Poradíte mi ohľadom problematického škôlkara?
Dobrý deň.Prosím poraďte som zúfalá 😭 Vlastné deti s manželom nemôžme mať tak sme si osvojili synčeka ako 5mesačného.Do 3rokov bol ako každé iné dieťaťa.No potom sa to všetko zmenilo.Má obľúbené 5 jedlá a tie mu musím variť stále dokola lebo mi ináč nič nezie.Je veľmi nervózny.Musime mu kupovať každý deň hračku lebo ak nekupime doma strašne vystrája bije nás plače aj 3h v kuse.Maly sme všelijaké vyšetrenia a vsade nám povedali len že je lenivý preto slabo rozpráva a že je rozmaznaní preto nepapa.No minulý týždeň nám povedali že je autista a to už bude mať v januári 6rokov.Chodi do bežnej škôlky.Nechce tam vôbec papať ..ani obliekať sa.V kolektíve je veľmi rád no deti snim sa nechcú ževraj hrať lebo mu nerozumejú.A ruší ich v hraní.Prosim poraďte ako ste to vy zvládali som veľmi zúfalá jediné dieťa 😭a doma je celý deň plač,krik,stále je nervózny už neviem ako ďalej rozmýšľam nad autistickou škôlkou v KE ale máme to veľmi ďaleko neviem čo robiť.
@pink_lady psychiater odosiela k Janosikovej (alebo inemu klin. psychlogovi) na potvrdenie dg. a opacne - ked da Janosikova dg. PAS, automaticky posiela dieta k psychiatrovi na potvrdenie dg. Mala by tam vzdy byt spolupraca tychto dvoch odbornikov. Urcite by som tak zavaznu dg. nenechavala len na jednom lekarovi...
@seahorse27 nikto nikoho nikam automaticky neposiela. K psychiatrovi musis ist ked mas dg od Janosikovej len pre to, lebo bez jeho spravy nie je mozne vybavit integraciu a dalsie veci. Ale zhanas si detskeho psychiatra sama. Ale celkovo nikto velmi v nicom neporadi a rodic je odkazany sam na seba.
@meluela ano, to mi je uplne jasne. Vsetkych odbornikov si zhana rodic sam...ale Janosikova da aspon odporucanie, ze k nemu treba ist, aby si
rodic vybavil vsetky potrebne formality aj k roznym prispevkom a tak. Nam napr. dala Janosikova zopar tipov, kam sa obratit, aj ked syn nema PAS, ale NKS.
@seahorse27 nam len tak velmi strucne lebo som mala termin v andrease. az tam som vsak zistila ze maju zvlast cakacky na konzultacie, specialneho pedagoga (ivpp) a diagnostiku ... myslela som ze pridem na dohodnuty termin, nasmeruju ma co a ako, zaznie kuzelna melodia a vsetko sa zacne riesit .. no omyl 😀
@seahorse27 Janosikova nie je lekar ale psycholog a nie je jedina a nie je top na slovensku aj ked ju mnohi za to povazuju. Uz len pre ten jej pristup...Ja na jej slubeny teelfonat /2x slubeny/ cakam 7 rokov...U mna doveru stratila...Boli sme nakoniec na diagnostike v Andrease...Za mna top. A hlavne diagnostika na 3x a nie na 1x ako u Janosikovej. Nam dg napisal neurolog v 1,5 roku, nasledne psychiater, ja som v podstate z vlastnej iniciativy na podnet specialnej pedagogicky isla na diagnostiku.../Andreas/. Potom sme prestupili k inej psychiatricke a ta mi pre potreby uradu potvrdila znovu diagnozu.
P.S.: v pondelok sme boli v v CSPP a zrovna tam Janosikovu rozoberali, ako pacla dg nejakemu chlapcovi ktory vraj urcite nie je autista...
@pink_lady su na nu rozne nazory...hlavne kvoli tomu objednavaniu. Cakat od nej telefonat je skutocne sci-fi. Ale ako odbornicku by som ju nespochybnovala. Ten, chlapec, ktoremu “pacla” PAS tam asi isiel kvoli nejakemu podozreniu, ktore niekto vyslovil...na druhu stranu, nikto nie je neomylny, stat sa moze vselico, hlavne, ked je clovek pretazeny. Ja mam s nou ale dobru skusenost...A nikde nepisem, ze je lekar. Viem, ze je klin. psycholog...oni ovsem patria pod zdravotnictvo 😉 Pracovnikov CSPP by som s Janosikovou isto neporovnavala, co sa odbornosti tyka...aspon ohladne diagnostiky autizmu.
@seahorse27 "ti" v CSPP maju isto väčší prehľad a skúsenosti ako Ty ci ja 😏a žiaľ viem o viacerých prípadoch ked sa pomýlila v diagnóze...
sľúbila mi svatosvete ze mi zavolá, pisala som jej,volala asi 1000x...takto sa správny odborník nechova...ved ked uz ma toho tak strašne vela, je dnes bežne mat recepciu...prip niečo ako ecakaren.eu
@pink_lady no ja si dovolim nesuhlasit a to som tak trochu “od fachu” 😉 S tym obejdnavanim u J. mas pravdu, to je ozaj blbe...ale nema to nic spolocne s jej diagnostickymi schopnostami...CSPP je rozne v kazdom meste, takze ked si ty spokojna, to neznamena, ze budu aj ini ludia v inom meste...Tazko porovnavat napr. mladu psychologicku po skole, s 2 rokmi praxe a Janosikovou 🤦♀️
@dejnapetko napiste mi sukromnu spravu, da sa to aj tu, ked kliknete na moje meno ukaze vam napisat mi spravu
@seahorse27 tak tiez nie som daleko od fachu a neporovnavam urcite mladu psychologicku s 2 rokmi praxe...😉 tie pani ktore to riesili boli starsie ako ja ci ty ;) ale je to tvoj nazor, ja som si napisala svoj
@pink_lady ano, samozrejme, kazdy ma pravo na vlastny nazor. Faktom ale ostava, ze panie z CSPP nemaju opravnenie davat diagnozu autizmus a to hlavne z toho dovodu, ze na to nemaju vzdelanie. Mozu mat aj 100 rokov a mohli vidiet mnozstvo autistov, stale ich to neopravnuje tuto diagnozu niekde pisat niekomu do papierov, ak ju nemaju od klinickeho psychologa, resp. psychiatra. Pride mi preto z ich strany maximalne neprofesionalne spochybnovat Janosikovej diagnozu. Ja napr. nepoznam nikoho, u koho by sa pomylila. Poradne tu mame na to, aby dietatu pomahali eliminovat ciastkove deficity, pripadne aby pomohli s integraciou, asistentmi a pod. a nie na to, aby buchali diagnozy len na zaklade nejakych dojmov.
@seahorse27 kto tu pise, ze to spochybnili oni a ze to nebolo ako fakt, overene inym odbornikom? A kto tu pise, ze pisu pracovnicky CSPP diagnozu?
Tak sa prosim ukludni, Janosikova nie je Boh, za ktore ju mnohe maju. Ja si za svojim nazorom (a faktami) stojim a uz sa k tejto teme vyjadrovat viac nebudem. Ja ti tu tvoj nazor neberiem, a ty sa zmier s tym ze su ludia ktory maju iny nazor a ze nie len ten tvoj musi byt spravny.
*o tomto totizto tato tema nie je
@pink_lady ja som uplne kludna na rozdiel od teba 😃
@seahorse27 no evidentne nie si 😉
@dejnapetko Kto nezažil autistické dieťa neuverí, že naň neplatia žiadne výchovné opatrenia. Zato som sa pýtala na reč, že je dobre zlepšiť komunikáciu s dieťaťom, napr. aj kartičkovou metódou, urobiť mu denný plán. Preto je dobre aj ísť za psychologom, ktorý sa zameriava na autizmus, lebo on to podľa reči a správania dieťaťa doporučí.
Detský psychiater môže dať na základe stanovenej dg. aj nejaké lieky, podľa toho, s čím sú najväčšie problémy. Niektorí napr. nejedia len málo druhov potravín, bolí ich často brucho, niektorí sú príliš aktívní, niektorí pasívní, ale keď rozpráva aspoň niečo je lepšie akoby nerozprával nič.
@nenne27 A ty si čítala všetky moje vyjadrenia? Kde ja hádžem diagnózy??? Najskôr som reagovala len na tie hračky, čo mu kupujú/ kupovali..neviem, či to trvá...(nečítala som nič viac, až potom), potom som napísala, nech si to dajú overiť ešte aj u iných.. Aj sama autorka písala, že pôjdu k viacerým odborníkom.. Tak?

podľa mňa je to čistá rozmaznanosť - najvyšší čas zaviesť hranice a pravidlá