icon

Možný odklad povinnej školskej dochádzky a prípravný ročník v Košiciach

svezami
2. feb 2016

Ahojte, mám syna predškoláka, narodený je v októbri, s ktorým navštevujem logopéda. Má oneskorený vývin reči. Ináč je veľmi šikovný, odmalička je technický typ, má logické myslenie, dobre sa orientuje v priestore. Aj čo sa týka jemnej motoriky, myslím, že je na tom tiež dobre. Problém je aj v tom, že odmala nerád kresli, hoci vie celkom pekne kresliť (aj učiteľka v mš ho chválila), ale len to, čo on chce. V žiadnom prípade mi doma nechce nakresliť napr. postavičku, už sme vyskúšali rôzne finty. Len povie, že ju vie nakresliť. Onedlho majú v mš testovanie školskej zrelosti. Vzhľadom na jeho reč a povahu uvažujem aj nad prípadom, že mu psychologička odporučí odklad. Budeme sa snažiť ešte o dobehnutie, ale ak sa to nepodarí, chcem preňho to najlepšie riešenie. Keďže už minulý rok bol náhodou v triede s predškolákmi, tak mám pocit, že by sa určite nudil, keby mal byť v takejto triede tretí krát. Čítala som, že existuje prípravný ročník na ZŠ, nemáte s týmto niekto skúsenosť v Košiciach? Na ktorých ZŠ takéto niečo existuje? Našla som prípravný ročník len ne jednej súkromnej ZŠ - 4 hodiny denne. Ako to funguje, vzhľadom k tomu, že nemám kde nechať dieťa potom, môže byť v družine?

Strana
z2
mimulik
8. apr 2016

to bolo minulý rok..teraz bude mať 7

lorela
8. apr 2016

@mimulik To, že sa netešil pri zápise ešte neznamená, že nebude mať školu rád 😉.
Nevyčítaj si, že nešiel už minulý rok, to, že sa vtedy tešil tiež nebola žiadna záruka.
Teraz treba urobiť všetko preto, aby mal školu rád. Alebo sa k tomu čo najviac priblížiť, veď uvidíš ako bude.

mimulik
8. apr 2016

@lorela uvidime..preto som vyber skoly nechala na neho..idem s velmi dobrym kamaratom zo skolky...hadam sa to zmeni

tatralandia
18. apr 2016

@gir dobry den,chcem sa poradit...neviem sa rozhodnut...mam dcerku predskolacku,teraz 10.aprila oslavila 6rockou. Cisto pekne rozprava,medzi 4-5 rokom sme chodili k logopedovi. Byvam s malou sama skoro 3 roky,otec zatial o malu nejavi zaujem. V nahradnej skolke spm sa dozvedela ze viaceri davaju detom odklad. Boli sme uz aj u psychologicky-2x, vsetky testy zvladla z 86 na 80bodov. Vyjadrenie-je schopna ist do 1.rocnika aj ked ta jej trpezlivost prinrieseni uloh si potrebukeme este precvicovat. Inac bsetko v poriadku. Moji rodicia by boli najradsej keby som dala malej odklad. Ja som rozhodnuta 50/50 vaham. Co dalej. Nemyslimbsi ze by sme to nezvladli teraz a neviem kebybsom dala malej odjlad ci by jej to pomohlo alebo ublizilo. Zasa budem pocuvat od nasich ze som pocuvla druhych a nie ich. Malej sa do skoli ist este nechce aj kednuz dlhodobo riesime kadejake ulohy...a nasi ze ked som uz ich doteraz nikdy nepocuvala a urobila som si po svojom tak vy som aspon malu mala pocuvat co mi hovori a dat jejnodklad. Poradte. Vdaka. Pat.

liana03
18. apr 2016

Ja by som určite dala odklad, my to budeme tiež riešiť nabudúci rok, dieťa nič nestratí akurát sa mu predĺži o rok bezstarostné detstvo

lorela
18. apr 2016

@tatralandia Bez ohľadu na to čo hovorí okolie, ako by si sa ty rozhodla - v kútiku duše, hm? 😉

tatralandia
18. apr 2016

@lorela zrejme by som jej dala este odklad,matematicke ulohy sa jej nechce riesit. A nechce sa jej este ist do skoly aj ked psychologicka mi povedala ze je schopna ist uz do skoly.Pre mna by to bolo vyhodnejsie nechat ju este rok v skolke. Len nebude potom neposlusna ak bude mat odklad? @lorela
@lorela
@lorela

lorela
18. apr 2016

@tatralandia Môže sa v škôlke "nudiť", to áno. Ideálne by bolo ju ten rok niečím novým zamestnať. No lebo zdá sa, že si viac naklonená pre škôlku ako školu.

tatralandia
18. apr 2016

@lorela psychologicka napise do spravy ze dieta je schopne a pripravene ist do 1.rocnika. Aj napriwk tomu sa ja ako mamka mozem rozhodnut dat svojmu dietatu odklad?

lorela
18. apr 2016

@tatralandia No, tak to už neviem.

gir
18. apr 2016

@tatralandia Poradím tak, ako by som spravila s vlastným dieťaťom. Predĺžila by som mu detstvo a ak sa mu ešte do školy nechce je to len plus. Deti nemajú odklad len vtedy ak niečo nezvládajú ako pretrváva mylný názor. Nepotrebujete žiadne odporúčanie od psychológa. Odklad na jeden rok je na žiadosť rodiča. Veľa šťastia ale hlavne počúvajte vaše dieťa 😉

pietra
18. apr 2016

@tatralandia psycholog vyda len odporucanie (este pri odklade potrebujes aj vyjadrenie pediatra), ale to konecne rozhodnutie je na tebe ako rodicovi.
Ono vsetko ma svoje za aj proti. Ak je sikovna, tak sa moze stat, ze sa bude nudit nielen dalsi rok v skolke, ale bude sa nudit aj potom neskor v skole. Ak do skoly nastupi s nechutou, moze jej tato nechut ostat aj po ine roky a vybuduje si negativny vztah ku skole.

tatralandia
18. apr 2016

@gir dakujem. Ale potom ma preco p.riaditelka posielala s dietatom k p.psychologicke ked stacilo dat v skolke ktoru dieta navstevuje len vyplnenu ziadost ohladom odkladu?

lorela
18. apr 2016

@tatralandia Najlepšie urobíš, ak sa opýtaš kompetentných - zavolaj psychologičke, opýtaj sa učiteľky ako presne postupovať, keď chceš/nechceš odklad.

pietra
18. apr 2016

@tatralandia mozno v skolke staci len dat ziadost riaditelke, ale v skole musis absolvovat zapis a tiez tam vyplnis ziadost o odklad. A tam uz je potrebne dolozit aj spravu od psychologicky a pediatricky. Ale tie spravy su len odporucania

abbey1
18. apr 2016

@tatralandia jJ som to riešila prd týždňom. Oficialne vyjadrenie nadriadeného orgánu znie, že dieťa musí mať potvrdenie od pediatra alebo psychologicko-pedagogickej poradne. Žiadosť od rodiča nestačí.

gir
18. apr 2016

@tatralandia Práve som sa pozerala do aktualizácie zákonov, rozhodnutie riaditeľky musíte rešpektovať, ona chce byť krytá. Škôlka by mala mať aj stretnutie so psychológom, ktorý posudzuje školskú zrelosť. Aj keď sa zastavíte v pedagogicko - psychologickej poradne s posudkom nie je problém. Pekný večer

tatralandia
19. apr 2016

@gir ...ak som sa rozhodla dat svojmu dietatu odklad aj napriek tomu ze to p.psychologicka neodporuca a ani neakceptuje moje rozhodnutie...ako sa to riesi potom na skole na ktorwj sa robil zapis?

gir
19. apr 2016

Dieťa dovŕšilo 6 rokov zo zákona musí ísť na zápis do ZŠ. A povedali ste jasne psychologičke, že chcete odklad? Ako si môže dovoliť neakceptovať? Čo mám je skúsenosť so psychológom, žiadny nemá problém, letné deti idú automaticky neskôr. Vyjadrenie psychológa má len odporúčaci charakter, rozhodnutie je na rodičovi. Prirovnala by som to k očkovaniu, lekár odporúča, rodič rozhoduje. Riaditeľke škôlky dáte žiadosť o odklad povinnej školskej dochádzky. Riaditeľka robí problém? Vyjadriť sa k tomu môže aj pediater. Ale riaditeľka nemá čo riešiť, len jej to dáte písomne, z dôvodu rezervovania miesta pre dieťa. Nebojte sa,nikto Vás nemôže prinútiť dať dieťa do školy ak to nechcete. 🙂

gir
19. apr 2016

@tatralandia Dieťa dovŕšilo 6 rokov zo zákona musí ísť na zápis do ZŠ. A povedali ste jasne psychologičke, že chcete odklad? Ako si môže dovoliť neakceptovať? Čo mám je skúsenosť so psychológom, žiadny nemá problém, letné deti idú automaticky neskôr. Vyjadrenie psychológa má len odporúčaci charakter, rozhodnutie je na rodičovi. Prirovnala by som to k očkovaniu, lekár odporúča, rodič rozhoduje. Riaditeľke škôlky dáte žiadosť o odklad povinnej školskej dochádzky. Riaditeľka robí problém? Vyjadriť sa k tomu môže aj pediater. Ale riaditeľka nemá čo riešiť, len jej to dáte písomne, z dôvodu rezervovania miesta pre dieťa. Nebojte sa,nikto Vás nemôže prinútiť dať dieťa do školy ak to nechcete. emoticon

tatralandia
19. apr 2016

@gir ano psychologicke som to povedala jasne...v skolke s tym memaju problem. Len neviem ako sa to riesi v skole kam sme sli na zapis...ze vraj zajtra bude kontaktovat psychologicka riaditelku na skole kde sme boli na zapise ze som odmietla dat svoke dieta do skoly a davam odklad ked ona mi dala jasne stanovisko ze dieta je schopne ist do skoli uz od sep. A bude kontaktovat tel.aj p.riaditelku v skolke ktorej som to uz dnes aj povedala. Zajtra ma bude informovat. Len nechapem preco psychologicka takto reaguje. Este z toho budem mat problem ze chcem svojmu dietatu dat odklad. A este sud zveril nase dieta do mojejnstarostlivosti...uf dufam ze vsetko dopadne dobre a budu vsetci akceptovat moje rozhodnutie. Dakujem.

gir
19. apr 2016

Povinnosť ísť na zápis po dovŕšení veku ste splnila. Tak ako som písala, najdôležitejšie je vaše rozhodnutie. A ak riaditeľka v škôlke nemá problém (ani nemá mať prečo), tak nič neriešte. Len nech je v škôlke vaša písomná žiadosť o odklad. škola a škôlka si to papierovo poriešia medzi sebou. Psychologička sa zachovala netradične ale vy z toho žiadny právny problém nemôžte mať. Pa

pietra
19. apr 2016

@tatralandia to jednanie psychologicky je velmi zvlastne, myslim tym to obtelefonovanie riaditeliek 😕 Nechapem, o co jej ide.
S tym vyjadrenim je to ine. Ona predsa nemoze napisat, ze dieta neodporuca do skoly, ak z psychologickej stranky splnilo predpoklady skolskej zrelosti a teda podla nej je schopne do skoly nastupit. Len sa tam dava potom formulka, ze rodic navrhuje odklad a nie je dovod mu nevyhoviet. Samozrejme odbornejsie napisane.
Aj ti psychologicka vysvetlila, preco tak velmi bojuje za to, aby mala nastupila uz teraz?

tatralandia
19. apr 2016

@pietra odovodnila mi to len tym,ze potom moze by v skole problemovym dietatom,bude sa nudit, vyrusovat na hodine ak jej dam odklad.

pietra
19. apr 2016

@tatralandia vyrusovat nemusi, to zavisi od povahy dietata. Ale nudit sa naozaj moze, ak je velmi sikovna. Skor som to myslela tak, ze ako ju zhodnotila celkovo. Nielen nejaky pocet bodov alebo tak. Lebo je rozdiel, ci dieta splni kriteria skolskej zrelosti a do skoly moze ist, alebo je hodnotene ako velmi sikovne, nadpriemerne nadane ....
Co hovoria ucitelky v skolke? Tie su s dietatom skoro kazdy den, vidia ho pri roznych cinnostiach a mam pocit, ze velakrat vedia dieta zhodnotit lepsie ako psychologicka na 1-2 stretnutiach.

miriamkovacikova
22. feb 2023

@tina_po mohla by som sa popýtať ohľadom toho šlabikára ? Snažím sa získať o tom viac informácii ale nič nie je dostupné veľmi na nete
Ďakujem

Strana
z2