Neprijatie do škôlky a preplácanie cestovného
Maminky chcem sa poradiť, moja dcera bude mať v 1/2013 3 roky a neprijali mi ju do školky, na základe toho, že nemaju dostatok miesta, uprednostnili deti ktore v septembri dovrsia 3 roky a samozrejme 5 ročne deti, vôbec sa u nas neposudzovalo, či su rodičia zamestnaný alebo nie. Je zákon o preplacaní cestovného ak nosím dieťa inam ako je trvalí pobyt, počula niektora mamina o tom? ďakujem za Vašu radu.
tak ja mám takú skúsenosť, že v súkromných škôlkach nemajú s ničím problém a v štátnych zo všetkým...S počtom detí, s diétami, s organizovaním voľného času a už vôbec nechcite nič od riaditeľky, lebo ona je taká "vyťažená". Ak aj vám vystaví nejaký papier, tak nezabudne zdôrazniť, že to spravila už vlastne vo svojom voľnom čase...
Ako keby v iných zamestnaniach sa nerobilo dlhšie..
@tinki srdeicko, lenze sukromna skolka, ktora je v sieti min. skolstva dostava tie iste dotacie ako statna skolka na kazde jedno dieta a este vyberaju skolne od rodicov a to dost velke. takze oni ani nemozu mat s nicim problem 😉 a toto je iste aj so zakladnymi skolami sukromnymi. bohuzial, sukromne sa tvaria, ze su odkazane na prispevky rodicov, ale maju najviac penazi. take sukromne jasle nedotuje nikto, lebo nespadaju ani pod skolstvo, ani pod zdravotnictvo a naozja musia vyjst s tym, co rodicia skolne zaplatia. vsetko je na hlavu postavne. apropo, statne jasle, tych malo, co zostali su drahe pomaly ako tie sukromne.
@tinki
@trnka77
@zabka8423
@6mia6 dievčata a ešte nehovoriac o tom, že v našej škôlke su take pravidla, že som tak v živote ešte neostala sklamana, školku zatvaraju o pol štvrtej, poobede je s detičkami uz len jedna ucitelka a vsetky deticky spinkaju rozdelene v miestnosti kde sa aj hraju aj jedia, no des, ale hlavna vec, že náš pán starosta potrebuje podporiť futbal a všetky korunky sa investuju tam.
@szdan zaruči mi sponozorský dar prijate do skolky 🙂 pri takom pristupe riaditelky si nemyslim 🙂
@martinka1510
@szdan
@tinki baby,tak sa ozvite!!!ja som z košíc,z mestskej časti kde je veľký problém so škôlkami,uživili by sa tu ešte aj dve,ale ozvala som sa,písala som starostovi našej časti-nie sťažnosť,len som chcela vedieť právne kroky,aké mám urobiť pri odvolaní a on sa toho chytil a chcel vedieť priamo od kontrolórky mesta,aké sú podmienky prijatia do mat.škôl a vidíte riaditeľke dovolili prijať do škôlky o dve detičky viac a to práve naše,ktoré sme sa "sťažovali" 😠 😠 nemám nikoho známeho,nedávala som sponzorské dary a nie som ani z tých čo vedia"kričať"o svojich právach,prihlášku sme dávali tohto roku,nie hneď po narodení ako niektorý
@martinka1510 choď za starostom a keď už nie pre seba,ale do budúcna nech sa v tej šk§lke zmení riaditeľka a zavedú sa nové pravidlá,oslov iné mamičky a pod.... 🙂
@trnka77 niekedy treba byt razny, ako si to urobila ty, inak sa clovek nikde nedostane, ked bude drzat jazyk za zubami a riaditelka by sa mala ist preskolit ako sa spravat k rodicom deti, to co je za pristup, ze sa ti do oci smiala,
u nas zobrali vsetky deti do skolky a je ich naozaj vela a brali aj tych dvojrocnych, pretoze su to iba dve deti, ale tie mamicky pracuju a nemaju kde dat deti, lebo jasle u nas nie su a nasa riaditelka je naj na svete, ustretova, mila osobka, radost dat deti do skolky, aj deti tam radi chodia
@bonaquaba no velmi sa mylis. dieta v skolke dostane peniaze od statu a este rodic plati. dieta v sukromnych jasliach ma skolne od rodicov 300 e a tym rodicom stat zaplati 230 resp. preplati, ale nic ine okrem toho nedostanu. viem, o com hovorim. a ked mas 15 detix300=4500 eur a nezabudaj, na 15 deti potrebujes 3 ludi ako personal, aj ich platis, platis prenajom priestorov, udrzbu, strava atd. velmi sa ludia mylia, ak si myslia, ze jasle zarabaju velke prachy. jedine tak sukromne skolky. sukromna skolka skolne od rodicov 200-300 eur, a este od statu dostanu dotacie na kazde dieta od 100 e hore. tak mi povedz, ci jasle su viac ziskove ako sukromne skolky 😉
@zabka8423 no to mas pravdu, co si pisala, ze sukromna skolka je zlata bana, pretoze naozaj dostanu od rodicov peniaze a nemale peniaze a aj od statu, ale ja som to myslela tak,ze aj na tych jasliach sa da dobre zarobit, jasne, ze musis aj personal zaplatit a udrzbu, ale isto ti ostane viac na mesiac ako len nejakych 500 eur, co je u nas na severnom Slovensku 500 super zarobok,
a tie sukromne skolky naozaj pytaju nehorazne peniaze od rodicov,niekedy si hovorim, ze keby som byvala v BA, tak si tam otvorim sukromnu skollku, o zivobytie mas postarane
@bonaquaba no, nezostane ti vela ani zo sukromnych jasli.. urcite nie 1000 e ako si kazdy mysli. treba do toho vela vrazit a pomaly sa to vracia takze cisto ciste mas mozno 700-800 eur, ale za aku cenu? ked ich vlastnis, robis s ludmi, si zodpovedna za celu prevadzku, bezpecnost deti, za personal, jednou nohou si v base, ked sa nieco aj nechtiac poserie, zavist a "doproprajnost" ludi a hlavne robis nielen s detmi, ale aj s rodicmi, ktori maju prehnane naroky a nedajboze spravis preslap aj ked neplanovany a neumyselny, zrataju ti to aj s urokmi. poznam taky pripad a nevies si predstavit, co to obnasa. inak za chvilu tu bude aj jasle mafia, lebo tak si slape konkurencia po krku, take polena si hadzu pod nohy, ze to svet nevidel. kazdy chce mat plne prave tie svoje jasle a ver, ze aj v tomto biznise sa deju zakernosti a spinavosti...
pochybujem že je zakon kde by cestu preplacali na druhej strane ta uplne chapem ja chcem dat dcerku tiež od 9/2013 do skolky i ked je tak spoločenska že by ju kludne ziesla aj teraz miluje deti rada kresli plienky uz nema ani na noc rozpavat vie a proste pre nu je to doma nezaujimave vymyšlame programi cele dni behame po vonku,sme na zahrade a ked priší je to utrpenie ked od nas idu detičky s navštevy domou plače za nimi podla mna aj ked budeš s druhym na materskej nevidim dovod aby bolo starsie doma kedze ma uplne ine potreby než novorodenec podla mna aj preto starsie detičky žiarlia nakolko fakt ten novorodenec si vyžaduje viac a na staršie zrazu nieje 100% času ako bolo doteraz ked je vškolke je medzi seberovnymi a tak to nevnima ale su deti ktore na školku pripravene niesu aj 4r. je smutne že tie detičky ktore to potrebuju musia častokrat ostat doma pri malolom babatku a nemožu sa rozvijat v spoločnosti seberovnych mi planujeme druhe a dufam že dcerku do školky vezmu ak nie na cely den aspon na dopoludnie nie pre moje ale jej dobro viem že pre nu by to bolo nevhodne aby ostala doma.
dalši problem je ak nastane že rodič musi do prace ano do 3r. ti preplati 230€ alebo necha rodičovsky ale čo po 3r ?to nerieši nikto nieje problem dat dieta do 3r do jasly ale problem je ho umiestnit po 3r do školky a ist do prace velakrat sa stane že mamička jednoducho musi ostat doma ne neplatenej materskej a teda prijem 0 len platene odvody čo je sila napriklad u nas za domom mame sukromne jasle 360€ mesačne poplatky ja som zarabala cca 420 kde mam dopravu do prace,stravu takže do 3r sa mi jasle ani neoplatilo riešit.
@nibiru suhlasim, nasa to iste, vidi deti a ide sa za nimi utrhnut. minule tak kmasala s branou od skolky, chcela tam ist, hrali sa tam deti 😀 obcas ju supnem do jasliciek, tu beru aj na hodinovu star. aj na pol dna, na kolko treba a to je fajn. akurat ze som bez auta a mam to na druhy koniec mesta, kde busy nejazdia, taka hodinka peso 🙄 ale zase ked potrebujem povybavovat a nie je nikoho, tak je to fajn riesenie. fakt je, ze naozaj tu nemysli na matky nikto, co sa tyka konkretne tejto situacie so skolkami, nemysli nikto ani na osamele matky, roboty je malo a ked konecne nejaku zozenies, mozes si ist pisakt, nemas kam dat dieta alebo si to nemozes dovolit. 360 za jasle je uz fakt dost. este tych 300 oki, ale toto? vela. u nas tu beru tych 230 prispevok, ale sama s detmi prd vyzijem z platu a este skolaka mam doma, takze to riesim takto halabala s malou a neviem sa dockat skolky, septembra.
@zabka8423 ano tych 230 je ale len do 3r? nie a čo potom?to už nemaš narok na žiadny prispevok osamele matky maju pri prijati deti prednost pred detmi ktore maju oboch rodičov mam znamu čo robi v školke a sama vravela že idu deti v poradi trvaly pobyt matka aj dieta 5rpredškolak .dalej 3r. osamela matka,surodenci,pracujuci rodičia obaja
@nibiru hej, len do 3 rokov. sak to je to, skolky plne, nove neotvaraju a co tie maminy, ktore nemaju kam to 3 rocne dat. ved na jasle uz nemaju a do roboty este ist nemozu lebo co s dietatom. hrozne nieco tento system. ale zase ono je to aj tym ako je to tu zauzivane, v zahranici deti chodia do zariadeni cim skor a tu este stale chcu mat maminy do 3 rokov dieta pri sebe a potom co. treba aby aj spolocnost trosku bojovala za niektore veci.
@zabka8423 písala si, že súkromné škôlky dostávajú príspevok od štátu a vyberajú aj vysoké školné. Tak moja skúsenosť. Štátna škôlka, mesačne 5 eur, súkromná 8,50 Strava v štátnej 1,10 myslím, v súkromnej 1,20. Do štátnej triedny fond 20 eur ročne plus každý mesiac 1 euro na pomôcky, 2 kotúče toaletného, balík hygienických vreckoviek a mydlo. V súkromnej nič. Pritom v štátnej majú nejakú akciu dvarazy za polrok, v súkromnej každý mesiac, výlety do jaskyne, do zoo,navyše sauna, angličtina.
Takže je to troška aj o hospodárení, si myslím.
@tinki ? to kde maju take lacne skolky statne alebo sukromne????? jaj pozeram, si z vychodu, no tu na zapade si kazdy mysli, ze tu vsetci maju strasne vela penazi a tu za skolku mesacne platim skoro 40 eur so stravou. statnu. skoro ma prekotilo. neviem, aka to bola sukromna, asi velmi ennarocni ludia, ale dam ruku do ohna, ze takych je mozno 0,5% na slovensku. vsetci ostatni pytaju obrovske peniaze
@zabka8423 áno, aj ja som tam išla s malou dušičkou, lebo u nás, aj keď je veľa škôlok, nikto neposkytuje diétne stravovanie pre detičky, ktoré majú potravinové alergie alebo intolerancie. A o tejto škôlke som vedela. A keď mi riaditeľka ukázala a povedala o čom to je, tak som nechápala. Bola som milo prekvapená a aspoň ma presvedčili o tom, že sa to dá.Nemala som o čom rozmýšľať a tak som malú preložila.
Takže pravdepodobne tie príspevky, ktoré škôlky dostávajú sú asi celkom postačujúce.
Inak tu v meste máme ešte dve ďalšie súkromné škôlky a tam sa tiež platí okolo 30 eur mesačne.
No mne by mohol stat preplatit tie nervy pri hladani skolky. Klasika tu na okoli sme sa nedostali lebo nieje miesto 😒 a jasne ze nikoho nezaujmalo ze mam pracu, ze tu mam trvale bydlisko...potom som sa dozvedela ze do tej istej skolky zobrali jednej znamej dieta aj ked ma dva a pol rocne dieta a navyse tehotna ide na dalsiu RD ale slubila 2% s dani s celej jej firmy, dalsiu znamu co ich nezobrali ale potom nabehol orodovat manzel architekt a zrazu sa miestecko naslo lebo potrebuju cosi navrhnut, dalsich znamu co byva sice mimo TN ale tiez ponukla 2% s dani od par ludi od nich s prace no a vrchol vsetkeho je jedna ktora ostava doma "lebo sa chce venovat domacnosti a externemu studiu a jej dieta predsa potrebuje kolektiv"..samozrejme pan manzel velky podnikatel
Takze my budeme kazde rano vstavat dve hodiny skor koli skolke na opacnej strane mesta lebo v case dopravnej spicky cesta cez mesto trva 45 min tam a tolko isto naspet lebo pracu mam asi 500m od domu (a dvoch skolok ktore nas nechcu) ja budem musiet platit kazdy den opatrovatelku co mi bude chodit pre dieta...ale hlavne ze kazdy mesiac zaplatim statu dane ...ale hlavne ze stat sa postara o dieta tej ktora sedi doma a nepracuje
A to vsetko len preto ze som hlupa a neponukla uplatky a % s dani

@martinka1510 to je úplne bežné. Škôlky na Slovensku sú taký štát v štáte. U nás poberú dvojročné deti mamičiek,ktoré sú s ďalším dieťaťom na materskej, deti, ktoré sú z okolitých obcí a inej nezoberú ani dieťa, ktorému v septembri chýbajú zo dva tri mesiace do troch rôčkov. "sponzorské dary" fungujú všade