icon

Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky

7. apr 2022

Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻

Strana
z11
akje
9. apr 2022

Mne sa inak paci, ako to tu jedna jedina ucitelka dokazala cele otocit a povodna tema o praci uciteliek pocas pracovneho dna sa premenila na rodicov nestarajucich sa o svoje deti. Usmevne 🙂

makova333
9. apr 2022

@akje presne toto som si vsimla. A este ma pobavilo, ze ked v skolke s dietatom komunikuju rozrozprava sa.

matkahelka
9. apr 2022

@nominativ neviem, co je pre teba take nepochopitelne na tom, ze deti poobede nechcu ist zo skolky domov. v kazdej skolke 80% deti kruti ocami, ked pre neho pridu rodicia. pretoze maloktore dieta ma doma 10 surodencov a tolko hraciek k dispozicii ako v skolke. a ja mam sice len jeden semester psychologie, ale uz tam nam bolo povedane, ze kazdy clovek sa najlepsie citi s rovesnikom. teda aj deti sa najlepsie citia s detmi. moja bola donedavna, 13 rokov jedinacik, bratranci a sesternice na opacnom konci krajiny, byvame v ulici, kde je 80% dochodcov, takze bez mucenia priznavam,ze zo skolky sme bezne chodili smykom a s placom, pretoze tam chcela zostat. a za to sa mam akoze hanbit? ze je dieta od malicka doteraz ucebnicovy extrovert a vzdy potrebovalo a potrebuje okolo seba kopec deciek, ruch a kopec impulzov. a na margo toho "deti sa rozhovoria", nas sused ako maly v skolke 2 dni po sebe hovoril ako v noci ocko bije mamicku, ako ju taha za vlasy a ako pritom mamicka krici. nastastie skor ako ucitelka zavolala policiu, maly v skolke povedal viac detailov a zistilo sa, ze mamicka s ockom len maju radi drsnejsi sex.

juja78
9. apr 2022

@nominativ prezivas to až moc, ak budeš mať dieťa potom celé pochopíš. Teraz si učiteľka, nie matka, nemáš vlastne deti. Ak kreslí srdiečka to je to najlepšie čo môže, cvičí si obluciky. Ak Teba štve, že sa matka prechádza s iným synom a nepoznáš jej celý osud a ihneď ľudí odsudzujes, nie si na správnom mieste a to učiteľka v MŠ. Zmeň pohľad na vec alebo rovno zamestnanie.

6mia6
9. apr 2022

@stastna17 presne toto som chcela napísať. Nikto nevie čo oni robia. Povedia len to čo chcú povedať. Som jedna z tých žien. A celý deň sa nezastavim. Nie nechodím do práce na 8 hodín, nie som niekde kde by ma človek našiel celý deň. 😉
A naše pani učiteľky tiež majú pocit, že si odkladám dieťa do školky a áno aj cez prázdniny.
Rada si taký deň vymením.kludne pojdem do škôlky na celý deň, určite má bude bolieť hlava ale nejak to prežijem. Či aj potom budú rozprávať ako som si doma okná umyla a to mimochodom až vtedy keď som mala dieťa domo zo škôlky 😂😂😂

misabo
9. apr 2022

urcite by bolo na mieste prestat hodnotit matku, ktora je doma bez prace alebo s mladsim babom a starsie v MS. Presne ako pisu baby vyssie, nepozname zivoty, okolnosti. Co ak sa borí poporodnou depresiou alebo ma nejake ine problemy, zdravotne, rodinne, alebo je dieta narocnejsie, pracuje alebo sa len chce venovat tomu najmensiemu a starsiemu je lepsie v kolektive ako pri mame, ktora je 100 percentne zamestnana mladsim....

Ja osobne by som svoje dieta nedala do jasiel, kym nemusim kvoli financiam. Ale to ma neopravnuje hodnotit a posudzovat zenu, ktora tak urobi. Ci uz z financnych dovodov alebo sa proste nenasla v role matky so vserkym co k tomu patri. Ved sme kazda iná.

Kazdopadne tema autorky bola ina, nez uz teraz citame. Skolka je institucia, za ktoru platime, je urcena detom. Ked nebudu deti, nebude potrebne ich zriadovat alebo rozsirovat kapacity. Kto cíti krivdu, nech najde pokoj na dusi v inej profesii.

juja78
9. apr 2022

Milá autorka, ako píšeš MŠ nie je žiadna úschovňa, zmeň zamestnanie. Potom môžeš kričať nemocnica nie je pre chorých, choďte si domov ležať, obchod nie je pre kupujúcich, máte mať zásoby, pošta nie je občanov v obci choďte si do mesta. Pani učiteľka, je prvý rok povinné predprimárne vzdelávanie tak si zvyknite, že je to škôlka pre deti. Škôlka je otvorená a Vy si striedate služby a nepracujete 12 hodín denne.

dankanka
9. apr 2022

Sihlasim s vami. Musim vsak podotknut ze mate ovela viac volna ako ludia v inych odvetviach, aspon teda u nas na dedine. Su doma 5-6 tyzdnov v lete a v zime vkuse 3 tyzdne.. robia 5 hodin denne.. neviem v ktorej praci by to takto mali. A este sa stazuju ake su unavene.. inak tiez si radsej malu necham doma ak sa da, ze mam volno a urobime si pekny den.. ale skolka ma zase neuveritelne vytaca, vkuse dake volno, vkuse daky problem preco nieco nejde..velka neochota. Inak..ja by som zenam co su doma nepovolila dat dieta so skolky pred 4.rokom zivota. Nech maju miesto deti tych rodicov, ktorym sa pracovat chce, ved na to sluzi skolka, vzdelava sa tam dieta az tue dva predskolske roky, dovtedy to je skor o hre, kolektive..

otrubulka
9. apr 2022

Milá pani učiteľka. Ja pracujem ako učiteľka v MŠ taktiež. Naša MŠ funguje aj cez prázdniny a berieme to úplne v pohode. Taktiež som rodič a ja úplne chápem, keď si rodičia svoje deti prihlásia do MŠ cez prázdniny. Majú na to nárok, doba je iná... . Kedysi strážili deti doma aj susedky, starké atď. Žiaľ, dnes všetci pracujú a nemajú kde deti nechať. Ja svoje tiež nemám pri kom nechať doma, tak musia aj moje do MŠ. Ak máš syndróm vyhorenia alebo to psychicky už nezvládaš, tu pomoc nenájdeš. Niekto pracuje aj sviatky, víkendy... . Prepáč, že to píšem tak priamo, ale asi to pochopíš, až keď budeš mať vlastné deti.

loliki
9. apr 2022

@mooonika1975 A prečo nie? Deti radi majstrujú so svojimi mamičkami a aspoň sa im vytvorí priestor a čas. Mamičky doma nemajú čas vystrihovať a tvoriť s deťmi, musia variť, upratovať, nakupovať. Pre deti by to bol konečne zážitok, že mama na nich má čas a pracujú spolu. Môže to byť veľmi príjemne a užitočne strávený čas. Nikto nenapečie? Tak nebude pohostenie a budú len prázdne taniere prichystané na stoloch. Nabudúce ich to možno napadne.

nominativ
9. apr 2022

@matkahelka čo je pre mňa nepochopiteľné na tom, že deti nechcú ísť domov? Ja sa z toho teším, pretože viem, že im je v ms a pri mne dobre. Kde píšem, že je to nepochopiteľné?! Ľudia, základná škola, čítanie s porozumením.

nominativ
9. apr 2022

@juja78 ja mám dve deti, ale ďakujem za radu k zamestnaniu. 🤣

A už radšej nejdem reagovať, pretože celý čas sa tu viac menej zastávam toho, že učiteľke to môže byť počas pracovnej doby jedno, kedy si príde pre dieťa a kedy ho ma v ms, akurát vravím, že sú situácie do očí bijúce a už mám meniť zamestnanie. Úplný dôkaz toho, že nie s deťmi je ťažko robiť, ale s rodičmi, pretože sú často (viď.tato diskusia) automaticky naladení proti učiteľom, aj bez toho, aby vôbec premýšľali.

juja78
9. apr 2022

@nominativ no viď. zas len rodičia nevedia pochopiť učiteľky, ktoré pozerajú z okna ako ktorá sa prechádza a čo asi robí doma, keď je matka doma a dieťa dala do škôlky. Nie ste jediná učiteľka, čo má problém pochopiť matku. Matka zažíva, do akých rúk odovzdáva svoje dieťa, ktoré je vlastne navyše v škôlke!!??? Je tam neprimerane dlho??!!. Ten prístup učiteliek jednoznačne cítiť. Tu sa to aj prejavuje a tá nevraživosť učiteľky verzus rodičia. Bože, nech už máte letné prázdniny. Jednoznačne vyhorenie.

makova333
10. apr 2022

@nominativ je super, že v praci mate cas sledovat, kto sa prechadza okolo budovy, s kym a ako dlho. Ja netusim, kto prechadza okolo mojej kancelsrie vnútri, nieto okolo budovy, lebo sa venujem praci a som vtedy plne vytazena.

jana_eyre_2
10. apr 2022

@nominativ ja si myslím že nie len rodičia sú naladení "protiucitelsky" ale bohužiaľ aj učiteľky sú nalanedene "protirodicovsky" a nikdy si to nepriznajú..

shaola
11. apr 2022

@jana_eyre_2 ja myslím, že netreba generalizovať, ako medzi učiteľkami sa nájdu všelijaké, tak i medzi rodičmi ;)

jana_eyre_2
11. apr 2022

@shaola nikde nepíšem ze všetky 😉 takže negeneralizujem

heln
11. apr 2022

@matkahelka moja dcera rano plakala a nechcela aby som ju nechavala v skolke a ked som po nu prisla, tak ma posielala prec, ze sa chce este hrat.

bafka
14. apr 2022

Autorka, ako uz napisala jedna mamicka, stvrtok a utorok su pracovne dni. To, ze mamicky, ktore su udajne doma, davaju dieta do skolky je tak ci tak ich vec, lebo neviete, ci maju brigady alebo ci do prace nechodia a len naoko posobia ako matky, co stravia dni v obchode. Neviete co maju doma. Odjakziva boli skolky otvorene viac ako skoly. Ja som napr dnes bola v praci, aj utorok idem. Aj muz. A dieta islo do skolky. Ja vymeskavam z prace kvoli jejo chorobam tolko, ze ja si nemozem dovolit neprist do prace, ked dieta je zdrave a ma moznost do skolky ist. Skolka- 7 tried, funguje tieto 2 dni v rezime, ze otvorili 2 triedy a su pospajani, lebo sa nahlasilo malo deti. Ale uz sa aj stalo, zeby bolo fakt malo deti a len prisiel mail, ze skolka zostane zatvorena. Tak sme sa zariadili. Ale ked moznost dat do skolky je, davame. A nie preto, aby som ho odlozila. Ale preto, aby som aspon cosi v praci odrobila. A ako som pisala, dane mamicky mozno posobia navonok inak ako ziju. Neviete. Kazdopadne pracu uciteliek obdivujem a davam klobuk dole, ja by som na to nemala trpezlivost.

Strana
z11