Neplnenie povinnej predškolskej dochádzky

13. okt 2023

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, čo v prípade, ak dieťa nechce chodiť so škôlky v 5 rokoch, teda počas plnenia povinnej predškolskej dochádzky. Dieťa začalo chodiť prvýkrát do škôlky práve tento rok, keď už má 5 rokov na 4 hodiny denne. Ale odmieta tam chodiť, ráno hrozný plač atď... Okrem choroby, ide tak raz, maximálne 2x počas týždňa do škôlky, keď sa podarí ho tam dostať. Takže od septembra bol zatiaľ v škôlke max 10 dní.
Môže ho riaditeľka vylúčiť?
Môžu mať rodičia problém s upsvar alebo sociálkou?
Pre neplnenie dochádzky ho môžu budúci rok odmietnuť prijať do 1. ročníka ZŠ ?

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2023

Neviem v tomto poradit, ale napadla mi taka otazka. Ked pojde o rok do skoly a nebude tam chciet ist, tiez ho nechate doma? Lebo toto sa o rok moze zopakovat.

autor
13. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl nejde o moje dieťa. Ja by som to určite ináč riešila. Ja som tento rok dávala prvý krát moje 2 deti do škôlky 4 a 3 roky a nemáme problém. Len tam je veľmi dôležité podľa mňa na začiatku nepolavit, tiež mi bolo ľúto keď plakali, ale dali sme to.

autor
13. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl tiež sa nad tým zamýšľam, že čo budú robiť o rok...

cibinka18
13. okt 2023

rodicia budu mat problem, staci aj na 4 hodiny ale kazdy den, nesmu polavit, ze raz ide a inokedy nie, skusit odmenu - ak pojde pekne cely tyzden, nieco mu slubit (ist na pizzu, kupit nieco male...) moze to trvat aj mesiace, ale postupne sa to zlepsi, zo skolky ho nemozu ako predskolaka vylucit, dalsia moznost je individualne studium doma - aj to sa kontroluje, dieta je preskusane pravidelne

dskjhfdlkdjhl
13. okt 2023

Dobre, nejde o Tvoje dieta, ale ak sa pytas, tak bud chces dotycnej maminke pomoct, alebo sa pytas len tak. Ak jej chces naozaj pomoct, tak to s nou treba prebrat aj z tej stranky, ze ako to bude buduci rok a tomu by teda uz teraz mala prisposobit napravu-ako pises, nepolavit-ona uz polavila, ale vzdy sa da zacat odznova.

autor
13. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl presne preto sa pýtam, aby som ju vedela na to upozorniť.

zuzkaa1991
13. okt 2023

Tak moja ma 5.5r chodi od 2.5r viac menej stale chora.....a tiez cirkusuje kazde rano mi stale...kedze nie ke zvyknute dieta byt same bez rodičov jasne ze cirkusuje je velky uvedomuje si ze s placom vydupe si....kazde rano davat ucitelky vedia ako spracovať ak nebudu oni bude narusat rezim tak smer psycholog ;) môže dieťa robit cirkus rano ale v skolke je uplne iný;)co hovoria učiteľky?za 10dni urcite si dieťa nezvykne

akvi
13. okt 2023

Vylúčiť ho nemôže. Do školy ho vziať musia. Do škôlky chodiť nemusí, stačí požiadať o individuálne vzdelávanie. Vôbec by som sa nebála dopredu, že čo bude potom. Bude, čo bude, načo sa tým teraz zaoberať. Rok v živote tak malého dieťaťa je dlhá doba. Takže ak tam chodiť nechce a je tá možnosť mať ho doma, ja by som netlacila.

majusqwa
13. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl mali sme taký prípad. z predškolskej dieťa zobrali v októbri, lebo plakalo. v prvej triede trvalo pol roka, kým prestalo utekať z vyučovania a ranná hystéria bola fakt sila. bola som len ako pozorovateľ, nechcela by som to zažívať. ani ako dieťa, ani ako rodič, ani ako učiteľ. trpeli všetci, aj spolužiaci.

autor
13. okt 2023

Ono aby som bola presná, je tam ešte jeden problém. Dieťa má určitý zdravotný problém, kedy reaguje na určite vypete situácie a dostane akoby taký záchvat. Ono nesmie veľmi plakať, nesmie vynakladať nejakú veľkú fyzickú aktivitu, nesmie sa prehriať trebárs v lete, aj čo sa týka stravy má tam nejaké výluky atď, lebo celý sčervenie a môže opuchnut a nevedia kam ďalej by to mohlo zájsť, musia mu byť hneď podané lieky. Takže skrz toho plaču, sa rodičia boja ho tam dávať, aby to už nebolo veľa a nezareagoval.

tanyan
13. okt 2023

Zanedbanie je popísané v tomto dokumente v bode 2.6:
https://www.minedu.sk/data/files/10381_manual_p...
V prípade zdravotných problémov môžu požiadať písomne o individuálne vzdelávanie, viac info v bode 2.4.

januska12323
13. okt 2023

Jedna vec je neplnenie povinnej dochádzky a druhá zdravotné problémy. O rok to nebude o nič lepšie. Čakajú, že do školy bude chodiť bez revu?

selest
13. okt 2023

Myslim ze to spomenula riaditelka u nas v ms ze ano mohol by mat rodic z toho problem, ale aky neviem. Ja mam tiez dieta s dg a vrieska rano hodinu kym sa oblecie, "za nohu" ho taham k autu, vrieska na zemi, na silu do sedacky. Do toho mi place mladsie dieta. Meskame velakrat ale vzdy ideme.. Ale keby mal taku dg ze sa nemoze silit a plakat atd tak je moznost individualny plan, a dieta chodi napr 3x tyzdenne na 2hodiny alebo nechodi vobec iba je preskusany atd. Jasne co bude buduci rok je otazka, zial ta myslienka tej matke nepoze skor ju este viac stresuje, musi riesit co je teraz. Mozno ak mas moznost chodit k nej rano ak by to pomohlo ze by tvoje aj jej dietatko isli spolu mozno by to inak znasal. Tazko povedat, lahko sa hodnoti ked to nemusi niekto kazde rano riesit a este k tomu ak je dieta chore..

tehotna40
13. okt 2023

Tak dôvod ze plače nechce chodiť by u mňa neobstál, čo ak to bude robiť v škole tiež ho necháš doma ? Ale co sa týka chorobnosti, riešila som toto zo synom, navštevovali sme imunologiu a nakoľko sa u neho prejavil dosť silný imunodeficit schválili nám individuálne vzdelávanie. O individuálne vzdelávanie môžeš požiadať aj ty, nemusí byť zo zdravotného hľadiska. ALE.... vidím to u syna, teraz v prvej triede, že mu tie sociálne kontakty z deťmi veľmi chýbali, nevie v spoločnosti dobre reagovať, je skôr sam, ak sa dostane do spoločnosti deti nezmesti sa do kože, vidieť tam dosť to ,že to tej škôlky nechodil. Nie co sa týka učenia, to je popredu, doma sme toho stihli veľa, ale to ze nebol v kontakte toľko s detmi + aj chorobnost pokračuje.

A niekto tu písal ze do školy ho zobrať musia.... nie nemusia, môžu mu dat odklad a bude musieť ďalší rok chodiť do škôlky alebo byť doma.

stanislavicenka
13. okt 2023

mam taku kamaratku, v skole dieta nemalo problem. Podla mna je uplne normalne, ked 5 rokov travilo s rodicmi, surodencami, ze ta zmena je velmi tazka. Pre dieta a rovnako pre rodica, ktory to denne zaziva.
Takze ist iba tvrdo po tom, ze nepolavit🤦‍♀️, nemusi byt vzdy stastne riesenie. Iba preto, ze musi. Lebo v podstate nemusi. Je mozne absolvovat domoskolu, a testy ukazuju, ze tieto deti nie su o nic ukratene, nie su hlupejsie, ani hanblivejsie. Jednoducho niekto na vacsiu spolocnost musi dozriet, a niekto nedozreje, hovorime im introverti. Rovnako su ludia, ktori tazko znasaju zmeny. Pri dospelycy sme ochotni to akceptovat, a pri detoch, ktore su zranitelnejsie , nie?

januska12323
13. okt 2023

Tými problémami to škôlky asi mysleli nahlásenie na sociálnu ako zanedbanie starostlivosti. Ale popravde neviem ako sa to rieši so škôlkármi. Myslím, že musí byť zabezpečené vzdelávanie nejakou formou.

tanyan
13. okt 2023

Ak má zdravotné problémy, tak môže byť aj emocionálne nezrelý a tie záchvaty mu v dozrievaní nepomôžu - môže to negatívne ovplyvniť fyzický aj duševný vývoj. . Verím, že rodičia sa snažia robiť to najlepšie pre svoje dieťa. Ak ešte nenavštevujú, tak by bolo dobré navštíviť miestne príslušné CPPPaP, kde dieťaťu urobia okrem iného aj podrobnejšie testy školskej zrelosti a pripravenosti a tiež podporia pri riešení problémov a v rozvoji.

tehotna40
13. okt 2023

@tanyan po ukončení individuálneho vzdelávania sme do tohto centra museli ísť na preskúšanie, či je pripravený do školy , to som.zabudla do svojho príspevku napísať 🙂

akvi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanyan
13. okt 2023

@tehotna40 Do toho centra je dobré ísť. Len škoda, že nemajú kapacity na poriadne otestovanie všetkých detí. Keby včas odhalili intelektuálne odchýlky (pozitívne aj negatívne), tak by mohli deti dostávať viac cielenej podpory. Ja som tam bola s dcérou pred nástupom do školy a pomohlo to aj mne.

tykat
13. okt 2023

Syn skolku ako predskolak neznasal, viac tam nebol ako bol (aj chorobnost), tiez nas strasili ze co bude v 1.triede. Ked nastupil do skoly akoby mi dieta vymenili, prvy bol rano s taskou pri dverach, ze ide do skoly.
Treba zistit preco tam nechce chodit. U nas to boli velmi neprijemne ucitelky, schytal take "kombo" dvoch doslova dozorkyn, ktorych jedinou snahou bolo aby deti boli ticho a neotravovali, syn sa zacal cez spanok pocikavat, bol tam nakoniec len na 4h aj to s nevolou.

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanyan
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akvi
13. okt 2023

@tehotna40 vlastne mas pravdu, po novom 6 rocne dieta moze na zaklade rozhodnutia riaditelky MS, ale zaroven musi mat odporucenie CPPP a pediatra, "opakovat" povinny predskolsky rok..

shaola
13. okt 2023

a máš nejaký pádny dôvod sa do toho starať? lebo vieš, málokto stojí o nevyžiadané rady. keď tak je tam na to učiteľka/riaditeľka materskej školy.

autor
13. okt 2023

@shaola nechcem sa starať ako to vy píšete. To ozaj aby už nikto nikomu nič nepovedal/neporadil lebo hneď sa stará. Nie som ten typ, že teraz pôjdem a budem do niekoho hučať čo je správne a čo nie. Som krstná mama toho dieťaťa, takže rozmýšľam nad tým, ako mu pomôcť a zároveň aby rodičia z toho nemali problémy.

kacena4
13. okt 2023

vylucit ho nemozu, ale ak rodic nedolozi ospravedlnenie o neucasti, skolka kazdy mesiac posiela podklady na socialku ak prekroci urcity limit (hadam 10hod.) moze byt podane socialkou trrstne oznamenie za zanedbavanie povin. predsk. dochadzky a riesi to policia. robime to tak pravidelne aj v skole

shaola
13. okt 2023

@kacena4 nie je tam žiadny limit. aj predškolák môže byť ospravedlnený koľko chce - v materskej škole platí, že ospravedlniť môže rodič na 7 po sebe idúcich pracovných dní, potom už musí lekár. ale v praxi to znamená, že 7 dní dieťa chýba, rodič ospravedlní, 1 deň príde do škôlky, a potom môže veselo chýbať ďalej. celá povinná predškolská dochádzka je jedna fraška, len aby naoko bolo...

shaola
13. okt 2023

ak si krstná mama, tak je to snáď iné, ako keď si random rodič, čo to videl na chodbe - v pôvodnom príspevku si to nenapísala.
ale aj tak...ak o to rodičia nestoja, nestarala by som sa..
ak o to stoja, je to iné. tam by bolo fajn zistiť dôvod, prečo tam nechce byť - predškolák by už mal vedieť aspoň zhruba vysvetliť svoje dôvody. Ak je tam aj zdravotný problém, ako opisuješ, treba to riešiť určite citlivo, možno by nebola od veci aj návšteva psychológa.

catherinah
13. okt 2023

Zakon 245/2008, paragraf 28a, odsek 5 a paragraf 28b
Ospravedlnujem sa za slabe foto, ale da sa to najst na nete vsetko