Povinný rok škôlkára

risoriskoveronka
25. mar 2023

Dobré ráno. Chcela by som sa opýtať kedy je povinné dieťa chodiť do škôlky no vlastne od koľkých rokov. Keďže môj syn bude mať až v októbri 5 rokov. Som sa bola aj opýtať v škôlke no povedali že od septembra už musí nastúpiť. Ale on ešte nebude mať 5 rokov ale až v októbri. Keďže mu nevychádzajú roky bude musieť chodiť do škôlky dva roky. Chcela by som aby ostal doma teraz tento rok a išiel by na budúci rok nedá sa urobiť nejaký odklad ? Či je to už povinné aby nastúpil teraz v septembri ? Ďakujem pekne keď mi niekto odpovie kto mal taký istý problém.

nelca0510
25. mar 2023

@risoriskoveronka môžeš požiadať škôlku o samovzdelavanie a môžeš ho mať doma.

elmivelmi
25. mar 2023

@risoriskoveronka ved to su len 2mesiace,az tak vela nie.Deri chodia aj id 2-3r. v skolke sa nauci a bude v kolektive,prospeje mu to.Mozes ho dat len na ok dna,doobeda.

joesvk
25. mar 2023

Môžeš ho prihlásiť a dávať do škôlky sporadicky. Aj tak je dosť pravdepodobné, že kým sa zžije s baktériami kolektívu, tak bude prvý rok často chorý.
Určite by som ho už prihlásila. Tebe to možno až ak nevyhovuje, ale pre ňho to bude vhodné po každej stránke.

sapetka
25. mar 2023

A dovod?

lenka567899
25. mar 2023

@risoriskoveronka doteraz bol s tebou sám doma? Jezisko

mogaa
25. mar 2023

treba počítať s tým že ak nastúpi do detského kolektívu, prvé roky bude možno viac doma ako v škôlke - lebo choroby....ďaľšia vec, potrebuje sa naučiť akceptovať pani učiteľku a to aj vo veciach ktoré nebude chcieť robiť.....veď ho daj tento rok a len na pol dňa, aby si zvykol....je možné že ak ho dáš až rok pred školou, akceptácia škôlky nebude stačiť, hlavne ak dieťa bude často choré....potom v škole ak ti začne plakať že tam nechce chodiť budeš čo robiť? nadávať na učiteľku aká je prísna a ako toho majú veľa? ako robia ostatné deti tomu tvojmu zle? dieťa sa musí naučiť fungovať samostatne v kolektíve a musí akceptovať aj veci ktoré robiť nechce.....uplne inak sa chová doma, či na ihrisku a uplne inak v škôlke.....predškolská trieda už nie je trieda kde sa väčšinu dňa deti hrajú.....majú poivnné aktivity dieťa musí samostatne pracovať či sa mu chce alebo nechce, učí sa nové veci, buduje si svoje miesto medzi rovesníkmi.....lebo ano, budú tam aj deti s ktorými sa nebude chcieť hrať a musí sa naučiť vychádzať so všetkými.....ale k tovjej otázke - dieťa musí absolvovať predškolskú triedu, čiže ak je októbrové tak stačí ho tam dať o rok....len naozaj je tam obrovský skok v tom čo sa vyžaduje od skoro 5ročných a od tých čo pôjdu do školy.....veľa detí môže byť budúci rok na to lepšie či vedomostne alebo pohybovo či emočne práve preto že deti už sú na škôlku nastavené, vedia že treba robiť aj to, čo práve nechcú, vedia ako reagovať ak im iné dieťa urobí zle a mamička nie je nablízku.....

barbie1981
25. mar 2023

Pokiaľ viem tak povinná je len predškolská dochádzka, čiže to je až o rok. Môžeš ho prihlásiť len na pol dňa a o 12 ho zobrať, veľa škôlok to umožňuje

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
titla
25. mar 2023

@risoriskoveronka Na povinnu predskolsku dochadzku nastupuju v septembri deti, ktore k do 31.augusta dovrsia 5 rokov. Ak bude mat Tvoj syn 5 rokov v oktobri 2023, tak povinne predprimarne vzelavanie u neho zacina v septembri 2024.

ajka0207
25. mar 2023

@risoriskoveronka povinne dochádzku bude mať od septembra 2024. Je úplne jedno či je to jeden alebo dva mesiace po prvom septembri, k 1.9. musí mať päť aby mal povinnú predškolskú. Jedine ak by si ho chcela predčasne zaskolovat, tak musí chodit už od septembra 2023 pretože musí absolvovať predškolský rok.

evinqua
25. mar 2023

Povinnú predskolsku dochadzku začne plniť až v septembri 2024, ale určite by bolo lepšie ak bude v skolke 2 roky, moj syn je takisto októbrový, začal v necelých 3 rokoch a bude teda v skolke 4 roky, neľutujem, veľa mu to dalo.

skodulienka
25. mar 2023

@risoriskoveronka tak ako pise @elizabet173 a
@titla. Nam vychadzaju roky normalne, ale riesili sme tuto povinnu predskolsku dochadzku. Syn bol zapisany v skolke, ktora povolovala dom.vzdelavanie a potom sme uz sli len na,, preskusanie", doma vypracovaval prac. listy a 3xtyzdenne chodil do takeho predskolskeho klubu.

lucia147852
25. mar 2023

Pre neho je povinná až od 2024. To je presne to isté, ako škola. Do 1.9 musí dovŕšit 5 rokov

veverickaba
17. okt 2023

Povinnú predškolskú dochádzku bude mať až v školskom roku, v ktorom 01.09. bude mať dovŕšených 5 rokov. Ak ani vtedy z nejakého dôvodu nechcete dať dieťa do škôlky, je možné požiadať škôlku o individuálne vzdelávanie (homeschooling), vybaviť to je easy. Nemusí to byť spádová škôlka. Dobré info (komplet najmenšie podrobnosti) nájdete na domacaskola.sk. “Odklad” sa rieši až v súvislosti so školskou dochádzkou, keď má dieťa k 01.09. už 6 rokov a chcete, aby pokračovalo v predprimárnom vzdelávaní (škôlke). Takže dieťa môže dva roky po sebe plniť povinné predprimárne vzdelávanie (je jedno, či doma či v škôlke, je to plne na rodičoch).