Nezvládnuteľný trojročný syn
Ahojte, odkedy začal syn chodiť do školy je doslova nezvládnuteľný. Uvediem príklady: Dnes ráno sme vstali, nachystala som mu oblečenie a šla som nachystať raňajky. On si zatiaľ obliekol tričko a keď už boli raňajky na stole zrazu povedal, že mám ho obliecť ja. Povedala som, že tak ako v skolke sa musí vedieť obliecť sám, ak mu niečo nepôjde tak mu pomôžem. Fungujeme takto už od jeho 2 rokov. Vždy skúsi sám a keď niečo nejde tak mu pomáham. Momentálne už 85 minut chodí holý a opakuje : ty ma oblecies, ty ma oblecies, ty ma oblecies. Normálne som z neho migrénu dostala. Tu som mala len v tehotenstve. Vyzliekol aj tričko čo už mal na sebe, nedá vyfukat sople čo má až po kolená, a takéto scény robí posledný týždeň každý deň. Aj vonku. Mňa to už vytáča do vyvrtky pretože po dobrom nejde nijak, vyjednavame, dohadujeme sa ale on dookola len tú jednu vetu: ty ma oblecies. Potom mi prasknú nervy, nakricim naňho, pošlem do izby kde demoluje nábytok. Nepomáha ani silné objatie ani ho nechať tak. Už z nervov že nechce ani sople vyfukat a máme vojsť do obchodu napr.tak už fakt som vytocena lebo mu musím dať rúško na tie sople.
@malabrunetka male ustupky ako dnes ti teda pomôžem sa obliecť, fajn. Ale za ničenie vecí, okamžite trest, nie ze ho ešte von brať. Za to ako sa správaš budeme sedieť doma. Ak sa ukludni potom môžte ísť. Pri mojej som rátala do 3 a šla za dvere , po pár minútach som sa chodila pýtať či už sa môžeme porozprávať. A aj ja som mala tých pár minút na rozdychanie 😅
@miruslb presne suhlasim.
@malabrunetka Moj bol tiez taky maly sme tazke obdobie ked nastupil do skolky. Hnev krik plac nepomahalo nic. Treba vyckat a ukazat ze si tu pre neho ked ho to prejde. Urcite nie na zadok! To su blbe rady. Predstav so ze so frustrovana vytocena z niekoho alebo zo situacie a pride tvoj muz a vlepi ti facku. Pomohlo by ti to l lepsej nalade? Mne nie. On musi teraz v skolke zvladat situacie sam. Musi byt poslusny a ked pride domov tak sa “ventiluje”. Neboj sa ono to prejde👍Treba len ostat silna
@sapetka ja sa len bojím čo bude v puberte keď už teraz ho nezvladam :( .. s ním keď som sama doma tak on je ten najzlatsi chlapček na svete. Ale keď prišiel muž domov alebo súrodenec domov zo škôlky už mu vytrhával vlasy a doteraz sú vlastne vkuse bitky medzi nimi. Keď má amok, príde a bije súrodenca. Nevie ako sa vyventilovat a ja neviem ako mu mám pomôcť :( mimo tých amokov ho stále chválim, bozkavame sa neustále, objimame, robíme srandičky, veľmi veľa sa rozprávame, večer čítame knižky, robíme spolu bežné činnosti v domácnosti, chodím s nimi aj veľa do prírody, sportujeme, snažím sa vždy o zdravšiu verziu čo sa týka jedla, aj cukrík môžu (po polievke napr.) Tak ja už neviem čo viac robiť. Staršie dieťa tiež má svoje stavy ale s ním vždy vieme s chladnou hlavou vyriešiť situácie ale s týmto malým chlapčekom vôbec :( ani po dobrom ani po zlom.
@malabrunetka joj ako keby si mňa opisovala, keď som bola malá, ano tvrdohlavá som bola neskutočne a veľmi vytvala 😀 na mňa zabrala len trpezlivosť rodičov nepovoliť. Niekedy aj celý deň som dokázala revať pre tú jednu vec a just som išla svoje. To som bola v takom tranze, že som nič nepočula, keď mi niekto vravel, žiadne vysvetľovanie ani podobne zbytočnosti. Takže jediné čo ti poradím je vydržať a nepovoliť. Ja si pamätám ako sme boli v poľsku na trhoch a ja som chcela takého skakajuceho psa a mamina mi vravela, že mi ho ježiško donesie a podobne (to si ale nepamätám, lebo viem, že som ju vôbec nevnímala čo hovorí, to mi neskôr len mamina opísala) a len som revala a kričala, že chcem psa a hneď 😀 takže len sa obrniť a vydržať, po čase ten rev bude kratší a to čo si myslia ľudia na ulici vôbec nerieš.
@malabrunetka u nas presne taketo iste spravanie....ako cez kopirak. Akurat, ze mame aj 1,5 rocnu, takze na vystrajanie a skusanie mojich nervov su dvaja 👍🤣 nepomaha nic. Ked ma amok....z hociakej prkotiny, tak ho necham vyrevat sa, vyhnevat a potom ked sa uz trochu vyburi sa s nim skusim porozpravat a objat ho....lebo vacsinou zvysujem hlas pred tym....a toto ho ulkudni.... ale inak si necham poradit, co s nim.
V skolke je zlaty a poslusny.
Doma sa asi musi vyventilovat...neviem?
@777januska777 aj ja mám pocit, že môj syn je v nejakom tranze a nepočuje čo rozprávam, resp.musim kričať aby som ho prehlusila. On dookola opakuje len jednu vetu. Ako pokazené rádio. Ako aj keď sa zamyslím nad sebou, tiež som ako dieťa bola tvrdohlavá. A vždy som stála za svojim a neustúpia som. Ale nikdy som nerobila scény. Ja som len ticho sedela oduta.
Na kazde dieta zabera nieco ine. Tazko si vypytat univerzalnu radu. Cesta nasilia nic nevyriesi, len utvrdi v tom, ze nasilie, bitka a podobne je normalna praktika. A bude ju aplikovat vo svojom zivote neskor.
Tiez si myslim, ze k tomu stavu dopomohol nastup do skolky a moze to byt aj tzv obdobie vzdoru. Deti v jeho veku sa este len ucia spracovavat emocie, nerozumeju co sa im deje a preco. Zrazu citia hnev, strach a pod. Nevie este ako s tym ma nalozit a preco sa tak citi. Tento stav moze prejst za par dni, ale aj tyzdnov. Neznamena to teraz, ze nezvladate svoje dieta a v puberte bude este horsi. Skuste zachovat rozvahu a racionalne riesit jednolive situacie, nic nasilu. Dieta si vsetko uklada, aj Vas pristup, neskor sa mu to vybavi ked bude starsie.
Dolezite je dodrziavat nastavene pravidla. Ale tiez s mierou. Ak sa nechce sam obliect, spytajte sa preco. Mozno mu chyba Vasa pritomnost, v skolke musi vsetko sam. Hlavne prosim myslite na to, ze vzdor a frustracia sa neriesia krikom a bitkou. Je to kontraproduktivne.
@andrea_ff no lenže mne nepomôže ani keď ho nechám vyrevat sa. On dnes ráno viac ako dve hodiny chodil holý a hladný a dookola opakoval so soplami : ty ma oblecies. Chvíľu bol v izbe, potom začal chodiť za mnou, hádzal oblečenie na zem atď. Navrhla som mu, že tričko mu oblečiem ja a ostatné sám. Nie. Hodil sa na zem a vrieskal. Po chvíli sa utíšil, ešte trucoval a nakoniec povedal nech mu oblečiem ponožky. Obliekla som mu, on sa obliekol a pekne sa sám šiel napapať, vodičku si vypýtal a znova bol krásny chlapček, pomáhal mi, upratovali, hrali sa chvíľu. Až kým teda sme nešli von. Potom ďalší amok kvôli kolobežke.
@malabrunetka ty si mala iný prejav, on má iný, ale teda vytvalost má možno po tebe 😀 fakt tu nič nepomôže, ono to postupom času bude lepšie, on sa bude učiť zvládať svoje emócie a kontrolovať sa a bude sa vedieť aj inak vyburit. Ja som napríklad bola taká aj z toho dôvodu, že som mala veľmi veľa energie a tu som musela niekde vybiť. Celé dni som behala vonku s chlapcami a vkuse sme sa naháňali alebo behali za loptou. Neskôr som chodievala na športové krúžky a podobne. A teraz buď chodím rýchlou chôdzou alebo idem na bicykel. Ono sa tá energia vo mne stále hromadí, ale teda dokážem ju kontrolovať. A puberta bola náročná, hlavne výbuchy zlosti, ale nebolo to také úplne hrozné, lebo už ten hnev netrval tak dlho a mala som svoj systém na prekonávanie hnevu. Plus som bola vkuse v pohybe.
@bellen tiež som toho názoru lenže za posledný týždeň je taký zlý že už ani neviem normálnym tónom rozprávať, hneď kričím :( keď sa ráno nechcel obliet, samozrejme že som sa ho spýtala prečo. Ale on dookola len tú svoju jednu vetu dookola. A potom prišiel amok. Je to veľmi náročné .a neviem čo mám robiť v danej chvíli.
@malabrunetka mala som znamu. Ona poriesila tak ked nic nepomahalo, ze,zobrala syna v pyzame do skolky. A pekne peso po ulici. Teplo bolo. Raz vraj stacilo😀 ja detom od malicka vysvetlujem ze citit hnev, rozculenie a pod. je v poriadku. Ale rozhodne uz nie je v poriadku kvoli tomu niekomu ublizovat alebo sebe. Moja doteraz ked je zuriva lebo sa jej nedari ide bubnovat na vankus. Celou silou pastami busi. Aj si povie, ze idem sa vykricat a pokrici si chvilku.
Ak by moje dieta naschval znicilo oblecko tak holt vonku by islo v znicenom. Ja by som aj v sandaloch zobrala do mokra. Ked by mu bola zima neboj raz dva by ste sa vratili.
@malabrunetka skusala si tesne pred amokom povedat STACILO. Ak sa neoblecies pojdes,tak ako si. A tak ho aj zobrat😉
@malabrunetka nasa dcerka zacala tiez teraz chodit do skolky. Nema este 3. V skolke uplne samostatna. Doma uplne nesamostatna. Vratila sa naspat akoby, ze chce vsetko aby som ja za nu robila. Amok, ze chce oriesok ktory som prave zjedla vysvetlovanie nezmiernilo. Musela som ho akoze vykakat 😂🙏🤦♀️. A takych situacii kde nepomoze vysvetenie je vela. Ona chce proste a chce, to su jej slova. Aj sa pritom bije... Snazim sa byt kludna, pokojna. Krik nezabera vobec, musi sa len ukludnit. A po zadku v tom vyznam tiez nevidim ziaden. Takze len trpezlivost a trpezlivost. A teraz sa k tomu pridalo, ze ona sa CHCE pocikavat. Samozrejme iba ked je doma. Aj ked chapem, ze pohar niekedy pretecie... Skus sa na neho pozriet, ze je z toho naozaj frustrovany co sa deje. Obrovska zmena pre neho. Ziadnu radu neponukam, lebo sama neviem. Len to, ze zrejme to ich hlavicky nevedia spracovat a neznamena to ze je nezvladnutelny... Len prechadza pre neho tazkym obdobim v ktorom im musime pomoct sa s tym vyrovnat. Drz sa
@janage pred pár dňami čo bolo celkom teplo si chcel vziať zateplené gumáky. Povedala som mu, že je teplo že ideme len v tričkách von a všetci máme botasky, no on nie. Chcel teplé gumáky. Ok tak ich mal. Ale dnes do lesa mu jednoducho sandále nedám, bolo mokro. Alebo čo som ho mala vziať ráno holeho? Je to okrem iného protizákonné. Ja som mu vysvetlila že ak nechce, nemusí sa obliekať. No on stále dookola: ty ma oblecies. Vždy je situácia iná. Teraz len 1x čo sa nechcel obliecť. Zvykne mať amok vždy pre niečo iné.
@malabrunetka lahko sa radí druhému kto nemá také dieťa.Ale ja by som ustúpila a obliekla ho, alebo kompromis tričko ty tepláky on...keď chcel kolobežku a nedalo sa, tak ho zaujať, že vezmete loptu, bublifuk...aspoň vyskúšať ho obalamutiť niečím iným.Mas to ťažké, ale skús to nedohnat do tak veľkého amoku aj synovho aj tvojho🙂tak oblecies 2 deti stálo by sa niečo?ma vzdor skúša pokiaľ môže...preňho musí byť veľká zmena škôlka, možno je unavený, chce viac tvojej pozornosti...
Skús čo najmenej ho bit ani si neviem predstaviť vycapat ročne dieťa po ústach a zadku.Chapem tvoju frustráciu môj syn bol úžasný vždy sa dalo na všetkom dohodnúť netrucoval zato máme teraz pubertalny vzdor a to je na nervy🙂)
@malabrunetka a je šikovný, keď sa od 2 r či koľko oblieka sam
@malabrunetka ak by mu bolo v sandaloch zima v mokre, do 5 min. ste doma. Garantujem. Nahy vonku nie samozrejme. Ale v tom pripade by bolo ak sa neoblecies nikam nepojdeme. Ak vrieskas tak do svojej izby. Alebo ak ste sami doma tak metodu zrkadlenia uz si skusala? Robit presne to co on. Povyzliekat do spodbeho pradla a vrieskat. Ze ci sa mu paci ked tak sa chovas. A potom rozhovor jasne.
@malabrunetka a este u nas zaberalo dat sa na uroven dietata tzv. z oci do oci. Dorazne staci, ak neprestane cirkusovat co bude nasledovat povedat a dodrzat. System pricina dosledok. Na,zlost este dobre je trhat papier robit gule papierove a celou silou ich co najdalej smarit.
Necitam vsetky komenty, nemam nervy na to. Ja mam dvoch chalanov, 3 a 5 rokov, obidvaja strasne tvrdohlavi a vytrvali, viem o com pises. Vies, tu keby si napisala, ze si mu pomohla teda obliect a teda si urobila tak ako chcel on a on aj tak dalej vymyslal, tak by ti tu zas pisali, ze sa nemas cudovat, ked stale urobis aj tak to, co chce on, ze maly je potom rozmaznany a diktuje celej rodine a ked nie je po jeho tak vrieska a ty zas aj tak urobis, co chce... a tak dalej a tak dalej. Teraz napises, ze si mu neustupila, a budu ti pisat, ci je to pre teba taky problem mu pomoct, ked ON CHCE, preco si mu s obliekanim nepomohla, aby hodinu nereval... tu sa neoplati pisat, napises, ze si urobila A, zeny ti tu napisu, ze si mala urobit B. Napises, ze si urobila B a budu pisat, ci je taky problem urobit A. Urob ako myslis, ze je pre tvoje dieta a pre teba najlepsie. Ked mas naladu a cas tak mu ustup, ked nemas, holt, co uz, nemozes mu stale ustupovat. Ja tiez nemam stale ani naladu ani cas robit opicky a chichunat sa a vymyslat pribehy a debiliny len preto, aby urobili co od nich chcem. Dieta sa ma naucit aj samostatnosti, aj respektu voci rodicom. Musi sa naucit, ze nie je stredom vesmiru a ked ty mas povinnosti urobit ranajky, nachystat veci, cokolvek, tak ona ma svoje povinnosti, medzi ktore patri sa obliect, najest, obut, upratat si hracky a pod. Uz zase nerobme z deti bohov. Robis to dobre ako to robis, netreba ani stale ustupovat, ani sa detom pomaly strkat do zadku len preto, ze po nom chces, aby si laskavo obliekol gate.
@malabrunetka a este mi pomaha take prakticke, ze,davam na vyber z toho co chcem ja. Napr. Chces jablko alebo mrkvicku? Ideme z ihriska o 5 alebo 10 min? Vezmes si ruzovu alebo modru loptu? Miesto co si prosis na olovrant? Ideme uz z ihriska, neber si kolobezku.
Neviem ci som dobre vysvetlila. Proste dieta ma tu moc si vybrat, ale pohybuje,sa v tebou vymedzenych mantineloch.
@janage skúšala som už vsetkoooo.. že mu pohrozim unho absolútne neplatí. Ak od rána sa nevie dočkať kedy pôjdeme von a zrazu pri odchode dostane amok a ja poviem, že nikam nejdeme, to akoby sa nič nestalo. On stále bude v amoku. K deťom sa neustále zohybam, aby sme si boli na úrovni očí (to robia aj William a Kate) , aj zrkadlenie som skúšala. Pritom ma začal biť (inak si na mňa nikdy nedovolil).
@mrkvicka060 áno, v tomto máš pravdu, ja nemôžem ustupovať lebo on chce. Teraz vstal a opat sa vyzliekol z pyzamka a hneď prvé sa ma opýtal, či mu oblečiem ponožky. Ak by som ráno ustúpila, tak teraz by znova robil scénu lebo by chcel aby som ho celého obliekla. A to by chcel aj večer, aj ráno aj ďalšie týždne.
@janage toto platilo pred škôlkou. Teraz iba ako on povie a nijak inak.
@malabrunetka tak ak voobec nic nepomaha, ani ak dodrzis to co mu povies, ze bude nasledovat ak nezmeni spravanie, tak porad sa s odbornikom.
Mna stale vytacalo, ze,starsia nechava pohodenu kefu na vlasy rano na komode. Povedala som, ze,ak neprestane odlozim tu kefu ja. Uz dvakrat hladala po celom byte😀a cuduj sa svete malo to zatial nejlepsi efekt.
Ak by vyhodil topanky, zobrat, pred nim vlozit do krabice,dat na balkon a nedostal by ich kym (dopln co sa hodi) a neospravedlni sa.
Ak by sa takto choval aj v skolke mala by som vazne obavy. Ak vsak tam je milucky, dobrucky moze byt, ze,si to konpenzuje doma.
Ako je prirodzene, ze ten stres vybuchne potom doma, len mu treba dat formu.
@malabrunetka vo viacerych prípadoch si napisala, že si na neho nakricala. Možno prebral tento vzorec spravania, že keď kričíš, tak takým spôsobom je normálne zvládať emocie. Viem, že je to tazke, skus situácie riesit konštruktívne, nekričať po ňom❤️
@malabrunetka ano poznam to. Mame obcas doma presne to iste. Nam to zacalo tiez v obdobi ako zacal chodit do skolky, este nemal ani 3 roky. Je to velmi narocne, rozumiem Vam. Krikom nic nedosiahnete. Mojmu synovi sa stane aj to, ze sa zobudi zo spanku a zacne mat hned z takyto amok. Vtedy stale dokola opakuje, ze ma nechce. Skusala som vsetko mozne. Obcas zaberie, ked odputam jeho pozornost niecim, co viem, ze ho velmi zaujima. Niekedy ani to nepomoze. Tak len pockam kym ho to prejde. Dam pozor aby si neublizil, alebo niekomu inemu. Taky zachvat ma niekedy aj 20-30 min. Extrem je ked sa z toho placu az pozvracia. Prvy krat ma to prekvapilo, a bola som z nervami v koncoch. Lenze ako to prospeje jemu a Vam ked na neho kricite a aj tak to nezabera? O 2 tyzdne bol ako vymeneny, z nicoho nic opat normalne dieta ako pred tym. Este sa tento stav vraril par krat, ale uz nie v tamkom extreme.
Na obliekanie u nas pomaha tiez metoda, ze mu dam na vyber 2 moznosti. Co si moze obliect. Ked sa odmieta uplne obliect. Vysvetlim mu, preco nemoze chodit nahy, pre dieta jasne dovody. Nasledne ak stale odmieta, mu poviem, ze teda zostane vo svojej izbe kym si to sam nerozmysli a oblecie sa. O minutu na mna krici, ze si to rozmyslel a chce sa obliect. Skuste hladat co na neho plati a nevytvara v nom este vacsi odpor k Vasej poziadavke.
@malabrunetka tak, nezvláda emócie, ešte je malý a nevie s nimi pracovať.....u našej máme niečo podobného ale v slabšej verzii, zase sa to prejavuje len v škôlke...predtých chodila do jasiel, od októbra nastúpila do škôlky a každý deň niečo - prvé dni každý deň pohrýzla nejaké dieťa, predtým to nerobila ani v jasliach ani na ihrisku, ak nikoho nepohryzie sa tam pociká alebo pokaká...z ničoho nič začala zatínať súbežne zuby aj pästičky...inak v škôlke je poslušná, len tieto "drobnosti"...alebo začala na deti vyplazovať jazyk....naša ešte nemá 3roky tak zatiaľ to učiteľky tolerujú....najhoršie je to hryzenie detí ale zase si myslím že je to tým že učiteľka niečo povie čo nechce, napr.ideme spať a ona je nahnevaná, nejaké dieťa ju chytí a ona ho uhryzie.....ona tam neplače ani nevyvádza ale nejako musí dostať tie emócie von....
@tramtada31 keď nechodil do škôlky tak som nekricala, ale odkedy tam chodí tak neskutočne vyvádza a čím ďalej tým častejšie. On keď chytí amok jemu sa už nedá nič vysvetliť. On tak strašne začne kričať a jacat že keď chcem niečo povedať tak musím doslova zavrieskat aby ma započul ale to nepomáha . Ale chápem, že je to pre neho stres. Doteraz bol stále so mnou, aj keď šiel k babke tak len na jeden, dva dni a teraz vlastne ráno vstane, vidí má len chvíľu a potom poobede aj keď chodím preňho prvá tak máme len pár hodín aby sme boli spolu. A takto sa vlastne 5 dní poriadne nevidíme. A keď ešte babky chcú byť s vnúčatami...

@malabrunetka no ale vidis ze to malo efekt, ajked si si to odplakala. Nasla si nieco co vtedy zabralo. Moje dieta keby robilo cirkusy za take veci ako popisujes by dostalo zakazdym tak na zadok az si zapamata ze treba posluchnut. Moju som raz vliekla hore schodami(ked mi odmietla ist hore)tak, ze nohami zametala vsetky schody a vrestala odusu. Nabuduce uz vysla po svojich(ale uznavam ze niektore deti su tvrdohlavejsie nez ine(