icon

Musí byť dieťa pri nástupe do škôlky odplienkované?

19. aug 2024

Musi byt dieta odplienkovane pri nastupe do statnej solky? Ake mate skusenosti? Dakujem

autor
19. aug 2024

@sisska96 preboha predstav si ze aj take sa deje.. ty mas deti vobec? Robia vsetko podla tabuliek co? Niektori rodiacia su radi ze deti maju a ze su zdrave a nie ze teraz pre boha ono ma plienku.. toto je ten natlak zakomplexovanych ludi co vsetkych odsudzuju a ani netusia co je v tom.. predstav si pre boha ze ani vsetky 3 rocne deti nerozpravaju a ine uz v 2 rokoch recituju .. to iste s chodzou. Niektore v roku chodi a druhe cvici vojtovku a je rado ze je rado..

patka06
19. aug 2024

Máš pravdu, dieťa nie je stroj, zdravé dieťa v 3 rokoch je už dávno odplienkované.
To už je vek,kedy sa dokáže na WC pýtať a plienka mu zavadzia

klip0
19. aug 2024

Tak vieš zle..stačí pár sekúnd googlit.
V materskej škole prebieha predprimarne vzdelávanie. Deti sú tam s učiteľkou ktorá študovala odbor učiteľstvo v materskej škole alebo študovala predškolskú a elementárnu pedagogiku.
Deti sa vzdelávajú podľa štátneho vzdelávacieho programu pre predprimarne vzdelávanie

11bodka11
19. aug 2024

U nas nie

autor
19. aug 2024

@anjelicek26 zaostala si asi ty ked si myslis ze 25 deti v skolke reve.. alebo len tie tvoje su nevychovane a jacia?

anjelicek26
19. aug 2024

Autorka ty si fakt perla, s teba budú mať učiteľky raz radosť. Doma nezvládnes 1 dieta naucit zakladne veci, ale tak v skolke to urcite dobehnú, lebo je to ich práca,že 😛

sisska96
19. aug 2024

Učiteľka je v školke. Aj moja švagrina je učiteľka v školke, má Mgr - 5 ročné VŠ

mishka69
19. aug 2024

@belllinka ucitelky 🤷‍♀️ u nas v skolke je dvojaky meter. Po znamosti nevadi prebalit 🤷‍♀️🤦🏻‍♀️

autor
19. aug 2024

Zadala som normalne slusne otazku a cakala som normlane slusne odpovede.. namiesto toho tu mnohe urazate mna a moje dieta ze je zaostale a chore a ste drze a arogantne.. ako keby sa nedalo normalne komunikovat.. strasna cela tato spolocnost na tejto stranke..

autor
19. aug 2024

@anjelicek26 nie som perla som clovek... perly su v musliach teba toto nik nenaucil?

mima172
19. aug 2024

Samozrejme, že áno. Také tie základné podmienky sú, aby dieťa bolo kompletne odplienkované a ovládalo základné samoobslužné činnosti - obliekanie, samostatné jedenie, pitie z pohárika atď. V našej škôlke prvé tri mesiace tolerovali občasnú nehodu, ak to bolo častejšie alebo neustalo do konca adaptačného, tak dieťatko vylúčili. Moja bola plne odplienkovaná viac ako rok pred nástupom do škôlky a aj tak sa jej stala 1 nehoda. Neriešili to, len mi pri tej príležitosti povedali to, čo vyššie spomínam.

sisska96
19. aug 2024

No ja nesledujem sprosté tabuľky ale moje po roku do roka a pol už boli odplienkované. Keď máš zaostalé dieťa, rieš veci so psychológom alebo daj ho do špeciálnej škôlky, keď nezvládneš výchovu.

zuzu1986
19. aug 2024

To dieťa malo už dávno 3roky,a veru plienkové dieťa z hygienických dôvodov/ma plienku vyše 5hodin tu istu/nepatrí do kolektivu

katka533
19. aug 2024

Oficialne urcite neberu, vobec nejde same? V skolke chodia kazdu hodinu spolu cikať. Určite sa niektore deti pocikaju, ale rata sa s tym, ze uz su to len take dozvuky a uz sa to doucia. S plienkou ale dieta nezoberú, ked sa vobec nevypyta. Neskusali ste uz skôr?

lalala94
19. aug 2024

@autorka minule som sa rozprávala s jednou mamičkou, ktorá práve od septembra dáva do štátnej škôlky 2,5 ročnú dcéru a tá mi hovorila, že dieťa by malo byť bez plienky, ale pokiaľ ju má na spánok prípadne sa stane nehoda, tak to neriešia a nerobia z toho vedu (info má od riaditeľky). Toto je škôlka v Košiciach a jedná sa o triedu, kde sú len 2-ročné deti. Ja ale predpokladám, že v iných škôlkach to bude zrejme striktnejšie a tá plienka nesmie byť ani na spánok.

@anjelicek26 si sa blbo vyspala či čo? Prečo by 3-ročné dieťa, ktorá má plienku malo byť zaostalé? Zjavne ani jedno z tých tvojich piatich detí nemalo blok z cikania/ kakania, kedy aj zdravé dieťa má problém a nočník/ záchod odmieta.
Ja mám 2-ročnú už našťastie odplienkovanú, ale aby som iné dieťa nazvala zaostalým kvôli blbým plienkam...
...To by som čakala od nejakej bezdetnej mudrlantky, nie od matky piatich detí, ktorá tu dáva všetkým rady.

anjelicek26
19. aug 2024

Tvoje dieťa je zaostale v tejto jednej oblasti a to,ze to beries ako nejaky "utok" je skoda. Proste su nejake tabulky a niektore veci do urciteho veku maju zvladnut. A to ti hovorím ako mama zaostaleho dieťaťa v tom veku. V tom veku nerozprával, motoriku mal na úrovni nula a chodili sme logopediu, ergoterapiu a dva krát v tyzdni centrum včasnej intervencie. Trvalo to roky dobehnúť ostatné deti. Len ja som nezatvarala nad tým oči, ale snažili sme sa mu pomôcť q nie,nikdy som sa za neho nehanbila. Deti sú rôzne.

ptvw
19. aug 2024

@rakywanda ze teta kokos, mala si jej tiež tak povedať (viem ze nemôžeš, ale myslela by som si svoje o nej, to musela byt nejaká menej inteligentná mamicka 🤦‍♀️)

anjelicek26
19. aug 2024

@lalala94 áno je to zaostávanie za bežným vývinom a je to len skonstatovanie. A nie,vyspala som sa úplne normálne. Do bežnej škôlky ma ist dieta odplienkovane. Inak smer jasličky alebo opatrovatelka alebo ostat doma. Ucitelky maju velmi vela deti a malo casu. Zaostávať v nejakej oblasti nerobí z dieťaťa ani hlúpe ani ja neviem aké, len potrebuje viac času. Co je na tom slove také zlé? Maminy by také veci mali prestat brat "osobne", všetky deti to časom dobehnú, treba s nimi pracovať a nie sa urážať.

mishka69
19. aug 2024

Prvorodeneho sme odplienkovali v 2. Mladsi ma 1.9. 3 roky a nedari sa nam zbavit plienky. Byva velmi casto chory , takze v teplotach ho netrapim. Je prijaty do skolky , ale dam ho az od 01/25. Pomaly mu plienka zacina vadit a zacina si uvedomovat. Nemam pocit , ze by bol zaostaly . Ma cas.
Drzte sa .

ptvw
19. aug 2024

U nas v meste je par ms kde normálne vezmú detičky staršie ako 3 roky ktoré majú plienky, ale zase niektoré striktne odmietajú plienkovane (s jednou ucitelkou z takej ms som sa rozpravala) , tam nie je šanca, treba sa len popýtať 🙂
A teda k tým vychovávateľkam, u nas v ms sú len pani učiteľky, žiadne vychovávateľky...

lalala94
19. aug 2024

@anjelicek26 prosím ťa pekne, kde nájdem tabuľky na to, kedy má byť zdravé dieťa odplienkované? V živote som o niečom takom nepočula, čiže bez akejkoľvek irónie sa pýtam a rada si to prezriem. Neverím, že je nejaký štandard, ale rada sa poučím.

ptvw
19. aug 2024

@mishka69 jasne ze nie je zaostaly, môj sa tiež odplienkoval až po treťom roku 🙂...ale na spánok ešte ma

darkai
19. aug 2024

Autorka, ale ved mas slusne odpovede. Dieta v statnej skolke musi byt odplienkovane. Pokial tvoje nie je, nechaj ho dlhsie doma alebo daj do sukromnej skolky. A ano, v statnej skolke su ucitelky a nie vychovavatelky.

anjelicek26
19. aug 2024

@lalala94 ovládať zvierace začína dieta od 16m.. to,či to skutočne využíva a kedy je už individuálne na dieťati.. ale tri roky pri nástupe do škôlky je zvolene aj kvôli tomu,že už deti plienky nepotrebujú, inak by tam mali nie učiteľky, ale opatrovateľky a detské sestričky.. ich náplňou práce nie je prebaľovanie,ako v jasliach. U nás to rieši pediater,ked po troch rokoch dieta ešte potrebuje plienky, kontrola u urológa ci detského gynekológa,kontrolujú moc, predkožku.pozeraju bruško kvôli brúsnym svalom a motoriku (ci si dieta vie cupnut bez držania). A opakujem,zaostávať v jednej oblasti je len skonstatovanie. Kazde dieťa sa vyvíja inak. Ale snáď sa prispôsobím pomalsiemu vývoju môjho dieťaťa a nie "hodim" problém na škôlku, že veď ony si tam už s ním poradia.. nemajú na to fakt čas.

matkahelka
19. aug 2024

Zalezi od skolky a od uciteliek. U nas nemusi. Pri zapise v maji som sa na to pytala, pani riaditelka sa usmiala, ze pri takych drobcoch rataju s pocikanim a ze maju dlhorocne skusenosti, ze deticky sa v skolke odplienkuju za par.

januska12323
19. aug 2024

Pani učiteľky v škôlke nie sú vychovávateľky neviem do akej škôlky si dieťa dala keď tam sú. Zdravé trojročné dieťa musí vedieť ísť na záchod aby bolo prijaté do škôlky, samozrejme sa môžu stať nehody ale určite nie je čas ani priestor na prebaľovanie. Pani učiteľka to v podstate ani nemá v náplni práce, prebaluju sestričky v jasliach.

martul
19. aug 2024

@anjelicek26 no Martuš, tvojím dnešným príspevkom si sa teda riadne zdegradovala, ale že riadne. Mama 5 detí môže toto napísať? Aké zaostávanie preboha?! Aké tabuľky?! Áno, dieťa pri nástupe má byť odplienkované, ale tvrdiť, že je zaostalé preto?! Kto ťa nasral, že si sa sem prišla odviazať?!

lalala94
19. aug 2024

@anjelicek26 ok, čiže žiadna taká tabuľka neexistuje. Vďaka za prednášku o tom, čo rieši pediater v Nemecku. 😉 To, že problém netreba hádzať na učiteľky, ktoré pri 20tich deťoch nestíhajú je jasné snáď každej príčetnej matke, ale ty ani len netušíš, čo rieši autorka so svojím dieťaťom a prečo tie plienky stále má, len si ho nazvala zaostalým, pritom tam môže byť x-ďalších faktorov. A mne úprimne slovo zaostalé príde hanlivé, obzvlášť ak sa jedná o takú blbosť akou je odplienkovanie, nie mentálny stav, ale slovičkáriť sa tu nemienim. 😀 Ale tak ok, idem sa potlapkať po pleciach, že som výborná matka, keď mám 2-ročnú dcéru odplienkovanú. Budem veriť, že sa mi to podarí aj pri druhej, aby nebola zaškatulkovaná ako zaostalá.

anjelicek26
19. aug 2024

@lalala94 áno zaostale v oblasti odplienkovania nemá nič s mentálnym stavom dieťaťa a nehovorí nič o jeho vývoji v iných oblastiach. Ako inak to mam ešte napísať. A nie je to hanlivé, len matky prehnane citlivé, všetky chcú dokonale deti a berú to osobne (ako keby na to mali nejaký vplyv)

lalala94
19. aug 2024

@anjelicek26 ale prosím ťa, to vôbec to nie je o prehnanej citlivosti a dokonalých deťoch. Zjavne si obe predstavujeme pod pojmom "zaostalé dieťa" niečo iné a naozaj by som si pozrela odborníka, ktorý by dieťa nazval zaostalým len preto, že má plienku v 3 rokoch. 😀 Téma je o inom, končím diskusiu, názor a skúsenosť som vyjadrila.