Neviem ako ďalej so svojou 5 ročnou dcérkou
Ahojte! Píšem sem,lebo som už totálne zúfalá matka 😖 Neviem ako ďalej so svojou 5 ročnou dcérkou. Ide o toto: keď nie ráno,tak večer musí byť u nás veľký krik - ráno sa nie a nie obliecť do škôlky,lebo chce ešte kresliť,alebo sa jej nepáči oblečenie alebo alebo, večer dávam deti spávať medzi 20:00-20:30 -od cca 18:00 mi hovorí,že aká je unavená a po večerníčkoch si hneď pôjde ľahnúť a nakoniec ju nie a nie dostať do postele -inak hneď ako ľahne,tak aj zaspinká ...Už naozaj neviem ako na ňu, skúšam už všetko po dobrom aj s tým krikom a nič -ona mi len povie "mamička prepáč,už to nikdy neurobím" a na ďalší deň sa to opakuje. Všetko bolo doteraz ok,len cez prázdniny sa nám to akosi pokazilo. Ráno čo ráno vymýšľala s jedením - povedala mi napr. že chce chlieb s maslom a džemom a keď už ho mala hotový, povedala,že to nechce -keby mám vlastnú kuchyňu,tak mi je jedno,ale stravujeme sa so svokrovcami u ktorých bývame a tak som musela aj čo to pokričať,nakoniec raňajky po hodine zjedla ... Som totálne unavená,s manželom sa veľmi snažíme - chodíme s ňou na prechádzky, pestujeme ju, opakujeme ako ju máme radi, hrávame sa s ňou... Neviem či takto prejavuje žiarlivosť alebo čo sa deje. Aj zo škôlky v ktorej je len na 4 hodiny (nakoľko som doma na materskej,nezobrali mi ju na celý deň) hneď ako prídeme domou, tak len chce televízor, alebo sa mi pýta k nejakej tete (z rodiny blízko bývajú 2 tety) - keď jej poviem, že poď radšej sa spolu zahráme, tak povie,že sa jej nechce - uteká mi a to má len 5 rokou. Neviem ako ďalej a ani čo už robiť .... Inak je veľmi šikovná a samostatná, sama sa umyje,uprace izbu, postráži už aj bračeka - začo ju aj pekne pochválim...
@mamulienka30 no skúšala som ju daváť spávať aj skôr,no už nevydržala do rána, prišla nad ránom k nám do postele a potom už bola urevaná celý deň. A rozmaznaná nie je vôbec. Dlho sme žili samé u mojich rodičov,s manželom žijeme necelé 2 roky. Sťahovali sme sa, má nových starých rodičov, zrazu otca, brata, novú škôlku -možno to je naňu moc a takto to rieši neviem, ale každopádne doteraz bolo fajn, len teraz cca od prázdnin máme takúto situáciu...
Čo sa týka tej škôlky,majú to tu tak zavedené roky -jednoducho keď je žena nezamestnaná alebo doma na md -tak len na 4 hodiny -poplatok platíme polovičný a stravu máme bez olovrantu. Keby sa náhodou zamestnám a dieťa musia prijať do mš,tak jednoducho musia "vyradiť" jedno dieťa,ktoré chodí len na tie 4 hod. a má matku doma. Podpisovali sme pri nástupe do škôlky aj taký papier,v ktorom bolo o tom písané. Ja som rada aj za tie 4 hodiny,i keď je to ozaj málo -ale je aspoň v kolektíve... Ešte som zabudla napísať,že majú tu len 2 triedy a 2 učiteľky+zástupkyňa...
už som si myslela, že moje dieťa je jediné na svete takéto vymýšľavé. Budem hrozná, ale normálne ste ma potešili, že nie som v tom sama 😉 Aj keď presne takéto obdobie sme mali cca pol roka dozadu - a ako písali baby, byť na ňu prísnejší, neustúpiť, keď si chcela obliecť to, tak si to oblečieš, keď si chcela papať to, tak to zješ alebo nič. U nás to funguje (zatiaľ 🙂 )
nečítala som všetky odpovede, ale myslím si že tvoje dieťa vzdoruje, nie je prvé ani posledné. a práve v tomto období musíš byť trošku ráznejšia aj ty, lebo to dieťa zisťuje kam až môže s tebou zametať a skúúúúša. má už 5 rokov takže dobre si uvedomuje čo robí. z tvojich odpovedí mám pocit, že ty si velmi makká na ňu a to nie je stále dobré. nelutuješ ju náhodou? zato že ste žili bez otca?
presne ako niekto spomenul, nechce sa obliecť, pôjde v pyžame a dalej nediskutujem.... nechce jesť raňajky aké si sama želala, pôjde do škôlky hladná, dalej nediskutujem... atd atd, skrátka NEVYSVETLUJ stále dokola dokola, tie deti to nebaví... aj tak si tým vysvetlovaním nepomôžeš. asi nastal čas na zmenu.
mimochodom, tiež som si myslela že predškolská dochádzka je povinná na celý deň a nie len na pol dňa, čudný systém toto..
@erikad82 niesi sama.... ja mam len jednu,má3roky, do škôlky chodila prve 2tyždne,teraz nechodí lebo je večne chorá, od rána do večera nonstop vymýšla,dokonca aj teraz píšem a musim reagovať na jej otazky a želania lebo inak by mi asi praskla hlava... každy mi dáva rady ako napr.musiš byť kludná,nekrič, bud zásadova atd... väano všetko su to dobre rady a maju pravdu ale inak sa radí a inak robí... tá moja bola pred nedavnom taka dobra, mala take obdobie že som bola asi ta najšťastnejšia matka podslnkom, aj ja som vtedy bola kludná, ale neda sa byť kludna ked od rana ako otvori oči neustale niečo potrebuje, sama sa hrať nechce, a ked aj je chvilu sama na dobrom sa nezastaví... neplati na nu nič,ani vysvetlovanie,ani krik, ani bitka..a presne ako vraviš, vždy pride povie prepač, lubim ťa už budem dobra a vydrži jej to tam max.10minut.... už sa neviem dočkať kedy bude aspon ak tak zdrava že bude mocť aspon na tie 4hod.isť do škôlky- ona je večne chora,má problemy s obličkou,s močovymi cestami,ktomu bakteuriu-lutujem ju a vždy si vravim že radšej nech je takato zla len nech je konečne zdrava... je to onervy, priznam sa som rada ked večer konečne zaspi, a ja mam kus kludu a ticha....aj vonku ked sme, je tam 10 deti ale len moja romana stale vymyšla, žaluje,plače,kričí,uteká, hádže sa ozem...ked tam nieje každy je kludny, nikto posvojich deťoch kričať nemusi.... takže niesi jedina,jalen dufam že to tie naše male milovane prejde- nechcem si ani predstaviť čo ma ešte čaka ked vyrastie ... a ešte- najviac ma nasiera ked knam pride starká,alebo teta a romanka je vtedy ako anjelik...
@gabrielasofia
Predovšetkým predškolské vzdelávanie nie je povinné, ale prednostne by mali byť prijaté deti 5- 6 ročné.
@janicaa no ja neviem, asi sa to zmenilo, ale ja som vzdy pocula tak, ze predskolska je povinna. Preco potom deti, ktore nechodili do skolky, vzdy v piatich rokoch nastupili do skolky ak nieje povinna?
@gabrielasofia predpripmárne vzdelávanie nie je povinné, viď skolský zákon. Deti, ktoré chodia do predškolskej tam vo veľa prípadoch chodia preto, lebo sa za to neplatí
@gabrielasofia @sulejmanka Cieľom všetkých MŠ je zabezpečiť maximálnu zaškolenosť detí s dôrazom na 5 - 6 ročné deti a deti s odloženou školskou dochádzkou. Je dôležité zaškoliť a uprednostniť tieto deti určite nie preto, že je poplatok odpustený, ale aby sa rozdiel medzi deťmi vyrovnal / tými , ktoré navštevovali a ktoré dosiaľ nenavštevovali MŠ/ , a tak sa zabezpečil plynulý prechod detí do 1.roč .a úspešné zvládnutie požiadaviek ZŠ. 🙂
@janicaa pointou mojho prispevku bolo, ze MŠ nie je povinna.

@sisaha ved prave riaditelka je problem a jej nadriadena je jej sestra ☹
este pockam zajtra...a ked sa to zopakuje,pekne sa jej opytam,co sa deje...lebo doteraz problem nebol,dom aproblem nie je...taaaakze uz len nech mi ona vysvetli,co sa deje teraz