Obliekanie deti von v škôlke
Ahojte, chcem sa len spýtať mamičiek ktoré majú deti v predškolskom veku a v triede predškolákov, že či ich kontrolujú učiteľky čo majú oblečené keď idú von. Vysvetlím, keď som šla p syna do škôlky tak som sa pýtala či boli von a povedal že áno. Pýtam sa co si mal oblečené, a on že tepláky. Vraj mu učiteľky zakazali si dať nohavice. Pýtam sa na to učiteľky tak že ony nesledujú čo maju oblečené keďže sú predškoláci a majú sa sami obliekať, že sú predskolaciy a majú to vedieť. Tak som jej odpísala že syn sa vie obliect sám a že za nich zodpovedajú tak stačí povedať nohavice a nie tepláky.... Či? Mám to brať že keby mal kraťasy tak ho nechá v kratasoch ísť von, hoc je 5 st. len preto že už je predškolák????
@evica8370 neverím, že by si syn vymýšľal… tu tá zastavím, deti sú veľmi vynaliezavé , ako sa vyhnúť tvojmu obvineniu. U nás deti kontrolujem, ale vždy sa pýtam, či mama takto povedala, že sa má obliecť, slabé zaváhanie a viem, že vymýšľa. V com chodí do ms? Aka vždy hovorím, oblečte sa tak, ako ste prišli. Veľakrát ich však práve rodičia dovlecu z autá v teplákoch. Takze treba trochu ucitelke dôverovať, dieťa upozorniť , aby sa prezliekalo. Ja kontrolujem vždy čo majú oblečené , ale malo by to zvládnuť samé.
@mooonika1975 presne tak, my tiez malu rano prinesieme tych par metrov z autosedacky niekedy aj bez vetrovky, ale ked idu von, tak vie ze si ma oblict vetrovku a teraz aj nepremokave gate (tie ma stale v jasliclach v skrinke a prinesie domov iab ked ich treba oprat)
@vesmirnypirat Tak mal skvelý nápad nedať si rukavice. Stalo sa mu niečo? Veď preboha vonku nie je -35°C, takže predpokladám, že nedošiel k omrzlinám.
Možno mu pri pohybe vôbec nebola zima. Ak mu bola zima a napriek tomu chcel byť za frajera, tak si potrénoval vôľu a odolnosť. Alebo prišiel na to, že niekedy sa oplatí zariadiť podľa seba, nie podľa kamaráta. Žiadna katastrofa sa neudiala. Ako chceme vychovať samostatného kompetentného jedinca, keď ešte aj pri takejto nepodstatnej neškodnej veci ho musíme v jeho piatich rokoch kontrolovať?
@annm81 a mas ty vôbec deti??? To mi chces povedať že ked niečo 1x povieš svojmu 5 r dietatu a aj mladšiemu tak to hneď pochopí a bude stále robiť???? To vážne? A okrem toho sa tu väčšina oháňa že učiteľky maju inej roboty ako "obliekať" deti tak mi prosím napíšte akej??? Postaví sa pred ne a čaká kedy sa oblečú, keďže tvrdíte ze to nie je v ich kompetencii. Takže stále len čakajú a to už je taký problém skontrolovať??? A za ďalšie príspevok bol o kontrole detí či sú vhodne oblečení keď idú von a nie o obliekani...
@mooonika1975 sama píšete že kontrolujete a o tom bol príspevok, nie o obliekaní deti učiteľkami ako tu väčšina vypisuje ale o kontrole či sú vhodne oblečení keď idú von... Ja neziadam od učiteľky aby obliekala ale skontrolovala. Toť všetko.
@evica8370 Áno, mám deti. Dokonca mám priamo predškoláka. Ak mu poviem, nech si vezme nepremokavé nohavice, tak si ich vezme. Ako má na to zabudnúť? Veď učiteľka ich poslala do šatne, aby sa OBLIEKLI. Ako si to predstavuješ, že príde do šatne, všetci okolo sa obliekajú a on rozhutuje, prečo je v šatni, ako sa tam ocitol a čo má robiť? Je dosť otužilý, takže aj teraz pri teplotách tesne nad nulou si na krátke tričko len prehodí vetrovku. Ak mu je zima na škôlkarskom dvore, vbehne do šatne a vezme si mikinu. Ak idú mimo škôlky, má batoh, kde si má vždy pribaliť teplejšie oblečenie. Ak mu je vonku zima, oblečie si ho. Ak mu je teplo, niečo zo seba zhodí a dá do batoha. Veď sa nebavíme o bábätkách, ani o mentálne hendikepovaných deťoch, ktoré by sa nedokázali samé rozhodnúť o tak banálnej veci, ako či sa cítia teplotne komfortne. Ak si na vychádzku mimo škôlky nevezme teplé oblečenie a je mu zima, tak mu je zima - neumrie kvôli tomu, neomrznú mu končatiny a má podnet z ktorého sa môže do budúcna poučiť.
V našej škôlke sú zmiešané triedy od cca 3 rokov (reálne od 2,5). Na jednu učiteľku pripadá tuším 8-10 detí. Ak má učiteľka v skupine dve-tri trojročné deti, musí prioritne obliecť tie, naozaj nie je čas obliekať a kontrolovať ďalšie. 4ročné deti sa už obliekajú samé s menšou dopomocou (zapnúť gombík, prevliecť si cez plecia traky). Vieš, kto im s tým pomáha? Predškoláci. Okrem obliekania menších detí samozrejme musí učiteľka obliecť samú seba, skontrolovať či nikto nikam neodbehol, či má všetky deti, popritom sa snaží urovnať spor medzi Jankom a Miškom a hľadá, kde Zuzke zmizli topánky. Ďalšia vec, o ktorej som ti tu už písala, ako má učiteľka vedieť, ktorý rodič dal aké inštrukcie svojmu dieťaťu? Tebe sa nepáči, že dieťa v tejto teplote nemá vrchné nohavice, mne by vadilo, keby moje dieťa tvrdilo, že mu je teplo a učiteľka by ho nútila dať si čapicu. Má si učiteľka každé ráno zapísať kompletný zoznam oblečenia pre každé dieťa? A čo ak predpoveď tvrdila, že bude pršať a v skutočnosti je slnečno? Má si spísať alternatívy? Ferko: do 5 stupňov zateplené nohavice,pančuchy, tielko, mikina, hrubá čapica, rukavice. Do 5 stupňov, ale slnečno pocitovo nad 5, môže vynechať tielko, ale len ak budú behať na dvore, nie prechádzať sa po ulici. Nad 5 stupňov, ak nebude mať studené ruky, môže vynechať rukavice.... Ako má toto učiteľka odkontrolovať??
@annm81 kiežby som bola jediná mamička, ktorá sa na to sťažuje... Ale evidentne nie som... u nas v škôlke som sa stym stretla že rodičia boli prekvapení v čom boli ich deti von hoci mali veci v skrinke, aj sa na to upozorňovalo ale žiadna zmena.... keď je von teplo je mi to jedno ale nie teraz v zime... Už keď s nimi idú von tak by mali dohliadnuť v čom behajú deti... Môj názor a nezmením ho...
@evica8370 kontrolujem, ale niekedy ho nechám oblečené ako je, lebo matky sú veľmi problematické, a im keď povedala maminka, tak ja som ticho.
@mooonika1975 viem že sa nedá vyhovieť ale naozaj keď je von zima tak pustíte von dieťa v teplakoch čo mal v triede?
@evica8370 nie, u nás sa deti musia prezliekať, do triedy nepustim dieťa v tom, v čom bolo vonku. Aj v lete sa prezliekajú do vonkajšieho. Skús sa dohodnúť s učiteľkou, nech na neho dohliadne. Pekne, asertivne. Učiteľka má toho dosť , ver mi. Som tam každý deň, viem to.
@mooonika1975 skúšala som a nie jediná a nepomohlo... Tak uz len čakať kedy sa oteplí 🙂
@evica8370 tak musiš malému povedať, že sa musi prezliekať . Aj to je cesta
@evica8370 Nemá zmysel? Oponuj mi, prečo by dieťa nemohlo byť vonku v teplákoch? Ktorí všetci doktori to tvrdia? Ty nevidíš rozdiel medzi tým, že v triede dieťa často sedí na zadku na koberci a nehýbe sa a tým, že je vonku na dvore, kde behá a skáče? Ty keď ideš vonku cvičiť, dávaš si nejaké zateplené nohavice?? Ak moje dieťa ide v škôlke do telocvične, kde majú vždy okno na vetračku a cvičí tam, tak si prezlieka kraťasy a aj tak je červené a spotené, takže pri 5 stupňoch pokojne zvládne naháňačku vonku v teplákoch. Ale podstata je tu niekde inde - ty si to predstaviť nevieš, sú rodičia, ktorí si to predstavujú ako ja. Ako má teda učiteľka pri tak rozdielnych deťoch a rodičoch vedieť, kde má kto nastavenú hranicu, kedy už musí byť koľko vrstiev oblečenia? Neexistuje jednoduchší spôsob, ako nechať obliekanie na už celkom veľké dieťa, ktoré má dostatočnú mentálnu kapacitu na to, aby vedelo, či mu je zima a že obliecť sa proti zime pomáha.
@annm81 asi ste ucitelka ze? Ked sa vas to tak dotklo? Nehovorim ze vsade to je rovnako len moju skusenost.
A ano aj ja hovorim o detoch ktore su 5 rocne a o tom ze raz ak povie ucitelka ze nikto napr. Rukavice mat nebude tak nikto ich neberie. Aj ked rodic to dietatu nakaze aj tak rukavice zostavaju v satni. Ale takto to je v synovej triede aj s inym..... napr. nakrcnikmi a vonku fuka vietor (su deti ktore su nachylnejsie a hned je choroba) a dalsia vec kazde dieta je inač uzimene a inač vonku aktivne
Moj syn bral behom 3m. 4antibiotika za sebou a to uz nieje nahoda. Zase 3 dni v skolke a uz aj zacinajuca angina.
@lenka100218 Nie som učiteľka ani sa ma to nedotklo. Len som sa opakovane a neúspešne pokúšala dostať od autorky odpoveď, ako si predstavuje riešenie učiteľky, keď ako sama vravíte, deti sú rozlične uzimené a rozlične aktívne. Učiteľka musí uspokojiť rodiča, ktorý vidí katastrofu v tom, že jej dieťaťu trčí ucho spod čapice. Súčasne tam má rodiča ako som ja, ktorému vadí, ak núti dieťa obliekať sa ako pri výprave na južný pól, keď je tak dieťaťu príliš teplo. Byť učiteľka, asi by som sa na nejaké chodenie von vykašľala, keď rodič nedokáže pripustiť, že zdravý predškolák musí byť natoľko samostatný aby sa dokázal rozhodnúť na základe pokynov rodiča a vlastného vnímania teploty, či si má alebo nemá obliecť rukavice.
@annm81 ako si predstavujem riešenie? Normalne, keď sú deti oblečené skontrolovať jeden po druhom ako prechádzajú popri mne či majú bundu zapnutú, čiapku nasadenú, obuté topánky, nohavice. Toť všetko, otázka ani nie 5 min lebo aj tak idú spolu von s ďalšími detmi a učiteľkami.... A z plného počtu detí 17ks u nás vždy viac ako 3 chýbajú takže skontrolovať 14 detí nemôže byť až taký problém....
A
@evica8370 Zjavne si nepochopila. Ja nechcem, aby môjmu dieťaťu nútila učiteľka zapnutú bundu, nasadenú čiapku, obuté konkrétne topánky a konkrétne nohavice. Ty to vyžaduješ. Jankova mamka zasa chce, aby mu učiteľka skontrolovala nohavice, ale nemusí mať čiapku, Zuzka musí mať čiapku len vtedy, keď je pod mrakom, ale keď svieti slnko môže byť len vo svetri. Ako si to má učiteľka všetko skontrolovať? Lebo naozaj nie každý rodič požaduje také oblečenie ako požaduješ ty.

Zeny nehnevajte sa, ale ja mam 3 rocnu v jaslickach a vie, ze ked teraz idu von, tak si ma na leginy/teplacky obliect nepremokave gate 🙈 naozaj by 5 rocne dieta taketo veci malo ovladat, zas netreba vsetko na ucitelky hadzat 🤷🏼♀️