Pozerajú vaše deti v škôlke televíziu?
Ahojte, aky mate nazor na to, ked 3r deti niekolkrat do tyzdna v skolke pozeraju TV? Rozpravky ako Masa a Medved, a podobne, a v ceskom jazyku. Slovenska skolka. Zaujima ma aj, ako to mate pri svojich 3r detoch v ich skolkach. Dakujem.
Ano☹ a pozerali aj v sukromnej, viem že pustaju aj menším a nepáči sa mi to. Doma pustam telku velmi výnimočne.
Moj nepozeral ani v sukromnej, ani v statnej.
Ak by to bolo dajme tomu raz do tyzdna na kratky cas, tak by som to neriesila. Ak je to viackrat do tyzdna, spytala by som sa na to uciteliek, ci im to pride ok.
Nikdy nepozerali v škôlke (štátnej) TV. Ak by áno, nepáčilo by sa mi to. Nepochopila som tvoju narážku na rozprávku v českom jazyku, v tom problém nevidím.....
aj my sme ako deti pozeravali v skolke tv - Slniecko na rukavicke, Matelko, Bambulku a pod. Pokial to nie je niekolko hodin denne, tak je to ok. Nie vzdy sa da ist von a kreslit, strihat,lepit tiez nemozu cely den.
@luliu v ceskom jazyku, 3r deti. Maju sa ucit materinsky jazyk, nas rozprava v poriadku, dokonca sme ceskoslovenska rodina, cesky jazyk milujem. Ale v statnej slovenskej skolke? Kde sa ma na deti rozpravat spisovnou slovencinou? Ich ucime cechizmy.
Pozeral v škôlke aj doma a je mi to jedno 😆
Ved snad nepozeraju cely den od rana ako pridu az do poobedia kym prides. Ak pozru rozpravku zamna ok. Ci ceska ci slovenska ci anglicka…
Pozerajú ráno ale kto sa chce hrať tak sa hraje a kto nie pozerá .majú to taký podmaz . Ale kým neprídu všetky deti a nie každý .
pozeraju hlavne ked prší, štátna škôlka, že nám to vadí mali na háku .. načo nejaké aktivity , deti to maju radi vybavené
Televízia do škôlky nepatrí. To je aktivita, ktorú môže dieťa robiť doma, sk rodič uzná za vhodné.
Absolútne netuším,či im v škôlke púšťajú rozprávky,a aj keby, vôbec to neriešim. Nie som "odporca"televízie ani doma, vlastne ani nechápem, prečo sa z rozprávok v telke robí taký "strašiak".
Čo sa týka "čechizmov" ja som vyrástla na českých rozprávkach, dokonca aj na českých komiksoch, keďže slovenské časopisy veľmi neboli,okrem toho sme doma rozprávali výlučne po rusínsky. V živote so mnou doma nikto po slovensky nerozprával.
Aj preto viem český jazyk a je mi ľúto,že teraz už mladí tomu nerozumejú,a o rozprávaní b češtine ani nehovorím.Po slovensky viem bezchybne,takže nemyslím,že deťom ublíži.to,že budú pozerať rozprávky v češtine.
My sme tiez ako deti pozerali.. a teraz sledujem len tri relacie aj to online alebo cez archiv cez mobil lebo na telku sa diva mama... Pokial ide o vhodne rozpravky a nie pokemon, wednesday a tak problem nevidim. Masa a medved nevien nie kazdy diel je vhodny lebo masa robi nezbedy. Ale zase napriklad v dieli den plny dzemu sice znicila medvedovi dzem ale mu uvarila novy to je pekne. Alebo v dieli maša a kaša pekne poupratovala neporiadok ktory narobila .. ale ze hovori ja to chcem a nie prosim si to to dobre nie je.
Maju pustenu rano,kym sa nenazbieraju ale popritom sa aj hraju. A obcas kratku po obednom spanku. Nevadi mi to
Pár minútová rozprávka prelom v reči nespraví aj keby bola po kórejsky. U nás pozerali keď bolo zlé počasie alebo pani učiteľky potrebovali pripraviť aktivitu. Nikomu to nevadilo.
A k češtině- nevadí mi, doma spolu aktivně mluvíme. Slovenciny tu majú všade dosť. Vadí mi tá telka.
Že je to v inom jazyku, by ma netrápilo - každý jazyk, ktorý sa dieťa naučí, alebo ho aspoň trocha navníma, je plus. Ale pravidelné pozeranie rozprávok v škôlke je pre mňa neprípustné - ak pár krát ročne pôjdu do kina, alebo si kino spravia v škôlke - ok. Ale ako bežná súčasť dňa určite nie - posledné, čo dnešné deti potrebujú, je viac času pred obrazovkou.
Absolutne nepripustne, aby deti v skolke pozerali rozpravky. u nas sa ani doma rozpravky nepozeraju len tak z nudy. dcera chodi do statnej skolky, rozpravky tam nikdy nepozeraju, aj v skol. poriadku to maju zakazane. moje dieta by do skolky, kde sa pravidelne pustaju rozpravky nechodilo. inak, zaujimalo by ma, aka cast edukacneho procesu zahrna sledovanie masi a medveda. skvela cesta ako u deti budovat zavislost. otras.
v štátnej pozerali a dosť, to mi sakra vadilo, už aj deti sa sťažovali že tento diel už videli 😳🙈 (vlastne tak sa na to prišlo keď nám doma hovorili že chcú nové diely tých rozprávok, že toto už videli veľa krát 😡)... a výzdobu robili učiteľky 🥺 asi aby to mali rýchlejšie hotové a potom mohli ťukať do telefónu 🙈 však hádam sa nebudú celý deň venovať deťom že 🤷
v súkromnej ešte tuším nepozerali, to by syn prezradil, on rád pozerá telku 😁
Nepreháňaj, prosím ta, všetci sme vyrástli na českých rozprávkach a nijako nás to nepoznacilo. Presne pre takýto prístup už deti nerozumejú cestine a naopak. Deti nemajú problém vyrastat vo viacjazycnom prostredí, matka rozpráva v jednom jazyku, otec v druhom. České rozprávky tvoje dieťa nepoznacia
Ja mám skúsenost, že sa púšťajú len keď prší a nemôže sa ísť von, aj to nie vždy. Samozrejme keď prší 5 dní v týždni tak nepozerajú každý deň. A teda zásadne slovenské. Neviem si predstaviť kedy má učiteľka priestor púšťať deťom rozprávky niekoľkokrát do týždňa. Musí to byť na úkor vzdelávacích aktivít, bohužiaľ.
@luliu dnes má veľmi veľa detí problém s rečou, nie ze v 3 rokoch niektoré ešte ani poriadne nerozpravaju ale nemajú ani dobré porozumenie. U takýchto deti sa neodporúča rozvíjať ďalší jazyk skôr, ako si poriadne osvoja svoj materinský. Takže napr. preto je vhodnejšie púšťať malým deťom rozprávky v ich jazyku. Raz za čas sa nič nestane keď si vypočujú aj v inom ale nemalo by to byt často.
@luliu nepisem o poznaceni mojich deti, moje deti VYRASTAJU v cesky hovoriacej rodine, asi si prehliadla, pisem vyssie. Pisem o principe. Ale skor mi vadi ta telka, rozpravky, a este aj vyber rozpravok 🙏
@nikpa presne toto. Plno 3r deti by uz davno malo rozpravat, a nerozprava. Presne ako pises, z principu by sa nemalo, je ine ked dieta chodi do bilingualnej, ci jazykovej, to mu z nejakoho dovodu vyberie rodic. Takto verim ze rodicia ani nevedia.
Odpisem takto hromadne. Pozeranie telky povazujem ako nieco, co tam nepatri. Myslim, ze dnesne deti vo velkej miere vychovavaju obrazovky, teda tam, kde si rodicia chcu vychovu ulahcit. Restauracia, lekar, obchod, aj doma, v aute, mobrazovky nonstop. 3rocne deti to vo vzdelavacej institucii naozaj nepotrebuju.
A to, ze aj my sme pozerali. Uprimne, mam 35, my sme v skolke nepozerali. 20rocne zeny uz urcite ano.
Ale uprimne.. Cely den priebezne interaktivna tabula, lebo take onake cvicenia.. Pustaju sa detom kratke useky, rozpravky, videa k teme. Tiez skoro denne. Stale nieco s obrazovkami, a do toho este rozpravky, a vyber ako Masa, ktora teda urcite nie je vzor vychovneho posobenia pre 3r deti.
Mne to vadi, a velmi. Je to prilis vela obrazovky na mozog uz najmensich.
Autorka, to by si sa divila v koľkých jasličkách púšťajú TV deťom… dennodenne aj na hodinu 🤯 tiež sa mi to nepáči
Keď ti to tak vadí a nevieš sa prispôsobiť, tak daj dieťa do inej škôlky, alebo si hádam myslíš, že všetci sa teraz tebe prispôsobia? Možno ste v celej MŠ tri a ostatným to nevadí ani to neriešia...ani sa nejdem zastávať učiteliek, lebo viem že sú učiteľky a učiteľky...ale najlepšie by bolo keby si vyštudovala predškolskú pedagogiku a dávala by si cikať 20 detí, ty si na záchode lebo musíš vyzliekať TUTU sukne , rozpínať gombíky, zapraávať 10 vrstiev oblečenia...a v triede sa ti ostatné deti bijú, lebo rodičia ich doma nevedia vychovať ....som zvedavá či by si aj ty tú Mášu nepustila na 10 minút..len aby si sa vyhla vypichnutému oku, pohryznutiu, vytrhnutým vlasom, škrabancom ...z toho čo ti vraví tvoje dieťa si nemôžeš vydedukovať kedy a koľko pozerajú rozprávku, pretože deti nemajú pojem o čase
@nikiki29 je to zle. To, ze rodicia sa odmietaju zaujimat o svoje deti, co im skodi, co im neumoznuje rozvoj.. Ale ze aj v institucii, kde sa to za mna musi? Ze sa fakt musi robit vsetko spravne, ved je to institucia. Musi v uvodzovkach, samozrejme. Na druhu stranu to maju ucitelia dnesnych deti velmi tazke. Zazila som jedneho chlapca, ktory drapal mobil pani ucitelke, aj dievca, ktore v satni kricalo za tabletom, dalsie dievcatko, ktore v satni mama oblieka s mobilom v ruke. Deti sa nevedia sustredit, nie su na to ucene, ale pred telkou ani nedychaju. Ale ze v jaslickach, to mi je luto. Ja som na temu telky velmi vyhranena

Nas chodi do sukromnej, rozpravky ako take nepozeraju, len ak je to sucast temy tyzdna, tak im pustia kratku rozpravku k teme napr. zimne sporty, rocne obdobia...teraz maju temu rozpravky, tak im pustili kratku rozpravku o princezne a rytieroch ale zeby sedeli a pozerali rozpravku, tak to nie.
Nazor na to asi uplne nemam, mne osobne by to asi nejako extra nevadilo, ak by to bolo v rozumnej miere ako doplnok k vychadzkam a vzdelavacim cinnostiam.