Od akého veku dieťa pochopí vážne ochorenie ?
Od akého veku dieťa pochopí, že niekto z jeho najbližšieho okolia je vážne chorý
a že by teda malo poslúchať, aby sa ten dotyčný netrápil? A ako 4ročnému dieťaťu
vysvetliť, čo je to rakovina? Nájsť cez google fotky sa mi zdá drastické a to, že človek
môže umrieť, tomu ešte tak malé dieťa nechápe.
@anjika44 tak ono sa to pri hrach stava ze sa sem tam stane nieco a cieta skonci s placom. Moje dve dcery ked sa spolu hraju santia to nikdy inac neskonci ao tak. Jedna stale pribehne s placom. Svokre by som povedala asi len tolko ze ma svoj vek na to aby sa s nimtak blaznilaa mala by ona kalkulovat dopredu ze ako to moze skoncit. A moja osobna rada je ta prestan ju riesit a bude sa ti zit lahsie. Je to moja osobna skusenost. Presla som si peklom pri svojej a to zijem s nou aj nadalej. Len mi mame oddelene dva poschodia. Teraz ju absolutne nerisim a vytocit ma nedokaze. Ja sa s nou ani nerozpravam nebavim a mam pokoj. Ked aj njeco povie absolutne neragujem s nervami. Nenecham sa kvoli nej vytocit. Svoje si poviem a tym to skoncilo. A ona to uz vie ze nic nezmoze. Moze chodit kade chce a rozpravat co chce.preco by som mala svoje zdravie nicit kvoli niekomu inemu. A tvoja svokra nemusi byt ani zla. Mozno to ty takto citlivo vnimas len preto ze je to svokra. A aj keby ako pisem. Ty jej vyhovovat nemusis. Ty nezijes s nou ale s jej muzom. A ked sa jej nepaci jej problem.musis sa odosobnit. Ako moze byt s tebou niekto spokojny ked ty sama nie si
@anjika44 dam ti radu, nechce urobit co ty chces, tak sa nerozculuj, jednym uchom dnu a druhym von... ak mu manzel nic nepovie, tak to si musis vydiskutovat s nim, on je dospely a musi si to vediet uvedomit, ale vysvetlovat 4 rocnemu dietatu, ze jeho mama ma rakovinu a ked neposlucha je ti horsie je trochu privela... vsetky deti neposluchaju, vsetky vyvadzaju a maju svoje muchy.. ale ani by ma nenapadlo vysvetlovat malemu preco. Ked mi nie je dobre, poviem, ze maminu boli brucho/hrdlo/hlava a nechce sa mi rozculovat, nech urobi to a hento. Ale to je vsetko a urcite to 4rocne nejak extra nepochopi (zelezi od toho pri com.. lebo ak sa enchec rano obut, obliect je ine ako ked napr. rozhadzuje hracky atd). Ziadne detaily takemuto dietatu netreba.
avdou je, že svokre ho nechcem dávať aj kvoli tomu, že ona sa ku mne správa, ako keby som bola totálne dementná - samé poučky, kritiky, na všetko má protiargumenty - a ja jej mám dávať svoje dieťa?
A to, ako ma ponižila, že povedala, že priateľke jej druheho syna nesiaham ani po členky - za toto by som jej mala zakázať sa stretávať s mojim dieťaťom - ale ja mu to poviem, čo o mne narozprávala. A už končím, nebudem vás s tou... trápiť.
@anjika44 pozri sa je to vsetko len na tebe co vsetko tolerovat budes alebo uz nie.s podla toho sa zariad. Co ti brani nechodit k svokre na navstevu? Alebo, jej povedat ze si neprajes aby k, tebe chodila na navstevi ona? Ale cez maleho by som sa nepomstila. Naco. Ved to dieta za to, nemoze.nech k babke ide. Moje ziez chodia. A vobec sa nad tym nepozastavujem. Ak ta to tak strasne zoziera tak to zacni riesit. A povedz si aj ty svoje. V com je problem? Bud to ignoruje alebo ries
@0silvia0 tak, to som nepochopila. Myslela som, ze ma na mysli manzela. Ze syna to, ma ani nenapadlo. No, to dieta ma to, v tej, rodine zaujimave ked ho do svojich problemoch zatahuju.nechcem si, ani predstavit ako by ten rozhovor prebehol a ako by to, zobralo 4 rocne dieta. No mamicka ma tusim dost vazny psychicky problem. A nema vobec ziadnu snahu priznat si ho a riesit. Zbytocna tema. Nikde sa neposunie
Mám jednu brožurku z Ligy proti rakovine a tam som čitala, že 4ročné deti už maju v sebe empatiu. Preto som si myslela, že moj syn bude menej divoký, ked mu to vysvetlim. Takže potom tá informácia v brožure je blbosť. O svokre len tolko, že sa jej bojím a ona to citi a preto ma ponižuje.
@anjika44 empatia nie je to ze malé dieťa nebude vyvadzat a nebude "dieta". Co čakáš že bude okolo teba chodiť každý po špičkách? Všetci sú zlí, všetko ti škodí.. Ale podla toho co čítam si ten stres vyrábas sama... Co chceš vykladať malému dieťaťu??? Asi naozaj tej druhej zeme nesiahas ani po členky... Pravdepodobne nie je taká sebestredna, ufnukana ako ty...
@anjika44 ja mam svokru bosorku. Spravila mi zo zivota peklo a takmer rozbila manzelstvo. A to, s nou zijem pod jednou strechou a predstav si mam pokoj. Preco? Pretoze som si to v hlave urovnala a abdolutne ju neriesim a ona to, vie. A deti su s nou v kontakte nezakazujem im ho. Mame vlastnu cast byvania. Nebudem si nicit zdravie kvoli nej. Este nevies co je to, zla svokra. Keby si mala moju tak si, uz na psychiatrii.
Aká mám byť k synovi? Obávam sa, že svokru bude mať rád a mňa nie. Ona za ten čas, čo ho vidí, je samé ťuťuli muťuli a nie je zodpovedná za jeho výchovu. Prečítala som už straaaaašne veľa článkov o nevýchove, aj sú tam niektoré názory dobré, ale keď neposlucha, neche sa mi dookoloa vysvetľovať. Priznám sa, keď niekdy na neho skríknem, potom si poviem - "ty blbec, prečo si zase kričala?" Svokra na neho nekričí, hlas nezvyšuje. Aj ja sa snažím vysvetľovať, ale niekdy toho mám dosť a vtedy zakričím.
Ako mám vysvetliť svojmu synovi, že ked je po sprche a bosí, tak nesmie po parketách utekať, ale isť pomaly?
@anjika44 ty si chorá. Ale na HLAVU. DAJ SA LIEČIŤ U PSYCHIATRA. A nie deptať dieťa kokos. Načo si si robila dieťa keď nemáš trpezlivosť? Dieťa nikdy nebude počúvať ako psík. Sa spamätaj. Deti nepočúvaju a ani ty si nepočúvala na 100% a hocijako budeš mu vtlkat do hlavy spravíš z neho človeka, s uzkosťami. Obdivujem manžela, že je stále s tebou. Keďže toto je nevazenie si svojho zdravia. Ak chceš aby ťa všetci ľutovali tak to je fakt hrozné.
@anjika44 toto fakt nemozes mysliet vazne... to sa pytas na taku banalnu vec?
váž si zdrave dieťa nehľadaj tam problém kde nieje to je dobré že tu pliagu nemáš si s toho vonku ale nevydieraj váž si prosim ťa veľmi pekné zdrave dieťa a nekrič naňho a nič mu nevysvetľuj 4 ročne nechápe že čo je to rakovina a ty asi máš zrejme nejaky aj iný problém ked kričiš bezdvovodne na 4 ročne dieťa keby si mala tak ako my opatrovať slepe ochrnute nerozprava nosi plienky nič nevie a teraz zomrela tak čo by si povedala taký ako ty nechápem že kriči na svoje dieťa ty si nervozna lebo sa bojiš aby sa ti ta pliaga nevrátila si v strese ale predsa ked si nervozna 4 ročne dieťa zato nemôže zamysli sa nad sebou.
No on už v kupelni tresol, lebo sa bláznil - vaše decká nech si behaju a natlču sa, ked to chcete. Ja chcem mať moje dieťa vcelku.
@anjika44 Ako mám vysvetliť svojmu synovi, že ked je po sprche a bosí, tak nesmie po parketách utekať, ale isť pomaly?
no nijako, ked spadne a udrie si rit, zapamata si. alebo mu daj hned ponozky. alebo papuce. jaaaaaaaaaaaaaaaaaj, nie! .... robis to zle. zle zle zle. zle sa stavias k zivotu, k okoliu aj k dietatu .... potrebujes pomoc psychologa. ked ti u jedneho vadi dve hidiny cakania, najdi dalsieho. aj za cenu, ze budes platit. potrebujes to.
@anjika44 a preco mu nedas slapky teda? Alebo ho poriadne neutries? Otazka za milion 🙈
@anjika44 To len tak chceš zakázať svokre stretávať sa s vnukom, lebo ty ju nenávidíš? Mňa by zaujímalo, či otec dieťaťa je s tým v pohode?
už tam chodieva
@anjika44 zaujimave je, ze moje dieta sa nikdy nenatlklo ani nespadlo po sprche ... a nemusim si hlasivky vykricat, ani si robit traumu z toho, ze "by mohla spadlnut"... (jednak ju utriem hned vo vani, a polozim na koberec v kupeni, cize ked z tade vyleti von, nie je uz mokra.. druha vec, su veci s ktorymi nic neurobis :D ked sa strepe lebo je besny, tak si zapamata a nabuduce mas o problem menej). Male dieta nebude pocuvat pokyny generala matky, urazom sa predchadza tak, ze ty ako mama sice upozornis, ale hlavne predchadzas takymto situaciam, premyslis co je nebezpecne a co nie, co treba zabezpecit, odlozit, pridat, aby k urazom nedoslo... Ak ta toto dokaze rozhodit, tak, ze musis sa v teme spytat na to, tak neviem...
Zase mal dnes poznámky voči mne. Ja neviem - vrieska na mna, na moju mamu, na mojho muža - jeho otca, na babkyx, na dedkov...ja neviem, čo s tým sleduje...ct je v poriadku, bez nádoru, ale ked sa takto budem stresovať, tak čoskoro sa mi rakovina vráti.

@anjika44 pokracuj v tom, co robis... vysvetluj a zdoraznuj synovi, ze musi posluchat, lebo ty si velmi vazne chora, nemozes si namahat hlasivky, unavuje ta to.. a jedno dosiahnes - psychicke problemy svojho syna... A to s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou.. pretoze mu na jeho ultle pliecka mometalne nakladas zodpovednost za svoje stavy.. ok, mozno nevedome, ale aj tak.. Uvedom si, ze toto tak male dieta nezvladne! Deti sa nevedia odosobnit, v ich svete je to jednoduche - "mama, ktoru milujem je chora, ked som zly, mame je horsie = za to, ze je mama chora mozem ja = nestojim za nic = toto si podvedomi ponesiem cely zivot!!!"
Zaplat si psychologa, ked ti vadi cakat, na toto zadarmo, je to investicia, ktora sa oplati.. Ci ti tvoj a synov stastny zivot za to nestoji?
Prestan s tym - ja ja ja , vies, kolko ludi realne rakovinu ma a pritom robia vsetko preto, aby plnohodnotne vyuzili cas, co im ostava? Ty ju teraz nemas a vyplakavas...
A ze rakovina sa moze vratit po rokoch.. no ano, moze.. rovnako ako ju moze dostat niekto, kto bol doteraz uplne zdravy... Tes sa z toho, ze si ok, neries co bude, stat sa moze hocico.. ved ta moze zrazit auto 😉, uzivaj si svoj syna a nedeptaj ho... Neries zabo-myysie vojny so svokrou.. neupinaj sa na seba.. Aby sa ti nestalo, ze sa sice dozijes vysokeho veku, ale cely zivot sa budes umarat, ze co ak...