icon

Pár hodín verzus celý deň v škôlke

26. aug 2023

Ahojte maminy. Synček bude mať 30 októbra 3 roky a teraz 4 septembra nastupuje prvý krát do materskej školy. Stále dookola riešim dilemu, či ho dať zo začiatku len na pár hodín od tej 7:30 do 12:30 kým pôjdu spať, alebo ho tam nechať aj na spánok nech si zvykne . Každý mi radí inak, že keď ho dám hneď prvý deň aj na spanie bude zmätený, bude to pre neho na začiatok veľký stres( je pravda že sme skoro celé tie 3 roky boli s malým len spolu, pár krát bol na par hodín u starých rodičov ale inak stále len so mnou). Potom sú zasa názory aby som ho dala aj na ten spánok že si ľahšie zvykne a bude naučený. Ja idem do práce až od októbra takže mohla by som chodiť aj o tej pol 12 po neho ale kľudne aj po spánku. Prosím poraďte mi čo je lepšie , aké máte vy maminy skúsenosti s týmto. Ďakujem.

Strana
z2
patka06
26. aug 2023

Hneď na celý deň, nech si od začiatku zvykne tak ako má byť.

luliu
26. aug 2023

Ja by som išla podľa toho ako je to zvykom vo vašej škôlke a rovnako ako pôjdu iné deti. U nás šli prvý deň na 2h, potom 2 dni končili obedom a od štvrtka už spali

rachel36a
26. aug 2023

Na cely den...zbytocne budes natahovat cas nez si zvykne...

sasitimi17
26. aug 2023

celý deň, kamoška má ešte mladšieho a ide na celý deň hned

kulumulu123
26. aug 2023

Ja som toto iste riesila pri dcere, nakoniec dom sa s uciteljou dohodla ze to dame podla situacie. Ak by bol nejaky problem nech mi zavola do 10min viem prist po nu, ak nebude volat beriem to tak ze je vsetko ok a pridem po dieta po olovrante...
Nakoniec sa jej so skolky ani domov nechcelo chodit 😁

ivanakaka
26. aug 2023

urcite na pol

januska12323
26. aug 2023

Hneď celý deň. Ak dáš na pol dňa v októbri si bude musieť zvykať znova.

kate_cs
26. aug 2023

Môj syn má 3 roky začiatkom novembra. Ide od septembra do škôlky. Ale neumožňujú adaptačný proces, takže hneď na celý deň. Ja nemám ani inú možnosť, keďže idem už do práce.
Keby som mala tú možnosť, tak by som bola za postupnú adaptaciu. Aby dieťa plakalo čo najmenej.
Sú deti, ktoré to zvládnu a adaptujú sa rýchlo, ale niektoré potrebujú čas. Pokojne najskôr len na pár hodín aj s rodičom, ak to škôlka umožňuje (štátna asi nie).
Myslela by som v prvom rade na dieťa.

denden77
26. aug 2023

super, ze si mozes vyberat.. u nas striktne dane, ze prvy mesiac len 2-3 hodiny denne 🤣🤣🤣

ivangeline
27. aug 2023

Ty sa zamysli nad synom. Aky je. Co vie. Bol uz bez rodicov na cely den? A podla toho prisposob.

seahorse27
27. aug 2023

Skolka ma urcite svoj system adaptacie. Ak nie, tak to nechaj na ucky - co navrhnu. Ty si otvorena moznosti zvladnut zaciatky aj doobeda, nech s tebou rataju - ale iba v pripade, ze syn si bude tazsie zvykat.

kp7333
27. aug 2023

Ja som dala moju starsiu na pol dna, ze ju budem vyzdvihovat na obed, kedze som bola na materskej s mladsou. A ked som po nu prisla na obed, revala, ze ona tam chce spat. Tak som ju nechala na cely.

stanislavicenka
27. aug 2023

A ty nastupujesdo prace? Ja by som dieta nedala hned na cely den skolky. Ty si poznas svoje dieta. Isla by som na to postupne. Nase deti chodili/chodia do klasickej mestskej skolky, a prvy tyzden mame byt ako rodicia k dispozicii. Prvy den boli deti v skolke iba 2 hodiny. Dalsie dni podla uvazenia ucitelky. Podstate je, ci si ty doma. Ked som bola na materskej, tak prvy rok som dceru vobec nedala do skolky, a dalsi iba doobedia, dokonca bez obedov. A bolo mi jedno, zeona je jedine dieta v skolke, ktore takto funguje.
Ja nie som zastancom, ze dietaskolku potrebuje, aby sa socializovalo. Je to blud. A povahou je kazde dieta ine. Zelam ti spravne rozhodnutie

taminka1986
27. aug 2023

Na cely den hned. U nas sa chodilo tak ze 10,20min.,potom hodinka,dve,toto sa natahovalo asi tyzden,potom na pol dna zas par dni a asi az po 2tyzdnoch ju vzali na cely den no cele zle. A aj tak to zle znasala,plakala asi mesiac.

alexandra336
27. aug 2023

Náš malý nastúpil v júli, má 3 a pol roka a dali sme ho od prvého dňa na celý deň, teda s tým že tam aj spinkal. Poradili nam tak učiteľky, že si lepšie zvykne, lebo deti nepoznajú hodiny a naučí sa podľa rituálov kedy pre neho máš prísť. Bude vedieť že keď si pospinka, dá si olovrant, príde maminka. A u nás to funguje od prvého dňa, nemá problém vôbec, ale toto je súkromná škôlka a ja viem že je v dobrých rukách a to je pre mňa najdôležitejšie.

marianarem
27. aug 2023

Tak aj tu mas dva protichodne nazory 🙂 Ja by som povedala, ze daj na svoj pocit, ty maleho poznas. Nasa skolka ma adaptacny postup, ze zo zaciatku len na hodinu, potom na dve a postupne na cely den. Pre mojho maleho to bolo urcite vhodnejsie, unho je lepsie, ked je kazda zmena postupna a je na nu psychicky pripraveny.

dskjhfdlkdjhl
27. aug 2023

Ja som obe deti dala hned prvy den na cely den, tak mi to poradila riaditelka v prvej skolke a moje deti to obe zvladli (ja trochu horsie😉). To ale neznamena, ze to tak dobre zvladne kazde dieta.

jovan236
27. aug 2023

U nás je to tak že prvý deň sa ide s rodičom na takú hodinku,potom na dve a potom už sám ak je dobre na také 2hoďky a to týždeň.Potom ide už normálne.Deti mali 2týždne trocha problém ale nerobili scény,len tak normál.A potom bolo dobre.Ak sa dá dohodnút v školke tak je dobre

martinka13
27. aug 2023

Hneď na cely deň. Ako mu potom budeš vysvetľovať, že zrazu tam musí aj spať? Zvykne si, ako všetky deti, čo chodia do škôlky. Ja som plakala viac, ako moje obe 😀

majkaaa318
27. aug 2023

My sme minulý rok prešli niečím podobným. Syn mal 3r v decembri, od septembra chodil do školky ale mal strašne ťažkú adaptáciu. Nechávali sme ho zo začiatku iba na pol dňa, aj to mi pár krát volali, aby som prišla po neho aj skôr.
Pre neho to bol obrovský stres. Asi po dvoch mesiacoch sme skúsili aj so spaním, ale chytil taký stres z toho a ešte aj ochorel, že sme to po dvoch dňoch zase museli zrušiť. Keď sme spomenuli spánok, tak do škôlky ani nechcel ísť. Začal spávať až v máji, až vtedy to prijal. U nás jednoducho tie múdre rady vôbec nepomáhali. Iné detičky aj mladšie od neho v pohode zvládli spať v škôlke už po dvoch troch týždňoch.

pandorra
27. aug 2023

Nám odporučila pani riaditeľka celý deň, ja som chcela na pol dňa. Malá si takto zvykla a je to lepšie.Odôvodňovala nám to tým, že ak by sme zmenili pol dňa na celý deň,bola by to pre ňu ďalšia zmena.

vieronika14
27. aug 2023

Ahoj skus sa ho opytat

zuzanaete
27. aug 2023

U nas je adaptacny program a prve dni su deti iba 2 hodiny a individualne to predlzuju.

zuzuliennka1
27. aug 2023

a nezavisi to od skolky? u nas isiel automaticky na zaciatku na hodinu, po par dnoch na dve a potom na cely den.
to zavisi od uciteliek, ony budu vidiet, ako to bude zvladat a kedy bude pripraveny byt cely den

beata_k
27. aug 2023

Na pol dna. Na cely den si zvykne aj neskor. Vobec nie je pravda, ze neskor si nezvykne. Ja mam obcas dojem,ze niektore matky sa vyzivaju v utrpeni dietata s teoriou, ze si sice poplace, ale prezije 🤷

canis_lupus
27. aug 2023

V našej škôlke povinne prvý týždeň ako "adaptácia" bol syn iba doobeda, on tam chcel aj spať a pomaly plakal, že nechce ísť ešte domov 😂 treba sa opýtať v škôlke, ako to majú zaužívané

evaachesa
27. aug 2023

Nedala by som hneď na celý deň. Áno je to pre to dieťa veľký stres ak si s ním bola doteraz nonstop a nikdy nešiel napr k babke. V našej škôlke bol adaptačný proces a som za to vďačná. Prvý týždeň len na 2 hod, ďalší týždeň 4 hod a na 3 týždeň ostávali už aj spať.
Samozrejme že aj môj syn by si "zvykol" keby sme ho dali hneď 1 krát na celý deň...po neustálom plači by sa isto vyčerpal a po pár dňoch "zvykol". 🤷 Takto to bolo pre neho oveľa jednoduchšie a zvykol si fakt v pohode a kľude. 🙂

evaachesa
27. aug 2023

@martinka13 veľmi krutá predstava..."plakala som viac ako tie moje"...😥

akvi
27. aug 2023

Je to vždy o tom konkrétnom dieťati. Mňa syn prekvapil, že ostal v pohode, čakala som, že bude cirkus, ale jemu sa tam páčilo. Ale bol zvyknutý byť u starkých aj týždeň, takže mal akoby istotu, že keď raz slubime, že prídeme, tak prídeme. Potom aj v škôlke, keď mal zlé dni a nechcel tam spať, tak som ho brala hneď po obede, pre mňa samú to bolo dôležité, rešpektovať aj jeho potrebu, našťastie mi to moja práca umožňovala. Bola som pripravená aj nedať ho vôbec, ak by nezvládal a možno práve preto to prebehlo hladko, lebo dieťa vycíti, vie, ako to má mama, aké strachy tam sú. Ja chápem, že nie každý si môže dovoliť nedať do škôlky, pre mňa bola a je priorita rešpektovať dieťa, nikdy by som ho nedala do škôlky, ak by tam plakal a cítil sa v tom zle.

ankare
27. aug 2023

Ak si doma, určite na pol dňa. Nech dieťa prežíva čo najmenší stres. Je ešte maly, Ty si pre neho celý svet. Neboj, raz určite vydrží v škole celý deň. Teraz, pokiaľ máš príležitost a možnosť, buď s ním čo najviac. Doobeda mu úplne stačí v skolke. Držím palce!

Strana
z2