Plač v škôlke v rovnaký čas
Ahojte, idem si po radu, nazor...mala bude mat onedlho 3 roky, do skolky chodi od septembra. Prvy tyzden to bolo take typicke - ranny plac, chodila iba doobeda na 3 hodiny a pokazde plakala, ze viac nechce ist. Cca po 3 tyzdnoch sa situacia uplne zmenila, do skolky sa kazde rano tesi, okolo 10:15 chodia na dvor a vtedy to zacne. Plac, plac, plac. Na dvore bez placu vydrzi podla uciteliek max. 20 minut. Takze, ked po nu idem o 10:40 uz place, ak to stihnem skor, tak este neplace. Dlhsie tam este nikdy nebola, ucitelky vravia, ze to nema vyznam na dlhsie, kedze place pokazde v rovnaky cas. Som na materskej, takze nie je nevyhnutne, aby tam bola cely den, ale chcela som ten cas aspon predlzovat postupne no nasilu nechcem. Ked ju berem zo skolky povie, ze bolo dobre a ze sa tesi aj na druhy den. Preto nerozumiem tomu placu. Podobne skusenosti...?
@jana_eyre samozrejme súhlasím s týmto pohľadom na vec a rešpektujem ho. Platí však v prípade, kedy sa tam dieťa vyslovene trápi - čo na toto dieťatko neplatí, pretože plače iba v istú chvíľu. Odchádza tam s radosťou, zapája sa do aktivít - čiže mu tam je dobre. Len príde istý čas, kedy dieťaťu príde smutno (čo je úplne normálne podľa mňa, že dieťaťu sa zacnie) a namiesto utešenia a povzbudenia nenájde nikde pochopenie.
Ja som za systém našej škôlky fakt vďačná. Tam keď dieťatko malo problém, učiteľky, dokonca aj upratovačka sa chopia situácie a to dieťa zabavia a uspokoja rôznymi argumentami, aby sa tam cítilo čo najlepšie a vedelo, že tam sú pre neho a nájde v nich útočisko podobne ako doma u rodičov. Po chvíľke ľútosť prejde a hrajú sa ďalej.
Nášmu prišlo smutno tiež, ale doma už nebol upokojený, videla som na ňom že ten kolektív a aktivity škôlky potrebuje.
@ketuska vieš čo ja si myslím, (a vlastne píšu to aj psychológovia na tému škôlok), že ona si jednoducho uvedomila, že nemá na výber a chodiť tam musí, keďže plač a odpor nepomáhal. Lenže ... chodí tam s vedomím, že vtedy a vtedy pôjde domov a na tento čas je nastavená. Preto už ju nič nezaujíma, len tvoj príchod. Škôlka je fajn, ale nie každé dieťa na ňu dozreje rovnako rýchlo. Tvoja je ešte citlivá a chce byť s tebou. Ja som škôlku veľmi zle znášala, aj jasle. Preto som toho názoru, ak dieťa takto reaguje a mamička je doma - tak nechať doma.
@mija777 ja som nechala svojho 3 a pol ročného doma, ale dôvod je ten, že sa mi teraz narodilo bábo a nechcem aby mi ťahal domov choroby k novorodencovi, chcem aby si na brata zvykal nonstop prvé mesiace a za ďaľšie - škôlka je fajn, ale nie každé dieťa na ňu "dospeje" v rovnakom veku. Niektoré deti sú pečené a varené a nechcú ísť ani domov, niektoré sú citlivejšie a znášajú ju veľmi zle. To bol napr. môj prípad, keď som bola dieťa. Dieťa inak o nič nepríde, keď nastúpi o rok neskôr do škôlky........ My, denne striháme, lepíme, maľujeme, kreslíme, staviame, tvoríme, čítame, rozprávame, varí so mnou, učíme sa apd. S deťmi sa stretáva vonku od malička, takže je aj s deťmi. Škôlku by zniesol v pohode, pretože je vyzretejší, samostatný, nie je precitlivelý. Napriek tomu nemám výčitky svedomia, že tam nenastúpil teraz. Keby som mala dieťa, ktoré plakávalo a plakáva... lebo je nastavené vydržať lebo musí ... tak nedám o to viac.
ja nechapem, preco by dieta malo byt v skolke, ked ty si doma, kedze viditelne to este nedava...ona place, lebo uzkostne na tom dvore caka, ze uz prides. Plus ja mam deti dve, rozdiel 19 mesiacov a predstava, ze mam oboch obliekat a v zime dazdi nosit starsieho 3 rocneho do skolky, nie diky, radsej si o hodinu dlhsie pospime vsetci. Na tvojom mieste zvazim, ci ju nedat o rok, moj nazor bude mega nepopularny, ale dieta prioritne patri k matke/ otcovi az nasledne ku kolektivu rovesnikov...ano skolka da vela, ano vyznam posledneho roku predskolskej je neuveritelny a dolezity, ale okolo 3 rokov neznamena, ze kazde dieta je ready. Do troch rokov kazdy hovori, ze deti maju svoje tempo, kazde sa nieco nauci skor, ci neskor a uderom 3 maju byt vsetky ready na skolku? Poznam deti, co boli ready v 2 rokoch a niektore az v 4...ani dochodcovia nejdu uderom dochodcovskeho veku na dochodok, ci do domova dochodcov... 😃 plus argument s venovanim sa mi pije krv, detom sa netreba specialne venovat, len zit zivot, oni sa pridaju. Ako ucitelka prisaham, ze je uplne jedno kolko basniciek, pesniciek, anglickych slovicok, pismenok vie dieta okolo 3 -5 rokov, nic to nevypoveda o jeho sikovnosti, ci uspechu v skole, rozhoduju totiz socialne zrucnosti. Vie v trcoh chodit na wc, pozdravit sa, ospravedlnit, podelit, najest a zazipsovat mikinu? Tak vie dost.
Skus ju dat na cely den a ak aj potom bude plac, tak ju nechaj doma. Nechapem toto 2 mesacne chodenie na 3 hodiny
@kittykat22 si myslím že na dvore a ihrisku majú vychovávateľky dosť iných starostí - dohliadať aby sa im deti neprizabili na preliezkach napr. (resp.mali by dohliadať) a dosť detí na to, aby sa nevrteli okolo jedného. Hlavne keď vedia, že mamu má doma. Keď chce niekto k svojmu dieťaťu individuálnejší prístup, tak nech sa mu venuje doma. V škôlke - pokiaľ to nie je taká, že je tam 6-7 detí v triede, ale 20 sa taký prístup očakávať nedá.... Navyše .... niektorým deťom keď im chýba mama môžeš dohovárať a v tom momente ani nepočúvajú.......
@kittykat22 u nás sú aj preliezky, veľa... preto som ich spomenula. Klasické škôlky proste takto nefungujú, že ťuťuli muťuli. Hlavne vychovávateľky nemajú radi, keď sú tam na pozornosť náročnejšie detičky, ktoré ale majú mamky doma. Tých detí tam je proste na jednu ženu príliš veľa - tak to je. Navyše mnohí rodičia nosia do škôlky deti s tým, že sa tam naučia to, čo už dávno mali doma vedieť! Je to namáhavá práca a hovorím - individuálny prístup sa očakávať nedá. Ten je reálnejší v súkromných škôlkach kde majú v triede o viac ako polovicu menej detí.
@kittykat22 napr. u nás som raz videla, deti išli do parku o pár ulíc ďalej od škôlky, všetky sa v pohode hrali a keď trebalo ísť späť, všetky sa zhŕkli, len jedno začalo revať a ani pohnúť s ním. Tak ho brala vychovávateľka na ruky a tak sa s ním vliekla. To dieťa má mamku doma a už sa jej viackrát povedalo, že dieťa ešte na škôlku nie je vyzreté..... a aj tak ho nosí. Tak keď vidia učiteľky, že dieťa to nezvláda (lebo emočne to nezvláda a je otázka času kedy začne aj pravidelne chorľavieť, len aby bolo doma) tak to tak aj odprezentujú.....
Ja som toho názoru že všetko "stojí a padá" na prístupe pani učiteliek. Proste deti sú rôzne ale spoločne majú to že potrebujú citlivy prístup od učiteľky. Napr u nás to bolo so starším synom tak že plakal pri každej zmene počas dňa (nástup ráno, odchod na raňajky, odchid von... ). Mal dve učiteľky - jedna ho vždy v kriticky cas vzala na ruky, pomojkala, utisila. Druhá ho nechala nech tak aj napriek placu. Nech sa s tým vyaporiada sám. Striedali sa každý druhý týždeň (doobeda a poobede, klasika). Ja som bola vtedy ešte doma tehotná takže som si mohla dovoliť nechávať ho aj doma. A spravila som to tak že kým si nezvykol tak som ho dávala do škôlky každý druhý týždeň 🙂 vždy keď bola doobeda ta citlivejšia učiteľka (nepíšem naschvál lepšia, lebo tá druhá mala zas iné prednosti 😉) časom si zvykol a už v pohode chodil stále. Len proste potreboval na začiatok ten prístup jednej z tých dvoch učiteliek. Potom už zvládal aj prístup dej druhej. Ony sú tie pani učiteľky obe fajn, druhá ho zas naučila veľa veci. Len proste ťa citlivosť u nej nie je taká silná. Takze my sme to dali takto.
@kittykat22 ako to, ze nie su preliezky? Samozrejme, ze su a nie jedna - kolotoc, hojdacky, preliezky, pavucina na lezenie...okrem toho deti na odrazadlach, kolobezkach, ci bicykloch...
A ked si pracovala v skolke, musis vediet aj to, ze su deti, ktore zabavis ci uz zbieranim listov alebo sa s nim prechadzas po dvore, ale su aj take, co im nepomoze nic a ked sa im prihovaras, spustia este vacsi plac.
@kittykat22 to vážne myslíš? jedna má dohliadnuť na 20-40 detí podľa toho koľko tried vonku vybehne, aby malo JEDNO dieťa pre seba pozornosť učiteľky? Ak nie sú preliezky, učiteľky majú hrať s deťmi napr. kráľu kráľu daj vojačka, alebo loptové hry, alebo ich nejako usmerňovať. To kde sme aby jedna skákala kolo jedného dieťaťa. A nie...... keď decko reve, lebo má úzkosť a jediné čo v tom momente chce je príchod svojej matky, tak mu nestačí 5 minútová pozornosť. Na toto tu máš špeciálnu vychovávateľku, keď máš také dieťa ako sú deti s autizmom, ktoré potrebujú mať jednu osobu do plusu, ktorá im bude nahrádzať matku. Žiadna učiteľka matku dieťaťu nenahradí a ani tam nie je od toho, tobôž nie keď má na starosti celú triedu. Tento prípad je úplne jasný. Dieťa ešte NEMÁ ANI 3 ROKY ... len čoskoro, nie je citovo dozreté na škôlku, matku má doma, tak má byť doma s matkou. Vonku žena má problém ustrážiť svoje dve tri deti, nevie kde skôr pozerať.... ale tu niekto očakáva že bude jedna učiteľka ktorá má na starosti 20 detí venovať pozornosť jednému dieťaťu.
@kittykat22 aka druha? Mozno v sukromnej su dve, ale v statnej je len jedna. Netvrdim, ze su vsetky tieto veci v kazdej skolke, ale ty si pisala, ze preliezky moc nie su. Preto usudzujem, ze nemas moc skusenosti s materskou skolou.

@mija777 ano, kolektiv detom vela dava, ale nie vsetkym a nie v kazdom veku.. niektore deti jednoducho v 3rokoch na to nie su pripravene a adaptuju sa lepsie neskor.. zabavit takmer 3r dieta nie je nic narocne..
nechcem vyvolat hadky za to, ze mam iny nazor, respektujem kazdeho kto sa roxhodne inak ako ja, ale ked je mama na materskej, nie je nutena ist do prace a dietatu v skolke sa nepaci tak to treba zohladnit.. moje decka isli vsetky od 4r, super si na seba zvykli, jednoducho vyrastali spolu.. opat - chapem ze niekto to vidi inak, ja to vsak vidim tak ze treba brat do uvahy aj druhu stranku veci ..