Normy v škôlke
Nenašla som témy, preto zakladám novú aj keď viem, že sa to tu už riešilo. Zmenia sa niekedy normy? Mám na mysli hlavne porcie. Kde treba písať návrh, kto s tým vie niečo urobiť? Stravné išlo hore ale 4 kocky mäsa na tanieri ostali. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale deti dostávajú na tanier naozaj strašne málo a neexistuje aby toto bola norma.
Skúšal už niekedy niekto s tým niečo urobiť?
Mozno ste uz niektora pozerali, tu na stranke najdete normy stravovania aj zasady pre tvorbu jedalnych listkov.
https://www.minedu.sk/materialno-spotrebne-norm...
Pozrite si treti dokument, v nom najdete kolko x tyzdenne ma byt mucne jedlo, ryby, strukoviny a pod.
Pozeram vzdy aj jedalny listok nasej mš, zatial som bola spokojna, zda sa mi vcelku vyvazeny. Zajtra budu mat dokonca aj lososa 😀 mucne jedlo 1x tyzdenne. Ucitelky su dokonca ochotne detom na triede nakrajat ovocie, ak donesieme (nedostavaju kazdy den, to co dostanu im krajaju)
Problem vidim v tom, ze veduca jedalne skratka nevie spravit jedalny listok a nanormovat, aby jej to financne vychadzalo 🤷♀️
@nikijezikova Tomu absolutne doverujem,ze nikto si nedovoli ist pod normu.Problem su normy ako take.Ale druha vec je,ako ty pises,ze mate vzdy pre dieta duplu,preco u nas nie je vzdy k dispozicii dupla.Tomuto nerozumiem,ale zistim od nasej veducej jedalne.
@sandri Ved toto ze skolakovi nabalis conuznas za vhodne aby sa napapal.Do skolky ti nedovolia doniest nic.
@maminkadeticiek problém je aj množstvo peňazí od mesta, aj v tom môže byť rozdiel. Teraz to bolo pekne vidno keď sa začalo zdražovať, niektoré jedálne zacali vyberať osobitne na réžiu a v niektorých mestách sú to nehorázne sumy. Pretože mestá se..u na jedálne, nevybavia ich tak, ako by potrebovali a tak častokrát sa šetrí tam, kde by sa nemalo. Vždy to tak bolo, že niekde sa človek najedol dobre a niekde sa to žrať nedalo, všetko záleží aj od podpory mesta a aj od šikovnosti vedúcej.
@maminkadeticiek to je sice pravda, ale jemu tiez nie je po chuti neustale sa dojedat suchou a studenou stravou. Potom berie od spoluziakov co nedojedia a u nas to skoncilo tym, ze si vdaka takemuto deleniu stravy doniesol domov mononukleozu ☹
Dcerku som ako predskolacku vyberala 2dni v tyzdni na obed domov o 12 stej domov sme prisli 12:20 a o 12 ; 30 uz pytala jest ze je hladna...ano tie porcie su katastrofa mala naberacka rizota na strede maleho taniera v tom 3mrkvi 3hrasky a 4tenucke vlasky syra na vrchu
@slavomira236 no ja beriem dcéru poobede domov. Vždy mi povedia že všetko zjedla aj dcéra mi to potvrdí a keď prídeme domov, zje ešte polovicu mojej porcie. Niekedy sa mi aj podarí vidieť čo majú v tanieri a mne sa zdá že tie taniere sú len zašpinené od nejakého jedla. Naozaj smiešne porcie. Pani učiteľka mi povedala že duple majú na desiaty aj olovrant, ale na obedy len výnimočne aj to prílohy a omáčku.
No,dnes som riesila tuto situaciu u nas v skolke aj s jedalnou a musim povedat,ze mam z toho naozaj dobry pocit.Opat sa mi potvrdilo,ze je dolezite ak vznikne problem spolu komunikovat,slusne ale otvorene.Nadobudla som dojem,ze naozaj hoci sa so stravou v skolkach nedaju robit zazraky a normy su normy,vsetci maju zaujem, aby malo dieta vsetko co potrebuje a je nepripustne,aby bolo hladne.Odnasam si,ze som urobila spravne,ze som to otvorila,urcite aj oni budu na podobne situacie ak sa nahodou stanu pozornejsi a aj ja sa porozpravam s mojim,ze vsetko treba papat a co robit, ked som hladny a podobne.Takze maminky,ak nemate dobry pocit z toho ako sa stravuju vase deti a byvaju hladne fakt povzbudzujem vas,fakt slusnym tonom a otvorenou komunikaciou sa da vyriesit problem takmer vzdy 😊
Kucharky môžu variť iba podľa noriem, jednoducho keď je pre skolkarov vymyslím 2kg mäsa na 30 deti tak ani keby ako chceli nemôžu dat viac...lebo norma, a musia to deťom podeliť. Možno keby ste videli koľko jedla sa vyhadzuje, lebo naozaj z 20.deti.15 povie ze je to fuj...U nás v škôlke a aj v skole majú deti aj celozrnné chlebíky každý deň iné nátierky so zeleninou, jedlá rôzne aj hovadzie, lososa dokonca mali aj teľacie ci daniela...ja som vďačná za to, ako varia naše kucharky...áno stane sa ze syn povie ze je hladný keď ide popoludní z družiny...ale žiaľ tu kuchárku nepusti norma, nemôže dať jednému za plný tanier a druhému nič. V škôlke mavali obcas na duplu desiatu ci olovrant a to tak ze im zvyšné chlebíky ak zostali pani ucitelky nakrájali na koníkov aby sa viacero deti podelilo...
U nás v meste stravovanie prebrala jedna firma,v jednej škôlke a v dvoch školách majú centrálnu kuchyňu a odtiaľ nosia do ostatných zariadení. Donesú len toľko porcii koľko je deti. Ja keď si idem pre dcéru do škôlky tak prvá vec po príchode domov je že sa naje. Napriek tomu že v škôlke vždy všetko zje. Obed jej stačí,ale olovrant nie.
Ty si reálne niekedy videla tie porcie? Bola si v škôlke?
U nás keď sa dieťa nestihne v prvý deň choroby odhlásiť, tak si môžem prísť po obed. A teda býva to veľká porcia. Mojim chlapcom často dajú bez problémov aj dupľu, ešte ich chvália ako dobre obaja jedia. Ja nemôžem zlého slova povedať. Aj dobre a chutne varia, aj si deti chvália.
Nie nezvysia sa normy a ani netreba toto je bez a porcia pre skolarika a staci to
@thoughtfulweirdo ahoj.duplu dostane, ak sa niekto zabudne odhlasit, lebo ochorie a nevyzdvihne si obed.a desiatu a olovrat ani domov nedavaju, davaju na duplu.
@kate_cs Ktokolvek predsa moze realne tie porcie vidiet,ked si pride vyzdvihnut neodhlaseny obed.Ja som ich videla tiez.
V skolke som par krat videla ich stravu. Na desiatu mali jeden papierovy krajec veky, na nom neviditelna vrstva Flory a 2 kolieska uhorky. Ked som videla ako sa v jedalnom listku pise, ze deti maju zeleninu a riaditelka to ospevuje, tak som ocakavala, ze naozaj maju zeleninu a nie 2 kolieska uhorky. Na obed ak sa im nieco zvysi, tak davaju duplu ak maju deti zaujem.
V skole sme boli par krat po obed a porcie neboli nic moc. Polievky robia vizualne velmi nevabne, stale prizvukujem synovi, ze musi zjest aj tu polievku, lebo len z hlavneho jedla sa nenaje.
No ja ked som videla ako chodi sused kucharka nabalena kazdy den, tak pochybujem o tych porciach. A olovrant byva naozaj biedny, vsetky deti, ktore ostanu na ihrisku sa idu v prvom rade najest. Ved co je to po spanku polovica krajca chleba o 14:15, ked obed je o 11:15
@maris5 presne, zelenina = milimetrove koliesko uhorky. Najviac ma vedeli nasr..t, keď dávali koliesko paradajky, moj je alergický na paradajky a neboli schopní si to za 3,5 roka zapamätať. Takže vždy, keď bola paradajka, bol hladný. Raz mu učiteľka dala dole to koliesko z chleba, lenže jemu stačí aj to málo, čo ostalo na chlebe z tej paradajky a hneď sa osypal. To mi potom volali, že má kiahne, že ho mám prísť vziať. Ja keď som ho videla, tak vravím, hej, kiahne, alergická reakcia. Syn už vedel a hneď mi referoval, že jedol chlieb, kde bola predtým paradajka položená. 🙄
Neviem aké porcie máte vy, ale teda u nás v škôlke si porcie dostatočne veľké, aby sa dieťa z toho najedlo. My sa sťažovať nemôžeme. Žiadne 4 kocky mäsa, normálne plátok mäsa a k tomu príloha (dostatočne veľká), často aj šalát a omáčka. Na olovrant koláč veľkosti takej, že ja som ho nezjedla 🤷🏼♀️
U nas sice v skole je to to iste. Zamlovka 5x5cm co je ako pre mravca, cevabcici 3x2cm a 2 lyzice zemiakov .tycinky ,ovocie, dzus ,jogurt to sa siestakom malokedy ujde vraj uz nemaju. Sice na jedalnicku to napisane je.
Mňa toto tiež štve, našťastie teraz v predškolskej aspoň toľko za jedlo neplatím. Každopádne moje dieťa je z tých, ktorému chuti, a hocikedy povie, že mal aj dve duple. Takže aspoň tak, tým čo chcú, dajú.
Ja robím v MŠ v školskej jedálni. Normy sú dané ministerstvom školstva. Ale keby ste videli koľko odpadu zostáva po deťoch čo jednoducho nejedia. Lebo im to nechuti, oni to nemajú radi atď. A u nás vždy deti dostanú duplu. Ale mäso sa nedáva. Prílohy z omáčkov áno.
@akvi Na to že ma dieťa alergiu ma hlavne dohliadnuť učiteľ. Pri stravníkoch okolo 120 deti, nehrozí. A v kuchyni sa nahlasujem počet detí ktoré sú na triede. Mena detí vie vedúca. Takže personál čo vydáva stravu nevie že tam je aj dieťa čo má alergiu na danú potravinu. To ma učiteľka poprosiť že bez paradajky či vajíčko, med.
@moravcikovalucia ja netuším, kto to má na starosti, to je irelevantné v podstate. Ale príde mi, že keď sa to dá ustriehnuť v škole so 400 stravnikmi, kde už pomaly každé druhé dieťa niečo nemôže, tak v škôlke so 60 deťmi to nemôže byť problém. Ak by sa to stalo raz, tak ok, ale to sa proste dialo vždy. Syn keď mal 4+ už vedel sám povedať, že toto nesmie jesť, ale čo z toho, keď už chlieb namočený od tej šťavy paradajkovej. Všetko to je o ochote. Ja keď som učila, tak sme s tým v jedálni nikdy problém nemali, kuchárky už deti poznali a hneď vedeli, kto čo nemôže, už ani hovoriť nik nič nemusel.
@maminkadeticiek hladujú 😂😂😂 keby ste videli koľko sa dnes vyhodili jedla a bol výborný obed , plus šalát . Tie deti ráno doma jedia, dúfam. Keďže v škôlke je desiata. Potom za dve hodiny je obed, polievka a hlavne . Potom spánok dve hidiny a zase jedlo, olovrant. Akože ty doma jes každé dve hodiny??? Predpokladám že dieťaťu das ešte prvú a druhu večeru. Robím v škôlke a vidím koľko sa vyhodí. Keby nedbam na to aby zjedli, tak ny odniesli vždy polovicu. Jedia len vyslovene taki všetko, čo majú doma ešte 4 roch súrodencov alebo nadmerne veľkí. Tým akože by bolo malo aj tri obedy. Ale tak zase má to byt vyvazene.
@moravcikovalucia v škôlke sleduje potravinové alergie len kuchyňa, nik iný, mne rodič nenosí papier od lekára, ale vedúcej kuchyne. Ja s tým nemám nič, ja som na stolovanie . Môžem upozorniť, ale sledujú si to oni.
Mňa naopak zarazilo aké boli u nás veľké porcie a pritom chutné. Naša bola jedák a pritom dostávala ešte aj duplu. Kuchárky ich všetkých poznali a vedeli komu čo chuti a komu treba pridať. Fakt sa nemôžem sťažovať. Asi závisí od škôlky.
@akvi a mala kuchyna oficialne info o alergii, teda doniesla si papier od lekara???
@mooonika1975 Ja neviem,ale nemal by sa k tej teme vyjadrovat len ten,koho sa tyka?Vsetci sme pochopili ze asi nie vo vsetkych skolkach je to rovnake ako aj to ze su deti ktorym to staci a ktorym nie.

@dkethe jzs presne! Toto mňa vytacalo zo všetkého najviac. My sme doma chlieb a výrobky z bielej múky výrazne obmedzili, ale v škôlke majú nejaký fetiš bielomukovy asi, denne, všade x-krát..otras. A to teda ja už mám decko dávno mimo, ale vidím, že tak, ako za socíku, tak pred 15 rokmi a tak je to aj doteraz. Inak ja som pred tymi 15 rokmi oslovila aj RUVZ, nakoľko aj tá múka ale aj cukor, ktorý sme my rodičia mali nosiť kilo na polrok!! ma nenormálne sr..li. RUVZ mi povedal, že vedia o tom, ale nič nezmôžu, lebo papierovo výživové hodnoty sedia a oni nič iné nevedia skontrolovať. Cukor som odmietla nosiť. Jediné, čo našej škôlke kvitujem je, že deti mali celý deň možnosť vziať si ovocie ( to sme btw tiež nosili my rodičia, lebo na to by inak nevyšlo, ale nevadilo mi to, ja som na jeseň doniesla vzdy za bednu jabĺk z našej záhrady. )