icon

Odvody pri návšteve súkromnej škôlky. Bude ich platiť štát?

hudo2
10. jan 2009

Ahoj maminky,
Volám sa Aďa a chcela by som Vás poprosiť o radu.
V Máji mi končí MD a keďže nemám prácu a budem doma chcela by som vedieť či za mňa štát bude platiť odvody do 6. rokov dieťaťa ak dám dcérku do súkromnej škôlky alebo musí byť doma a čo na to vlastne potrebujem. Mám aj 2. pilier.
Za Vaše odpovede Vám vopred ďakujem a pozdravujem.

elise
10. jan 2009

hudo potrebuješ požiadaž o predlženie rodičovskej dovolenky do 6 rokov veku dieťaťa z dôvodu nepriaznivého stavu svojej dcery - toto ti vydá posudková lekárka alebo tvoja decká lekárka ale musíš ísť na úradpráce sociálnych vecí a rodiny,niekde totiž dávajú svoje papiere. stačí sa dohodnúť s doktorokou na lahšej diagnoze alergia na neaké jedlo napríklad lepok alebo časté choroby dieťaťa - ako oslabená imunita a nemožnosť zaradenia dieťaťa do kolektívu v takomto prípade za teba platí odvody štát
ak dáš dieťa do súkromnej alebo štátnej materskej školy (je to jedno) a požiadaš do 6 rokov veku dieťaťa zostať doma bez toho že dáš potvrdenie o nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa,tak si odvody platíš sama.

lepšie by ti bolo nastúpiť na úrad práce - zaevidovať sa takto aspon dostaneš podporu. 😉

jaduska
10. jan 2009

elise, ak bola hudo na rodičovskej, tak podporu nedostane

janazuza
10. jan 2009

elise, nie je to také ľahké ostať na predlženej RD. Ja som do 5 rokov. Treba si vyžiadať papiere( žiadosť na sociálke) tie dáš doktorke. tam musdíš priložiť všetky výsledky od odborných lekárov, lekárka - obvodná to spíše a tam sa aj doložia výsledky. potom sa odovzdá na sociálke a KOMISIA rozhodne.
Ale môže aj ostať doma na neplatenej RD a na socialnej poisťovni( dôchodkovom) a zdravotnej nahlási , že ostáva doma( nemusí pre nepriaznivý zdr. stav)s dieťaťom a tam jej dajú podpísať čestné vyhlásenie a odvody platí štát
Ak sa nahlásiš na úrade práce a si neplatila odvody počas RD do nezamestnaneckého podporu nedostaneš a štát neplatí do dôchodkového . ☹

elise
11. jan 2009

janazuza ved som to písla že platenú materskú do 6 rokov je ťažko vybaviť pre nepriaznivý stav dieťaťa ale viem že to ide a na úrad práce ked končí v máje ešte sa dá niečo dobrovolne prispievať aby mala podporu 😉 ak zostane na neplatenej tak si musí uvedomiť že niekto ju musí živitť predpokladám že má manžela alebo partnera ktorý zarába alebo rodičov. 😉

hudo2
autor
11. jan 2009

Ahojte maminky,
Dakujem veľmi pekne za rady, v podstate som si myslela, že je to tak, ako ste napísali, len som chcela počuť názory iných mamičiek. Ešte raz ďakujem pekne.Prajem vám pekný den 🙂

gapa
11. jan 2009

ak by si mala dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdrav.stavom, t.j. staršie ako 3roky a budeš na predlženej RD, tak môže ísť do škôlky max. na 4hod. aby si nestratila nárok na RP (neviem, či to bolo vyššie písané 😉 )

ak nepôjde o dieťa s dlh.nepr.zdr.stavom, tak samozrajme, ak pôjde do škôlky čo i len na adaptačný proces, tak za teba štát podla zákona dôch.poistenie neplatí. no zdravotné, ak by chodilo len na 4hod, tak myslím, že áno (no neviem iste, písala som o tom v inej téme myslím včera)