icon

Odklad povinnej školskej dochádzky - 2021/2022

barumila
13. jan 2021

Práve som sa dozvedela, že zákonom z r. 2019 bola zrušená možnosť odkladu povinnej školskej dochádzky pre 6. ročné dieťa na školský rok 2021/2022. Pre mňa je to šok, odklad pre dieťa vidíme ako potrebný.
Nemôžem uveriť, že nie je nejaká možnosť pre deti, ktoré síce majú 6. rokov ale ešte nie sú zrelé ísť do školy. Prosím rieši to tiež niekto? Viete poradiť, ako sa v nových pravidlách vyznať a zariadiť tak, aby bol možný odklad? Možno je to len iná procedúra, iný názov, neviem, mne sa to na prvý pohľad videlo nejaké komplikované, nemám v tom jasno.. Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
haimi
9. mar 2021

@pink31 dakujem za vysvetlenie. Presne toto teraz riesime. Cize jedina povinnost riaditelky ms je informovat skolu, ked dorucime podklady do skolky? Ci musi to este niekde inde nahlasit ? Dakujem

pink31
9. mar 2021

@haimi riaditelka skolky rozhoduje o odklade po dohode s rodicmi na zaklade odporucani a ta porom informuje skolu, kde bolo dieta na zapise o odklade na zaklade rozhodnutia

ani09
9. mar 2021

@barumila treba požiadať CPPP v okrese v ktorom bývate o vyšetrenie školskej zrelosti. Podľa výsledku treba potom postupovať ďalej. Ja tiež riešim odklad. Na vyšetrení sme boli, odporučili odklad. Treebaa MS požiadať o pokračovanie v predškolskej príprave a treba tam ešte aj od detského lekára potvrdenie.

lenka6309
14. mar 2021

Ja nerozumiem prečo je to také zarážaujúce pre Vás?podľa Vás je super aby sa v škôlke ,,válali,, 7ročné deti??čo by ste ich,nechali hrajkať sa dokedy?pokiaľ sa deťom venujete aj mimo MŠ aky je problém?prečo by mali byť 6-7 ročné deti v MŠ?

haimi
14. mar 2021

@lenka6309 niekedy to nieje o hrajkani a valani v skolke, ale ok...

mary102
19. mar 2021

Aj moj syn bude mat 6r., ale nechcem ho dat do skoly. Nieje na nu pripraveny. Nevie poriadne rozpravat- logoped neodporuca ist do zs. Stale sa chce este hrat. Nezaujimaju ho cisla ani pismena. Je velmi citlivy, nesustredeny, nevydrzi dlho pri jednej cinnosti a este ma aj problem s vyprazdnovanim.
Takze nie vsetky mamicky chcu odklad len tak pre potesenie.
Ale riaditelka ms ho napriek tomu chce dat do zs, lebo potrebuje miesto pre dalsie deti...

pink31
19. mar 2021

@mary102 pokial ale budete mat odporucanie z CPPPaP a tiez suhlas od detskeho lekara a riaditelke to normalne vysvetlite, nemala by mat problem rozhodnut o odklade..Logopediu ako dlho riesite?

mary102
20. mar 2021

@pink31 2roky chodime k logopedovi, ku psychologicke chodime vyse roka, tiez by ho nedavala este do ZS, ale ona nieje specialny psycholog, takze jej odporucanie neberu v uvahu...

pink31
20. mar 2021

@mary102 ved poziadajte prislusne CPPPaP o posudenie skolskej zrelosti, urcite vam zo skoly dali k tomu info

lentilka23
19. máj 2021

@katasto My sme riesili ten isty problem. Po novom nesmie mat 2.odklad (je narodeny v juny, ma NKS a Adhd) a v specialnej skolke ho do 0- teho rocnika nevezmu, lebu 0- rocniky boli zrusene novym zakonom. A na 1 rocnik je nezrely. To mi bolo povedane. Museli sme vybavovat a ide do Dss a zapisany bude v spojenej skole, kde sa bude 2 hodiny tyzdenne vzdelavat. Uplna paranoja.... Som z toho zdesena, ale nepomozeme si. Po roku ked mu dozrie CNS budeme mudrejsi a mozno sa nam ho podari premiestnit do specialnej skoly.

lentilka23
19. máj 2021

@lenka6309 Su mozno rodicia co to zneuzivaju, ale su rodicia co maju naozaj problem s detmi, ktore su neni zrele v 6 rokoch a potrebuju 2 odklad, co im momentalne stat znemoznil a musia ist do specialnej skoly alebo dss, a specialne skolky si uz vyberaju deti s lahkym stupmom mentalneho postihnutia a "nezrele" deti musia ist do dss ak viete nieco o tejto problematike tak by ste takto nereagovala.... a chlapci co maju problem s recou, adhd tak maju znemoznene opakovanie v skolke. Co by nauzaj potrebovali kym by dozreli do skolskej zrelosti. A dostat ich do specialnej skolky do 1. rocnika je tazko lebo aj tam musia sa vediet sustredit a vediet co to nakreslit a pocitat. Inak ich na cspp oznacia ako stredne mentalne postihnutych a tu uz je problem. A pritom chlapec je uplne normalny - len nezrely. Ale to je na dlhu debatu.

Strana
z2