icon

Môžete dieťa odhlásiť úplne z predškoly?

4. sep 2024

Je mozne odhlaist dieta z predskoly? Nechcem aby tam vobec chodilo lebo mi to nevyhovuje so spojmi kedze je to daleko a teraz som sice len 3 dni tak chodila ale nezvladam to. Nechcem odklad chcem aby do predskoly nechodilo moje dieta vobec da sa to? Treba nejake potvrdenia ci len staci odhlasiz zo skolky?

jaskolka
11. sep 2024

Autorka, ty si schopná pochopiť, ze to deťom nestačí? Že sú na záhrade, a robia dačo so starými rodičmi? Teda nestačí, aby mali aj nejaký rozhľad, podnety a boli aj sociálne stimulovane?ja uznávam, ze nie každý je typ na to, aby s deťmi robil stále nejakú činnosť, ale aj na to sú kolektívne zariadenia. Ja nie som typ, aký bude si s deťmi maľovať a lepiť, nemám nadanie na ručné práce, ani s autickami a kockami sa neviem hrať ale s deťmi si čítam, ideme do parku, do lesa, ukazujem im rôzny hmyz, lístie, stromy, tetsz zbierame orechy, gaštany, so starším ideme na rôzne výstavy zvierat (myslím tých vypchatych). A práve preto, aby robili aj tie iné činnosti, ktoré ha neviem alebo ma proste nebavia, aj kvôli tomu chodia do jaslí a do škôlky.

autor
11. sep 2024

No chudaky moje deti ked maju dvor a dom a volnost pri hre a nesedia v byte medzi styrma stenami na socialku fakt

patus_2
11. sep 2024

Dvor a záhrada je super, len dieťa musí byť vychovávané v podnetnom prostredí. A ak by si im tie podnety dávala dostatočne, tak by tu na fóre nikto ani len necekol proti domácemu vzdelávaniu. Len každý vidí, že tých podnetov je žalostne málo.

altaya
11. sep 2024

@zafir01 ale prosím ťa, vidíš jej štýl vyjadrovania sa a úroveň grmatiky. Nič v zlom, ale tie pojmy by si jej musela dôkladne vysvetliť. Bez urážky autorky, aj tu je vidieť to časté ospravedlňovanie z vyučovania. O nejakom domácom vzdelávaní tu nemôže byť ani reč, na to treba kapacitu... adekvátne vzdelané ženy tu píšu, ze by si na to netrúfli, a tu najlepšie vidíš, že autorka nemá ani poňatia, čo to obnáša. No až takú obmedzenosť a lenivosť - to človek tak často nevidí. Nepomôžu žiadne rady, tipy, návody, nič, čo by sa vylučovalo s narušením jej komfortnej zóny. Žiadna vonkajšia motivácia, jediné, čo by možno zabralo je pracovníčka zo sociálky..aj to len možno.

altaya
11. sep 2024

@autorka rozumieš, že to stačilo malým deťom, ale ty máš doma predškoláka? Tomu hra s kamienkami a televízor nestačí a to, čo potrebuje, mu ty nedokážeš dať a pre svoju lenivosť zabezpečiť.

janage
11. sep 2024

A čo teda s tým čítaním kníh? Ci netreba, lebo ani tebe nečítali?

glade22
11. sep 2024

@zafir01 ale co by nemohol ist ako prvák sám, veď aj oni ako deti chodili sami a tu sú! (Viď začiatočné strany tejto témy)
🤦

patka06
11. sep 2024

Autorka, ideš si stále svoje, tvoje dieťa "predškolu" nepotrebuje
To to všetko ho hravo naučíš aj doma

jaskolka
11. sep 2024

Ale ved to je ok, ze majú dom a dvor. Ale to postuone nestačí, aby boli aj v podnetnom prostredí. Skrátka mozog zdravého dieťaťa je naprogramovaný, aby sa učil, naberal informácie, a aby to dieťa získavalo takto postuone rozhľad o svete. Zaroven sa už v tomto detskom veku budujú návyky, ktoré s nim pôjdu celý život. Toto mu len tak nedá "voľnosť na dvore" na to treba oveľa viac.

kvietok1992
11. sep 2024

@jaskolka kks ved ja mám ešte len 18 mesačné dieťa a už vidím že dom a dvor je málo, tak každý deň niekam chodíme :D chúdata tieto malé čo nič iné asi nezažijú :(

simsalabim
11. sep 2024

Autorka, napisem ti, co som robila s mojimi detmi (a podotykam, do prace som sla, ked mali obe dcery nieco cez rok, cize sme to robili po skolke a praci alebo cez vikend):
1) sli sme na ihrisko alebo do detskeho klubu, na kruzok tanecnu, vytvarnu 2) sli sme sa previezt na bicykli/kolobezke 3) sli sme do kniznice ci detskej galerie 4) skladali sme si rozne skladacky, puzzle, robili veci z plasteliny 5) citali sme si knizky a detske encyklopedie o svete, zvierat, vynalezoch 5) kreslili obrazky podla precitaneho (ficala cisticka odpadovych vod 👍) 6) lepili sme rozne obrazky a mozaiky z novinovych vystrizkov 7) riesili sme pracovne zosity na nacvik motoriky 8) sli sme korculovat alebo plavat 9) v lese sme hladali rastliny a kvety podla encyklopedie 10) spievali sme a ucili sa riekanky (nacvik pamati!) 11) tvorili si veci z prirodnych materialov (gastany, listy), s manzelom majstrovali a skladali rozne veci z dreva 12) pozreli sme rozpravku a rozpravali sa o nej 13) chodili sme do muzei, na hrady, na vylety, do kina 14) stretavali sme sa s kamaratmi… a kooopec inych veci, pri ktorych sme sa snazili rozvijat ich inteligenciu, zvedavost, fantaziu, pamat, vytrvalost, hrubu aj jemnu motoriku, ucili sa znasat neuspech a rozvijali socislne zrucnosti… Robia tvoje deti nieco z toho? Samozrejme, nesedela som s nimi stale, lebo bolo treba nachystat veceru ci vyvesit pracku, takze ano, hrali sa sj sami. Ale urcitu cast dna sme sa im aktivne venovali. Aj tvoje deti potrebuju, aby sa rozvijali, predskolsky vek je kriticky!!! Co sa teraz dieta nenauci, nikdy nedobehne.

xsuzannex
11. sep 2024

A este toto, nech sa ti paci..
Viete, čo by malo vedieť dieťa, ktoré ide do školy?
1. malo by si pamätať niekoľko básničiek a riekaniek, vedieť svoje meno, vek, mesto v ktorom býva
2. poznať čísla od 0-5 a vedieť k danému číslu priradiť správny počet predmetov. Vedieť napočítať od 0-20 a naopak od 20-0.
3. orientovať sa v priestore, vie, kde je vpravo, vľavo, hore, dole, vpredu, vzadu
4. mať čistú výslovnosť a plynulo hovoriť, dieťa by nemalo mať problémy s výslovnosťou niektorých hlások, nezajakávať sa pri reči
5. plynulo prerozprávať udalosti, ktoré zažilo, prerozprávať obsah krátkej rozprávky a porozumieť jej obsahu
6. odpovedať na otázku, keď sa ho pýtajú
7. nakresliť proporčne správne postavu
8. vydržať sedieť pri jednej činnosti 20min. a plniť zadanú úlohu
9. poznať základné farby a geometrické tvary

xsuzannex
11. sep 2024

-zdvorilé a slušné správanie (vedieť pozdraviť, poprosiť, poďakovať, osloviť), žiť v kolektíve
-vedieť sa odlúčiť od rodičov, nemalo by mu robiť problémy prispôsobovať sa novému prostrediu
-cítiť sa dobre v kolektíve detí ,vyhľadávať ich-uznávať dospelú autoritu a dokázať sa jej podriadiť

dankabetka
11. sep 2024

Ahojte, sledujem diskusiu, sledovala som aj prvu a mna by napriklad zaujimalo ako sa k tomuto celemu stavia aj otec deti?

xsuzannex
11. sep 2024

-kresliť (presvičujeme s deťmi kruh, ovál, oblúčiky, osmičky, čiary, rovné čiary, vlnky, slučky, vlny vo vode, kopčeky, kľučky a podobne)
-správne držanie ceruzky - musí byť pohodlné, uvoľnené, nie kŕčovité. Tlak na ceruzku by mal byť primeraný, nie „rýpať do papiera“

xsuzannex
11. sep 2024

A toto si prosim nalep niekde na uroven oci:

Ako ich dieťa získa?

Malé dieťa poznáva svet najmä za pomoci zmyslov, podľa hesla „stokrát lepšie vidieť ako počuť.“ Dieťa sa učí predovšetkým na základe praktickej skúsenosti, vlastného skúmania a experimentovania.

Poznatky a návyky, ktoré dieťa nadobudne v predškolskom veku sú základom pre jeho ďalší rozvoj a štúdium. Nestačí však vyzbrojiť dieťa do školy len vedomosťami, nezabúdajme na láskavú a chápajúcu výchovu.

„Vaše dieťa je také vyspelé, s akou starostlivosťou ste sa mu od malička venovali, ako láskavo ho vychovávate, do akej miery pre neho žijete.“

sonia1712
11. sep 2024

Ja nevychádzam z údivu z tejto mamičky, ved tieto roky s deťmi sú najkrajšie, ako sa učia, spoznávajú, tešia sa zo všetkého 😐smutné detstvo a určite aj velmo prázdne😑

michelle567
11. sep 2024

To bude troll a niekto sa tu baví... V tých diskusiách nikdy na nikoho nereaguje len hodí dajaku hlášku do pléna... Na rozpútanie vášni 😃

zafir01
11. sep 2024

@michelle567 žiaľ ja verím ,že toto troll nie je . Poznám dve ženy podobného razenia .jednu mám v rodine ,a keď moje deti chodili od 2,5 r do škôlky ,vraj som mater pohodlná , že si deti odkladám ( chodila som do práce ) ... Dotyčná mala deti dlho doma ,lebo jej muž sám povedal ,že sa jej nechcelo ráno vstávať a vodiť ich do škôlky . ( Nepracuje ) . A vlastne aj v predškolskej bolo dieťa takmer stále doma . A tak to aj vyzerá 😒 ..

estellas
11. sep 2024

To, že dieťa nedáš do škôlky neznamená že je všetko vyriešené. Deti pred nástupom do školy robia testy školskej zrelosti ak psychológ povie že dieťa nie je pripravené ísť do školy tak aj bude musieť chodiť do škôlky ďalší rok.

gelifil
11. sep 2024

@estellas nie vsade sa to robi

bebebi
11. sep 2024

@estellas nie, psychológ dáva len odporúčanie na odklad ŠD, rozhodnutie je na rodičovi. Ale samozrejme ak sa rozhodne dať odklad, tak samozrejme je MŠ pre neho povinná.

mandinka
11. sep 2024

@zafir01 veru, sú takí ľudia. a že na väčšinu nereaguje nie je prekvapenie. Toľko cudzích slov na kope totiž dávno nečítala, zareaguje zásadne len na tú čast, ktorej rozumie

misinka0611
11. sep 2024

@estellas Nie, to tak nefunguje. Robia sa testy to áno a oni dávajú len odporúčanie. Rozhodnutie je čisto na rodičovi.

natalka13
11. sep 2024

@zafir01 prvak bude chodit sam do skoly.

natalka13
11. sep 2024

@glade22 cesta nieje vhodna na cestu pesi pre matku s dietatom, ale buduci rok prvak uz po nej moze ist do skoly peso sam🤔zvlastna logika autorky

glade22
11. sep 2024

@natalka13 nie pešo, ona vravela, že busom bude chodiť sám

zafir01
11. sep 2024

@natalka13 tomu verím ..sám .cez kopce a zákruty 😱 . Snáď sa mamka teší ,nech pôjde čím skôr do práce ,ideálne na učňovku a hneď rýchlo zarábať ,až im pomôže doplácať ten dom ,ktorý vlastne nie je dní ich

natalka13
11. sep 2024

@glade22 no na ten bus musi ist na zastavku. To moze aj ona teraz chodit busom a nie peso. Ale zato treba zaplatit, a ona lemra nepracuje

glade22
11. sep 2024

@natalka13 veď ja sa jej nezastavam