Možnosti adaptácie detí v súkromných škôlkach
Ahojte neviete náhodou existuje v Po škôlka slebo súkromné zariadenie kde umožňujú postupnú adaptáciu dieťaťa? Teda postupne odlúčenie od blízkej osoby ? Viem ze v Sb majú OZ kde dieťa postupne spozná prostredie a ostatne deti a v tom čase este je blízka osoba na blízku až po dohode odchádza.... skúsili sme bežnú štátnu škôlku kde ale absolutne nechcú dovoliť ani adaptáciu na pol dna...vzhľadom na povahu a bloky ktoré sme uz prekonali neprichádza do úvahy škôlka bez adaptácie....
Adaptácia býva bežná, ale spôsobom že v triede je len dieťa a rodič pre neho príde o 2-3hodiny a tento čas sa predžuje.....ale v prítomnosti rodiča to zrejme nepovolia ani v súkromnej škôlke...
@mogaa v škôlke kde sme dávali prihlášku absolútne adaptáciu nepripúšťajú......v ktorých škôlkach ponúkajú postupný adaptacny program ze sa čašníčky predlžuje? Aj v štátnych ci len súkromné?
Martanko na sekcove v Opale, tam pani stachova ma adaptacny program pre deti. mozete dat len na niektore dni v tyzdni alebo aj na kazdy den. skuste sa informovat ci ma kapacitu. ja som tam mala syna na celodennu starostlivost a syn, co uz je skolak, tak doteraz na nu rad spomina a ja som bola tiez spokojna
Martanko
@mogaa v škôlke kde sme dávali prihlášku absolútne adaptáciu nepripúšťajú......v ktorých škôlkach ponúkajú postupný adaptacny program ze sa čašníčky predlžuje? Aj v štátnych ci len súkromné?
@bibka26 v každej škôlke by to malo byt samozrejme. Par dni na dve hodiny, ak by bolo dieta v pohode, predĺžiť na štyri, neskor na celý deň. Riaditeľka skolky je dobre mimo, keď to neumožňuje. Pobyt za prítomnosti rodiča by som neodporucala, pretože ťažko vysvetliť iným detom, že ich rodic tam byt nemôže a zase v jednej triede mat 20 deti a dvadsať rodičov je nemožné. Úlohou rodiča je dieťa na materskú školu pripraviť, viesť ho k co najväčšej samostatnosti, minimálne pol roka pred nástupom do MS trénovať pobyt bez rodica u babky, tety, ale aj menej známych osôb- susedky, kamaratky rodičov. Dieťa, ktoré sa tri roky od matky nepohlo, bude mať adaptáciu tazku, aj keby bola spočiatku pol hodiny
@bibka26 nasiali adaptaciu 2 hodinky 2 dni potom 2 dni ked sa maobedovali sme brali potom 2 dni hned po spani a potom normalne
Boli tak vsetky deti trieda bola cca 2,5 rocne deti..ale bez rodicov statna skolka
U nás v štátnej je adaptácia týždeň. Chodí sa na 3-4 hodiny a ďalší týždeň dieťa nabieha na celý deň. Ak to nezvláda, riesi sa to individuálne a pokračuje napríklad na pol dňa.
Priznám sa, že ja nerozumiem týmto adaptaciam s rodičom. Akože v jednej triede bude 10-15 detí + 10 rodičov a pár detičiek bez rodičov, ktoré nebudú chápať, prečo tam niektoré mamičky sú a niektoré nie? Viem, že to niektoré súkromne zariadenia umožňujú, ale neviem si to v praxi predstaviť. Ani ten dopad na všetky zúčastnené deti…
My sme takuto adaptaciu absolvovali so synom, chapem ta a rozumiem o co ti ide, je to vsak vela rokov dozadu a v inom meste, ma to zmysel a nie je to o tom, ze by tam bolo 10 deti a 10 rodicov, ja som tam bola vtedy sama a dalsi tyzden by mohol iny rodic…je to taka tienova pritomnost rodica, take uistenie, ze to spolu spoznate a neskor zvladne sam, drzim palce
My sme takuto adaptaciu absolvovali so synom, chapem ta a rozumiem o co ti ide, je to vsak vela rokov dozadu a v inom meste, ma to zmysel a nie je to o tom, ze by tam bolo 10 deti a 10 rodicov, ja som tam bola vtedy sama a dalsi tyzden by mohol iny rodic…je to taka tienova pritomnost rodica, take uistenie, ze to spolu spoznate a neskor zvladne sam, drzim palce
@danieli toto si neviem v reále predstavť, možno v jednotriedke, ale nie v škôlke, kde je prijatých dvadsať nových detí. Ak by tam aj boli rodičia po dvoch, to by mali počas septembra 8 detí a tých 20 by sa nazberalo dokedy? Nehľadiac na to, že sú deti, ktoré tam budú bez mamy revať aj pol roka. V jednotriedke, kde je malých detí päť a sú prijímané počas roka by to išlo, až na to, že ak dieťa nenastúpi v septembri, tak naň nedostane MŠ finencie
@bibka26 no niektoré štátne ano....u nás bola napr.povinná adaptácia a to tak že prvé 2dni po hodine 3deň po 2´3 hodinách potom doobeda a na ďaší týždeň už na celý deň...ale samozrejme bolo to bez rodiča, bolo tam len dieťa ....ale toto má každá škôlka individuálne.....ak nemajú postupnú adaptáciu, tak si nepomôžeš....ale vieš sa hohodnúť napr.tak že dieťa dáš na prvý mesiac len doobeda a pred spánkom pre neho prídeš.....čiže v škôlke obed a ide domov - toto by ti mali umožniť...
@bibka26 no niektoré štátne ano....u nás bola napr.povinná adaptácia a to tak že prvé 2dni po hodine 3deň po 2´3 hodinách potom doobeda a na ďaší týždeň už na celý deň...ale samozrejme bolo to bez rodiča, bolo tam len dieťa ....ale toto má každá škôlka individuálne.....ak nemajú postupnú adaptáciu, tak si nepomôžeš....ale vieš sa hohodnúť napr.tak že dieťa dáš na prvý mesiac len doobeda a pred spánkom pre neho prídeš.....čiže v škôlke obed a ide domov - toto by ti mali umožniť...
@mogaa tu by som sa nepýtala, či mi to umožnia, iba by som im to oznámila, hádam mi tma nebudú dieťa držať proti mojej vôli. Budú radi, že majú o jedno menej
@danieli ja sa chcem teda opýtať, ako to v reáli funguje.. aký to ma dopad na deti, ktoré tam nemôžu mať svojich rodičov? Ako to citlivejšie deti vnímajú, zvládajú a ako s nimi pracujú? Ja si totiž neviem predstaviť, že mne by napríklad nebola adaptácia umožnená a Sofinka a Vikinka by tam mali maminky. A moja mala by ostala smutná, že jej kamošky tam majú mamky a ona nie. Toto sa ako rieši?
@mogaa nie to som skúšala ze ci by nemohol aspoň 2 týždne na poludnie ísť.... nedovolia .... lebo bol prijatý na celodenné ....ani tak ani tak ....
@danieli ja sa chcem teda opýtať, ako to v reáli funguje.. aký to ma dopad na deti, ktoré tam nemôžu mať svojich rodičov? Ako to citlivejšie deti vnímajú, zvládajú a ako s nimi pracujú? Ja si totiž neviem predstaviť, že mne by napríklad nebola adaptácia umožnená a Sofinka a Vikinka by tam mali maminky. A moja mala by ostala smutná, že jej kamošky tam majú mamky a ona nie. Toto sa ako rieši?
@7lenka11 syn nabehol do kolektivu kde boli deti 3-4 rocne, bola som s nim cely tyzden doobedia, prichadzali sme okolo 8:30 a odchadzali 11:30, viac menej som bola v uzadi, deckam bolo vysvetlene, ze prisiel novy chlapcek a zvyka si, nenarusala som, on bol zvedavy a kedze ma mal “za zadkom” obzeral skumal nasaval, sem tam sa prisiel nieco opytat, v tomto veku decka nemaju siahodlhu pamat, ano porozpravaju si aj doma, ze bola mamka v skolke, ze maju noveho chlapceka, ale na dozivotnu traumu u nikoho to nevidim, a takto som si to aj ja zelala, kedze prva skolka v 3 rokoch bola jedna obrovska katastrofa, v tom veku nam este nerozpraval a bol drobnejsi, tym padom s nim takto zaobchadzali, akoby bol pozadu, avsak on vsetkemu rozumel, cele zle, asi po mesiaci dvoch som ho odhlasila, nechala rok doma, druhu skolku som vyberala uz inak a spokojnost, dnes sikovny spokojny chalan, dcera naopak adaptaciu nepotrebovala, ta sla za bratom a bolo
@7lenka11 syn nabehol do kolektivu kde boli deti 3-4 rocne, bola som s nim cely tyzden doobedia, prichadzali sme okolo 8:30 a odchadzali 11:30, viac menej som bola v uzadi, deckam bolo vysvetlene, ze prisiel novy chlapcek a zvyka si, nenarusala som, on bol zvedavy a kedze ma mal “za zadkom” obzeral skumal nasaval, sem tam sa prisiel nieco opytat, v tomto veku decka nemaju siahodlhu pamat, ano porozpravaju si aj doma, ze bola mamka v skolke, ze maju noveho chlapceka, ale na dozivotnu traumu u nikoho to nevidim, a takto som si to aj ja zelala, kedze prva skolka v 3 rokoch bola jedna obrovska katastrofa, v tom veku nam este nerozpraval a bol drobnejsi, tym padom s nim takto zaobchadzali, akoby bol pozadu, avsak on vsetkemu rozumel, cele zle, asi po mesiaci dvoch som ho odhlasila, nechala rok doma, druhu skolku som vyberala uz inak a spokojnost, dnes sikovny spokojny chalan, dcera naopak adaptaciu nepotrebovala, ta sla za bratom a bolo
@danieli dobre, ale ak to chapem správne, hovoríš o dieťati, ktoré nastúpilo do zabehnutého kolektívu.. trieda mojej dcéry je novootvorená trieda čisto s detičkami, ktoré majú čerstvo 3 roky a sú prvý raz v škôlke.. tam ako môže fungovať takáto adaptácia s rodičom? Keď vidím, čo tie deti vystrájajú ráno, neverím, že by to tie deti ustali, že niekomu tam mamička ostala a niekomu nie…
@danieli dobre, ale ak to chapem správne, hovoríš o dieťati, ktoré nastúpilo do zabehnutého kolektívu.. trieda mojej dcéry je novootvorená trieda čisto s detičkami, ktoré majú čerstvo 3 roky a sú prvý raz v škôlke.. tam ako môže fungovať takáto adaptácia s rodičom? Keď vidím, čo tie deti vystrájajú ráno, neverím, že by to tie deti ustali, že niekomu tam mamička ostala a niekomu nie…
@7lenka11 na to tam je uz komunikacia s vedenim, kedy je vhodne adaptovat s rodicom, ak su vsetky deti malicke a vsetky nastupili 1x a spolocne, tak by som pockala mesiac dva kym sa to ustali

Adaptácia býva bežná, ale spôsobom že v triede je len dieťa a rodič pre neho príde o 2-3hodiny a tento čas sa predžuje.....ale v prítomnosti rodiča to zrejme nepovolia ani v súkromnej škôlke...