icon

Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?

taglietta
10. dec 2015

Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.

lucka1987
11. dec 2015

@baska1 moj minuly rok musel mlieko obmedzit. ak ho mali, , zas nebol problem.. na stol ho vylozit vraj museli, ale nerobil mi nikto problem s tym ze mi to maly nepil.. ( doma pijaval rastlinne mlieka + kozie obcas )

baska1
11. dec 2015

@lucka1987 ved to, ze vacsinou ho potom aj tak vylievaju, zbytocne vyhodene peniaze..ale normy su normy:o(

stella33
11. dec 2015

Na druhej strane, dcerka chodi na cirkevne gymnazium. Su tam nejake tie muchy, ale co ma tesi, ze kazdy tyzden je ryba,dokonca aj halasle, bezne ovocie, zeleninovy salat, minule dostali dokonca hurmikaki 🙂

lucka1987
11. dec 2015

@baska1 ono nejde ani tak o zmenu v stravovani v skolke, no riaditelka a kucharky v skolke sa musia niecim riadit, a tiez maju nad sebou ine organy..

a tak je lepsie poziadavky smerovat na vyssie miesta ako na statne skolky. mozno na samospravny kraj a vyssie.. minuly rok, alebo este tento, vystupila jedna poslankyna s navrhom o uprave tychto jedalnickom, a 90 % slovenska ju vzalo na posmech ( nepamatam si meno. neviem zeby mezenska ? fakt neviem presne ) kazdopadne, prisla s dobrym navrhom ( horsia bola jeho prezentacia ) a este horsie bolo postavenie sa slovakov k tomuto problemu. radsej sa smiali z jej prejavu a vytvarali na nete parodie na jej vystupovanie v telke.. ake prizemne...
a tym aj zhasla nadej na nejake zlepsenie, aspon najblizsie volebne obdobie, kedy sa zas niekto odvazny v parlamente nenajde, kto s tymto navrhom opat vyjde pred ludi...
zial.. naco by sa niekto mal snazit, ked samotní rodicia to potom odpiskaju a urobia si z toho len akusi komediu na vecer.
hold smola. taky sme my narod....

slnecnica174
11. dec 2015

Ja tiez byvam v zahranici. U nas kazdy rodic (striedame sa) musi doniest dostatok ovocia na dva-tri dni, ktore sa nakraja na taniere pre vsetky deti. Nikto neriesi povod ovocia. Kazde dieta ma na desiatu, pripadne ranajky, co mu rodic nabali + ovocie. Ja som za zdravu stravu, ale ked vidim ako dievcatko na ranajky o osmej chrume len mrkvu a uhorky, no neviem 😕 🙂

mamulienka30
11. dec 2015

Zmenit sa to da, vsetko je len o peniazoch. My sme nerobievali detom do skolky ziadne ranajky - robili ranajky spolocne - 10e/mesiac navyse. Tmavy chlieb, ovocie, zelenina, sunka a zdrave natierky, obcas jogurt. Pri 25 detoch im to krasne vyslo.

moni244
11. dec 2015

@mamulienka30 to by sa mi pacilo, keby si deti ranajky chystali sami v skolke, to by bolo super

pribinak
11. dec 2015

@stella33 to je super, ze hurmikaki, ale ocistene, osupane? lebo nozik asi do skoly decka nosit nemozu, teda za mijich cias nemohli

slnecnica174
11. dec 2015

@lucka1987 Jedalnicek ako spred tridsiatich rokov🙂 Voda so sirupom na tu si dobre pamatam🙂

lucka1987
11. dec 2015

@slnecnica174 ano mas pravdu. od vtedy sa nezmenilo nic.. mozno ten sirup, je este viac prechemizovany.. inak asi fakt ze nic

stella33
11. dec 2015

@pribinak dostali to k obedu. A nozik naco? Normalne to zjedli ako jablko 🙂 Inak, ja som to este v zivote nejedla 🙂

lucka1987
11. dec 2015

@pribinak zrele hurmikaki sa po spravnosti nema supat. ak je spravne dozrete tak ma supku ako paradajka makucku

fuska
11. dec 2015

Mna by zaujimalo, ako si to skolkarske/skolske menu vlastne predstavujete. Kazdy pise vseobecne - viac zeleniny, ovocia, menej sladkeho, dnesne jedalnicky su ako spred 30 rokov. Ok, tak napiste "moderne" menu na jeden tyzden, alebo teda skuste tak na 5-6 tyzdnov. Aby nebolo stale to iste, aby to bolo zdrave a podla chuti vsetkych - deti i rodicov. A samozrejme, nech to financne vyjde z ceny stravy. Nerypem, naozaj ma to zaujima. Dakujem.

slnecnica174
11. dec 2015

@stella33 Je to vyborne, akurat to jem🙂 Konecne som kupila v jednom tureckom obchode , fantasticky vyzrete a nie tvrde, nevyzdrete ako vsade predavaju😉

keira
11. dec 2015

@lucka1987 no hruuuza, ze kuracia natierka, to by ma zaujimalo, co v nej je .. a tie caje, to musia byt tiez kentusy .. ze caj s prichutou byliniek? takze ten caj bylinky nevidel? krem coko orieskovy?! 😨 mlieko s kavovou zmesou?! 😨 😨 strasne ☹

deny3
11. dec 2015

ja budem asi za divnú, ale mne sa jedálniček v našej škôlke páči, z každého rožku trošku, každé dieťa si príde na svoje, skoro každý týždeň sa nájde deň,ked je sladký obed, ale ruku na srdce, netešili ste sa ako deti, ked boli na obed buchty na pare či dukátové buchtičky? na desiatu sú u nás rôzne pomazánky, ja sama by som mala problém zjesť cibuľovú, špenátovú či mrkvovú, je pravda, že za tie roky som nenatrafila na čokoládovo-orieškový krém, ako tu čítam u @lucka1987 , alebo moravský koláč, na pitie som si všimla tie veľké bojlery na vodu, ale majú aj ochutené vody, čaj je isto sladený, ale tragédiu z toho nerobím. K obedu sú často šaláty, domov mi chodí s ovocím, čo nezje v škôlke.
ale je zákaz nosiť si do triedy vlastné pitie či jedlo, maximálne si nechať v šatni v skrinke.

pribinak
11. dec 2015

@lucka1987 hm, take som este v nasich obchodoch nevidela

mamulienka30
11. dec 2015

@moni244 hlavne deti pri chystani pomahaju, krajaju, natieraju, je to spolocna aktivita kazde rano. Ziskavaju tak aj pekne stravovacie navyky. Plus ziadne dieta nema smolu zabudliveho rodica a zabudnutej dozy s ranajkami, rovnako padne porovnavanie, ty mas to a ja mam hento...vsetci maju rovnake... aj müsli obcas mavaju s mliekom, hrozienka, ovocie. Vsetko sa da, ono keby chystam 22x desiatu do mesiaca, tiez ma to nevyjde lacnejsie ako 10e podla mna...

deny3
11. dec 2015

@keira dnes má malý na desiatu kuraciu, prečo hrúza? asi tak ako sardinková či tuniaková, mäso rozmixované s maslom, čo je na tom zlé ?

fuska
11. dec 2015

@keira Kuracia je podla mna z masa, masla, cibule, horcice, mozno vajce. A kavova zmes nie je aj Caro? Co je na nom zle?

moni244
11. dec 2015

@keira kuraciu robim aj ja, ked ostane pecene maso, rozmixujem z horcicou, cibulou, maslom a vajickom

lucka1987
11. dec 2015

@fuska nemam konkretnu predstavu, narocna nie som.. mne by stacili drobne zmeny
1. vylucit vodu so sirupom a nahradit bud dzusom, alebo cajom nesladenym
2. ombezit ( nie vylucit ) biele tukove pecivo a nahradit ho viac cellozrnnym
3. co sa tyka gramaze zeleninovej prilohy, realne som videla kolko nakladaju na tanier, a prislo mi to ozaj len tak pod jeden zub. ano ucitelky sa stazuju, ze deti nejedia tu zeleninu, no osobne moj syn ju je velmi rad, a tak by som ked tak dohliadla na to, aby ten kto ju ma rad, jej dostal teda viac, ked ju pekne spapa

co sa tyka chuti polievok, a ich pestrost, som velmi spokojna, rovnako ako aj pestrost natierok roznych. takze to vidim ako pozitivum

par krat som nestihla odhlasit syna z obedov, a tak som si sla s obedarom pre ten obed . a skutocne som bola prekvapena co som dostala.. . vtedy polievku nakyslo , dostala som do 2,5 dc poharika, naplnenu polievku max do 3/4 . a tri kusky suchej, akoby domacky robenej pizze, ktoru ked som ochutnala, tak som to len sucho prezuvala v ustach ( a to bolo prosim pekne druhy chod ) .. sama robim domacu pizzu soma, a teda taky posuch to nikdy nebol, a nei som extra kucharka...

takze sa necudujem, ze moj syn pride zo skolky casto krat hladny ako vlk.

moni244
11. dec 2015

@mamulienka30 ved aj doma.ju zapajam, preto sa mi to paci ako aktivita v skolke

baska1
11. dec 2015

@fuska ja len tak zhruba..do natierok maslo, nie hnusny margarin, pecivo prestriedat aj s cerealnym, na chlebik aspon kusok zeleniny k pomazanke, viac kremovych polievok z brokolice, karfiolu, tekvice, hrasku, obmienat aj pomazanky, nie ze z plesniveho syra, trescej pecene, oskvarkova, pripadne v jeden den rybacia polevka s lecom a k tomu pomazanka poobede z trescej pecene...tam trosku logistiky chyba:o( pouzivat namiesto vegety viacej byliniek a dovolit nosit ovocie do skolky...resp. to, co sa dava poobede rodicom domov radsej nechat na druhy den doobeda..Pouzivat aj cuketu,baklazan a menej polotovarov, namiesto mlieka radsej kyslomliecny produkt dat

moni244
11. dec 2015

@lucka1987 aj moja chodi zo skolky hladna 😀 ale ona vsetko zje a aj tak js hladna 😀

lucka1987
11. dec 2015

@pribinak veru 😀 v nasich obchodoch len velmi tazko.. a ked kupis, treba to nechat doma niekedy aj dva tyzdne dozriet ( robila som v oddeleni zeleniny a ovocia 😀 ) ked je uz uuplne ze uplne dozrete tak ma byt makucke a stavnate.. no uk nam co sa dovezie, su tvrde kusy, a ked to niekto ochutna, tak hned vypluje, ze to je trpke.. ( jedla som ho len raz, ci dva krat. extra po nom netuzim.. som zastanca lokalneho ovocia z mojej zahrady 😀 )

jasminet
11. dec 2015

@keira ty doma varievas, alebo chodievas na nakupy ked sa tak ofrnujes nad kuracou natierkou? normalne kuracie prsia pomlete a vyslahane s maslom... rovnako ako sa robieva sunkova pena... alebo sardinkova natierka...
natierka cokoladovo orieskova = nutella
mlieko s kavovinovou zmesou = mlieko s carom... nic zavadne 😀 😀 😀

mne sa napr. jedalnicek v skolke paci - a ze je z pred 30 rokov - vy doma varievate povacsinou co? podla mna slovensku klasiku z pred 50 rokov... aspon vo vacsine pripadov + nejake nove recepty ktore sa v rodine uchytili...

fuska
11. dec 2015

@lucka1987 Ja mam pocit, ze celozrnne pecivo absolutne nie je vhodne pre deti. Je tazko stravitelne. Vylucit sirupy a davat dzusy a nesladene caje. Ok, predstav si trikrat do dna striedat vodu, dzus a nesladeny caj. 5x do tyzdna, 20x do mesiaca. Co myslis, kolko by to tie deti vydrzali pit? Tyzden, dva? Toho sirupu tam zas nie je tolko, ved tie vody su iba trosku od toho zafarbene, sladko to ani nechuti. A mnozstvo zeleninovej prilohy zavisi od veducej a kucharok. Je mozne, ze u vas si odkladaju pre seba. U nas maju zeleniny kopcom. Ked som sla pre obed, najedli sme sa z toho pomaly dvaja.

lucka1987
11. dec 2015

@baska1
@fuska
a ano aj to mi chyba. dovolit do skolky nosit napr ovocie, moj miluje struhanu mrkvu s jablkom, alebo banan s medom a orechmi. doma denne zje cez sezonu pol kila jablk.... ked mu to chuti. preco nie

stella33
11. dec 2015

@fuska staci menej soli, menej cukru, nesladene napoje, max jedno "sladke jedlo mesacne", minimalne raz tyzdenne ryba, viac zeleninovych jedal, strukovin a bude to o.k. 😉. Norma hovori o 3 masovych a 2 bezmasovych jedlach. Nadalej sa tlaci na mliecnu vyzivu. To su dva silne myty, ktore vzhladom na poznatky, ktore ma ludstvo k dispozicii su uplne zbytocne a drahe. Ak berieme maso a mlieko ako zdroj bielkovin, o.k., ale tie mnozstva su uplne zbytocne. 80% mlieka sa vyleje prasiatkam. Tak to vidim ja, kucharky, len ti hore to nevedia. Vsetko ostatne (mineraly, vitaminy...), su aj v inych surovinach, lacnejsich a pre organizmus prinosnejsich.
Tusim pred 5 rokmi sa normy dost zmenili a minimalne v skolkach u nas v meste to bolo citit. Objavili sa jedla, ktore som si preniesla aj domov (cicerova polievka, pomazanka, zapekana ryba... ) Niektore kuchyne sa vyhovaraju, ze deti "nic nechcu jest" tak sa im prisposobuju. Je to len otazka zvyku, a deti sa napr. spominany cicer nielen naucili papat, ale mali ho aj velmi radi.
Chce to naozaj komplexny pristup, spolupracu s rodicmi, zivy zaujem vsetkych stran... a hlavne neustale vzdelavanie, a schopnost prijat nove veci, nezaspat na veciach, ktore nefunguju, skodia, len preto, lebo "takto sme to vzdy robili" :-\.