icon

Ovplyvňuje neúčasť v škôlke socializáciu dieťaťa?

zoobaby
3. feb 2025

Ahojte. Rada by som vedela či sa tu nájde niekto, kto vôbec nechodil do škôlky a či máte pocit že vás to nejako negatívne ovplyvnilo. Mňa rodičia nedali do škôlky a išla som v 6 rokoch rovno do školy. Bolo to pre mňa strašne nepríjemné zrazu byť v kolektíve, dodnes si to pamätám. Všetci sa tam poznali zo škôlky a ja som tam bola cudzia. Mám pocit že som zameškala socializáciu a dodnes mi to robí obrovské problémy. Do 6 rokov som bola iba s mamou, babkou a hrala som sa iba s jedným kamarátom od susedov. Žiadna socializácia s inými deťmi tam nebola. A potom ma šupli rovno do školy kde som sa cítila nesvoja medzi rovesníkmi. A dodnes sa cítim ako asociál medzi luďmi a rozmýšlam či to môže byť kvôli tomuto. Mám teraz 3 ročné dieťa ktoré chodí do škôlky a vidím ako sa tam rozvíja vo všeličom, ako tam rado chodí a je mi lúto že ja som nechodila a rozmýšlam či to bola chyba že sa rodičia takto rozhodli. Je tu niekto koho to podobne ovplyvnilo?

doriiis
3. feb 2025

A presne pre toto zaviedli povinný predškolsky rok.A mohli by aj povinnú dochádzku od 3 rokov.
Lebo nastupovali do škôl deti,ktoré sa nevedeli najesť príborom,obliecť,utrieť zadok a normálne sa zapájať do kolektívneho života.Dnes sa táto starosť ich to naučiť a socializácia týchto detí prenáša na učiteľky v MS aby za rok dobehli to,čo u iných detí funguje už roky.

lucka_ke
3. feb 2025

ja som chodila len do predškolskej aj to na pol dňa a som na tom rovnako ako ty, preto som dala syna do škôlky v 3 rokoch a hádaj čo? je rovnaký ako ja 🙂 čiže nie, nie je to škôlkou ale povahou

mufka1
3. feb 2025

@zoobaby ja som do škôlky nechodila ,vtedy dobe bol problém dostať dieťa do škôlky.isla dom do školy až keď som mala 7r ale nemyslím.si ,ze by to na mne zanechalo nejaké divne veci 😁skôr som ja až moc taka ,ze pokecam s každým, nemám problém sa zoznámiť. Moje deti do škôlky chodili a určite je to pre deti prospešné .
Podľa mňa sa trapis tým co nezmeníš, je iná doba inak to ide a podla mňa to aká si nemá nič spoločné stým co si chodila alebo nechodila do škôlky.Ja som tiež nepoznala nikoho v škole ale zoznámila som sa 😉

mamamasama
3. feb 2025

Zavisi od toho, ci si bola zatvorena doma, alebo chodila medzi ludi. Dieta sa nemusi vyslovene socializovat medzi rovesnikmi. Socializacia znamena, ze sa stretavas s rodinou, kamaratmi, chodis do restauracie, do kostola, na kruzky, plavaren, do obchodu atd. Moje deti nechodili do skolky a povedala by som, ze su extremne spolocenske.

vevesh
3. feb 2025

@zoobaby ja som chodila od pol roka do jasli a kolektivy nemusim. A socializacia neznamena chodit do koleltivu do skolky. Staci, ze dieta nie je zatvorene doma medzi 4 stenami a jediny kontakt so svetom je mama a otec (alebo iny rodinny prislusnik). Mam vela takych deti v okoli, co do skolky nechodili, ale vyrastali vo velkych rodinach (z 5-6-8 deti aj rodicia, aj surodenci) a normalne chodili na celorodinne podujatia, kde sa niekedy stretlo aj 1000 ludi, akoze najblizsia rodina..😀🫣cize socializacia normalna. Naozaj zalezi od okolia a toho, ako a s kym dieta vyrasta, stretava sa a ake aktivity ma....

mamamasama
3. feb 2025

@doriiis Co má neschopnosť rodičov spoločné so socializáciou? To školka má deti ucit jest, obliect, utriet zadok? A ty ako matka si robila čo? Čakala kedy tvoje decko dovrsi 3 roky, aby ho ucitelka naucila to, co si ty zanedbala? Grc.

domkakvet
3. feb 2025

@zoobaby uz to teraz nijako nezmenis, treba pracovat na sebe a nie riesit, co by bolo keby, aj ked odpoved na tvoju otazku, ano moze to mat vplyv.

ukgirls
3. feb 2025

nechodila som do skolky ale rok pred skolou neaka predpriprava-neviem akos a to v tej dobe volalo-kazdopadne tam som viac nebola ako bola... ale ja som generacia deti kedy nas rano vypustili a vecer zavolali domov- cize som poznala kazdeho suseda naokoli a mala som kopu kamosov ..v skole som z tej predpripravky ani nikoho nemala ... ziadnu traumu myslim nemam .. neznasam ludi-ale to zo skolkou nesuvisy lol

doriiis
3. feb 2025

@mamamasama ...to sú príbehy,ktoré som stretla počas predškolského roku mojich detí.A príbehy,ktoré si pamätám z mojich školských čias.Opytaj sa ktorejkoľvek učiteľky v ms,ako prichádzajú tie deti ( nie všetky samozrejme) do predškolskej triedy.Nevedia držať ceruzku mnohokrát ani.
A ukľudni sa a moje deti vynechaj zo svojich výlevov.Moje deti chodili do škôlky riadne od troch rokov.Starsi chodil aj do jaslí.Takze si sa trošken sekla🤭

domka222
3. feb 2025

Ani ja som nechodila do škôlky. Ale problém so socializáciou teda nemám žiadny.

kavasmliekom
3. feb 2025

@doriiis a co to ma spoločne s tým, že dieťa v škole nevie jest ptiborom, nevie sa obuť, pozdraviť atď? Veď je to starosť rodiča, nie učiteliek v škôlke. To, ako sa správať v kolektíve, ešte ok, aj to, však, vie naučiť rodič, stačí ísť vonku medzi deti, do centier,...jedjne, v čom je dobra škôlka, je, že musia sa naučiť byť ticho a rešpektovať toho druhého, bez ohľadu, či nosí okuliare, či sa pocika, alebo pri každom kroku podkýna. Musia vydržať pár hodín bez rodičov a musia vedieť žiť s inou autoritou.

doriiis
3. feb 2025

@kavasmliekom ....to,že mnohým veciam sa deti rýchlejšie a účinnejšie naučia v kolektíve ako jednotlivo.Nielen rodina,rodičia a kamaráti vychovávajú.Ale aj spoločnosť ako taká,cudzí ľudia,učitelia.

simca06022011
3. feb 2025

ono to zalezi aj od povahy... aj od rodinneho zivota.. lebo napr. ja vidim, ze aj ked som bola v kolektive vzdy, tak ten usedeny zivot, ako mali moji rodicia riesim uplne rovnako = proste aj ked rada som v spolocnosti, nechodim kade tade len tak

bosorkabb
3. feb 2025

Ja som mala takého spolužiaka. Nechodil do MŠ. A bol v škole stratený, trvalo to rok kým začal chápať ako to funguje v triede. Bol to môj sused takže chodiť všade so mnou vrátane obedov, družiny. Vždy pri mne, ale bol milý.
A je pravda že veľa mojich spolužiakov chodilo so mnou aj do MŠ. Čiže sme sa poznali.

abbey1
3. feb 2025

@zoobaby Úprimne už mám alergiu na výraz socializácia.

matkahelka
3. feb 2025

@zoobaby urcite nie je skolka plosne pre vsetky deti od 3 rokov. nase ucitelky v skolke su po 50, s 30 rokmi praxe a opakuju to niekolkokrat rocne. kazde dieta je ine. su deti, kt. su v kolektive nadsene, su deti, kt.v kolektive trpia. moja 3rocna cez vikendy kazde rano spusti par slz, preco nemoze ist do skolky. a v triede s nou su deti, co kazde rano idu do skolky smykom, co ich tahaju rodicia, pretoze tam ist nechcu.
Inak, moj muz ani jeho bratia do skolky nechodili, vsetci su extroverti, uspesni v praci, oblubeni v kolektivoch, vsetci maju VS.
Moja starsia dcera mala na ZS par spoluziakov, kt. do skolok nechodili, deti inteligentne, reprezentovali skolu na olympiadach, v kolektive oblubene.
Skolka je skvela institucia, netreba jej vsak prikladat nadpozemsky vyznam.

renab
3. feb 2025

@matkahelka suhlasim, moje dieta tiez absencia skolky vobec nepoznacila. Tak ako vsetko, aj skolka ma pre niektore deti velky vyznam, pre ine ziadny. Ma, aj bude mat svojich zastancov aj odporcov. Pre mna plosne zavedenie povinnej dochadzky od troch rokov viacerym detom nepomoze, ale uskodi.

selest
3. feb 2025

Ja som isla do skolky od 2rokov a nikdy sa mi nepodarilo zvyknut si na kolektiv, bola som stratena medzi ludmi v skolke v skole aj v praci a som doteraz nespolocenska a aj dost nesamostatna a ustrachana. Naopak moj muz ktory bol doma s mamou a do skolky isiel az ako predskolak zapadne hned vsada a nema problem s ludmi, hned si najde kamaratov a je sebaisty samostatny clovek. Je to asi aj o povahe. Trosku si myslim ze aj o tom ze ak ma to dieta oporu v rodicoch a nie je v malom veku "hodene" medzi cudzich ludi a ponechane same na seba, tak sa nauci zvladat nove situacie lahsie lebo sa to uci od tych rodicov. A co sa tyka socializacie podla mna je prirodzenejsia normalna socializacia vramci rodiny, kde dieta vidi rozne vztahy a situacie v rozmanitom prostredi. Nez take umele nahnatie deti rovnakeho veku kt v tom istom case musia jest, spat hrat sa a hlavne posluchat..

renesance80
3. feb 2025

@zoobaby nebude to nechodením do skôlky ale povahou, ja som tiež nechodila do školky , len do jasiel ale to si nepamätám ( logicky ) 🙂, nemala som rada školu ani kolektívy, ani nič robiť spoločne s druhými , ani to čo robia bežne ostatní a tak to mám podnes , podobne je na tom brat, mama , a v rodine máme dosť príbuzných samotárov, tak že na tom nič nezmením a ani nechcem meniť a ani nič na tom neľutujem, podnes neznášam zbytočné reči , tláchanie, zbytočné telefonáty, akýkoľvek nedôležitý kontkat s kýmkoľvek

galinotchka
4. feb 2025

@zoobaby Mám 3 deti a vôbec nechodili do škôlky. Avšak chodili viackrát do týždňa ná krúžky, neustále sme niekam chodili a mali kamarátov. Absolútne žiaden problém v škole nemali.

dory11
15. feb 2025

@zoobaby je to o človeku ja som to zase vnímala inák mňa dala matka do škôlky keď som mala cca 3,5 roka pritom bola doma z pol ročnom bratom a neskôr keď som už chodila druhým rok sme mali aj sestru .
Iba ja som chodila do škôlky oni snou boli doma ( odstupom som to pobrala tak že som asi nebola preňu dobrá keď sa ma tak zbavila )keď som bola dieťa tak viem že mi to bolo ľúto ( súrodencou som mala rada chcela som byť sními a nie škôlke).
Ale nerobila som vyslovene problému začleniť som sa nevedela až v posledny rok som sa začlenila ako tak . Čo viem z rozprávania ( súrodenci išli až do poslednej triedy predškolské a všetci boli okej a zvykali rýchlo a to všetci traja mali odklady(maly sme potom neskôr ešte brat tretí píšem že traja )).
A to či to malo niejaky význam chodila som sními 3 roky do škôlky a čo stoho že sme sa poznali keď ma ja tak v prvom ročníku sami oni šikanovali no čo som stoho mala .školu som mala rada tak ako aj škôlku lebo tam boli učiteľky a mali ma radi .

A to či mám problém začleniť sa pramení z viac veci ale rovesníci sú problém stále mám 2kamarsto aj to jeden z rodiny čo sme si rovesníci inak mám všetko starších kamarátov a vyslovene aj vyhľadávam také komunít a z komunít. Medzi matkami čo som v komunitách som najmladšia.mam len 1kamarata ktorý je mladší ale je vinmaka o rok ako ja ale aj v práci som si viac rozumieme zo staršími ako mladšími .a z rovesníkmi vôbec