Pomoc dieťaťa v škôlke: Ako vyriešiť ťažkosti?
dcera chodi do sukromnej montessori skolky. ja si myslim ze mam sikovne takmer 4rocne dieta. v skolke ale spominaju ze si vybera lahke aktivity ze nema sustredenie ze nedokoncuje aktivity nedava ich na miesto. ze niekedy chodi za detmi inymi ked ine deti to neopatuju. ze by sa chcela rozpravat. ze ucitelkam nepovie co chce. sem tam pouziva vymyslenu rec. ze v jej veku by mala zvladat ovela viac. narocnejsie komplexnejsie cinnosti a nevedia ako zvladne vyssiu triedu.
uz naznacovali problemy pred par mesiacmi tak som s nou obehla specialneho pedagoga psychologa opytala som sa jej trenerov z kruzkov a lektorov z kruzkov a vsetko jej vyslo v norme. aj intelekt aj rec aj porozumenie aj jemna hruba motorika. normalne spolu fungujeme. vie cisla tvary dni v tyzdni mesiace v roku farby. vsetko v oboch jazykoch. hovori plynule oboma jazykmi. velmi rada kresli a velmi rada sa hra s postavickami. na ihrisku normalme beha skace prelieza. rada hra hry ako hadaj na co myslim napr ovocie zviera. ma dobry orientacny zmysel. s bratrancami sesternicami detmi kamaratok ci na ihrisku vychadza normalne fajn.
ale tvrdia ze nie je ukotvena v realite ze sa rada hra na akoze co ano ale je to normalne a ze jej nemame davat fixky lebo ze to je zle pre uchop. neviem ci je v skolke nemotivovana ci tam nechce bytneviem preco ju nezaujimaju ponukane aktivity. a posobi vo svojom svete. neviem. kreslila malovala by hodiny ale napr strihanie ci lepenie ci puzzle nie. pozna aj pismena aj cisla. ze jej chcu pomoct ale ze nevedia ako k nej pristupovat. ze zavolaju do skolky na pozorovanie psychologicku a specialnu pedagogicku... neviem. cele ma to mrzi.
+
moja ma päť vie všetky čísla písať aj som ju naucila pismenka kresli vraj NAJ mam same pochvaly ale nechce si a nevie udržať v hlave ako ma držať ceruzku. ESTE. Bože ešte ma čas ta tvoja ( moja nie no asi) ale ty sa netráp. Ach
S fixkami suhlasim, nie su vhodne pre male deti. Ja ani starsim nerada davam. (okrem toho sa nedaju normalne premalovat na stene 😠 )
Cisla mozete, ale pismena jej neucte do 6. roku, minimalne vsak do veku, kym sama nevie slova rozdelit na jednotlive hlasky. K citaniu to nepomoze, dokonca ju moze zmiast. Pre nu su pismena len geometricke tvary, este nema abstraktne myslenie na takej urovni, aby bola schopna pochopit prave tu podstatu.
Ostatne mi pride ok v tomto veku.
Deti bezne okolo 4. roku este nevedia strihat. Ano, mala som aj dieta, co uz v 2 rokoch celom perfektne strihalo (najma kolena nohavic a okraje obrusov 😂) ale to sa nemoze povazovat za normu.
Mozno ma privela aktivit, ked este aj kruzky ma/mala, v tomto veku su podla mna kruzky este absolutne nevhodne...
Mozno jej chyba zazemie, potrebovala by viacej byt s tebou a menej v skolke, nam sa skolka v tomto veku absolutne neosvedcila. (Prave podla Montessori si deti v prvych 6 rokoch zivota vytvaraju najma vztahove vazby a riesia emocie, taky vyraznejsi intelektualny rozvoj, zaujem o vedu atd. pride medzi 6-12 r., potom medzi 12-18 sa zase dostavaju do popredia vztahy a emocie, nakoniec 18-24 r. znovu vzdelavanie a veda.)
Mozno jej zaujem bude zamerane na nieco ine, len sa to este neukazalo. Nemusia ju bavit vsetky typy hier. Moja dcera spociatku naozaj o nic nemala zaujem v skole, nebavilo ju citat (sme taka "citatelska rodina" a okrem toho "prirodovedecky zalozena"), nechcela hrat ani spolocenske hry, bola som z toho nestastna... az sme prisli na to, ze ona je umelecky typ a ma zaujem o uplne ine veci, nez co sme od nej ocakavali.
Deti maju aj tzv. senzitivne obdobia, to by v Montessori skolke mohli vediet... mozno ona ma teraz senzitivne obdobie na kreslenie, robila by to cely den, ine aktivity ju nezaujimaju. Casom ju to ale prestane bavit a moze prist na rad puzzle alebo nieco ine a zase len tu jednu vec bude chciet robit. To je ok.
A myslim, ze to moze byt aj dvojjazycnym prostredim, jej mozog mal od zaciatku vyssiu jazykovu zataz, co zvladla dobre, ale medzitym jej usli ine veci, na ktore uz tym padom nemala kapacitu. Toto by malo byt docasne, ona to casom dobehne.
@bellaa3007 Praveze toto vobec nie je podla Montessori. Dnes je Montessori vykladana uplne inak, nez to ona povodne myslela. Potom z toho vznikaju kraviny a hlavne je to tiez ovplyvnene biznisom. Ona bola za prirodzeny rozvoj v prirodzenom prostredi - lenze skolka uz sama o sebe nie je prirodzene prostredie pre dieta...
viacere ti to tu uz napisali. Nechate dieta sa hrat. Je to normalne a prirodzene jeho veku. Ze nie je ukotvena v realite 🙂 - troska vtipne. Lesne skolky, montesori skolky a podobne "niecim specializovane" nemusia sediet vsetkym detom. Dieta nie je ukotvene v realite minimalne do 7 rokov. Preto aj pre prvakov, ktori sa maju ucit sa robia ucebnice hravou formou. Este je mala, skus ju prehlasit do normalnej beznej statnej skolky a uvidis ci budu mat ucitelky problem aj tam. Sa cudujem, ze si vobec v tomto veru riesila psychologa ale dobre. Bola si a jasne ti povedal, ze dieta nema problem. Tak si ho nevytvaraj ani ty. Mas velmi sikovnu psychicky aj fyzicky vyvinutu dcerku tak bud rada, ze je zdrava. Dychaj a zi v klude. Vsetko ostatne bude v poriadku.
Inak tvoja dcera je pripravena ist v 10 r na harward? Akoze cosi,mega šikovná,ved niektoré deti nevedia v 4 r povedat ani r a na akoze sa hraju este aj v prvaku
Ma uzasnu predstavivosť,asi by som zmenila skolku takto ju tumto pristupom len znechutia k zivotu,dieta nie je cvicena opica alebo stroj na povely
Poznáš teoriu typov? Možno by ti to pomohlo trochu objasniť situáciu a to, že dcérka je v poriadku, len má prirodzené potreby, ktoré tak úplne nezapadajú do predstáv pani učiteliek.
Na úvod napr.tento článok, ale kľudne pozri aj iné a hlavne webináre, kde sú tie typy lepšie vysvetlené. https://www.teorietypu.cz/je-montessori-pro-kaz...
Ja sa vyjadrim trochu od temy - k tej poviem len tolko, ze ukotvene v realite nie su asi ucitelky, nie tvoje dieta.
Ale mna nenormalne stve ten narativ o tom, ze vsetko sukromne je zle a snobske. No nie je. Normalne urcite nie je mat v statnej skolke na jednu ucitelku 23 deti a ked ma nejake problem, tak to nezbadat ako je rok dlhy. Nie je kazda sukromna skolka dobra, ako mozno vidiet aj v tomto pripade, ale vela sukromnych len ponuka taky standard aky je v inych krajinach v statnych. Vo Svedsku su na 12 deti 4 dospeli, okrem uciteliek aj psycholog ci specialny pedagog, aby podchytili vcas urcite diagnozy a detom pomohli. To nie je ziadne panske huncutstvo to je inde bezny standard, ktory ma zmysel.
Montessori škôlka nie je pre každého. Švagriná je liečebná pedagogička, študovala aj špeciálnu. Učila v montessori škôlke a vyrába (podniká) vzdelávacie pomôcky. Sama hovorí, že montessori nie je pre každého. Ten striktný prístup, kde naozaj idú do detailov podľa toho. Je to pre deti, ktoré budú x-krát opakovať aktivitu presne podľa toho, ako im ukázali. Moje deti napríklad to urobia raz, dvakrát, viackrát ich to nezaujíma a namiesto opakovania toho istého pohybu by následne začali hrať scénky s danými vecami. Jej deti (6, 4 a 1) - najstaršia by podľa jej slov v Monte škôlke trpela. Chodí do lesnej a je prestastna. Zmeň škôlku.
Tiez sme mali maleho v montessori skolke a tiez bol problem. Neviem ci je kazda montessori skolka taka, ale to co opisujes mi velmi pripomina ten nas pripad. Najprv sme boli nadseni, lebo krasna nova skolka, malo deti na ucitelku, ale potom sme si to rozmysleli a zobrali ho prec. Ak chces napis spravu, mozem ti viac povedat o nasej skusenosti.
Tento druh škôlky síce je trochu hravejší, ale skôr vyhovuje deťom s pomalším vývojom. Šikovnému dieťaťu nevyhovuje a podvedome prehliada (nechcem použiť ignoruje) jej aktivity. Ono potrebuje viac a to mu môže dať len riadna škôlka, ktorá dieťa pripravuje na školu, je náročnejšia na rozumovú činnosť. a pod. Môžem zodpovedne povedať po 44 ročnej pedag. praxi na ZŠ a z toho 22 rokov ako riaditeľka školy, že deti z montessori škôlok sa ťažko prispôsobujú požiadavkam školy, sú zvyknuté robiť v danom okamihu to, čo oni chcú a nie to, čo robia ostatní pod vedením učiteľky. Často majú oveľa horší prospech. To Vaše je zrejme dosť šikovné a zvládne toho viac.
Dieta, co ma skoro 4 roky este nemusi vediet to, co pises. Ani spravny uchop... To, ze si vybera lahsie ulohy je hej vec, mozno ju to viac bavi. Mozno Montessori skolka nie je uplne pre nu. Nerozmyslala si nad normalnou skolkou?
tréneri ,Lektori a montesori a samozrejme nezmysli... Bud dáš na to co si vybrala ale uveris ze máš úplne normálne dieťa...
Uprimne, keby si dala dieta do beznej skolky je normalne pre kazdeho a jej spravanie mi tiez pride normalne, za mna tie montesori a tieto ofukovacky okolo su pre deti co z nich robia “cukrovinky” ich ofukuju robia z nich ine atd… daj do normalnej skolky bude klud
Tiež by som porozmyslala o škôlke iného typu... Ale, ak môžem byť úprimná, porozmyslala by som aj nad svojou premotivovanostou. Krúžky, jazyky, všetko... A to nemá ani 4 roky. Nechaj dieťa byť dieťaťom
Bez váhania by som odtiaľ dcérku vzala preč. Je normálne, šikovné dievčatko, robí, čo ju baví. Nenechajte jej nejakými podivnými učiteľkami kaziť už ranné detstvo, príkazovať čo, kedy a ako má robit! Chcú volať psychológa, špec. pedagóga. Pre pána kráľa, načo? Iba ju zbytočne zneisťujú, znervózňujú a deptajú! Berte ju odtiaľ čím skôr preč, nedovoľte, aby s ňou robili to, čo robia! Zjavne ony samy potrebujú odbornú pomoc.
Máš veľmi šikovnú a múdru dcérku! 👏👏👏
Nevieš???Toto sa vážne pýtaš???No vzala by som svoje zdravé 4 ročne dieťa z tej sukromnej montessori škôlky a viac tam k nim nepachla.Vies,je také príslovie: cim viac pásov,tym viac Adidas....😂Nie vzdy platí cim viac montessori tým lepšie.Kasli na nich a nedeptaj svoje zdravé dieťa.❤️Hlavu hore.
Premotivovani budú asi rodicia
ja mam doma 4,5 rocne dieta a velmi podobne tomu vasmu, nevidim na nej nic nenormalne… prave naopak myslim si ze je velmi sikovna a aj dost toho uz na svoj vek vie….
Pridam
To, čo je v zahraničných krajinách štandard neplatí štát, ale rodič a nie málo. U nás je trendom dávať do súkromných zariadení deti, ktoré majú určitý problám v domnienke, že o dieťa v menšom kolektíve bude lepšie postarané. V školkách typu montessori končia deti s ľahkým stupňom autizmu (Aspergerov syndróm), ktorých je z roka na rok viac. Všetky deti s touto diagnózou, ktoré boli zapísané do prvého ročníka školy, kde som bola riaditeľkoudo za posledných dvadsať rokov absolvovali škôlky montessori. Tieto deti potrebujú monotónnu činnosť viackrát sa opakujúcu, čo nevyhovuje šikovným deťom, no táto škôlka autistom práve takúto činnosť poskytuje. V štátnej škôlke platí schválený štátny vzdelávací program a celá činnosť od 3 rokov nie je len o hraní sa, ale o príprave do školy. Škôlka u nás nie je úschovňa detí, ale vzdelávacie zariadenie. Okrem toho, že sa učia farby, rozširujú slovnú zásobu, učia sa opisovať slovne všetko okolo seba, obrázky, porozprávať svojimi slovami dej rozprávky, učia sa sústreďovať na vybranú činnosť, spĺňať požiadavky na nich kladené, aby to mali v škole ľahšie. Škôlkár už nie je malé bábo, ktoré potrebuje neustále individuálnu starostlivosť zo strany dospelých, ale kolektív, v ktorom sa môže vyhrať s rovesníkmi, naučí sa spolunažívať s deťmi, riešiť drobné detské problémy. Čím je vo väčšom kolektíve, tým je samostatnejšie a lepšie si vie aj v budúcnosti poradiť s problémymi.
@lomikamen pridam môj postreh: vo veku okolo 4 rokov chodila dcérka na montessori hodiny. Zo začiatku niekoľko hodín super, zapájala sa snáď najaktivnejšie z deti...no po pár mesiacoch som to musela ukončiť, po dohode s lektorkou. Úplne prestala spolupracovať, začala robiť schvalnosti a pod... Ja som si myslela, že montessori prístup je to najlepšie čo môže byť, no ukázalo sa že nie pre každé dieťa. Tiež je to taká hravejsia a snová povaha, s požiadavkami bežného života trocha bojujeme, ale to nemusí byť nič zlé 😉
@evkatk presne. Aj mne tento ich "vyučovací proces" príde ako pre deti s autizmom a aspergerom. Tccc ale v normálnej škôlke nebudú vedieť v 3 rokoch anglicky, nemecky, španielsky, francúzsky, vietnamky, čínsky, atď. Nebudú mať dovezenu bio eko raw stereo stravu, lebo v 99,9% v týchto inštitúciách od 600e mesačne nemajú ani kuchyňu.
Veľké ďakujem rodičom za normálne detstvo bez nátlaku.
@evkatk a ešte máme aj také niečo a vieš koľko premotivovaných rodičov tam to dieťa dá?
Ocko je predpokladám zo zahraničia,teda cudzinec. Inak je ti vzdelávanie v cudzom jazyku na dve veci. A nerozumiem celkom prečo si ponechala všetkých odborníkov. Predsa si poznáš dieťa,chodíte k pediatrovi,vidíš ,že je všetko ok,alebo celkom nie? Čo tak nechať dieťa namiesto hodiny cudzieho jazyka sa hrať na ihrisku a na miesto tanečnej ísť s kamarátmi do lesa? Za mňa si premotivana až to bolí.
Moje dievčatá boli v súkromnej waldorfekj a neskôr v škole. Syn po rokoch v rakúskej waldorfskej a teda bol tam mesiac. Absolútne mu tento systém nesadol. A to som nemala potrebu ponechať s ním polku pediatrov v okolí,lebo.... Takže ja by som sa zamyslela skôr sama.nad sebou,na tvojim mieste. A zmena škôlka a nechať 4.rocne dieťa žiť detský život.
Myslím, že v škôlke nepochopili princíp montessory, o to smutnejšie, že za to pýtajú toľké prachy. Môj 4 r tiež pozná čísla, písmená, dní,mesiace a najradšej zo všetkého si oblečie svoj Spiderman kostým pobehuje okolo mňa a vystreluje pavučiny. Ukotvený v realite 😃
@akbara77 Možno sama autorka vedela v 4 rokoch,spievať,tancovať,kresliť,spievať,hrať na flaute, gitare,hrať tenis,plávať,korčulovať,vedela Portugalsky,Nemecky,po Francúzky.Vedela spraviť raňajky aj lahký obed.Tak potom chápem že má obavu či je jej dieťa v správnom vývine🤣🤣🤣🤣🤣Treba ešte tak piatich psychológov navštíviť👍
Je síce pravda, že v 3 rokoch dieťa v normálnrej škôlke neovláda xy cudzích jazykov, ale jeho vývoj nie je narušený prehnaným zaťažovaním. O to zdravšie sa vyvíja a neskôr lepšie zareaguje na nové učivá a to aj na cudtie jazyky. Neberme deťom detstvo v útlom veku. Rozvýjajme jeho obzor a schopnosti primerane veku a zúročene sa nám to vráti v neskoršom veku a v dospelosti. Pohoda a vyrovnanosť po celý život je to, čo rodič praje svojim deťom.
Nesúhlasím s mnohými komentármi v diskusii a mám pocit, že sa nevyjadrila žiadna mama dieťaťa, ktoré montessori škôlku navštevuje, resp. čítala som veľmi kritické komentáre na súkromné škôlky a zdá sa, že mnohé diskutujúce so súkromnou škôlkou žiadnu skúsenosť nemajú. Takže sa vyjadrím ako matka dieťaťa, ktoré chodí do súkromnej montessori škôlky a so škôlkou je spokojné dieťa i my ako rodičia. V prvom rade, súkromná škôlka na Slovensku (nie detské centrum) by malo mať registráciu v sieti Ministerstva školstva a platia na ňu rovnaké pravidlá ako na štátne škôlky (kvalifikácia pedagógov, vzdelávací program, počet detí, stravovanie, hygienické štandardy, atď.). Po druhé, rodičia by mali byť stotožnení s montessori pedagogikou a mať o nej aspoň základný obraz, a hlavne, dôverovať škôlke ako inštitúcii, v tomto kontexte by som si dohodla na Tvojom mieste osobné stretnutie, kde by ste s pedagógmi/sprievodcami prešli celé nastavenie dieťaťa v škôlke (v "našej" škôlke sú na takéto stretnutia presné rozpisy). Mne sa zdá výborné, že škôlka nie je pasívna a navrhujú kontakt s psychológom a špeciálnym pedagógom. Nám v škôlke dôrazne neodporúčali akékoľvek krúžky a aktivity nad rámec programu v škôlke do 4 rokov dieťaťa, a aj potom len veľmi opatrne, aby dieťa nebolo preťažené. Ty píšeš v množnom čísle o tréneroch a lektoroch dieťaťa, ktoré ešte nemá ani len tie štyri roky, osobne by som navrhovala všetky tieto aktivity vypustiť. Tiež mi nie je jasné, či žijete v zahraničí, či máte dvojjazyčnú domácnosť, alebo ste len slovenská domácnosť na Slovensku a snažíte sa viesť dcéru dvojjazyčne. Toto by som si na Tvojom mieste v konzultácii s psychológom tiež ujasnila.A nakoniec ešte poznámka k aktivitám: pohybová a intelektová zdatnosť nie celkom súvisia s istou nekoncentrovanosťou alebo poruchou pozornosti, to je zrejme to, čo sa Ti pokúšajú v škôlke naznačiť. Montessori aktivity sú nastavované pre rôzny vek dieťaťa, väčšia časť z nich má viaceré úrovne náročnosti, ktoré sa deti postupne učia zvládať, určite to nie je repetitívna činnosť. Je veľmi dôležité, aby dieťa aktivitu dokončilo pre pocit, ktorý jej uzatvorením získa, je to zadosťučinenie a overenie si svojich schopností. Ja napríklad ešte stále (a najmä v časovom strese) veľmi predýchavam, keď je dcéra niečím zaujatá, rozohratá a nechce skončiť, ale snažím sa akceptovať jej tempo, prípadne jej s uzatvorením činnosti pomôžem (akejkoľvek). Možno aj toto by sa vám úplne krásne podarilo spoločne prekonať, ak by ste si vyhradili na niečo konkrétne dostatok času a postupne si zvykali na dlhšiu časovú sústredenosť na jednu aktivitu (je úplne jedno, čo to bude, napríklad aj "nemontessoriovské" aktivity ako tzv. role play, Lego, bábiky, atď.).

No ja som blížen ec znamenie a neviem nikdy nič dokončiť dokonca a nodbieham od veci učenia aj ked mam vysoku magistra;Dupratovania mama mi vždy zato nadávala že uložím jeden riadok a končím. V škôlke škole to isté. Napísala pol strany a odišla.....
Je to v povahe a ta skolka tu za pár rokov zahodis za hlavu. Pedagógovia a títo niekedy zvelicia určia diagnózu.. tvoju malú to nebaví. Každé dieťa je iné vlastne povaha.......
Môže sa to zmeniť. Bose noa co. Síce ja som sa nezmenila. Ale mala bude v pohode. Ma 4 BOŽE. 🩷