icon

Platby v škôlke

9. sep 2022

Koľko platíte v škôlke ? U nás je školné 12€ + strava a ešte k tomu chcú každé 3 mesiace 20€ na hračky a pomôcky .... Toto je školstvo zadarmo ? Môžem žiadať nahliadnutie na čo sa tých 20€ naviac minulo ?

mamaselu
9. sep 2022

U nas skolne 20€ mesacne, stravne 36€ mesacne, ZRPS na cely rok 40€ a potom mesacne podla potreby, napr. V Septembri 17€ na vylet a edukacne pomocky. Zvlast kupujeme a nosime detom hygienicke balicky..
Ak platis ZRPS z ktoreho sa financuju hracky a chodis na ZRPS, tak to maju mat vytlacene pisomne k nahliadnutiu ako aj u nas to koluje a kazdy vidi na co sa to pouzilo a kto to overoval.
Zial, ZRPS uz nie je ako kedysi na vylety a napr.Mikulaske balicky.
Dnes rodicia cez poplatky ZRPS supluju mesto, ktore usetri a ide im samym napr.na odmeny. Ako prakticky priklad, u nas zo ZRPS sme sa skladali tento rok 7000€ na vymenu kobercov v kazdej triede, kupu interaktivnych lavic a domceku na ihrisko. To su vsetko veci, ktore ma financovat mesto ale seru na to poslanci. Vsak idu volby...budeme vediet koho volit.. Mame pomerne velku skolku 250deti.

elizabet173
9. sep 2022

@mamaselu tak na výmenu kobercov a kúpu interaktívnych lavíc by som neprispela ani euro. To skutočne suplujete mesto, nechápem prečo.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
veronice
9. sep 2022

Mesačne poplatky:
25€ skolne
15€ rezijne náklady jedalne
1,54€/strava/deň (desiata, obed, olovrant)
Polročné poplatky:
30€ zrps
10€ sme si dali triedny fond
Plus sme.museli priniesť 2 rolky kuchynských utierok, 2 krabice vytahovacich servítok, jeden balik vlhceny toaletný papier a 1 balik vlhcene utierky na ruky, stoly, co bude treba... A to tiež raz za polrok.
Ale musím povedať že majú naozaj nádhernú triedu, o tyzden idú na prvý výlet, dcera chodí domov spokojna a vysmiata a to je hlavne 🙂 ale teda áno, ide to do peňazí 😁🙈

elementissa
9. sep 2022

Dobrý fór 😆😆😆😆 naša škôlka stojí 500€/mes + 105€ strava na mesiac a teda nezdá sa mi to nejako prehnané. Máš to, čo si zaplatíš. Ja mám zabezpečenú kvalitnú starostlivosť pre dieťa s bohatým programom každý deň, bilingválnym prístupom a škôlka napĺňa (aspoň zhruba) moje očakávania na vzdelávaciu inštitúciu. Ale fakt mi je smiešno, ako niektorí ľudia zgrlosia na svojich deťoch 😅 veď snáď si nezaobstaram dieťa ak nemám dosť peňazí na jeho financovanie. Dieťa je drahý špás🙈

veronice
9. sep 2022

@elementissa nie každý bežný smrteľník (ako ja a mnoho ďalších) ma 600e mesačne na škôlku.... Robi to zo mňa zlého rodiča? Zgrlosim na deťoch? Nemyslím si. Tvoj príspevok mi pride totalne odveci s dosť povyseneckym tónom ktorý si si naozaj mohla odpustiť 🤦‍♀️.

elizabet173
10. sep 2022

@elementissa nie každý si to ale môže dovoliť, ak má tri, štyri deti, alebo je žena na deti sama

adonish
10. sep 2022

22e skolka +35,45e obedy, 2x rocne ZRPS 20e. 2x rocne nosíme toaletny papier, kuchynske utierky, papierove vreckovky a tekute mydlo. Skolka ma pre deti vlastne posteľné pradlo, paplon aj perinu, uteraciky. Nepride mi to nijako strasne.

sasanka605
10. sep 2022

22 skolne+37 strava+ 20 zrps a výlety sa platia samostatne. Ja dufam ze dvihnú stravu lebo za toto nenavaria nic moc uz. Na začiatku roka este nejake hygienické veci. Ostatne ma škôlka.

elementissa
10. sep 2022

@elizabet173 ak sú ľudia dostatočne finančne gramotni, tak vedia už po prvom dieťati, či zvládajú ďalšie. Finančne, emocionálne, časovo, osobnostne. Ak ostane žena s dieťaťom či dvomi sama kvôli tragédii alebo sa jej rozpadne vzťah, tak je to určite náročné. pre každého samozivitela je náročné ťahať všetko. Ja som za to, aby ľudia vždy pozerali aj na najhorší scenár. Koľko detí utiahnem aj sama/sám? Nič v živote nie je isté, ale našimi rozhodnutiami si vieme veľkú časť života uľahčiť a spraviť ho prediktabilnejsim. Mať dieťa je dnes už vedomé rozhodnutie, nikto nemusí mať dieťa ak o ňom nie je presvedčený. A vieme sa vedome rozhodnúť o ich počte taktiež. Podľa našich schopností, možností a pomerov. Ale stále hovorím o rozumných ľuďoch. To, že kopa ľudí je nerozumných a nespájajú si súvislosti, to tu na MK či na hocakej inej diskusnej platforme vidíme každodenne

elizabet173
10. sep 2022

@elementissa ja s tebou v podstate súhlasím, nedávno som tu bola za divnú, keď som napísala, že som narodenie dieťaťa plánovala. Nie som za to, aby mladá žena, ledva dokončená škola, alebo ani to nie, žiadne pracovné skúsenosti, nič našetrené, ale rodí jedno za druhým a potom nadáva, že sa štát nepostará. Len niekedy to život zariadi ináč, narodia sa dvojčatá, príde ťažké ochorenie, ID apod. Na to som myslela, nie na ľudí, ktorí čakajú, že im deti niekto vychová a postará sa im o ne grátis. Preto bol môj prvý príspevok v tejto téme taký, aký bol.

slavussik1
10. sep 2022

Keď vlastnému decku nedáte na vzdelanie, tak už neviem. Veď je to 20 na 3 mesiace. To je nič. Ani nákup v potravinách.

danielle799
10. sep 2022

To mate v pohode, známa musela dat do súkromnej skolky mesačne platí 400€,a strava 50€

mon895
10. sep 2022

U nas skolne 12e a strava 34e plus zrps 2x do roka 25e

simona99687
10. sep 2022

Ja ked dcera chodila do škôlky som mala výdavky mesačne cca 100€ teraz je prváčka školský rok ešte len začal a za týždeň ma to stalo uz vyše 300€ a to sme stále neskončili.... Takže ja by som povedala že škôlka je finančne v pohode

paulinadreamy
10. sep 2022

My sme platili 20€ školné, strava cca 35€, a každý pondelok sme museli nosiť kuchynské utierky,toaletný, a raz za čas mydlo, vreckovky..

nikus88
10. sep 2022

Moj maly nastupil teraz do skolky . Ma 2,8r, v decembri dovrsi 3...zaplatila som 15eur pomocky na pol roka, 7eur zapisne, 75eur skolne na mesiac lebo este nema 3 roky a 30eur strava.informovali nas uz,ze strava pojde od oktobra hore...a vedla v dedine 18eur do 3rokov skolne....no hruza ...

elementissa
10. sep 2022

@elizabet173 dvojčatá možno nie sú až taký problém, to je ako keď sa rozhodneš mať dve deti, tak prisposobis svoje pomery tomu (akože na nervy to musí byť strašné, to nepochybujem) Súhlasím s ochorením a ID- na to sa samozrejme dá pripraviť vopred - kým si mladá a zdravá si založiť dobré poistenie s dobrými limitmi, ktoré ti bude kryť aj invalidnu rentu, aby si nespadla zo svojho životného štandardu. Áno, tiež to niečo stojí, ale oveľa menej ako potom prípadný výpadok časti príjmu navždy. A radšej budem mať menej peňazí na "srandy" a spávať pokojne, že ak sa mi niečo stane, je o mňa a moju rodinu postarané. (Inak pracujem v poistovnictve, aj keď životné poistenie neposkytujeme, viem ako funguje trh a mať kvalitné poistenie je jednoducho must have, to je jediná vec, čo moju rodinu zachráni, keď ja prestanem byť schopná produkovať príjem. Bohužiaľ, vzhľadom na celoslovenskú štatistiku, väčšina Slovákov tomu nerozumie a radšej riskujú chudobu.) Niečo, čo ťa ale môže fakt prekvapiť a na čo sa poistiť nie je možné, je že sa ti narodí ťažko postihnuté dieťa :( ale zasa ťažko postihnuté deti nechodia do klasických škôlok, takže tento prípad sa úplne nevzťahuje na túto konkrétnu diskusiu, ale máš pravdu. To je hlavný risk rodičovstva. Preto som ja vždy za to, aby keď rodičia vedia, že majú jedno zdravé dieťa a musia sa prísť ženy radiť sem na koňa, či majú alebo nemajú mať ďalšie dieťa - no keď sa na to musíš pýtať, tak o tom asi nie si veľmi presvedčená - radšej vždy hovorim, nech nevymýšľajú. Lebo fakt sa ti môže narodiť ťažko postihnuté dieťa a potom čo? Zahodíš život celej rodiny a budúcnosť toho staršieho dieťaťa, aby sa všetko prispôsobilo tomu ťažko chorému? To je riziko, ktoré sa nedá dôsledne vyhodnotiť vpred a odhadnúť, aký by malo impakt na celú rodinu. Ja osobne by som do toho nešla. Ale samozrejme každý podľa svojho uváženia, je kopa ľudí, ktorí na takéto riziká nemyslia vôbec a fajn, majú aspoň bezstarostný život 😊 keď sa im nič nestane, tak prežijú celý život na svojej alfa vlne a keď sa im nedajboh dačo pritrafí, tak vždy bude niekto, na koho svoje nešťastie budú vedieť zhodiť

elementissa
10. sep 2022

@veronice aj ja som bežný smrteľník. Dokonca s priemerným platom. Vôbec žiadna nóbl vrstva. To, čo som písala sa vztahovalo na ľudí, ktorí platia 30(!!!) Eur na vzdelanie svojho dieťaťa mesačne a ešte pindaju ako veľa. Nepovedala som, že VŠETCI, čo majú deti v štátnych škôlkach zgrlosia. Len títo konkrétni. ak patris do tej skupiny, tak som ti stúpla na otlak.. možno by bolo dobré sa zamyslieť, na čo si porodila dieťa, keď naňho nechceš dať žiadne peniaze. ak do tej skupiny nepatris, tak sa nemáš čo urážať, lebo sa ten koment na teba vôbec nevzťahuje.

derdia
10. sep 2022

V starej skolke 70 rocne, 35 strava, 20 prispevok raz za rok.
Nova skolka 200 rocne, 35 strava. Zatial.

bafka
10. sep 2022

Skolne 30 mesacne, strava 45 mesacne a 2x 45€ ako zrs.

lenkakravcova
10. sep 2022

My platíme 27€ mesačne + strava.

lu966
10. sep 2022

@mamaselu No pozrite, ZRPŠ nie je povinná platba. Keď ste sa skladali na koberce a tak ďalej robili ste to z vlastného presvedčenia nie preto, že ste museli. Škola by mala mať nejaký plán a cca koľko financií by to malo stáť. Odhliadnuc od toho nie všade napríklad chodia deti za tento poplatok na výlety alebo dostávajú balíčky. Väčšinou výlety aj tak znovu zaplatia rodičia, ktorý už zaplatili niekedy nie malú sumu na tomto. Opravy, úpravy a tak ďalej má na starosti zriaďovateľ. Pomôcky keďže detí je veľa určite dokáže škola zohnať lacno keďže má možnosť objednať z veľkoskladu prípadne so zľavou určite väčšou než majú rodičia vo väčšine papierníctiev.

hanahsuza
10. sep 2022

V škôlke kde chodí dcérka je školné 35 e, strava bola 35e- teraz pôjde hore, 20e na kultúrne podujatia a 30 ako triedny fond na pomôcky a hráčky, ale to sa platí na celý rok. Všade je to rôzne, ale rozumiem čo píšeš, je to nákladné, no hlavne ak je tvoje dieťatko v škôlke spokojné, to je naj a ostatné už poriešiš 😘

veronice
11. sep 2022

@elementissa ja som zas nikde nenapísala ze nechcem dat na deti (ano, mam dve), ziadne peniaze 😎 mňa ten koment neurazil, len ma zamrzelo ako môže niekto takto povysenecky zareagovať... Pekny den ti prajem 😎

1011990
12. sep 2022

v Bratislave, cca 42 € stravné na mesiac + 40 € školné mesačne + 60 € ročne do fondu odkiaľ sa platí to, keď deti idú do divadielka, vianočný balíček, mikulášsky balíček atď.

miahavash
12. sep 2022

V uk 900 prosim pekne 😂 chvala bohu ze uz chodia do skoly 😂

nikka055
12. sep 2022

20€ skolne, 36€ strava,10€Zrps kazdy mesiac, 10€ triedny fond ...

maciatkolulu
12. sep 2022

@veronika3110 ešte sedieť k tomu doma a poberať od štátu rôzne davky atď... Ja len ziram....

mamatroch
12. sep 2022

U nas vsetko dokopy vratane stravy cca. 80 eur. Mestska skolka.
Skolstvo zadarmo uz neexistuje. Okrem skolky platime aj v skole - a to nehovorim iba o strave (za nu platit je normalne, ved doma tiez dieta neprestravujem zadarmo) a ZRPS.
My konkretne platime napr. aj za pracovne zosity matematiky (lebo nasa skola fici na Hejneho matematike a zvolila si pracovne zosity, ktore ministerstvo nepreplaca...). Co je zakladny predmet 🤷 ...a mnohe ine pracovne zosity. Ktore dieta potrebuje, lebo bez nich na hodine nema ako pracovat.
A to sa tesim, ked donesu zo skoly este poukazy na kruzky... Ktore povodne mali sluzit na uhradu "kruzkovneho", aby aj deti zo socialne slabsich rodin mohli chodit na kruzky. Realita bola taka, ze ich nikde na taky ucel neprijali. Platili sme za kruzky plnu sumu a poukazy CVC chcelo vyuzit na zabezpecenie pomocok... Co pre nas znamenalo, ze sme si kruzky dovolit nemohli. Poukaz som teda darovala synovi ako smirak na kreslenie.