icon

Neustále otázky dieťaťa

amy2807
8. júl 2022

ahojte mamicky verim ze nie som sama co toto zaziva alebo zazivala s dietatom ale chcem sa opytat ako vy reagujete alebo ste reagovali na neustale otazky vasho dietata, moja 4 rocna dcerka je teraz vo fáze že sa pyta ale fakt že na vsetko a ja uz dakedy neviem ako odpovedat, a pyta sa dovtedy kym jej neodpoviem, otazka " a prečo"? u nas zaznieva asi tak 650 krat denne a uz dakedy sa pristihnem ze chytim na to nervy..aj ked viem ze to sa nema lebo ved je to dieta a je zvedavé za čo som aj rada lebo sa takto vela nauči ale tiež vam to islo sem tam na nervy ci som jedina?

lulka321
9. júl 2022

@amy2807 moja má len 2 roky a 8 mesiacov a tiež mi už dáva otázkou a prečo riadne zabrať. Keď som už v koncoch, tak jej poviem, nech sa ide pýtať tatinka :D

loliki
9. júl 2022

@amy2807 Deti majú veľmi dobré otázky. Odporúčam ich zapisovať. Napr. Ako môže slnko horieť, keď tam nie je kyslík? Keď hodíš bumerang z 10-ho poschodia dole, potom sa vráti? atď.

mirka414
9. júl 2022

@amy2807 V Puberte budeš šťastná ak sa raz za týždeň nieco spýta 😞…uzivaj si to rýchlo to uteká

taga
9. júl 2022

Velmi jednoducho... 3x sa opyta preco a potom sa opytam ja: hmmm neviem, teraz mi ty povedz, co si myslis... a dieta sa zamysli 😉

rootham
9. júl 2022

@mimi3008 ja mam PRESNE DO BODKY toto isté....a to nemal ešte ani 3 roky. Ide ma urvať

rootham
9. júl 2022

@lenicka298 bože aj náš toto isté...so susedom dedkom zahradnikom rieši záhradu preveseny cez plot...najväčší kamoši
Na ulici v meste zdraví neznámych, príhovori sa komukoľvek....
Strašné....🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🙈🙈🙈

rootham
9. júl 2022

@viestta áno, to je síce pekné, ale veci sa celý deň takto v kľude nedaju vysvetľovať... a všetky, na ktoré sa pýta

pipina5
9. júl 2022

Stačí sa zamyslieť, ako by sme sa správali, keby sme sa po dlhých rokoch prebrali s kómy.... koľko otázok by sme kladli my svojim priateľom??? A to dupľom, keby sme si minulosť aj nepamätali.... oni sú tu 1x, všetko je nové... a je to super, že sa pýtajú... vývoj je v poriadku a vzťah sa môže prehlbovať. A hlavne je na nás zko sa im zakladne veci uložia v mozgu na celý život. Áno, niekedy bolí z toho hlava... treba si poprosiť o chvíľku ticha alebo zaujať niečím iným. Zvládnete to.

lunademonica
9. júl 2022

@amy2807 moj ma iba rok ale na to otazkove obdobie sa tesim, uz teraz mu chcem vela vysvetlivat ale nerozumel by mi. Inak aj ja sa casto aj teraz pytam preco, ked chcu po mne niektori ludia (v robote, na urade, atd) nejaku nelogicku blbost. Skus sa na to nastavit inak.

mariaveronikag
9. júl 2022

@loliki kolko rocne deti? To je už iny level otázok 😉

danulicek
9. júl 2022

Priznávam, spočiatku som na to mala trochu nervy. Ale potom som si uvedomila, že to je len môj zaužívaný model z detstva a aj keď som dospelá a niečo neviem, chcem poznať odpoveď. A tak som sa hlavne upokojila a začala sa ucit trpezlivo odpovedať. Ak už bolo toho veľa alebo som nevedela, pripadne sa mi nechcelo toľko “prečo” riešiť, obrátila som to vždy na nich - veru neviem, čo si myslis ty? Alebo: myslím, že to bolo takto, čo povies ty? Bola to celkom sranda, pretože deti majú neskutočnú fantáziu. Osobne si ale myslím, že sa nedá odpovedať 24/7 na otázky prečo a tak som občas skúsila aj take ťahy, že neviem urcite, ale porozmýšľame nad tým, ked urobíme nieco iné (to, čo som potrebovala aktualne urobiť).

Inak ja už mam celkom veľké deti a chuť diskutovať a pytat sa im ostala. Takze myslím, že ta trpezlivost odpovedať na “divne” otázky v troch rokoch sa vyplatila. Aspoň do puberty, kým sa začnem ja pytat “prečo” 🤣🙈

kristalkristal
10. júl 2022

ahoj za mňa osobne je to zatiaľ jedno z najzaujímavejších období, pozerám sa na toto obdobie z opačného pohľadu a som rada, že sa veľa pýta a môžem sledovať ako sa rozvíja a ma fantáziu, nezostáva nič iné iba s trpezlivosťou odpovedať lebo to ako reagujeme sa deti od nás učia. Tak teda veľa energie prajem 😉

husky25
10. júl 2022

@amy2807 môj syn od kedy rozpráva tak otázky prečo mám nonstop a už ma šesť , snažil sa odpovedať na všetko najhoršie pre mňa bolo vysvetliť ako funguje trafo stanica a elektrika všeobecne vtedy som ozaj použila google 🙈 teraz vie inej viac ako ja , naposledy sa pýtal ako vznikol 🙈 to som ho poslala za tatom nech už vysvetlí on oebo som sa neskutočne smiala 🙈

mooonika1975
10. júl 2022

Treba odpovedať tak, aby ste diskusiu rozviedli. Teda ty sa rozrozpravas a ona počúva. Lebo ľahko to môže skĺznuť do nezáujmu obidvoch. Nezaujem dieťa zisti vždy . Prečo vraví medveď brum brum? Lebo sa tak naučil. To je zle. Skúsiť sa spýtať dieťaťa, ako by si predstavovalo aby vravel, poďme si povedať , a pod. Jednoslovne odpovede nútia dieťa pýtať sa znova a znova .

viestta
10. júl 2022

@rootham ja viem,, že nedá sa furt a všetko. Ale aj to patrí k rodičomvskym "slastiam" a treba to len prežiť. Prejde Preco? príde ine

gabika20
10. júl 2022

Mam 5,5 rocneho a neskutocne vela otazok ale ani nie preco ale uz take rozvinutejsie..napriklad aj ked pozerame rozpravku v tv cely cas sa okolo toho deja dokaze opytat kopec veci..ale odpovedam ako viem a snazim sa vyhnut odpovedi neviem..ale ano je to niekedy narocne 😀

katarinka315
10. júl 2022

@oskvarka áno je to pravda, treba aj o Tom s nimi rozprávať, ako chápe že je v brušku bábätko že sa narodí a je maličké, to mu nevravím že bocian donesie, to je podľa mňa zbytočne 🙂 ale som mu vysvetlila že narastie v brušku, zvyšok už pochopime neskôr 🙂 tak som to myslela..nieže sa nerozprávam o Tom ale dakedy už ukazuje odkiaľ sa rodí a nechcem aby to potom neukazoval napríklad vo školke..

dididudu
10. júl 2022

My uz ked bol extrém prečo tak naša odpoved bola lebo par krat sme to zopakovali a bol pokoj s obdobim prečo.. Teraz mam ročnú dcérku takže za chvilu ma to čaká opäť

euka210
10. júl 2022

@amy2807 je to take obdobie, ktorym prejde kazde dieta, len trpezlivo odpovedat

roxy2015
10. júl 2022

@amy2807 žienka zlatá. Bud rada, že je tvoje dieťa zdravé, že sa ta pýta, že komunikuje....veľa z nás by za to dalo všetky peniaze sveta. Ja som svoju dcéru učila každé jedno slovo a platila som zato stovky eur, aby som ju to vedela naučiť......aj slovíčka pod, podaj, hoď sme sa učili celé dni/týždne ....a to som ucitelka. V triede mám 24 detí a niektoré z nich sú takto zvedavé ako aj tvoja. Teší ma, keď sa ma pýtajú, že sú zdravé, zvedavé 🙂

lenicka298
10. júl 2022

@rootham 😀 tak aspon neni moja jediná taka 😀 Moja chodi zvieratá pozerať - kozičky, ovečky, mačku. Ona po susedovi už kričí, aj keď je dnu, kým nepríde von 🤣🤣

lenicka298
10. júl 2022

@mimi3008 aspoň sa v živote nestratia 😀😀

iveta1970
10. júl 2022

Treba do toho zapojiť ostatnú rodinu a známych. Tí veľmi radi odpovedia na všetky otázky, lebo to nemusia robiť denno-denne. Pre zaujímavosť....ja mám dve 16 baby...jedna je introvert...a skôr sa spýta kamošiek ako rodičov na čokoľvek /a bola by som rada keby sa viac zdôverila/.Druhá naopak ....pýta sa niečo neustále...a nepovie iba to čo nevie...niekedy by som už bola rada...keby si niektoré veci riešila sama. Taký je život!

pokojvdusi9
10. júl 2022

@amy2807 Detská otázka od cca 3-3,5 roka: "Prečo?"
Dieťa už má veľa skúseností, pozná veľa ľudí, príbehov a vysvetlení. Preto postupne zisťuje, že rôzni ľudia mu poskytujú rôzne vysvetlenia, že pravidlá, ktoré platia doma, inde nedodržiavajú, že jestvujú rozdiely v prežívaní udalostí (napr. keď spadne dieťa na ihrisku a udrie sa, plače a iné zas nie). Ale teraz mu už nestačí povedať, že takto to jednoducho je, ono chce poznať dôvod, a preto sa neustále pýta: „Prečo?“

Okrem toho dieťa zisťuje, že jestvuje vždy viac možností. Preto sa väčšinou neuspokojí hneď s ponúkanými odpoveďami, ale chce počuť aj o týchto ďalších možnostiach.

Odpovede na túto otázku by však nemali nikdy obsahovať nasledovné: „Ty to nesmieš, lebo si naše dieťa.“ ... alebo „...lebo som to povedala“ alebo „... lebo ja to tak chcem.“

Máloktorá detská otázka zaskočí rodičov a učiteľov tak veľmi ako otázka „Prečo?“
Žiadna iná ich nepodnieti k tomu, aby vážne premýšľali o svojich vlastných spôsoboch správania, postojoch k dôležitým veciam života. Deti neuspokojí odpoveď typu „lebo“ a tak v tomto období máme veľmi dobrú príležitosť rozšíriť si vedomosti a získať zrelosť v oblasti myslenia, správania a vyjadrovania, pretože aj tie najkomplikovanejšie veci a situácie musíme vysvetliť a objasniť vážne, jasne, jednoducho a zrozumiteľne.

oskvarka
10. júl 2022

@katarinka315 ja v pohode porozprávam ale moji do škôlky nechodia ale máš pravdu že kadekomu aj rôzne iné témy porozprávajú🤦‍♀️🙈tomu sa človek nevyhne...ale je to zase aspoň sranda no 😂

dagmarovita
10. júl 2022

Je to krásne obdobie

katarinka315
10. júl 2022

@oskvarka no veď toto, že detičky v tomto veku majú veľkú fantáziu, sa dakedy udivujem čo mi povie alebo čo hovorí, keď príde zo škôlky 😊

zofizulka
10. júl 2022

@amy2807 neviem, či to tu už niekto písal, ale keď sa dieťa pýta prečo, tak nechce vedieť príčinu, ale dôsledok. Po slovensky: ak sa dieťa pýta Prečo prší? Nechce počuť, že: Lebo sa nazbierali oblaky a pod. Ale chce počuť, že prší, aby rastlinky mali čo piť, napríklad. Nám sa to viac krát potvrdilo, že po takýchto odpovediach sa už deti nevypytovali...

rootham
10. júl 2022

@viestta ved to 🙈

rootham
10. júl 2022

@lenicka298 😁 iná doba.... deti sú sikovnejsie