Nadpriemerne intelektovo nadané 4 až 5 ročné deti
Ahojte, má niekto doma takéto dieťa? 😉
@belasy_motylik čo to znamená nadpriemerne inteligentne?
@belasy_motylik .. urcite ano .. jedno ma 4 a to druhe 40 🙂 🙂 🙂
@billam
@koniarova ja tu nechcem polemizovať o tom, čo je nadpriemerný intelekt a čo nie, objektívne sú na to určité kritéria či sprievodné javy, ktoré nie je problém verejnosti vyhľadať na internete, napr. tu http://www.ppppoprad.sk/informacie-pre-verejnos..., odborne je na to vhodné napr. inteligenčné či vývinové testovanie psychológom a pod. Táto téma je otvorená pre mamičky, ktoré doma takéto dieťa majú, nie je tu priestor na polemiky, myslím, že to je v tomto prípade zbytočné.
@belasy_motylik no nehnevaj sa, ale ja som sa normálne opytala, v com je tvoje dieťa nadpriemerne inteligentne...máš to od psychologa potvrdené? Alebo si to len myslíš? Nepolemizujem, chcem len vedieť v dom sa ti zda na daný vek dopredu než "normálne" deti...mozno zistíme aj ja, že mám doma nadpriemerne inteligentne dcéry
@belasy_motylik podľa tých kritérií, čo si poslala...aj ja mám nadpriemerne inteligentne deti....obe vedeli citat a písať ešte pred nástupom do školy...rozumejú po anglicky /brat a otec sú Kanaďania/
nadpriemerná inteligencia sa zisťuje u psychologa formou testov
Kuk sem https://www.modrykonik.sk/forum/podpora-dietata-v-rozvoji/mate-doma-nadane-dvojrocne-dieta/
Zalozila si narocnu temu, moja dcera bude mat 4 roky.
@nili ďakujem, ale ja som chcela tému pre deti staršie ako 2 roky, lebo prejavy sú v 2 a 4-5 rokoch už dosť rozdielne a nároky tiež 😉 Nevadí keď budete mať 4, pokojne sa pridaj 🙂
@belasy_motylik Posielam ti IP
@billam naše dieťa bolo komplexne testované vo všetkých oblastiach vývinu, logické myslenie a intelekt vyšiel vývinovo o 2 roky popredu pred biologickým vekom, IQ cca 160.
@belasy_motylik Stačilo napísať hneď toto a vyhla by si sa polemikám. 😉
nas caka testovanie v aprili, poslali ho na zapise do prveho rocnika, vela z tych kriterii na neho sedi, aj pozitivnych aj negativnych, tak uvidime, co mu vyjde 🙂
Ja sama take dieta nemam, v sirsej rodine sa vyskytlo, ked som bola ja pubertacka, tak to na vtedy malom predskolakovi a neskor skolakovi zacalo byt vidno, tiez mu diagnostikovali vysoke IQ pravda uz si nepamatam ake hodnoty, ale brali ho teda ako zazracne dieta. Ked sme boli u nich niekedy na navsteve, to dieta rozmyslalo nad niektorymi vecami pomaly vyspelejsie nez ja, normalne som mala komplexy a nemormalne zavidela.
Rodicia ho podporovali ako sa dalo, davali dokopy s podobnymi detmi.
Par rokov som to potom nesledovala, ako maly rastol, uz s tym bol aj vcelku znamy. V puberte tento vedatorsky a racionalny typ zrazu zacal streckovat, brat drogy, z coho sa sice vyhrabal, ale nalesdovali psychicke problemy, neschopnost udzrat si zamenstnanie...nakoniec zatial skoncil skor na okraji spolocnosti nez na jej vyslni a jeho rodicia su z toho uplne zdeptani.
Viem, je to len jeden kamienok do mozaiky, mozno aj skor vynimka nez pravidlo (aj ked sa to bezne spomina v tejto suvisloti, napr. narychlo: http://referaty.atlas.sk/odborne-humanitne/psyc... ), ale nidky nezabudnem co mi vtedy povedala jeho mama, a sice v style: najprv som bola velmi stastna ze mam take dieta, teraz po skusenostiach to uz vnimam skor ako ako zataz, nielen na zaklade pripadu toho mojho ale aj kopca ludi z prostredia tych deti. Urcite to nie je jendoznacna vyhra v zivote. A hlavne same o sebe to o schopnosti uplatnenia sa nevypoveda uplne nic.
Ja mam pred tym respekt a drzim palce kazdej mamine takehoto dietata.
@belasy_motylik tvoje dieťa má najvyššiu možnú hranicu IQ...máš doma genia 🙂
@horana kedze som sama chodila do triedy pre nadane deti tak ti zial musim napisat ze pri tych najinteligentnejsich je toto skor pravidlom...bilancia 3och naj v nasej triede: 1 spachal samovrazdu a 2ja sa potacaju na pomaly 5tej svetovej univerzite neschopni zaradit sa do normal zivota...
@billam skôr má vysoko vyvinuté logické myslenie, pamäť a pod., ale máme výrazné nedostatky v iných oblastiach vývinu /nesúvisiacich s inteligenciou/ takže do obrazu celkovej geniality to zatiaľ určite nespadá.
@belasy_motylik Ja uz mam starsiu dcerku ako prvacku na skole pre nadane deti. Mladsia dcerka sa dlho tak nejavila, az nedavno prisiel zlom a naucila sa sama citat. Pri dnesnom testovani u psychologa jej vyslo IQ 157 (vysoky nadpriemer), mentalny vek 7 rokov a 4 mesiace (realne ma 4 roky a 9 mesiacov), slovna zasoba na 10 rokov. Riesime problemy v skolke, kde sa doteraz za vyse roka nezadaptovala.
Mamičky založila sa nová skupina pre Rodičov intelektovo nadaných detí, tak kto "spĺňa podmienky" 😉 a súhlasí s pravidlami ja srdečne pozvaný 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/5829/
@belasy_motylik ahojte asi obzivujem tuto malicku diskusiu, Dnes som sa dozvedela ze je na tom moj synator takto. Ako sa s takym niecim funguje v beznom svete? ja soms a az zlakla.. este nas cakaju dalsie testy na ..zatial ma za sebou vseobecny test, test na agresivitu a kreativitu. Ale cislo 160 ma neuveritelne sokovalo.
Ahojte, pls, funguje este ta skupina? Potrebovala by som asi tiez nejaku podporu, radu a pod... Zatial som v stadiu podozrenia, maly ma 4,5 roka, zacina citat slova, bez problemov rozlozi povedane slova na pismena, abecedu ovlada uz davno (v slovencine aj angictine), pocita do 100, spocitava do 15, najradsej ma drobne lego, z coho si stavia robotickych dinosaurov alebo rozve vesmirne lodky... od 2 rokov bezne pouziva komplikovane slova a vyrazy...
@amisa kde ste boli na testoch a iniciatorom si bola ty alebo vas poslali zo skolky? Tiez mam v plane ho v blizkej buducnosti zobrat k jednej klinickej pedagogicke, kam chodim s najstarsou kvoli inym veciam..
Ahojte kocky mam doma syna ma dva a pol roka nevie dobre rozpravat ale cisla od jedna do sto ukazuje automaticky,abecedu posklada aj od zadu,pexeso neuveritelne rychlo obracia,farby ovlada ako po slovensky tak aj po anglicky,inter.znamienka mu nerobia problem vacsie mensie cislo rovna sa,myslite si ze je nadaný?to pexeso nestihnem pozriem co to je a on uz vie kde sa nachadza to druhe spravne
Ahojte! Máte skúsenosti s napriemerne nadaným dieťaťom so sklonom k tyranii? Podarilo sa vám doma, vzhľadom na náročnosť výchovy, potreby špecifického,individuálneho prístupu, zabrániť u dieťaťa prípadnému sklonu k tyranii? Ďakujem!
Máme doma 2, jedno veľké, jedno predškolské
@ella_smella tak ako ste dopadli s malým? mám podobnú dcéru...
@darja12 ahoj, bol diagnostikovany ako nadany v pasme extremneho nadpriemeru a od septembra (nemal este 6r v tom case) isiel do skoly pre nadane deti, teraz je tretiak..
@ella_smella dobry den, viete mi prosim odporucit nejakeho psychologa, ktory toto vie naozaj spolahlivo diagnostikovat? SC, ci Ba? Neviem kam sa mam obratit. Dakujem...

Každá mamina si myslí, že má. 😉 😉 A čo si pod týmto pojmom predstavuješ?