icon

Nástup do škôlky po príchode nového súrodenca?

1katyka1
9. feb 2024

Ahojte mam taku dilemu, koncom augusta by sa nam malo narodit babatko a v septembri by mala dcerka ako 3 rocna ist prvykrat do skolky.
Do jasliciek nechodila, chodim s nou tersz 2x tyzdenne na detské cvicenia a kruzky, o skolke sme sa zhovarali a vravela ze sa tam tesi. Dcera je vsak aj taky mojkacik, napr zaspava so mnou aj na denny spanok a z tohto dovodu mam trochu obavy o skolku. Na druhej strane by som chcela aby sa rozvijala v kolektive
Termin porodu mam vsak na koniec augusta a vychadza to, ze par dni po príchode z porodnice by mala uz nastupit do skolky (prvy mesiac, mozno mesiac a pol bude doma s nami muz takze po logistickej stranke by sa to dalo zvladnut) ale ja zvazujem najma kvoli chorobam a kvoli tomu ze je to len par dni, aby to neboli dve velke zmeny naraz. Nechcem vsak aby sa doma nudila pripadne mala zvlastny pocit ze sa jej tolko nevenujem ked budem mat co robit aj s babatkom.
Ako by ste to riesili prosim, pripadne mate skusenost?
Keby moze byt doma aspon mesiaca potom nastupit je to ine, ako takto doslova tych par dni

Vdaka

Strana
z2
1katyka1
autor
10. feb 2024

@miadi bohužiaľ to nebude mozne ponechat jej tie krúžky kedze tu bude aj babatko a vsetko byva doobeda kedy je muz v praci. A aj financne, budem mat 500e matersku takze budeme trochu aj setrit. Jedno s druhym. Prave preto som rozmýšľala nad tym kolektivom

1katyka1
autor
10. feb 2024

@zorkahorka Teoreticky moze nastupit od oktobra a nie od septembra, ale to mi zas pride take ze deti sa tam spoznaju vsetky or septembra a ona potom pride do zabehnuteho kolektivu, aby tam mala potom kamaratov

13uzivatelka11
10. feb 2024

@1katyka1 aj syn nastúpil od októbra, to nie sú dospeláci, ale malé detičky ktorým adaptácia trvá tak mesiac a určite si nebudú hneď vytvárať kamarátstva od prvého dňa. A aj tak sa tie deti striedajú kto je doma s chorobami

lucia147852
10. feb 2024

Nedala by som. Ja msm druhu augustovku, prvú už školácku. Takze do školy chodiť musí a ten arzenál chorôb čo k malej nosí je des. Je rozdiel či ti to donesie k väčšiemu babatku alebo k novorodencovi, ktorý ti skončí v nemocnici

deedol
10. feb 2024

nedala by som. pockala by som do jari. moj mal 3,5r, tiez chapavy, pripraveny, a aj plakaval. okrem toho bol stale chory, takze sme ho nakoniec nechali doma az do aprila (vtedy dovrsil 4r) a siel potom uplne bez placov a chorob.

nairia
10. feb 2024

@1katyka1 suhlasim s nazormi, ze nedat hned subezne. bud par mesiacov pred alebo par mesiacov po. ono tie deti mozes akokolvek pripravovat na surodenca, aj tak je to pre ne obrovska zmena. ved aj pre teba bude, predstav si este, co to spravi v hlavicke toho maleho cloviecika.

mimka1402
10. feb 2024

@1katyka1 Z pohľadu učiteľky radím určite odložiť škôlku na nejakú dobu. Nový súrodenec vždy otrasie dieťaťom. Po ďalšie nerozumiem matkám, ktoré majú jedno dieťa doma a druhe odkladajú do škôlky od rána do večera každý sviatok... Deti si potrebujú aj vybudovať medzi sebou vzťah. Podľa mňa bude pre teba ľahšie mať 2 deti doma, než riešiť škôlku. Za mňa ak je matka doma s druhým dieťaťom, tak by malo byť doma aj to prvé. Kolektív počká a nič mu neujde. 🙂

juliet86
10. feb 2024

@1katyka1 ani ked si zratas tenotenske a matersku pripadne neskor otec na materskej vam to nevyjde? aspon poldennu dochadzku?

miadi
10. feb 2024

@13uzivatelka11 Neviem ci je to o stasti ci vrodena ci ziskana imunita . Ked som sla rodit maleho bola som chora Mala som brutus kasel v den porodu to na par hodin zmizlo a potom sa vratilo aj mama to mala bola u nas .. a bali sme sa aby to maly nedostal a nastastie nic mu nebolo. Dcera je uz 3ka a vacsinou ne vymeskala jeden den v skole zo zdravptnych dovodou. Zdravotnu cast by som neriesila skor ci Je dietatko ready na skolku . Dcera bola uz v tych 3+ velmi spokocenska no musela vydrzat do 4r . Skolku milovala aj skolu miluje Neviem ako tu nejaka ucitelka napisala ze matky odkladaju deti do skolky 🤦‍♀️ deti maju fantasticky vztah su naj kamarati. Treba mysliet aj na to co je najlepsie pre to dieta. Ci bude ok izolovane len doma bez kruzkou len s prechadzami do parku a rodina. Alebo uz mà tu potrebu hrat sa aj s inymi detmi. Zalezi aj ci mà tie 3r v auguste a este je len naviazane plne na mamu a rovestmici ho nezaujimaju alebo je narodene skor mà 3.6r aj tych par mesiacov robi velky rozdiel.

fiafia
10. feb 2024

@1katyka1 nedala. Jasne chorobám sa nedá vyhýbať ani žiť v bubline ale čo všetko nanosila dcéra domov keď nastúpila do škôlky to by bolo na román. Za celý život som nebola toľko chorá ako za ten prvý rok. Treba si uvedomiť,že nie vždy je sopeľ sopeľ a kašeľ kašeľ. Skrývajú sa za nimi bacili, ktoré pre malé bábätko môžu byť pekne nebezpečné. To nevravím o rotavirusoch, nerovirusoch,kiahnach atď atď. Za mňa nie.

13uzivatelka11
10. feb 2024

@miadi podľa mňa je práve tá zdravotná časť najdôležitejšia. A potvrdzujú to tu ďalších veľa komentárov. Ved keď starší nastúpi do škôlky tak bábätko bude mať len mesiac. Nemyslím si že by staršiemu nejako uskodil odklad tých pár mesiacov škôlky. Aj tak bude zrejme viac doma ako v škôlke a mat nonstop dve choré malé detičky doma a z toho jedno novorodeniatko bude pre autorku určite väčšia záťaž ako nechať staršieho doma, ale budú zdraví. Môže ho dat do škôlky na jar, už bude bábätko väčšie a aj choroby budú miernejšie snáď.

heneesy
10. feb 2024

@1katyka1 Riesili sme par mesiacov dozadu..maly sa narodil na konci jula. Takisto sme rozmyslali ci dat malu od septembra do skolky. Nakoniec som sa rozhodla ju dat az teraz od januara (ide o sukromnu skolku) a aj to len na par dni v tyzdni (3 roky bude mat az za 2 mesiace). A hodnotim to ako najlepsie rozhodnutie…na surodenca si krasne zvykla a maju spolu uzasny vztah. Do toho ked aj prinesie nejaku chorobu tak maly uz nie je novorodenec. Takisto sme jej nechceli robit dve take obrovske zmeny. Skolku stale tazsie preziva a to sa tam tiez tesila. Sice dieta povie ako sa tesi, ale v skutocnosti nevie co to obnasa…takze za mna tiez pockat…

majlo1234
10. feb 2024

Budem mat podobnu situaciu a neplanujem dat dieta do skolky. Ci uz z dovodu pocitu odstrcenia, alebo chorob. Jedine, ze by sme to ozaj nezvladali, budeme riesit potom, ze co

miadi
10. feb 2024

@13uzivatelka11 Ved to som hovorila uz v orvom mojom komente ze zalezi ci to dane dietatko mà dobru imunitu. To ze nastupi do skolky neznamena ze automaticky bude mat doma dve chore male deti . Ze to uz vie autorka posudit ci mà dieta chorlave. Mna tu vela zien presviedcalo nez mala zacala skolku ze to ze nebyva chora sa hnet zmeni ze bude viac doma ako v skolke Lebo ich deti boli .. Mozno sme vynimka ale nie je to automaticke ze skolka = chore deti. Novorodenec by mal mat 6m extra imunitu od matky. Je to len na nej posudit co mà viac vyhod a co mà viac nevyhod.

ivangeline
11. feb 2024

Za mna tiez nie. Ja mam ale vsetky svoje 4 doma. ;D Ak budes potrebovat vypomoct/oddych...radsej vybavit opatrovanie rodinou/sukr skolka a opatrovatelka..

henka123123
11. feb 2024

100 pro nie..dohodla by som sa ze bud od januara nastupi alebo potom az ako 4 rocna..lebo choroby s istotou bude nosit a budes mat doma novorodenca nezaockovaneho..no ja by som to neriskovala isto

pavlasim
15. feb 2024

@1katyka1 nasa mladsia nemala ani mesiac, ked starsia 3r isla do skolky. Kojila som na ml sa 1x nalepilo daco az v decembri, a to st bola do vianoc pol v skolke pol doma. Ako ona sa doma uz nudila. Na deti a skolku sa tesila chcela ist. Presne ako pises, bola a aj je to stale mojkac. Zaspava(la) so mnou. Ale model skolky davala v pohode. Tak sa tesila, ze prvy den vbehla dnu bez rozlucky

Strana
z2