icon

Nahota detí v škôlke

ledyna
7. okt 2013

Dobrý deň, rada by som začala novú tému, týkajúcu sa nahoty detí v škôlke. Môj vnuk chodí do jednej nemenovanej škôlky už do predškolského ročníka. V škôlke majú taký zvyk, že deti sa po obede vyzlečú do naha, veci si zložia na svojej stoličke a nahé zdôrazňujem nahé prechádzajú do druhej miestnosti, kde majú spať a tam si obliekajú pyžamo. Takže pre rodičov, ktorí chodia pre svoje deti hneď po obede, nie je nič nezvyčajné vidieť prebehávať nahé deti alebo vidieť dieťa holé sedieť na záchode. Týka sa to všetkých detí, starších aj malých. Keď sme oslovili vedenie škôlky, tak odpoveď bola, že v tom nevidia nič zlé. Ja nie som puritánka ale tento spôsob či zvyk sa mi zdá divný, ani neviem ako to mám nazvať : "úchylný ". Pretože,keď som sa pýtala známych a kolegýň , tak nikde sa s tým nestretli. Všade ostávajú deti v spodnej bielizni a na tú si dávajú pyžamko. Sme síce súčasť EU ale ako viem v iných krajinách sú deti a ich práva chránené zákonom. Rada si vypočujem názory a skúsenosti iných mamičiek . 🙄

ivett1
7. okt 2013

@ledyna ak sa vám teda takýto prístup nepáči, no vedenie MŠ v tom nevidí nič zlé...tak sa o tom porozprávajte s triednymi učitekami, vysvetlite im svoje dôvody - že si neželáte, aby vaše dieťa bolo úplne nahé, nech si ponechá spodné prádlo... a požiadať ich, aby teda nikoho nevpúšťali dnu - do šatne, kým sa deti prezlečú (tie, ktoré idú domov, chvíľu počkajú ...) alebo, ak sa to dá, deti sa budú prezliekať v spálni za zatvorenými dverami ... myslím, že s učiteľkami sa dá dohodnúť... ak nie, tak potom písomnú žiadosť adresovať na zriaďovateľa ...+ kópia na vedenie škôlky

zuzkat1
7. okt 2013

@lulu_lu tak toto uz je tazka konspiracna teoria🙂
Jedine nechapem preco sa neprezlecu az v tej spalni,inak na tom ze tam pobehuju nahi medzi sebou nevidim nic zle.
Ved ani my sme nemali oddelene satne... Este ani zs prvy stupen vacsinou nema oddelene satne na telocvik.

zuzkat1
7. okt 2013

Inak baby aj ja mam strach o malu...uchylaci boli,su a budu,ale nemozeme deti uplne izolovat...
Oddelene miestnosti, ina miestnost detom co idu skor domov nech to moje dieta nik nevidi atd... Ved sa s nimi zamknite doma...

ivett1
7. okt 2013

PS:...normálne som sa zamyslela😀 a teda, asi by ma pohľad na 5-6 ročné nahé deti - pobehujúce hore dolu po triede, viac menej priviedol do rozpakov ... keďže som sa s tým zatiaľ nestretla ... (myslím, že asi ako každého normálneho rodiča ...) lebo je iné, keď vidíte vlastné dieťa nahé doma napr. keď sa ide kúpať ... je to prirodzené ... (aj keď tie naše sa obe zatvárajú-niežeby sa hanbili, ale aby sme nevideli, ako si vyrábajú penu z môjho alebo tatinovho sprchového gélu😀...) ... ale nejaké cudzie dieťa... 😅

elen3
7. okt 2013

a co nejaky respekt voci dietatu a jeho pocitom? ved to je najdolezitejsie, k tomu by sa mal vyjadrit skor psycholog. ja si pamatam zo skolky spolocne zachody a bolo mi to uz v tom veku neprijemne... a nie sa este vyzliekat donaha.
a vselijake teorie a uchylakoch... no to sa musim iba zasmiat 😅

lulka12
7. okt 2013

@ledyna Mňa by takéto niečo veľmi nahnevalo.... Keďže už niekoľko týždňov som v skupine Pozor JJ... , veľa som tam čítala o nových smerniciach a snahách sexuálnu výchovu priblížiť k deťom
http://www.spolocnostsbm.com/clanky/spravy/indo...

Toto je len jeden s článkov , ktorý som našla...
Určite sa netreba nechať odbiť a situáciu riešiť, lebo to presahuje súkromie dieťaťa....
Naozaj je doba ,že učíme už malé deti nosiť plávky na ver. miestach a v kolektíve v škôlke nie je ochrana súkromia ...
Chrániť vlastné dieťa je naša povinnosť a tak isto aj zdravé záujmy ostatných detí.....

janulkama
7. okt 2013

tak s týmto by som absolútne nesúhlasila,prečo sa dávajú až do naha?????Nechápem a nerozumiem,prečo si dávajú dole aj spodné prádlo????Ja sama pracujem v MŠ a s týmto som sa teda ešte nikdy nestretla.....to nie je normálne a rodičia by sa mali porozprávať s vedením MŠ a to urýchlene!

klari_s
7. okt 2013

@ledyna jednoznacne by som sa ohradila, a nedala sa. este lepsie s dalsimi rodicmi deti. a co najrychlejsie!!!

jana21
7. okt 2013

Mne by sa to tiež nepáčilo.U nás v škôlke si nevyzliekajú nohavičky ani tielka.....na toto spodné prádlo si obliekajú pyžamko.A spinkajú v miestnosti, kde sa aj hrajú.

fra
7. okt 2013

Tiež si myslím, že je to totalne nerešpektujuce k sukromiu dieťaťa - prečo by malo behať pred svojimi spolužiakmi a spolužiačkami nahé? Nepoviem, ked ma dieťa rok- dva dá sa to, ale 5-6 ročné deti? A presne ako sa tu píše vyššie, mne už aj tie spoločne wcka v školke strašne vadili ked som bola malá, nehovoriac o tom, že by som sa tam mala premávať nahá... čudná "kultúra" ja by som sa porozprávala s ostatnymi rodičmi a riešila to nejako spoločne- a poobede by deti kľudne mohli spať v spodnej bielizni ... to, že su medzi rodičmi "uchyli" mi pripadá trochu čudesná konštrukcia, hlavne by mi šlo o pocit sukromia dieťaťa pred inými deťmi

dai
7. okt 2013

@zuzkat1 jasne ze ich izolovat nemozes, ale opatrnost je opatrnost - deti su dovercive ... mne staci ked pozeram v spravach kto su to ti anonymni, nas sa netykajuci, pedofily - zial vaecsinou su to naozaj otcovia, otcinovia, znamy, strykovia - proste ludia ako my, navonok sa javiaci uplne normalne, majuci mnohokrat svoje rodiny a zastavajuci rozne funkcie vo verejnom zivote...
takze ja by som osobne bola rada keby moju 6rocnu dceru nevideli cudzi ujovia a tety bez toho aby som ja bola pritom... moja mala je dobre dieta a este nepozna zlo, pripadne zeby jej chcel niekto ublizit - doveruje ludom, nema problem sa s nimi bavit, takze ja som radsej za zasadu doveruj ale preveruj - a s nejakou izolaciou, ci antropofobiou to nema nic spolocne😉

bmagdalena
7. okt 2013

Tak to by vadilo aj mne. V škôlke môjho syna to majú zariadené nasledovne: Kým sú deti na obede, upratovačka pripraví pre deti postieľky. Z obeda idú deti na WC a umyť zúbky. Potom smer trieda, kde sa vyzlečú do spodného prádla, prezlečú sa do pyžamka a zložia veci na stoličku. Všetko sa to deje za zatvorenými dverami triedy.
Čo sa týka hygieny, tak jedna miestnosť je rozdelená na polovicu....v prvej prednej sú umývadlá a v druhej WC, miestnosť je bez dverí, takže ak stojíte na chodbe môžte deti vidieť. Ja som však syna poučila, že keď ide na WC a sťahuje si nohavice, má zostať viac na pravej strane, kde ho kryje múrik...takže ho nevidno ani z chodby.

Ja si pamätám, že my sme mali v škôlke WCka tiež spoločné, ale ako kabínky s lietajúci dverami, aby sme sa náhodou nezamkli. Mali sme súkromie pred dospelákmi a aj medzi sebou deťmi. 🙂

cinnamon111
7. okt 2013

Ja teda ešte nemám dieťa v škôlke, ale som zhrozená. Mne samej ako škôlkarke by sa to určite nepáčilo. Pamätám sa ako some v jednej škôlke mala na WC medzi záchodmi také dosky, aby nás akože nebolo vidieť. Potom som prestúpila do inej škôlky, kde toto nebolo. Proste boli WC-ka jedno vedľa druhého a veľmi mi to vadilo. Nerada som chodila na malú potrebu, no a o veľkej ani nehovorím. Robila som všetko čo som mohla, aby som vydržala až domov. Doteraz si na to pamätám, aké to bolo nechutné 😝 . Takže prechádzať sa nahá pomedzi iné deti.....nikdy. 😠 😠 😠

petruldo
7. okt 2013

@daniela1978 no tak s týmto teda nesúhlasím, dodnes si veľmi živo vybavujem pre mňa dosť trauma zážitok z mš, kedy sme sa mali prezliecť a jeden chlapec sa vyzliekol dohola, už vtedy to bolo pre mňa nemysliteľné aby som sa aj ja vyzliekla donaha, našťastie učiteľka ho upozornila že nabudúce má ostať v spodnom prádle.

lulu_lu
7. okt 2013

@zuzkat1 podla mna to moze byt nieco v tomto zmysle. V jednej skolke su pedagogoivia tlaceni zhora, aby deti viedli k vzajomnym dotykom a tym sa predide ich agresivite. Podla mna take 5 rocne dieta ma mat uz svoje sukromie , kde patri aj nahota. Ja som do skolky chodila, ale toto sme nemali a uz vobec nie chlapci s dievcatami. Podla mna to v poriadku nie je . Moj skromny nazor. 🙂
Pekny vecer prajem 🙂

lulu_lu
7. okt 2013

Mozem sa opytat kde sa tato velmi zaujimava skolka nachadza?

zuzkat1
7. okt 2013

@lulu_lu a to kde je ta skolka? No do naha neviem,ale nohavicky a tielko v lete bez tielka aj na zs prve minimalne 2 roky aj aj nie viac sme boli s chalanmi v jednej miestnosti pred telesnou.neviem vtedy sa nad tym nik nepohorsoval ani to nebolo cudne.

cerez
7. okt 2013

My sme mali v zariadení tiež škôlku a keď detičky šli spať, tak si najprv zobrali zo spálne pyžamko a doniesli si ich do herne na svoju stoličku. Tam sa vyzliekli a šupli sa do pyžamka. Potom oblečení kráčali do spálne a rovno do hajan.
@ledyna

tean
7. okt 2013

je to divne.
zisti si, ake su tam bezpecnostne opatrenia. Ak su niekde na chodbe kamery, tak takyto video zaznam by sa dal spenazit na nete.

v duchu hesla:
to ze som paranoidny este neznamena, ze ma nikto nesleduje 😉

lulu_lu
7. okt 2013

@zuzkat1 neviem, to bolo na stranke, jedna babenka to pisala, vraj sa ucitelka stazovala fararovi, ze co im nutia z vedenia. Znie to neuveritelne, ale pomaly ssa ta zloba blizi aj k nam :( (JJ)

zuzkat1
7. okt 2013

@lulu_lu ok to mi staci ze fararovi...

nice202
7. okt 2013

mne osobne by to vadilo a porozpravala sa s ostatnymi rodicmi o probleme, ci to aj oni tak vidia. Potom by som to samozrejme riesila s ucitelkami a riaditelkou. Nie je to vhodne urcite.

mamamonika
7. okt 2013

Cudne deti v skolke,kde chodi moje dieta si z hygienickych dovodov nechavaju spodne pradlo a na to si daju pyzamo.

lubmar
7. okt 2013

Veru, ako pise aj mamamonika, ja si tiez myslim, ze ponechanie spodneho pradla je aj najma koli hygiene, ved ked si pomyslim, ze dieta si holym zadkom sada kde kade, na stolicku pri vyzliekani, potom na postielku, a bohviekam este, lebo neverim, ze kazde 5-6 rocne dieta si vie ritku dobre samo utriet po kakani, tak si ani nechcem predstavit, co vsetko potom po sebe zanechavaju... 😒

zuzkat1
7. okt 2013

Ja neviem,asi sme my (ja a moji spoluziaci) boli divni... Nepatam sa ze by niekomu vadili spolocne wcka v skolke...ako deti sme taketo nieco vobec nevnimali...ci prezliekanie sa atd...

mirkave
7. okt 2013

Ak by ste sa niektore stretli s obchytkavanim vasho dietata inym dietatom,tak by ste to asi videli inac.bohuzial sme obchytkavanie v skolke museli riesit ☹ . Nesuhlasim s pobehovanim nahych deti po skolke. Deti sa vyzliekali len do spodneho pradla.Dokonca,ked boli nasi skolkari v skole v prirode,tak deti boli rozdelene do izieb chlapci-dievcata.a do sprch chodili tiez oddelene.chlapci s chlapcami a dievcata s dievcatami.....

avotalip
7. okt 2013

je to hlúposť aby sa takto pred sebou vytrčali, určite by som to nejak riešila. Ja moje deti učím aby si svoje telo vážili a nahotu považovali za niečo osobné a súkromné. Doma ked sú so svojou rodinou je to normálne, ved im pomáham kúpať sa, na wc atď. ale medzi cudzími alebo kamarátmi sa takéto veci nerobia. deti v predškolskom veku sú už dosť veľké.

lubina
7. okt 2013

@ledyna divne zvyka ma ta skolka, U nas v skolke sa deti preziekaju v spalni, vlasnte uz pri postielkach a normalne si nechavaju aj tielka a gatusky.......urcite by som nesuhlasila, aby sa uplne vyzliekali, ved im moze byt aj zima ak sa v spanku odokryju a su iba v pyzame.Asi su tam este pani ucitelky zo "socializmu" 😀 . Ale vazne, urcite by som to riesila, ak sa to nezda divne ucitelkam, tak mne ako rodicovi by to divne bolo.........

lubmar
8. okt 2013

Baby, ale dobre citajte ten uvodny prispevok, Ledyna pise, ze deti nie su v spodnej bielizni, ale celkom nahe...Lebo mnohe sa tu vyjadrujete, ze ako deti sme mali spolocne satne este na prvom stupni ZS a nevadilo nam to...ale tam sme boli v spodnej bielizni...ale tu su tie chudatka uplne hole..ved je to strasne ponizujuce pre tie deti..
Ledyna, na vasom mieste by som malemu nakazala, nech si necha slipy pred spanim, ked sa budu vyzliekat, a nech povie ucitelke, ze mu mama kazala nech si ich necha. Keby mu to nedovolili, tak by som chcela vidiet smernicu alebo internu normu, podla ktorej nemoze mat v skolke spodne pradlo, plus by som podala staznost zriadovatelovi skolky. Teda v tom pripade, ak by to malemu vadilo. Ak to neriesi, a nema z toho traumu, tak by som to neriesila. Ale napr. moja dcera by sa od hanby prepadla zrejme, psychicky by ju to urcite polozilo, ved ona aj v obchode, ked si skusa v kabinke oblecko,musi si dobre pozatahovat zaves, aby ju nikto nevidel 😀