Preplácanie cestovného do základnej školy

janickacrazy
9. sep 2014

Ahojte mamičky, chcem sa opýtat, je tu nejaká mamička, ktorej dieta chodí na ZŠ mimo svojho bydliska a škola mu prepláca cestovné? My sme sa prestahovali na dedinu, ale syn chodí do ZŠ do mesta, asi 17km vzdialeného. No ZŠ je aj v dedine, v ktorej bývame, len syn tam nechce chodit. Máme nárok na preplácanie cestovného aj v tomto prípade? Zisťuje sa aj príjem rodiny v tomto prípade alebo je to jedno? Dakujem.

maznacik007
9. sep 2014

@janickacrazy nie nemate narok pokial je skola v mieste bydliska preplaca sa len v pripade ze skola v mieste bydliska nie je /resp. nie je dany rocnik/ tak vtedy to preplacaju .. treba to riesit so skolou a obcou.

rakywanda
9. sep 2014

tak toto počujem prvý raz - o tom preplácaní cestovného...dnes keď si musíš kúpiť do školy všetko od ceruzky pomaly po knižky, aby cestovné preplácali, lebo dieťa chce hento a nie tamto

jednoducho si zavolaj do ZŠ v meste (kde teraz chodí) a opýtaj sa.

stanislavao
9. sep 2014

@janickacrazy preco by ste mali mat narok na preplacanie cestovneho? ved nikto vas nenuti cestovat 17km do skoly. mate skolu v mieste bydliska. to akoze ja si chcem dat dieta do skoly v BA, tak stat, obec platte mi to? to kde zijete?

maznacik007
9. sep 2014

ano cestovne sa preplaca nezalezi od prijmu rodiny ale musi byt splnené to ze dieta dochadza z miesta svojho trvalého pobytu do skoly podla svojho skolskeho obvodu a riesi sa to cez skolu a ta cez obecny urad...

napr. u nas je v dedine 9 rocna skola a mame spolocny skolsky obvod so susednou dedinou /tam ziadna skola nie je/ a ziaci z tejto dediny maju preplatene cestovne do skoly ...

jaja1979
9. sep 2014

@janickacrazy Moje deti chodia do skoly do vedlajsej dediny (ktora je spadova pre nasu obec), pretoze u nas bola skola zrusena. Cestovne nam preplacaju. Ale detom, ktore navstevuju ine ZS napr. v meste alebo v inej obci cestovne preplacane nemaju. To mas to iste, ako keby si si vybrala ZS 100 km od bydliska, je to tvoja volba, nikto nie je povinny ti cestovne preplacat. Jedine, keby mala mozno skola malo deti, tak by ich mohli takto motivovat, ale o niecom takom som este nepocula

janickacrazy
autor
9. sep 2014

@maznacik007
@rakywanda
@stanislavao
@jaja1979 Pýtam sa preto, lebo moj syn má takú divnú učitelku, ktorá mi dala nejaký papier na preplatenie cestovného, že vraj si to mám vybavit a že ona o tom nič bližšie nevie mi povedat, že si to mám zistit sama. Hladala som to na internete, ale nikde to nie je úplne podrobne vysvetlené, aspon som to teda nenašla. Preto sa pýtam tu, lebo syn má aj na autobusovej kartičke ešte starú adresu, takže by som mu musela vybavit novú, nech to nevybavujem zbytočne. Tiež sa mi to zdalo divné, ale učitelka ma presviečala, že si to mám isto vybavit. Dakujem baby za info.

stanislavao
9. sep 2014

@janickacrazy mozno ucitelka nevedela, ze v dedine, kde byvate je skola, lebo ved nie vsetky dediny skolu maju. tak mozn ov tom pripade by to bolo mozne. ale pokial dobrovolne navstevujete skolu v inom meste, tak veeelmi pochybujem. opytat sa skuste na socialnej poistovni, ked chcete, ale neverim tomu, ze sa to da preplacat.

janickacrazy
autor
9. sep 2014

@stanislavao No možno si myslela, že v našej dedine nie je škola, neviem. Moj syn chodí už posledný rok na ZŠ, takže nechcel íst teraz do nového kolektívu, lebo on je dost introvert a dlhšie mu trvá, kým si nájde kamarátov. Tiež si myslím, že na to nárok nemáme, len ked ma tá učitelka tak vehementne presviečala, tak som sa chcela opýtat iných mamičiek, čo s tým majú nejakú skúsenost, až zase nebehám po úradoch ako blbec a nakoniec zistím, že zbytočne.

jaja1979
9. sep 2014

@janickacrazy My sme to nikdy neriesili cez ucitelku. Kazdy rok chodim ku skolskej ekonomke na sekretariat, tam jej dam cislo uctu a tak zhruba raz za pol roka dostaneme preplatene cestovne priamo na ucet. Dokonca nemusime dokladovat ani cest. listky, staci, ze dieta bolo pritomne v skole. Tam dava podklady ucitelka podla dennej dochadzky. Ked su chori, cestovne sa, samozrejme, nepreplaca.

barny
9. sep 2014

@janickacrazy u nas to funguje tak, ja som dala syna do mesta, pretoze u nas je viactriedka do 4 teho rocnika, tak na preplacanie cestovneho nema narok, az v piatom bude mat, pretoze u nas uz nie je skola. Myslim ze ked skola je na dedine, narok na preplacanie cestovneho nema.

cherry1981
9. sep 2014

Nie, mas narok iba v pripade, ak v dedine nieje skola. U nas v dedine skola nieje, deti teda musia dochadzat do skoly do inej dediny a cestovne sa preplaca.

janickacrazy
autor
9. sep 2014

@barny
@cherry1981 Dakujem za info, aj som si myslela, že by to tak malo byt, len som sa chcela uistit, či je to ozaj tak. Lebo tá naša učitelka je dost nespolahlivá a už sa mi stalo, že mi dala nesprávnu alebo nepresnú informáciu. Aspon nemusím nič vybavovat.

atrami
9. sep 2014

Cestovné sa prepláca len v prípade, že v obci kde byvaš škola nieje a dieťa dochádza do školy kam spádovo patrí podľa bydliska. Inak nie.

behulka
28. aug 2018

Ahojte, máte niekto skúsenosť že cestovné Vám prepláca obec ? Najbližšia spádová škola je síce v rámci tej istej obce, no vzdialenosť je 15 km.