icon

Pozerajú vaše deti v škôlke televíziu?

21. mar 2025

Ahojte, aky mate nazor na to, ked 3r deti niekolkrat do tyzdna v skolke pozeraju TV? Rozpravky ako Masa a Medved, a podobne, a v ceskom jazyku. Slovenska skolka. Zaujima ma aj, ako to mate pri svojich 3r detoch v ich skolkach. Dakujem.

gypsomilka
21. mar 2025

Ved ale ak ti to vadi,zisti si v skolke co a kolko pozeraju a stale tam mas ostatnych rodicov,spojte sa a smer ucitelky riditelka. Co tu chces vyriesit? Alebo si najdi skolku bez pozerania rozpravok.

nikiki29
21. mar 2025

@kuggis áno, pracujem v jasličkách (aktuálne som na materskej, ale predsa) a mám kamarátky, ktoré zas pracujú v iných jasličkách… samozrejme nevravim, že je to všade tak, ale ja sama som bola prekvapená, že to nie je až taká rarita 😏

nikiki29
21. mar 2025

Autorka, toto čo popisuješ majú ale deti naučené od rodičov, všetky scény a pod. vznikajú práve preto, že majú doma tablet na dennom poriadku. Za mňa je to v 90% prípadoch lenivosť, či rodičov, či učiteliek…

jakubrianka
21. mar 2025

Nevidím jeden jediný dôvod, prečo by akákoľvek škôlka mala deťom púšťať rozprávky. Myslím, že celé naše školstvo je vo veľkom úpadku a ide to ako všade dole z kopca.

kuggis
21. mar 2025

@nikiki29 a ty si teda prečo hodinu púšťala deťom rozprávky?

milanemila
21. mar 2025

Televizor do skolky absolutne nepatri

julish
21. mar 2025

Ta cestina by mi vadila uplne naumenej. Kontakt s cudzimi jazykmi problem nie je, problem je inde

nikiki29
21. mar 2025

@kuggis ja nikde nepíšem, že TV púšťam ja. Ja som len napisala, že pracujem v jasliach. Treba čítať…

kuggis
21. mar 2025

@nikiki29 ja viem čítať a teda kto im ho púšťa? Ty to vieš, že sa to robí, vieš aj koľko ale ty to nerobíš..tak je to typu jedna pani povedala ,alebo to robí tvoja kolegyňa?

annm81
21. mar 2025

Na tvojom mieste by som oslovila ostatných rodičov a spoločne adresovali požiadavku zákazu obrazoviek zriaďovateľovi škôlky. Môjmu dieťaťu už v prvom ročníku škola (nie slovenská) poskytla cez nejaký projekt tablet na učenie sa. Našťastie veľká časť rodičov sa o svoje deti zaujíma a vedia, aký vplyv majú obrazovky na detský mozog, takže sme prostredníctvom zástupcov rodičov celý projekt stopli. "Úžasné", že na tablety sa peniaze našli, ale na knihy do knižnice, školskeho psychológa a krúžky v škole sa skladajú rodičia...

nikiki29
21. mar 2025

@kuggis ale veď v jasliach nerobia len učiteľky/opatrovateľky. Ja nepracujem v triede, mám inú pozíciu. Áno robia to moje kolegyne… telku počuť aj do kancelárie či kuchynky, takže mám o tom prehľad. Žiadne jedna pani povedala…

podbel2512
21. mar 2025

Niekedy asi pozeraju. Aj doma pozera casto a co je na tom? My sme nepozeravali rozpravky ako deti?

autor
21. mar 2025

@podbel2512 nie, ja ako 35rocna som v skolke nepozerala, pretoze to nebolo. Pozerali sme 5min vecernicek. Treba sa nad tym zamysliet. Naozaj si pozerala v 3r rozpravky z youtubu kedykolvek sa ti zamanulo, do toho denne interaktivna tabula a denne instruktazne videa k tyzdennej teme?

Nemyslim si. Pani ucitelky pred 30 rokmi detom k teme tyzdna rozpravali, citali, ukazovali obrazky. Ale ak mas 20, tak ano, mohli vam asi zapinat youtube, vtedy uz asi bol.

jakubrianka
21. mar 2025

Inak aký je problém vytlačiť si obrázky a ukázať obrázok? Interaktívne tabule v škôlkach 🤦‍♀️ sú tiež dobrá výhovorka. Kým sa rodičia neozvú a budú ako teliatka, tak si môžu robiť čo chcú.

autor
21. mar 2025

@jakubrianka dakujem, ja to takto vnimam tiez. Je mi smutno, ze este aj to pexeso hraju na tabuli. Doma mi syn spajal obrazky papierove, taku priradovacku, a popri tom si brucal a fanfaroval a mal kdejake frazy povzbudive a vsetko.. Z tabule znelky...

jakubrianka
21. mar 2025

Choré

jakubrianka
21. mar 2025

Choré a úrčite to nie je v poriadku. Obrazovky škodia mozgu, môže sa zásadne narušit spôsob učenia a chuť hrať sa hru mimo obrazovky a “LEN” s papierovou formou.

Ja už to pomaly vzdávam a to sme ešte len v začiatku. Keď vidím, ako a čo v našom školstve stále NEfunguje, tak ma až mrazí, čo bude v škole. Keď čítam, že ešte aj v jasliach si dovolili pustiť deťom TV, som vďačná, že moje deti tam chodiť nemuseli.
Veľký obdiv pani učiteľkám, ktoré si plnia svoju prácu stále poctivo bez obrazoviek, lebo majú náročné povolanie. Je to práca s vyvíjajúcim sa mozgom a tu by si mali samotní zriaďovatelia škôlok dbať na poriadok, lebo akákoľvek obrazovka v škôlke kóšer rozhodne nie je.

podbel2512
21. mar 2025

Boze strasne to prezivate. A co doma telku nepozeraju? Moje deti ano,aj mobil a nic im nie je. Su sikovne. Syn uz cital ako 5 rocny,aj pisal tlacenym.

petulda333
21. mar 2025

U nas detom citaju,hraju divadielko. Obcas aj ta telka ,ale uplne minimalne a vacsina deti to ani nevnima. Inak interaktivne nemaju

nafka0483
21. mar 2025

Nepozeraju, v triede ani televizor nemaju. Maju interaktivne tabulu, ktoru tiez vobec nepouzivaju... maju ju preto ze skolka sa rekonstruovala z eurofondov a bola to "povinna" sucast vybavenia.
Statns skolka ale idu waldorfskym stylom.

Doma telku obcas pozera (priemerne asi 3x do tyzdna takych 15-30 minut, regulujeme cas a obsah.

nevenka
21. mar 2025

@jaskolka neviem, moj 11 rocny vyrastal na krtkovi a dalsich rozpravkach a pozeral ich hodne (mala som narocne druhe babo, inak by som zosalela) a nic mu nie je, uci sa super, je sikovny, taky maly vedec, vecne nieco cita. A aj teraz pozerava dost a vselicoho. Dcera uz tolko nepozerala a ta az tolko necita.

bosorkabb
21. mar 2025

Naši ani TV nemajú len interaktívnu tabuľu. Tú používajú ale syn hovoril že tam majú úlohy.
A teda nie každý deň. Máme každý deň k dispozícii pracovné listy ktoré deti robili. Môj je 5 ročný.

vreckovka2
21. mar 2025

Nechapem preco 3 rocnym detom v ms pustaju rozpravky. Neriesila by som cesky jazyk. Riesila by som pozeranie rozpravok. Rovnako ma prekvapuje interaktivna tabulka pri 3 rocnych detoch. Urcite by som riesila.

annm81
21. mar 2025

@podbel2512 to o strašnom prežívaní, môžeš vysvetliť psychológom a psychiatrom, ktorí majú taký nával detských pacientov, že nestihajú - na rozdiel od knižníc, ktoré žiadny nával naopak nemajú. Tiež učiteľom, ktorí sa sťažujú, ako klesajú nároky na deti a ako ani tie nedokážu deti zvládať, lebo ich schopnosť sústrediť sa je mizerná. Aj u dospelej populácie je vidieť, ako kvôli obrazovkám hlúpne, ale čo to robí s malými deťmi vo fáze prudkého rozvoja mentálnych schopností, je katastrofa.

kp7333
21. mar 2025

@annm81 lenze problem nie je v tom, ze deti pozeraju tv, ale kolko a co v nej pozeraju. Dnesne rozpravky su prirychle a neraz agresivne. O pocitacovych hrach ani nehovorim. Aj my sme generacia, ktorej pustali telku v skolke, ci v skole. Ale bolo to s mierou a obsah bol prisne regulovany (tzv televizne vysielanie pre skoly). Nie som zastancom uplneho vylucenia technologii zo zivota deti, treba ich vsak pouzivat rozumne.

annm81
21. mar 2025

@kp7333 Máša a Medveď je presne tá ukážka toho, čo by deti sledovať rozhodne nemuseli. A určite nie vo veku troch rokov a ešte k tomu vo vzdelávacej inštitúcii. Sú rodičia, čo si odsledujú množstvo a kvalitu času pred obrazovkou a takí, čo im je to jedno a vopchajú deťom do ruky mobil pri každej príležitosti. Najmä kvôli tým druhým by sa technológie v školách mali maximálne obmedziť, aby sa im kompenzoval prístup rodičov.

kp7333
21. mar 2025

@annm81 ano, presne tuto rozpravku som myslela.

podbel2512
21. mar 2025

@annm81 boze neprehanajte 🙄

jakubrianka
21. mar 2025

@kp7333 pre školy, nie pre škôlky ☝️. Dnes už vieme a vidíme, že vplyv TV na deti je veľmi zlý a kto iný, ak nie vzdelávacie inštitúcie by si toho mali byť vedomé ako prvé a striktne to dodržiavať?

terezkaarthuramax
21. mar 2025

@annm81 presne. Hovorí daj mi chcem to v jednom dieli jedla lizatko a palicku hodila na zem...