icon

Poďakovanie pani učiteľke v škôlke

fifibela
19. máj 2016

Ahojte, máme predškoláčku, ktorá sa bude o chvíľu lúčiť so škôlkou a pani učiteľkami. Ako poďakovanie za ich prácu a trpezlivosť, by som im chcela darovať niečo, čo bude krásne, originálne a zároveň praktické. Kvety sú samozrejmosť. Napadla ma hodvábna ručne maľovaná šatka. Ale budem vďačná za každý zaujímavý nápad. Ďakujem

majkaa
16. máj 2019
zuzanadringus
16. máj 2019

@lubinka13 ano 😘❤ viac na stránke Amelie decor na FB

lubinka13
26. máj 2019

@olifcek ahoj to ty vyrábaš?ak by som mala záujem vieš mi dať info?

terezka1947
26. máj 2019

@fifibela ja som za prakticke veci,nie lapace pravhy. Berme do uvahy,ze v triede je vela deti,cize aj darcekov bude viac. Mne sa tvoj napad so satkou velmi paci.

tatkoamamka
26. máj 2019

My sme min.roka davali taketo srdiecka,moja mamina uplietla z papiera,ja som ich vyzdobila, napisala tam podakovanie a dnu sme dali srdiecko s podakovanim,milku cokoladu,vonavu sviecku v skle,magnetku a k tomu sme este ak kvety dali a poviem vam,ze pani ucitelkam sa neskutocne pacilo,uplne boli dojateeee....

eva112014
26. máj 2019

Ja sa tiež nestíham čudovať! V minulosti stačil "obyčajný" kvet ako vyjadrenie vďaky. Apropo! Pani učiteľky nemali v minulosti ani také technické pomôcky ako v súčasnosti. Ja si spomínam ako naše učiteľky vymýšľali loptové hry, hry ako ide pešek okolo, kráľu, kráľu daj vojáčka .... Hrali sa s nami!. Teda tie boli moje pani učiteľky z MŠ.
Dnes? Postavia sa do pól kruhu s prepletanými rukami na hrudi a rozprávajú sa a sem-tam sa pozrú na tie deti vonku. Česť výnimkám, ktoré aj kričali po deťoch, aby si neublížili. (Boli už tie deti ďaleko).
Nie, nie je to ľahká práca! O to viac si cením príspevok vyššie, že ako dostala pani pusinku od dieťaťa a tešila sa. Dolu klobúk z mojej strany pred touto pani. A niektoré učiteľky aj čakajú, že aj dostanú čosi! Nie, nepíšte, že nie, sú aj také. A keď už darujete kuchárkam, spomeňte si aj na človeka, ktorý robí údržbu v tej škôlke, či na upratovačky. Tí ľudia sú tiež súčasťou škôlky.
A nestačí už kvet? V našej dobe to stačilo? Či vtedy učiteľky robili menej? Niektoré to fakt preháňajú. Nemôžu za to, lebo toto "IN" na Slovensku - dary! Lekárov už ani nepíšem! Však darovať je krásne! Mohli by ste myslieť aj na poštárky trebárs ako tlačia v daždi bicykel a roznášajú poštu.... Čokoláda ich poteší. Či aj iné zamestnania, sú menej cenné? Žasnem!

olifcek
26. máj 2019

@lubinka13 ja nie... mamicka v petrzalke. no teraz ma male babo, tak ma pauzu

kolivew
27. máj 2019

@majkaa dobry den aka je cena a dodacia lehota?dakujem

majkaa
28. máj 2019

@kolivew s fotkou a textom 17€ a len s textom 12€ bez postovneho su ceny a posielam do troch dni od objednania 🙂

zeytin
28. máj 2019

@eva112014 Ucitelke som dala darcekovu poukazku do knihkupectva (10eur), postarovi dam obcas jablcko alebo napolitanku, domovnikovi uvarim kavu, upratovacke tiez zanesiem cokokadku a podakujem sa. V obchode prejavim obdiv predavacke, prehodim jedno-dve sliva a pre kazdeho mam usmev. Vazim si kazde jedno zamestnanie. Ale to sa nevylucuje s tym, ze ocenim pracu ucitelky, ktora travi s mojim dietatom vacsinu dňa. A viem, ze financne su ucitelky v skolke velmi nedocene. A pokial som spokojna s ich pristupom, rada im to prejavim.

eva112014
29. máj 2019

@zeytin Pozri, plat na Slovensku v mnohých profesiách je slabý. Ja som sa pýtala, že nestačí už "iba" kvet ako prejav vďaky. Pýtala som sa, že tie učiteľky z našich čias, si zaslúžili menej. A boli sme tiež v škôlke celý deň. Starali sa o nás tiež celý deň.
Ja si myslím, že dnes učiteľky majú viac vecných darov ako rešpektu. Dajme si ruku teraz na srdce. Tie dary sa nezneužívajú v mnohých prípadoch? Veď určite, keď pani učiteľka dostane "niečo" bude viac milá k môjmu dieťaťu. (predstava mnohých rodičov).
Pritom najväčším darom pre jedného učiteľa by mohla byť skutočná spolupráca rodiča s učiteľom. Najväčším darom ako je rešpekt a úcta.
Vieš, nás neučili v škôlke pani učiteľky Anglický jazyk ... Za to vedeli sme sa pozdraviť a nielen učiteľom, ale vonku aj ostatným ľuďom. Učili nás, že máme v autobusoch a.i. starším ľuďom uvoľniť miesto. Učili nás ako byť slušným človekom.

Wau! Dnešné deti už pred vstupom do ZŠ vedia už pomaly čítať, písať a po anglicky rozprávať.
Nevedia sa pozdraviť, poďakovať sa, povedať prepáč, ak ubližim inému dieťaťu. Ak padne nejaký predmet na zem, dieťa stojí a pozerá sa. Chýba ochota pomôcť v tých deťoch. A veľakrát deti sú nesamostatné. A potom to aj tak vyzerá, tá dnešná mladá generácia.
Chýba spolupráca rodiča a učiteľa.
Zdôrazňujem, ČESŤ výnimkám v prípade učiteľov a rodičov.

lubiss
29. máj 2019

moja teta vyraba take zatvaracie drevene krabicky servítkovou metódou, tak mi taku jednu peknu vyrobila a do toho sme nasypali kadejake cokoladove bonbony...

zeytin
29. máj 2019

@eva112014 Veď ja ti neprotirečím... len vravím, že nie všetci sú rovnakí. A z praktického hľadiska, ak si mám vybrať, či kúpim učiteľke na konci roka kvet, alebo niečo "praktické", radšej v rovnakej hodnote darujem darčekovú poukážku na nákup kníh, kvet zvedne, ale kniha jej ostane.

belllinka
29. máj 2019

@zeytin presne tak, aj ja davam poukazky do pantha rei.

nikaeli
29. máj 2019

@eva112014 prepac, ale to, ze deti nevedia podakovat a vsetky tie dalsie veci, co si vymenovala - to je chyba ucitelky v MS?

eva112014
29. máj 2019

@nikaeli Nie, nie je to chyba iba učiteľky v MŠ. Toto by mal naučiť rodič svoje vlastné dieťa. Len mnoho rodičov veru dá svoje dieťa na 8 hodín do škôlky, ba aj na viac hodín. A akoby potom pracovali, zarábali, tu sa vynára tá otázka, že? Tak teda kto trávi najviac času s tým dieťaťom? Učiteľka z MŠ, či rodič? Ten učí dieťa a má vplyv na dieťa, kto trávi najviac času s dieťaťom. Vo väčšine prípadov aj starý rodič. Či?

nikaeli
29. máj 2019

@eva112014 podla mojho nazoru ma tieto veci vediet dieta este pred nastupom do MS (2,5 - 3 rocne dieta by sa uz malo vediet pozdravit, ci podakovat,....)..

Kazdopadne sme mimo temu. Ty donesies ucitelke kvet, ina mamicka knihu ci sviecku. Paci sa mi nazor, ze kvet zvadne, no hrncek ako spomienka ostane. Ucitelka je s nimi viac casu ako rodic, sama si to napisala. Utiera im nosy, zadky, pofuka boliestky, postiska. Nie je to len anglictina, korculovanie, ci jazdy na koni (= moderne poziadavky rodicov zakomponovane do statnych vzdelavacich programov, nie rozmar ucitelky, ktora nevie co od nudy robit). Ja som v MS tiez piekla tortu a doniesla som ju aj na konci 4.rocnika ZS - bola to rozlucka deti s ucitelkou a z tej torty jedli vsetci, vratane upratovaciek atd. Kazdy nech sa uz rozhodne sam 🙃 a burlive nazory na ucitelky nech ostanu ta tam.

eva112014
30. máj 2019

@nikaeli Súhlasím, to by aj mali už vedieť deti ako 2,5 -3 ročné povedať ďakujem a prosím. Sú veci, ktoré 2,5 ročné nevie, je ešte nezrelé. Nevie riešiť konflikt, uvedomiť si situáciu a povedať, že prepáč. Ale na to má rodič aj víkendy, aby vychovával a učil svoje dieťa. Skôr učiteľ vštepuje do detí slušné správanie ako rodič. Ale pomaly už nebude mať čas ani učiteľ kedy, lebo pre rodiča už nebude dôležitá triedna hodina, ale hodina korčuľovania, či jazda na koni.... Ale ako píšeš je to mimo tému.
Kvet zvedne, hrnčeky, sviečky s fotkami detí určite zostane ako spomienka .., kde? Na povale? Však je aj deň učiteľov+iné sviatky v roku to všetko kam to má dať jeden učiteľ?
Preto sme sa zbierali my ako trieda a vždy kúpili 1 darček na konci roka.
A my sme mali tak fantastickú triednu, že ona priniesla penovú tortu pre svoju triedu, deťom. Ale to sme si my spomenuli i na stretávke na našu triednu ako vybavovala veci i ako nám deťom -žiakom sama upiekla a priniesla penovú tortu.
Pre rodiča je "odmenou výchovy" slušný, vychovaný človek z jeho dieťaťa. A pre učiteľa, keď to dieťa sa vráti na tú školu a je aj schopné povedať učiteľovi po x rokoch ďakujem, ba dokonca je v kontakte aj s tým učiteľom.
My sa stretávame veľakrát u našej kedysi triednej učiteľky a máme ju veľmi radi. Dodnes cítime k nej vďačnosť. Cítime my - žiaci, ale nie naši rodičia!

martinkotomasko
30. máj 2019

@annie13 je to milé keď si rodičia spomenú aj na nás. Ale u nás je to jeden max dvaja rodičia zo sto detí.

zuzanadringus
6. jún 2019

@lubinka13 dobry den, pozrite si na FB stranku Amelie decor, tam je toho viac 😊

lucy130881
11. jún 2019

@majkaa môžem poprosiť cenu

lucy130881
11. jún 2019

@77andrejka77 ešte vyrábate takéto srdiečka. Ak áno cena? Ďakujem

majkaa
12. jún 2019

@lucy130881 cena s fotkou je 11€ a s fotkou 16€, ceny su bez postovneho. 🙂

katrinka8
13. jún 2019

@tiper24 - tá učiteľka v škôlke je žena, ktorá sa s Vaším dieťaťom 8 (alebo aj viac hodín) denne hrá, stará sa oňho, učí ho, utiera mu zadok, fúka nos, pomáha obliekať, chodí s ním na prechádzky, číta pred spaním rozprávky, mnohokrát niektoré deti kŕmi, utišuje ... Nahrádza mu Vás - rodičov, kým ste v práci. Asi Vám to všetko nestojí za to, aby ste tej žene povedali navyše ĎAKUJEM a dali jej najavo, že si ju za to, čo pre Vaše dieťa robí, vážite. Byť dobrým učiteľom nie je povolanie, ale poslanie. Za to, čo mnohé tie ženy musia denne zažívať s našimi deťmi, si zaslúžia oveľa viac ako len drobnosť na pamiatku a úprimne, asi by sme mali byť vďační, že sa neotočia na podpätku a neutečú niekde, kde si ich za ich prácu budú vážiť a dobre ju ohodnotia.

ukulela
13. jún 2019

@eva112014 no pozdravit a uvolnit miesto starsiemu ma naucit v prvom rade rodic, a nie ucitelka v skolke. to len dnesni rodicia(nie vsetci, ale ich cast) cakaju, ze daju do skolky/skoly problematicky samorast, ktoremu prisudia este nejake diagnozy a vyzaduju specialnu starostlivost a infdividualny pristup, ale ocakavaju, ze sa im vrati vybruseny nalesteny diamantik.
nesuhlasim s vecnymi velkymi darmi, ale nesuhlasim ani s tebou, aj dnes sa decka hraju na peseka a schovku a nahanacku. akurat maju ucitelky aj viac povinnosti, vypisovat papiere, sledovat a hodnotit spravanie a vyvoj dietata, ... my sme mala skolka, na konci roka mame posedenie, donesieme nejake kolace, ... pocas roka bezne donesiem do skolky pre pani ucitelky(mame dve) a skolnicku kavu/caj, ci cokoladu na nervy. akurat na konci roka nedavam sviecky, kytice, atd - lebo vzdy je tam 20 deti a ked si rpedstavim 2O sporstosti kazdy rok - no co s tym ma ucitelka robit 🙂

eva112014
14. jún 2019

@ukulela Som rada naozaj, že sú ešte škôlky, kde sa detičky učia ešte takéto hry. Vieš, v našej rodine poznajú deti tieto hry skrz nás. Toto však ani nebolo tak predmetom tejto diskusie.
Skôr som chcela upozorniť, že áno, keď sa kupuje ako trieda spoločný dar, "nevyniká a nevyčnieva" nikto z davu, skrz hodnoty toho daru. Čiže, keď je niekto bohatý, či chudobný. A potom sa to má prejaviť v postoji učiteľky/učiteľa k tomu danému dieťaťu.
Ale všetci vieme, že vždy boli, sú a budú situácie, kde rodič, alebo učiteľ robí to a to ...
Ja vo svojom okolí poznám a vidím mnoho mamičiek, ktoré hovoria a učia to dieťa, že pozri sa, tam je teta, zakývaj. To dieťatko nevie ešte ani rozprávať, ale so svojou malou ručičkou už kýve na pozdrav. Lebo je to také zlaté ..., že? Len akosi, keď je väčšie, už mu ten pozdrav z úst nejde tak ľahko. (opäť česť výnimkám).
Nesúhlasím s tebou, že mal by túto slušnosť iba rodič učiť. Výchova dieťaťa vyžaduje spoluprácu oboch strán. Učiteľ, rodič a naopak.
Ako začínaš prvú vetu, že uvoľniť miesto staršiemu ... tak ja som práve nemyslela na učiteľky z MŠ, že by mali ony naučiť dieťa. Ale aj v škole sa môžu prízvukovať pravidlá slušného správania. Či je to už nad rámec výuky?!
Problematický samorast? Moderný názov na deti. Ojójój .. Aj v minulosti boli takéto deti. Ale učiteľ mal aj slovo, mal rešpekt, mal úctu. Aj to sa mnohokrát zneužilo, ale vychovala sa asi "slušnejšie generácia". Či? Nech sa mýlim ja, ale aby sme teda na staré kolená nepadli na zadok z tej "drzosti mladých", čo sa nazýva akože moderná doba, moderný slovník vyjadrovania sa, moderný prístup výchovy ...

katrinka8
14. jún 2019

@eva112014 - no nie je to celkom tak. Vo veku 3+ (deti, ktoré najčastejšie nastupujú do škôlky) je kopec detí, ktoré síce vedia, že pozdraviť sa je slušné, aj rodičia ich k tomu vedú, ale sú jednoducho hanblivé. U niekoho to vymizne do pár týždňov, mesiacov, u niekoho to trvá aj pár rokov. To je ťažko povedať, ale vidíš to na rodičovi, rodič keď sa slušne pozdraví, tak zrejme s veľkou pravdepodobnosťou vedie k slušnosti aj to dieťa. Ale môže mať takýto aspekt, a vtedy to ani rodič ani učiteľka neovplyvní, pretože hanblivé dieťa jednoducho na povel od strachu tie ústa neotvorí. Na to musí proste dozrieť. Takýchto detí je veľa.
Plus tá slušnosť "minulých" generácií (teda aj tej našej) - ako sme boli vedení? Stále sa ospevuje tá úcta, tá slušnosť. Stačí sa prejsť ráno/poobede do škôlky. Podľa mňa pomerne vysoké percento rodičov sa nevie pozdraviť medzi sebou v areáli jednej škôlky. A to je generácia vedená k úcte a slušnosti. Takže niekde zrejme nastala chyba. Ako je možné, že dospelí, ktorí boli v detstve vedení k úcte a slušnosti sa v dospelosti správajú doslova a do písmená ako TELCE nielen voči sebe navzájom, ale aj k tým učiteľkám? To je niečo, čomu ja osobne nerozumiem a príde mi zvláštne, ako sa stále obhajuje "minulá" výchova, keď vidím, ako sa "správame" my dospelí vychovaní v tej "super slušnej" dobe (nieto tie deti)... To tak na zamyslenie....

eva112014
14. jún 2019

@katrinka8 U nás v škôlke to funguje tak, že učiteľka podá každému dieťaťu ruku a povie, že Dobré ránko Emka, Dobré ránko Adamko ... Niektoré sa pozdraví a niektoré nie, tak ako píšeš.
Keď je konflikt medzi deťmi, deti si musia podať ruky a vzájomne sa ospravedlniť.
A dieťa, ktoré je "vinné" musí nakresliť nejaký obrázok.
Aj týmto spôsobom sa učia deti k spomínanému pozdravu a k riešeniu konfliktov.
Našťastie tu sa nepresadzuje:" aký daj, taký vráť!"
A čo píšeš, je viac než smutné. Takže si myslíš, že systém výchovy našich pedagógov bol zlý? Myslíš si, že tvoje deti toto nezažijú a bude to lepšie? Teraz je to super? Zhodnotila si to pekne len, kde by mala nastať zmena?
P.S. pýtam sa zo zvedavosti, neber to prosím ako rýpanie. To nie.

katrinka8
17. jún 2019

@eva112014 - práveže netuším. Mňa to zaráža, že to takto funguje. Keď sa tak strašne chváli výchova bývalých generácii, ako sme boli všetci vedení k úcte a pod. A práve táto naša generácia vedená k úcte má takéto "maniere". Nemyslím, že to je chyba pedagógov. Niekde musela nastať chyba inde. Možno to je až generácia detí, ktoré sa narodili tesne po 89-tom (ja som Husákove dieťa, takže tam je predsa len tých cca 9-10 rokov rozdiel, hoci to nie je celá generácia), že tam to trochu inak už smerovalo vplyvom toho, že všetci sa chceli hneď odlíšiť odčleniť, odcudzovať bývalý režim - či už spoločnosť ako taká, politika, školstvo, všetko vlastne. Veď to boli aj počiatky mečiarizmu - naraz ľudia dostali kopec slobody a nevedeli, čo si počať. Možno aj tí rodičia,ktorým sa vtedy deti narodili, boli ako mladí ľudia ovplyvnení tým, že "to čo bolo - bolo všetko zlé" a chceli to zmeniť. A začal sa taký iný typ výchovy.

evita247
26. aug 2019

@zuzanadringus dobrý večer. Chcela by som sa opýtať či vyrábate ešte tajé darčeky na pamiatku pre učiteľky do škôlky. Ja konkrétne potrebujem do jasličiek. Ďakujem za odpoveď.