja isla osobne pztat a daj je dake info. to keby som tam neprisla tak ani o tom neviem ...

nanulka24
10. sep 2017

Predškolská dochádzka naozaj nieje povinná. Dieťa 5+ je ale pri zápise uprednostnené pred ostatnými. Ale prípad tvojho synčeka mi príde ako keby sa pani riaditeľka chcela zbaviť problémového chlapca. Aj keď problémový samozrejme nemusí byť, možno len vyžaduje vacsiu pozornosť a to jej vadí.

spachtosko5
10. sep 2017

Ja by som sa porozprávala s riaditeľkou. My sme nášho tento rok presúvali do inej škôlky. Tiež som nesúhlasila s niektorými vecami čo boli v starej škôlke. A teraz? Teraz nám je úplne supeeeeeeer

evittam
10. sep 2017

@majka010689 Tak to je bez debaty nenormálne a divne.
Mne keby toto spravila tak jej slusne vysvetlím,ze idem do prace, dieta ma byt v skolke a ak chcela robiť zmeny mala mi to vcas oznamit. Bodka.
Napr.tiez ma "strašili", ze asi budu mat nove deti adaptacny program-no bohuzial mna by to 4.9.akoze vobec nezaujimalo,nakolko mi zo mali dat vediet bud pri preberaní rozhodnutia o prijati do skolky alebo vcas inou formou a nie, že prídem 4.9.do skolky a učiteľka mi povie,ze si mam max.za 4h prist pre dieta. Bohuzial, idem do práce.

evittam
10. sep 2017

*to

majka010689
autor
10. sep 2017

Ano a to je to. on problemivy neni. len s nim treba trosku viac pracovat. Neni som z tych ktore by nespokupracivali s ucitelkami ked bolo nueco potrebne. praveze naopak. a ja uz som zufala z toho ako podvodmy idu na mna a nysia si ,ze som taka blba a dam im za pravdu.

majka010689
autor
10. sep 2017

Vsak ja som sa im prisposobila a tyzden som bola na nutenej pn. ale od pondelka som im povedala bohuzial... Co sa bude diat neviem. Myslite,ze keby napisem poslancovi na meskom zastupitelstve tak by som mozno s tym pohla???

nanulka24
10. sep 2017

A presne... toto ti mali dat vedieť skôr, si zamestnana žena, to nieje len tak v práci povedať, že zrazu budeš chodiť len na 4 hodiny. Ak za prácou dochádzaš tak možno aj menej. Skrz maniere pani riaditeľky. Chod za nou a vysvetli jej, ako sa veci maju.

nanulka24
10. sep 2017

A ešte to mi príde divné, že na adaptačný pobyt... chalana čo tam chodil už dva roky predtým. to čo je za blbosť?

majka010689
autor
10. sep 2017

nanulka24 ja uz som za nou bola. ale snazia sa ma zastrasit a tlacit do kuta ale nevychadza im to. Uz minuly rok lepsie povedane na konci minuleho roka sme im to dali pocitit. prijali pani ucitelju co len vysla skolu a uz to boko volnost a ziadna disciplina u deti. co som si vsimla teraz tam maju uz iba par deti co chodili s malym do triedy. vsetko porozhadzovane. len mi pride ,ze maly dostal tu najhorsiu ucitelku co mohol. sprava sa ku detom a ocakava od nich veci ako od 10 rocnych. neni som toho nazoru iba ja.

evittam
10. sep 2017

@majka010689 Pozeram, zecsi zo ZA. To v ktorej skolke?! A prečo sa ako rodicia neozvete?? Napíš rovno primátorovi.😉

evittam
10. sep 2017

*ze si

majka010689
autor
10. sep 2017

Ozvaly sme sa uz aj na inspeckiu sme sa obratili iba s prozbou ako postupovat. A nechcem zverejnit skolku pokym to nedoriesim aby nahodou...

uhnakova
10. sep 2017

@osky ano, na Slovensku nie je predskolska dochadzka povinna a o prijati a dochadzke kazdeho jedneho dietata rozhoduje len a len riaditel materskej skoly, pricom nie je povinny prijat predskolakov prednostne. Napriek tomu drviva vacsina riaditelov prijme radsej predskolakov ako mladsich, lebo logicky pokial nechodilo dovtedy dieta do skolky, tak predskolakovi skolku treba viac nez trojrocnemu dietatu. Vedla v Cesku uzakonili nedavno povinnu preskolsku dochadzku, takze tam kazde patrocne dieta musi nastupit na minimalne styri hodiny do skolky.

loginexistuje
10. sep 2017

@majka010689 mozu byt dva problemy resp dovody preco k tomuto doslo problemy s dietatom jeho diagnoza a pod alebo ze nevedia ze pracujes resp predtym si nerobila a niektore skoly obmedzuju dochadzku na 4 hod inak neexistuje ze toto urobia ak dieta chodi do ms podla mna skor to prve bude vo veci

evittam
10. sep 2017

@uhnakova No co ja viem-aspon v našom meste-ma kazda skolka (statna) vo vyhlaske,ze prednostne prijima deti v predškolskom veku, deti co maju v škôlke súrodencov, deti osamelych matiek,kt.splnaju ostatné podmienky.😉
Hm, o tom v CR som nevedela. Len by ma zaujimalo ako vyriesia napr.neockovane deti-jeden zákon hovori, že nesmú navstevovat skolky, druhy ze musia aspoň na 4h. To len na zamyslenie.😎😉

uhnakova
10. sep 2017

@evittam mesto si moze rozhodnut o dalsich pravidlach. Ale nie je to dane statom.

evittam
10. sep 2017

@uhnakova Ja viem. Pisem o tom co je všeobecne dane v nasom meste čo sa štátnych škôlok tyka.😉

uhnakova
10. sep 2017

@evittam na temu neockovanych deti som zrovna nedavno citala v jednej ceskej diskusii dobry koment. Udajne specialna vyhlaska ma prednost pred obecnou, pricom vyhlaska o neprijimani neockovanych je specialnou, vyhlaska o povinnej predskolskej dochadzke je obecnou. Takze neockovani maju podla pravneho hladiska smolu, ovsem na ministrestve prace a socialnych veci tvrdia opak a zenu do skolok vsetky patrocne deti. Sami si usili na seba budu, haha.