Musím súhlasiť, aby s dieťaťom v škôlke pracoval psychológ a logopéd?
Dcéra začína chodiť od septembra do škôlky. V škôlke mi dali podpísať a vypísať kopu papierov kde mam súhlasiť s tým ze s dieťaťom bude v škôlke pracovať logoped a psychológ. Musím s tým všetkým súhlasiť? Je tam celý dotazník ešte aj o mojom tehotenstve, pôrode ako prebehol, apgar skóre, veku a vzdelaní rodičov, o chorobách v rodine. Zdá sa mi to prehnane veľa informácií na to, že dieťa ide len do škôlky.
@zuzulka558 ďakujem za odpovede 👍
Učiteľka v škole si aj tak robí spis dieťaťa kde raz za čas robí s dieťaťom rôzne cvičenia pozoruje ho a zaznamenáva si o ňom info. Podľa mňa potom to posúva ďalej na logopediu atd. Takže dala by som to keďže napríklad ja som nevedela povedať R, brat nerozprával v jasliach som mala chlapca ktorí nepočul dobre alebo podozrenie bolo na aspergerov…. Ono to nieje pre srandu kralikov
@tutanchamon79 tak v prvom rade buď rada za škôlku kde majú detského psychológa a logopéda....podpísať to samozrejme nemusíš, ale ak tvoje dieťa bude robiť v škôlke zle, môžu ho vylúčiť a to bez toho že ti dajú možnosť priniesť papier od psychológa ako s ním pracovať, lebo oni tam psychológa majú a ty si už odmietla....rovnako pri zlej výslovnosti v škôlke tvoje dieťa už nebude riešiť ich logopéd...teraz sú na školách už bežne psychológovia ktorí s deťmi pracujú, samozrejme musia mať podpis zákonných zástupcov keďže sú to lekári....
Aj ja som s logopedom suhlasila. Psychologa nam neponukli, s nim by som nesuhlasila. Ale myslim, ze ta logopedicka ma aj funkciu psychologicky, lebo naozaj sa vypytovala na diagnozy este aj bratrancovho kona tety.
Moja znama, ktora ma starsie deti, sa dokonca ohradila, aby vysledky(hodnotenia?) z logopedie(psychologa v skolke nemame) boli posielane alebo zdielane so skolkou/skolou. Ona to niekam dala pisomne a radila to aj mne.
Tiez sa obavala toho, ze deti v skolke/skole budu posudzovane podla rodinnej anamnezy.
Ja tomu moc nerozumiem, o co ide.
Oni ale maju v rodine alkohol aj psychicke problemy(stari rodicia), tak nechcela, aby to mali deti v papieroch, aby sa niekedy podla toho v skole neposudzovalo.
@tutanchamon79
Dobrá matka neberie psychológa ani logopéda ako strašiaka, ale prípadnú pomoc. Matka, ktorá si uvedomuje, že v ich rodine to nie je s kostolným poriadkom, sa toho, oprávnene, bojí.
@oliolijanka v škôlke ucitelka aj tak vidí ktoré dieťa je zaťažené domácim prostredím
@pribinak Ano, ale niekedy to dieta domacim prostredim zatazene nie je, ale ked budu potrebovat vybrat pät deti do specialnej triedy a budu mat iba styri zatazene domacim prostredim, tak to piate dieta bude to, ktore malo v papieroch, ze prababka trpela poporodnou depresiou. Napriklad.
@pribinak Znama byva tisice km od svojej rodiny, nekontaktuju sa a rodina jej manzela, s ktorymi byvaju v jednej dedine, je uplne harmonicka.
Preco by mali v skolke vediet, ze jeden stary otec sa upil k smrti(napriklad)?
Ok, vsak nech to vie psychologicka alebo pediatricka alebo logopedicka ale preco by mala tieto informacie dostat ucitelka?
Ucitelka v skole v malej dedine, kde kazdy kazdeho pozna.
@oliolijanka
To nemôžu, lebo odborníkov je kopu, rodicia sa môžu šťazovat, zobrať správu inde. Určite sa to takto nerobí a dosť zveličuješ a priťahuješ za vlasy.
Skôr poznám opačný prípad, kedy rodicia odmietajú chápať, že nie všetko ide. Moja suseda ma chlapca autistu s hyperaktivitou a nadávala, že ho nechcú do klasickej školy s 30-timi žiakmi, pritom na predpríprave ho nezvládala ani špeciálna pedagogička a neraz volala matke, až si ho príde zobrať a to boli iba pedagogička a on. Čo by robila učiteľka v triede s 30-timi žiakmi, čo by ich naučila, to jej bolo jedno, chlapec musel chodiť na klasickú ZŠ, všade sú len zlí doktori a ona veľká bojovníčka proti systému.
@oliolijanka netáraj. Špecializovaných tried je zúfalo malo, rodičia cestujú celé kilometre aby dieťa mihlo ust do špecializovanej triedy
A dieťa potrebuje 1500 papierov aby sa tam dostalo
@tutanchamon79 tiez by som nesuhlasila s tym aby sa v 3 rocnom decku “ sparal psycholog” to uz kde sme kde zijeme ak je toto potrebne
@pribinak U vas. My sme mimo svk. Na specializovne tridy skola dostava dotacie.
@oliolijanka načo sa vôbec potom zapajas ak sa tá to vôbec netýka
@pribinak 🤪 Nazov temy: "Musím súhlasiť, aby s dieťaťom v škôlke pracoval psychológ a logopéd?"
Je niekde napisane, v ktorej krajine autorka byva?
Mas kramy? Ci menopauza? Upokoj sa.
@tutanchamon79 S logopedkou by som nemala problem (ale aj ta moze doporucit psychologa, je to tam tiez take na vyzkach, pokial nie je pritomny rodic).
S psychologom by som suhlasila len za pritomnosti rodicov.
"Je tam celý dotazník ešte aj o mojom tehotenstve, pôrode ako prebehol, apgar skóre, veku a vzdelaní rodičov, o chorobách v rodine. Zdá sa mi to prehnane veľa informácií na to, že dieťa ide len do škôlky."
V dotazniku by som neposkytla ani jednu z horeuvedenych informacii. A podla mna to ani nie je povinne.
@oliolijanka na Slovensku sa gro detí snažia integrovať do bežných tried, takže špeciálnych škôl je žalostne málo....veľa krát sa aj dieťa čo potrebuje špeciálnu školu do nej ani nedostane a snažia sa ho integrovať do normálnej školy.....na normálnej škole je možno jeden špeciálny pedagóg, prípadne psychologička a integrácia je za pomoci asistentov....
@mogaa Ja som tie specialne trirdy uviedla ako priklad. Na Slovensku take pripady nemate, ok.
Ak by sa tvoj otec upil k smrti a ty by si zacala novy zivot v inej dedine/krajine, chcela by si, aby taketo informacie o tvojich detoch dostala ucitalka mazerskej skolky? A potom by to slo do skoly?
Viem si predstavit, ze niektore diagnozy nie su dedicne a mozu ovplyvnit vztah ucitelky k detom.
@oliolijanka takéto informácie nie sú povinné vyplniť....takže mamička ich vypísať nemusí...ale odmietnuť v škôlke spoluprácu so špeciálnym psychológom alebo logopédom je totálna hlúposť.....psychologička v škôlke nie je od toho aby sa dieťaťu vŕtala v hlave alebo robila s ním špeciálne sedenia, ale ak je niektoré dieťa problémové, aby usmernila učiteľku prípadne rodiča ako s dieťaťom pracovať....tieto materiály nemôže bez súhlasu ani posúvať dalej.....psychológ je lekár a týka sa ho ho aj zachovávanie lekárskeho tajomstva....dotazník môže byť akýkoľvek ale je na zvážení rodiča čo vyplní a čo nie.....
@mogaa No ved ta kamoska s logopedom spolupracuje, aj uviedla pravdivo vsetky informacie, aby mohla logopedicka s dietatom pracovat.
Jedine s cim nesuhlasi je, aby sa informacie, ktore dala logooedicke, posielali dalej do skoly.
@oliolijanka ja nie, ale ty evidentne áno
Teda, ja uz skolkarov nemam, ale mne by tiez vadilo poskytnut nasej skolke taketo doverne udaje. Pretoze dobre poznam pomery, ake tam su, je to mala dedinska skolka a nevidim dovod, aby mali nekompetentne osoby pristup k takemuto druhu informacii.
S logopedickou by som suhlasila, s psychologickou nie, tu by som si chcela vybrat sama.
@oliolijanka logopéd je tiež lekár, týka sa ho zachovanie lekárskeho tajomstva....nesmie bez vedomia zákonného zástupcu posunúť výsledky dalej, ani o nich hovoriť s iným človekom.....psychológ aj logopéd je lekár a týka sa ho zachovanie lekárskeho tajomstva.....
@mogaa
@number19
Presne tak, ibav idealnom svete.
Ale ked je logoped sucastou skolskeho systemu, tak logopedicky a psychologicky posudok sa posiela skole. V nasom pripade skolke.
Mne to nevadilo, ani som si to neuvedomila.
Upozornila ma na to kamaratka a jej skusenost som posunula dalej. Mozno to niekomu pomoze.
@oliolijanka Ja by takto male dieta psychologom bez mojej pritomnosti urcite nenechala vysetrit.
Ak by sa vyskytli nejake podozrenia, tak by som si nasla vlastneho psychologa kde budem pritomna a mozem s nou a dietatom spolupracovat.
A ako som uz spomenula vyssie, otazky z dotaznika by som nevyplnala (su prilis osobne).

@luxus10 ďakujem, aj tvoja odpoveď mi pomohla