icon

Nedostatok miest v škôlkach v Petržalke

zuzazizi
8. máj 2013

Ahojte, v Petrzalke tento rok do skolky neprijali vyse 600 deti, 49% ziadosti... Aj deti co uz pred 1.9. mali 3 roky a ich rodicia uz su/musia ist/ do prace. Pisem na Petrzalsky Skolsky urad a Skolsku komisiu, ako to chcu riesit, pretoze oni vravia ze tento rocnik (2010) bol najsilnejsi a uz sa to bude len zlepsovat, a na nove miesta nie su peniaze. No podla mna, buduci rok to bude este horsie (odide cca 700 preskolakov do 1rocnika, a bude sa hlasit 600 neprijatych deti tento rok + cely novy rocnik). Vidim ze do skolok prijali deti aj mladsie ako 3roky, aj deti co maju mamky doma na materskej, a neprijali 3rocnych ktorym uz rodicovska skoncila.. je to tym, ze ziadosti by sa mali posudzovat komplexne za celu Petrzalku, ale nedeje sa tak.
Ak Vas tema zaujima, ste neprijaty ci mate doma dietatko pod 3roky (ktore Vam v takejto situacii pravdepodobne neprijmu ked bude treba).. citajte moje maily uradom zverejnene na facebooku, a prosim podporte to 'likeom'. Sirte medzi mamickami. Mozem aj sem skopcit tie maily ak niekto chce.. Vela rodicov sa len rozculuje ako je to mozne, mozno napisu odvolanie, no slaby odpor nic nezmeni.
https://www.facebook.com/NedostatokMiestVSkolkach
diki

zuzazizi
autor
12. máj 2013

@sjuz ja som na tom podobne, robim sice len po veceroch/nociach, trochu, ale keby mi starsieho, ktory cez den vobec nespi, vzali, mohla by som robit ked spi mladsia a v noci potom spat. Presne jak pises, riaditelka mi ked som sa bola stazovat, povedala ze automaticky predpokladala ze som na materskej, ked mam mladsie dieta. Ale to ze som do zamestnavatelov uviedla dvoch zamestnavatelov, to uz automaticky nepredpokladala ze u jedneho cerpam rodicovsku a u druheho asi teda robim. zaujimavy pristup.

zuzazizi
autor
12. máj 2013

@sjuz v petrzalke to oficialna podmienka nie je, ze nie si na materskej. ale robia to tak.. teda tam kde sa im chce. a ze bude moj syn tiez do 5.5 roka doma to ich rovnako netrapi.

zuzazizi
autor
12. máj 2013

@precudziedeti ale na jasle mozes dostat prispevok od statu, po preukazani nakladov, do sumy 230eur. lenze to je len pre deti do veku 3rokov. starsie deti uz takyto prispevok nedostanu, ked ich das do sukromnej starostlivosti.

zuzazizi
autor
12. máj 2013

Petrzalcania, pozrite si stanovisko Starostu k podnetu na ziadost o navysenie miest v skolkach a na staznost ohladom prijimacieho konania na mojej facebook stranke https://www.facebook.com/NedostatokMiestVSkolkach
najdete tam aj kolko deti akych starych nebolo prijatych a preco. Vekovu strukturu prijatych deti mi neposlali (chcela som vidiet kolko deti mladsich ako 3 roky bolo prijatych, vs kolko starsich deti, teda 3, 4 a 5 rocnych je neprijatych).

sjuz
12. máj 2013

@zuzazizi jej tak to sme na tom rovnako. ani moja starsia vobec nespi, takze cez den nic nestiham, len po veceroch a vikendoch.... aj pri nej som to zo zaciatku tak robila a potom som zacala chodit na par dni ked mala 1.5 roka...

m.zuzanka
12. máj 2013

@zuzazizi môj malý je febr. 2010, tiež ma nahnevalo to že ho neprijala, vraj z dôvodu nedostatku miesta... z okna sa rovno pozerám do dvora tejto MŠ a vidím že keď rodičia ktorý sú s jedným dieťaťom na materskej tak to druhé dieťa majú umiestnené v škôlke, tak tiež niektorí autami vozia deti do škôlky, ako aj minulý rok boli prijaté deti ktoré nemali tri roky... A tento rok sa to zopakovalo, sama riaditeľka mi potvrdila že brala deti aj z iných m. častí len na základe toho že majú prechodný pobyt v Petržalke...a ona vôbec neskúma kto je na materskej, a či dieťa splňa podmienky ona sa vraj rozhodne a to platí....na moju otázku prečo nebolo miesto pre moje dieťa keď sme splnili všetky podmienky a bývame najbližšie zo všetkých detí, tak sa smiala že ona nevie ale je to jej rozhodnutie....keď si na to spomeniem ako sa ona so mnou bavila tak normálne ma ide roztrhnúť od zlosti...a ešte to jej upozorňovanie ak sa budem sťažovať..... 😠 😠 😠 je mi z toho zle.
Tak tiež som si prečítala na FB odpoveď od starostu a z toho vyplýva len jedno keď dáš riaditeľke obálku tak ti dieťa zoberú a keď nie tak môžeš vybavovať súkromnú škôlku 🙂
Samozrejme že dám vedieť keď mi z úradov odpíšu, ale očakávam takú podobnú odpoveď ako si ju ty od starostu dostala 🙂

egyptanka
12. máj 2013

@m.zuzanka a ktora ms to bola?

m.zuzanka
12. máj 2013

@nikam @mamcas ide o MŠ Bohrová 1

saranata
12. máj 2013

@m.zuzanka tak prijímanie detí je iný biznis uz , druhý rok po sebe mi neprijali dceru , tiez v Petrzalke, prijali deti mladšie od mojej dcery, prijali deti zien na MD a RD, mne povedala ze to mozne nie je, navyse bývam hned vedla skolky a chodia sem deti, ktore bývaju mimo BA, takze nemam slov
uz pred rokmi mi prvu dceru zobrala do skoly az ako 5 ročnu ,tieto riaditelky maju bohuzial ine "kriteria"

m.zuzanka
12. máj 2013

@saranata však mne sa susedy smiali že idem na zápis bez obálky 😀 😀 😀 , mne to pripadá tak a ke´D som aj čítala odpoveď od starostu tak som sa len v tom presvedčila, že riaditeľky si môžu robiť čo chcú nikto ich nekontroluje a preto to tak aj vyzerá...urobili si zo štátnych škôlok svoj súkromný podnik 🙂 a potom sa tu zrazu všetci čudujeme že naše školstvo je také aké je.
Len som by som veľmi chcela vedieť, že akú sumu treba dať riaditeľkám do vrecka aby bolo dieťa prijaté do štátnej škôlky 🙂

saranata
12. máj 2013

@m.zuzanka ja som o tom presvedčena , ze to tak je, nakolko niektorým rodičom len zobrala prihlasku a s niektorými rodičmi sa zatvarala do kanclu, takze neni o čom
aj ked viem, ze chyba je inde a bohuzial tato situácia týmto riaditelkam umoznuje robit si to čo robia , a to nehovorím v akom stave je areal danej skolky. niečo pre skolku pre nu podstatne nie je , niečo do vačku to je ine kafe 😝
buduci rok nepodam uz prihlasku do tej skolky , skusime inde a uvidíme

m.zuzanka
12. máj 2013

@saranata však to bolo tak aj u nás na zápise, prihlášku som odovzdávala medzi dverami na chodbe a snažila sa ma čo najskôr zbaviť, lebo za mnou prišla jedna mamička s mladším dieťaťom ako je môj syn a druhé mala úplne malinké ale ju už volala do kancelárie 🙂

domin85
12. máj 2013

@zuzazizi Olajknute na FB snad sa Ti podari nieco poriesit. Priznam sa Ti, my sa o mimi len snazime ale ked pocujem vsade aky je problem a s vedomim ze my mame rodicov 200km a 300km tak sa desim uz teraz co budem raz robit ☹

zuzkat1
12. máj 2013

Baby inak vela robi kedy idete na zapis... Treba ist hned prvy den..medzi prvymi...mne riaditelka jednej skolky povedala ze poradie berie do uvahy.

mici111
12. máj 2013

@zuzkat1 my sme prijati v petrzalke na jankolovu do skolky.. som s malou sama, teraz chodi do sukromnej skolky, zatial sa to zvladat da, ked stat prispieva 230 eur a ja doplacam nejakych 120, ale od troch rokov by som to nezvladala platit, tak som stastna ako blcha, ze mi ju zobrali ...a tu to fungovalo tak, ze najprv sa davali prihlasky a na zapis ideme az teraz 18.05..

zuzkat1
12. máj 2013

@mici111 to uz je take akoby uvitanie prijatych toho 18teho nie? zapis je to ked davas prihlasku.

mici111
12. máj 2013

@zuzkat1 no neviem, ale co sme dostali papier zo skolky, tak je to pozvanka na slavnostny zapis..asi to kazdy vola inak :D

zuzkat1
12. máj 2013

@mici111 hej to uz je len pre prijatych...ja som myslela na to odovzdanie prihlasky ze medzi prvymi tam byt

sammy
12. máj 2013

@m.zuzanka
@saranata Inak tiez si myslim, ze to nie je len tak s tymi prihlaskami. Ja som ju podavala v ten prvy den ako uplne prva, prisla som este pred riaditelkou a hned ako prisla, sla som s nou hore a ona otvorila svoj zosit a zapisala moju dceru nie na prvy alebo druhy riadok, ale na treti, tie prve dva nechala prazdne! Nepovedala som jej nic, vsak mohla sa vyhovorit na hocico, ze ona si to tak zapisuje alebo co. No a jasne ze mi malu nezobrala, hoci mi tam chodi najstarsia dcera uz treti rok, vsak som doma s babatkom. Hlavne ze minuly rok vzala minimalne 5 deti o ktorych viem, ze maju mamy tiez doma s mladsim surodencom. Tak som zvedava, ci tento rok vzala vsetko len deti co uz nemaju mladsich surodencov alebo tam na jesen nabehnem a nieco poriesime 😠

zuzkat1
12. máj 2013

Tak neviem... Ja som v petrzalke skolku nakoniec odmietla,ale mne povedala riaditelka ze deti co maju doma matku neberu.. ja som neni doma a malu som nakoniec dala do skolky pri mojej robote

saranata
12. máj 2013

@sammy tiez som bola prvý den a nič z toho, druhy rok po sebe mi ju nevzala
bývam vedla skolky, čo podla nej nie je argument nakolko tu byva vela deti ,napriek tomu čo tu poznam zeny a je ich dost , takmer všetkým chodia deti do skolok na iných uliciach a nie tu do "nasej " skolky, tak mi moze rozpravat tie jej argumenty
tento rok zobrala deti zenam na MD a to mladšie od mojej dcery, zobrala dieta jednej znamej ktorá tu ani nebýva , jej dcera ma teraz len dva a pol roka
skoda sa rozčulovat, uz tam prihlasku nosit viac nebudem

saranata
12. máj 2013

@zuzkat1 beru aj deti matkam na MD , ale ake su na to kriteria to uz sa nevyjadruju radšej 😒

narok a pravo na skolku a na socialne zaradenie ma kazde 3ročne dieta bez ohladu na to čo robí jeho matka

m.zuzanka
12. máj 2013

@zuzkat1 bola som prvý deň zápisu cca o 8 ráno, riaditeľka sa tvárila že je strašne zaneprázdnená a nemá čas, potom ako som jej na chodbe podala moju žiadosť a opýtala sa niekoľko otázok, ktoré ma ako rodiča prirodzene zaujímali, t.j. koľko detí prijímajú na nasledujúci školský rok, koľko tried MŠ otvára, koľko detí je už prihlásených, a pod. Na všetky otázky mi odpovedala, že ona nevie, pretože „všetko je relatívne a môže sa meniť“. Z rozhovoru na chodbe som si odniesla pocit, že sa ma usiluje čo najskôr vyprevadiť preč......Tak že ja som sa nedozvedela o žiadnom poradovníku, o žiadnom zošite kam sa zapisujú podané prihlášky, o ničom čo sa týka prijímania detí do MŠ....iba po dvoch mesiacoch mi prišlo rozhodnutie že nie je prijatý.

zuzkat1
13. máj 2013

@saranata ja keby som doma tak aj malu si necham minimalne do 4 rokov takze toto som neriesila.

@m.zuzanka verim ze to tak niekde je...ja som bola v ms pred zapisom,nic som jej nezobrala,bola mila a ustretova na vsetko odpovedala... V den zapisu som od 6tej cakala pri skolke,zapisala si ma ako prvu..malu k septembru odmitli-prijali ju od januara...teda po dovrseni 3 rokov,ale to uz som vedela ze ju prijali pri mojej robote tiez od januara tak som ju dala tam.

saranata
13. máj 2013

@zuzkat1 mne nerobí problem mat ju doma, ale najstaršia dcera mi isla do skolky ako 5ročna a viem čo to je, dietatu chýba kolektív, ma pravo na skolku tak ako aj ine deti , aj keby len na pol dna
len tu to vyzerá tak ze pojde rovno len do predskolskej a to mi vadí

zuzkat1
13. máj 2013

@saranata a nie je dake pravidlo ze ked raz odmietnu tak musia na 2hykrat vziat?

saranata
13. máj 2013

@zuzkat1 no tak toto som si aj ja myslela ale evidentne to neplatí

amouramour
13. máj 2013

no najvacsim problemom je, ze kopec skolok pozatvarali a rodia sa silne rocniky...keby aspon boli pravidla, ze najprv beru 5 rocne, potom deti slobodnych matiek, potom deti pracujuccich matiek...ale tak evidentne by sme vela chceli🙂

zuzkat1
13. máj 2013

@saranata lebo skolka tu pri nas to tak ma v tych pravidlach co maju vyvesene

sammy
13. máj 2013

@saranata
@zuzkat1
Ja som tiez davala prihlasku uz druhykrat a nic z toho. A presne, mala by uz potrebovala kolektiv ako sol, ked vidi kazde rano starsiu sestru, tiez chce ist do skolky, chodi ju tam odprevadzat a zakazdym ukazuje - toto bude moja trieda, toto bude moja skrinka. A na jesen bude akurat velke sklamanie 😖