Nedostatočné opatrenia pri šírení chorôb v súkromnej materskej škole
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, čo sa týka MŠ tých SÚKROMNÝCH hlavne, že aké opatrenia robia v MŠ, aby zabránili šíreniu chorôb a vstupu chorých detí do MŠ. Ja som už raz upozornila aj riaditeľku MŠ, že nech robí niečo s tým, že rodičia nosia do MŠ choré deti a nič sa nezmenilo zo strany riaditeľky MŠ. Platíme v tej súkromnej MŠ nemalé peniaze a jediné opatrenia sú meranie teploty a podpísanie vyhlásenia, to je celé. Určite tam sú nedostatočné opatrenia, nakoľko mi dieťa nosí zo škôlky jednu chorobu horšiu ako druhú a už bolo aj tak zle, že túto zimu sa nám v škôlke vyskytla rubeola,mups a riaditeľka nerieši zvesela si stále rodičia nosia choré decká do škôlky.
nevyriesis, rodicia furt budu davat chore deti do skolky, a aj ti, ktori to nerobili to zacnu robit lebo vsak, ked ona moze chodit, tak preco nie aj ten moj.. pokym sa ludia nezmenia, nic nevyriesis
Vela chorob je najinfekcnejsich v prodromalnom stadiu tzn ked dieta nevykazuje znamky choroby za tie 2-3 dni nakazi dalsie deti, potom do skolky nepride lebo uz bude chore ale tie deti svoju davku uz dostali a uz je rodic v zacarovanom kruhu, bohuzial to nezastavis dieta ti ochorie aj v nakupnom centre alebo v detskom kutiku ci na ihrisku ci v potravinach
S tymi dalsimi ochoreniami hold “premudrele” MK matky , ktore maju postoj neockovat - to je tak ked si vyberies skolku kde na to nedbaju
@sellycka13 tak v súkromnej skolke nepochodis vôbec, keďže predpokladám, že školné platis, či tam dieta je alebo nie je. Cize ano, dajú tam aj chore dieta. U nás takto jedna nosila chore dieťa do skolky a všetci iba frflali v satni a nikto nič. Gólom bolo to, ze bola doma s druhým deckom, ale to chore si doma nenechala, aby jej predsa nenakazilo to druhe!🤦♀️ vrcholom bolo, keď došla na fotenie s deckom, ktoré malo vtedy zápal pluc! keď som sa jej spytala, či jej to nie je blbé, zbalila sa a odišla. Odvtedy na mňa síce zaberá, ale aspoň už nenosí do skolky decko, keď ma sople až po zem, kasle ako tuberak a oči ma červené ako angorak.
@sellycka13 no, keď tam platíte nemalé peniaze, lebo súkromná, tak ju dajte do štátnej, tam budete mať celý " výkvet" od rubeloly, mykolazmy, kiahni, až po obyčajné zvracačky UPLNE ZADARMO. Aj tak sú to vyhodené peniaze, keď je decko furt choré 🤷
@sellycka13 tak v súkromnej skolke nepochodis vôbec, keďže predpokladám, že školné platis, či tam dieta je alebo nie je. Cize ano, dajú tam aj chore dieta. U nás takto jedna nosila chore dieťa do skolky a všetci iba frflali v satni a nikto nič. Gólom bolo to, ze bola doma s druhým deckom, ale to chore si doma nenechala, aby jej predsa nenakazilo to druhe!🤦♀️ vrcholom bolo, keď došla na fotenie s deckom, ktoré malo vtedy zápal pluc! keď som sa jej spytala, či jej to nie je blbé, zbalila sa a odišla. Odvtedy na mňa síce zaberá, ale aspoň už nenosí do skolky decko, keď ma sople až po zem, kasle ako tuberak a oči ma červené ako angorak.
@lienka.7 niekedy sa napzaj treba ozvat otvorit usta a nie si len frflat popod nos
Blbe neblbe, su to cudzi ludia a to mi moze byt jedno co si o mne myslia
@sellycka13 ved o to ide, rodičia tam platia nemalé peniaze a preto si môžu dovoliť nosiť tam aj choré deti... Aj takýto názor som od rodičov počula. Vyjadrovat sa k tomu nebudem. Ale toto všetko si robia rodičia sami.
úplne jedno do akej škôlky dieťa chodí chorobnosť je rovnaká alebo približná s tým nikto nič nespraví, ani ranný monitor detí nezachytí niektoré choroby, tí čo majú alergiu sa to môže tváriť ako choroba nie je to takže zbytočné aby nešli do škôlky
@sellycka13 ved o to ide, rodičia tam platia nemalé peniaze a preto si môžu dovoliť nosiť tam aj choré deti... Aj takýto názor som od rodičov počula. Vyjadrovat sa k tomu nebudem. Ale toto všetko si robia rodičia sami.
@nikpa ja som zazila dieta brutal chore statna skolka matka doniesla papier od lekara ze dieta moze do kolektivu, neurobia nic lebo matka pravnicka
@nikpa ja som zazila dieta brutal chore statna skolka matka doniesla papier od lekara ze dieta moze do kolektivu, neurobia nic lebo matka pravnicka
@taktotedanie píšem, že rodičia si to robia sami a je jedno ci v štátnej alebo súkromnej škôlke.
A podľa teba akože co mala urobiť ta učiteľka keď dostala papier od pediatra??? Hádam doktor je viac ako učiteľ pokiaľ ide o zdravie. A je úplne jedno, či je rodič právnik alebo kominar.
@taktotedanie píšem, že rodičia si to robia sami a je jedno ci v štátnej alebo súkromnej škôlke.
A podľa teba akože co mala urobiť ta učiteľka keď dostala papier od pediatra??? Hádam doktor je viac ako učiteľ pokiaľ ide o zdravie. A je úplne jedno, či je rodič právnik alebo kominar.
@nikpa nic
Len som podotkla,
@sellycka13 oni to nikdy nevyriesia lebo berú prachy a privieraju oči nad všetkým ja som kvoly tomu prehlásila dcéru do štátnej škôlky. Je rozdiel platiť 450€ alebo 50 € za to že dieťa tam takmer vôbec nie je.
@nikpa lekar ti dá potvrdenie o com len chceš. Aj keď máš dieta realne chore. Lebo bude argumentovať, ze u neho bolo zdravé. Ochorelo po ceste do skolky. 😁
Ja nemám dieťa v slovenskej škôlke, ale myslim, že u nás to funguje optimálne. Škôlka je to súkromná. Ak má dieťa teplotu nad 37,5°C (alebo 38, nepamätám presne), zvracia, má hnačku, zápal spojiviek, dusivý dlhotrvajúci kašeľ alebo je malátne a ak má závažnejšiu infekčnú chorobu (máme zoznam konkrétnych chorôb, sú tam veci ako osýpky a netýka sa to bežného nachladenia), tak dieťa nemôže byť v škôlke. Volá sa okamžite rodičom a tí musia bezodkladne vyzdvihnúť dieťa. Ak tak neurobia opakovanie, dieťa je vylúčené. Dieťa sa do škôlky môže vrátiť po tom, čo je 24 hodín bez daných príznakov. Ale pozor - soplíky a občasné zakašľanie je plne akceptované a nie je to dôvodom na to, aby dieťa ostávalo doma.
@sellycka13 a ako si predstavuješ účinné opatrenia? veď škôlka predsa meria deťom teplotu, tá ráno nemusí byť a o 2 hodiny má dieťa horúčku....učiteľ nie je lekár aby vedel posúdiť na pohľad či dieťa je choré alebo nie...veľa detí je aj v chorobe ako rybičky, behajú, skáču....ak dieťa nekašle ako tuberák a vyslovene mu netečie zelený soplík tak sa to jednoducho skoro nikde nerieši.....iba v prípade ak je dieťa viditešne choré, spavé, unavené, sklené oči....tým že ide aj o súkromnú škôlku, tak rodič si povie že tak či tak za ňu platí nemalé peniaze tak dá dieťa aj s chorobou.....stačí že ráno dajú dieťaťu niečo od teploty ak dieťa nekašle , dajú do škôlky aj so zrazenou teplotou....
Pracujem v sukromnej skolke a poviem ti tak. Rodicia tych deti si myslia,ze prave ked je to sukromna skolka, tak mozu tam dat deti nech su v akomkolvek stave. Ze si za to platia a ucitelky su povinne prebrat dieta. Je to ako boj s veternymi mlynmi. Poviem priklad. Chlapec jeden den v skolke zvracal, hned telefonat rodicom, dosli po dieta. Na druhy den dieta nastupene pred skolkou. Neprebrali sme ho, nakolko sa medzi detmi uz zacinala sirit brusna viroza.. samozrejme do par dni mimo polovica uciteliek co to schytali tie.. pripadne ten isty scenar so zelenymi soplami a ledva dychajucim dietatom. Nechaju doma jeden den a potim donesu v takom istom stave.. mna by len zaujimalo ci by dotycny rodic siel zvracajuc, pripadne s nejakou chripkou do prace a bol tam cely den..
@sellycka13 Jaaj len ty si nepochopila, ze aj rodicia tych chorych deti si platia, nie len ty. Neurobis s tym nic. Tiez som sa rozculovala, ale uz to nerobim. Nepomozem si.
@nikpa lekar ti dá potvrdenie o com len chceš. Aj keď máš dieta realne chore. Lebo bude argumentovať, ze u neho bolo zdravé. Ochorelo po ceste do skolky. 😁
@lienka.7 tak ja neviem ako to funguje u iných pediatrov ale mne pre moje deti nikdy nedala Dr. len tak potvrdenie. Normálne ich vysetrila, žiadny papier len tak od stola mi nevypisala.
Aj u nás v školke kde pracujem sa dejú tie zázraky že dieťa príde vždy ráno zdravé a u nás je zrazu choré. Mne sa osvedčilo najlepšie od začiatku nastaviť pravidlá a trvať na nich. Pozorujem u kolegýň ako si nevedia dat rady, lebo raz, dvakrát sa nechali obalamutit a už to majú nonstop a ostatní rodičia somru. Ja nikdy svojim rodičom neklamem, poviem narovinu ako bolo cez den v školke a keď je to zle, napr silný kašeľ, teplota, hneď volám aby prišli. Ešte sa mi nestalo, že nerešpektovali môj názor ako učiteľky.ale aj matky. Mali sme však prípad, kde išlo o dieťa pani doktorky a to bol iný level arogancie, ak by to dieťa bolo u mňa v triede zvažovala by som volať aj sociálku
Ja nemám dieťa v slovenskej škôlke, ale myslim, že u nás to funguje optimálne. Škôlka je to súkromná. Ak má dieťa teplotu nad 37,5°C (alebo 38, nepamätám presne), zvracia, má hnačku, zápal spojiviek, dusivý dlhotrvajúci kašeľ alebo je malátne a ak má závažnejšiu infekčnú chorobu (máme zoznam konkrétnych chorôb, sú tam veci ako osýpky a netýka sa to bežného nachladenia), tak dieťa nemôže byť v škôlke. Volá sa okamžite rodičom a tí musia bezodkladne vyzdvihnúť dieťa. Ak tak neurobia opakovanie, dieťa je vylúčené. Dieťa sa do škôlky môže vrátiť po tom, čo je 24 hodín bez daných príznakov. Ale pozor - soplíky a občasné zakašľanie je plne akceptované a nie je to dôvodom na to, aby dieťa ostávalo doma.
@annm81 s týmito chorobami netoleruju deti ani v štátnych škôlkach na Slovensku, neverím, že je jediná škôlka kde nechajú vedome takto choré dieťa. Ved personál tak ide sám proti sebe, aj učiteľky si tieto choroby potom nosia domov k vlastným deťom.
@sellycka13 rubeola nebola na Slovensku cca 30 rokov oficiálne hlasena. Ak sa vyskytla v nejakom školskom zariadenia a vie sa o tom, to je nutné hlásiť na ruvz. Veď to je vysoko infekčné s potenciálom vyvolať lokálnu epidémiu, ak sa nepodchytí včas.
@sellycka13 a ako si predstavuješ účinné opatrenia? veď škôlka predsa meria deťom teplotu, tá ráno nemusí byť a o 2 hodiny má dieťa horúčku....učiteľ nie je lekár aby vedel posúdiť na pohľad či dieťa je choré alebo nie...veľa detí je aj v chorobe ako rybičky, behajú, skáču....ak dieťa nekašle ako tuberák a vyslovene mu netečie zelený soplík tak sa to jednoducho skoro nikde nerieši.....iba v prípade ak je dieťa viditešne choré, spavé, unavené, sklené oči....tým že ide aj o súkromnú škôlku, tak rodič si povie že tak či tak za ňu platí nemalé peniaze tak dá dieťa aj s chorobou.....stačí že ráno dajú dieťaťu niečo od teploty ak dieťa nekašle , dajú do škôlky aj so zrazenou teplotou....
@mogaa učitelia sú poväčšine aj rodičia, aj keď nie sú lekári. Ja na našich deťoch hneď vidím ze budu choré, keď niekomu nie je ľahostajná jeho práca a chce chrániť aj zdravé deti, nie len tie choré, tak to rieši.
@sellycka13 My chodime do sukromnej a nase ucitelky beru len zdrave deti. Zo zaciatku brali aj s lahsou virozou, potom raz dost blbo ochoreli a uz aj samy kvoli sebe to zatrhli. Co vsak mozem povedat, ze na chorobnosti mojho syna sa to absolutne nijako neprejavilo. Naozaj vobec, ani o 10% lepsie to nie je. Deti su infekcne uz aj v inkubacnej dobe a dost silno, takze tipujem, ze tam proste vzdy je niekto v inkubacke a tomu sa neda zabranit.
@annm81 toto čo píšeš sú závažné choroby, prejavy keď sú ani u v škôlke nezoberú, tu rodia hovoria aj o kašli a nádche že berú
@sellycka13 mladsia dcera chodi do sukr.skolky/jasli,od augusta je kazdy mesiac chora.sople,kasle,teploty nonstop.v triede maju deti od 1 roka,take si vyfukat nos nevedia,utru sopel do vsetkeho a takto sa to tam dokola siri.cize par dni v skolke,a 2 tyzdne doma za 430e.najv bizar je,ze maju 3 autistov v triede,a tieto deti tam doslova odkladaju od 7 do 17tej s kaslami,zelenymi soplami len aby doma nezostali🤷♀️
@annm81 toto čo píšeš sú závažné choroby, prejavy keď sú ani u v škôlke nezoberú, tu rodia hovoria aj o kašli a nádche že berú
@alenka58 mierny kašeľ, nachladenie, akýkoľvek sopeľ bez ďalších vážnych prejavov sa u nás akceptuje, pretože v konečnom dôsledku, ak dieťa so sopľom ostáva pravidelne doma na preliečenie, točí sa v jednom kruhu, lebo si nikdy nevybuduje imunitu tým, že je pravidelne vystavené bežným patogénom.
skus popracovat na imunite dietata a inak je oclovane lebo na rubeolu aj mups sa ockuje, necitala som diskusiu

A aké opatrenia ma urobiť? Zavrieť ich do druhej triedy? Matky by sa mali uvedomiť a nechať choré dieťa doma