Nevyložené dezerty v škôlke
V škôlke mávame akcie, na ktoré majú mamicky priniesť obcerstvenie. Už dalsikrat sa mi stalo, že moje dezerty neboli vyložene medzi ostatnými. väčšinou vyložene kolace sú klasiky ako bublanina, muffiny, čiže take bežne, jednoduche kolace. Ja prinesiem vzdy niečo špeciálne, napr ruzickove cupcaky, plnené dezertné pohariky, ktoré sú sami o sebe drahe (len plastový poharik stoji 0,45eur) + sú dezerty z kvalitnych surovín (mascarpone, maslo, šľahačka, práve kakao), ovocie, jedle výzdoby ako jedle zlato, pripadne iné detské dekoracie (nemyslím obyčajne dekoračné posypy). Naozaj si dam zalezat, aby som všetky deticky potesila a okrem kvalitneho dezertu rozžiarila ich detské ocka. Neviem, čo sa s dezertami stane, ale nie sú nikdy vyložene medzi ostatnými kolacmi. Pri vyrobe mi asistuje moje dieťa, vzdy mu poviem, že ich bude jest v škôlke, že musí pockat do dalsieho dňa a aj ono je smutne, že nemohlo okostovat a pýta sa ma, kde sú naše koláčiky. Teraz som mu našťastie prezieravo aspoň jeden odlozila doma.. Je mi trapne sa učiteliek pýtať, kde skončili, ale k detom sa nedostanu (pýtala som sa dietata, či im ich nerozdali napr na desiatu a že nie). Ako by ste to riešili? Mám už ďalšiu skolkarsku akadémiu odbiť tiež bublaninou za 5 eur alebo si dat zase namahu (nestalo sa to prvý raz).
no mne sa zda, ze tebe islo akurat tak o ovacie 🙈
Autorka ja si práveže mysl že ak by boli tvoje vyložené deti by ich zjedli radšej ako bublaninu...súdom podľa karnevalový s besiedok ktoré moje deti absolvovali takéto pekné podrobené veci miznú prve
@simona20201309 škôlka môže byť aj súkromná alebo ma iného zriaďovateľa ako obec a teda podlieha pravidlám, ktoré si zriaďovateľ môže sám upraviť podľa potrieb. Takže sa zbytočne rozčuľujes.
@simona20201309 u nás sa vždy nosili aj nosia koláče z domu
Podla mňa si to rozoberú učiteľky.
Co chces riesit? Ucitelkam sa pacili, tak si to nechali. Nam sa stalo to iste, dcera brala cokoladove dazdniky na nejaku skolkarsku akciu(kupovane a balene) a nevylozili im ich. Moj muz sa s tym nesral a na druhy den sa opytal uciteliek kde su, lebo na oslave ich deti nedostali. A tie kravy ich odniekial vytiahli a detom dali na druhy den, uplne mimo oslavy....co si o tom pomyslis. Nabuduce nevypekaj prilis pekne, lebo pani ucitelky maju velke oci....
Ďalšia premotivovana matka. Čo je zle na obyčajnej bublanine? Omg
Možno si neboli isté tým zlatom a radšej ich dali na kopu "nevhodné pre deti". Nabudúce sa normálne opýtaj, nevidím dôvod prečo by si sa mala cítiť trápne. 🤷
Len tak mimochodom, môj syn by si dal práve takú suchú bábovku bez ovocia a polevy. Na pohárik by sa ani nepozrel. 😏
Normálne sa treba opýtať učiteliek či je to z ich pohľadu nevhodný typ koláčov / zákuskov pre deti v škôlke a čo by teda podľa nich bolo lepšie. Úplne rozumiem tomu, že tie suché sa lepšie pozametajú aj povysávajú. Ak si majú deti pochutiť, tak by to nemalo byť niečo, čo poznačí tvár, oblečenie, koberce, nábytok...
A možno chceli viac brať ohľad na tie menej zručné maminky, aby sa necítili zle.
U nás sa do škôlky na sviatky detí a takéto akcie nosia koláčiky a ovocie, zeleninka normálne. Dokonca aj džúsy a šťavy.
@elizabet173 Vsak sama povedala,ze chce,aby tam vzali aj mladsie dieta,tak vypeka kolace zlatom zdobene🤷♀️ Ale ked si predstavim,ze mam na starosti 20 deti a vacsinu mam umyvat a prezliekat po tom,co zjedia mascarpone z draheho poharika zlatom zdobene,tak im radsej tu bublaninu ponuknem.
moj nazor je, že vase poháre neboli vyložene preto, lebo takýto typ dezertu, co sa má jesť s lyzickou nie je vhodny pre skolkara.
Ja som tiež jeden rok sa "hecla" a upiekla som napr kolacik v tvrare hríbu, potom tie gulicky čo su na palicke a potom uplne jednoduchy cokoládový koláč. Deti do tých prvých dvoch bud len raz zakusli a odložili, alebo to len obzerali ale ten obycajný čokoladový mal beľký uspech u nich a aj u dospelých.
V jednoduchosti je krása.
Aby som upresnila, jedna sa o akcie ako škôlkarska akadémia, deň matiek a rodičovské brigády, kde po akcii sa deti s rodicmi presunu do jedalne a na stoloch sú pripravene taniere s kolacmi od rodicov. Takze je na rodicoch, aby dovolili svojim detom zjest koláčiky a dohliadli na to, aby ich jedli tak, aby celu skolku a seba nezašpinili. Je to štátna skolka.
Keď ideme na nejakú oslavu, tak tiež pripravujem takýto typ dezertov a idu ako prvé, pretoze to mnohe pozname, že detom jedia oci. A tým, že používam kvalitne suroviny, tak sú aj chutovo výborne. Už viackrát si ľudia mysleli, že sú kupované z cukrarne, lebo vyzerali krasne a aj dobre chutili. To sa nechválim, len vysvetľujem, veď aj tu na MK veľa mamiciek pridáva fotografie ich cukrarenskych výtvorov, ktoré sú častokrát majstrovskými dielami a sú pre mna ako amatérku veľkou inšpiráciou. Niektoré boli vyzdobené aj s detskými motivami (napriklad v zahranici som raz nakupila jedle oplátky s roznymi rozprávkovými postavičkami - dali sa poohybat, aby mali 3 D efekt, ktoré som tiež umiestnila na koláčiky a podľa mna by sa deticky z nich veľmi tesili, preto som už vtedy nechapala, že neboli dane detom).
Neslo o zbieranie ovácií, dezerty prinesiem v neoznačenej zakuskovej krabici, ktoré odovzdam rano spolu s dietatom a pochybujem, že tá jedna ucitelka si zapamätá, že sú odo mna, lebo ich hneď neotvára a nekontroluje. Tie pohariky s panna cottou alebo mascarpone šľahačka a ovocie boli určené aj pre tých, ktori majú intoleranciu na lepok, lebo ako píšem, všetci nosia len bublaniny a muffiny a pre takéto deti nie je na jedenie nič a určite by to prispelo k pestrosti.
Dakujem tým, ktoré to pochopili, že má mrzi, že moja námaha a vynaložené financie vysli nazmar. Rovnako to neznamena, že si nevážim profesiu učiteliek, tým nakupujem sladke bonboniery na začiatok a koniec školského roka, aj deň ucitelov, práve preto, že to majú s detmi narocne a sama by som tuto profesiu nezvladla. Ani by mi nevadilo, keby sa ponúkli. Išlo skôr o to, že má mrzi, že neboli vyložene aj detom, pre ktoré boli určené.
@tanyan Dakujem, tak skusim sa to takto spytat, či si myslia, že sú nevhodne, to mi príde aj take diplomatické. Z môjho pohladu som tie pohariky volila aj preto, že sa daju pekne zjest s lyzickou a nezostane po nich kopec neporiadku ako po bublanine, z ktorej je milion omrviniek a práve to neviem ustrážiť, aby dieťa po sebe nezanechalo kopec neporiadku.
Nič si z toho nerob čo píšu niektoré ja doma tiež dám dieťaťu radšej v poháriku s lyžičkou ako také kúsky s ktorými behajú a natrusia všade...a myslím že škôlkari už vie pekne papať s lyžičkou určite sa popytaj...a áno keď ma niektoré dieťa alergiu na lepok alebo vajce tento pohár by bol vhodnejší určite ako bublanina a mafin
To je jedno aký koláč spravila, oni ho majú vyložiť medzi ostatne koláče a pokial sa im zdá nevhodný pre malé deti tak jej mali normálne povedať že nabudúce by ocenili radšej tie suchotiny trápne bublaniny nechutne. Zas mudraňa jej tu naložila že ako dospela žena by už mohla zvládnuť komunikáciu s učiteľkou a učiteľka prečo nekomunikovala s matkou pokial mala problém s jej koláčmi? Je to obojstranne ale samozrejme zas musí byt naložené len autorke ako inak… 🤣
Ja z vlastnej skúsenosti viem, že tie lepšie dezerty si učiteľky nechajú pre seba, 😔
Riešila by som to s ucitelkami, nie s modrým konom
Ja by som povedal malej nech sa spýta pani učiteľky, že kde sú koláčiky. Že pomáhala a chce dať kamoškam ochutnať.
A co sa nespytas uciteliek??
Je to smutne, uz len kvoli vlastnemu dietatu by som sa na to spytala uz pri prvom raze..
Ja by som sa im na to inak vykaslala a take speciality robila len vlastnym detom alebo ak by som pre deti robila oslavu doma.

Normálne by som sa opýtala u nás keď nezjedia jedia ešte na druhý deň ja napríklad nos chrumky chipsy tyčinky to keď ostane že majú veľa danom učiteľka zjesť napríklad keď ma niekto narodeniny dá na stol