Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky
Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻
Pracujem v domove dôchodcov. Aj sviatky , aj piatky aj nedele a prázdniny. A na paragraf môžem zabudnúť! Keď mám lekára tak objednať sa keď mám voľno alebo si tu zmenu potom odrobiť v iný deň. A dovolenku kedy chcem? Ha to iste! Cez Veľkú Noc som doma sobota, nedeľa ostatné dni celý deň v práci (od štvrtka do útorka). Moje dieťa ( školák) bude mať tiež prázdniny a bude doma sám a potom s manželom. A závidíš príplatok za sviatok? Radšej by som bola doma s rodinou a vyložila si nohy. Chceš sa vymeniť? Ja sa nesťažujem. Jednoducho pracujem tam kde sa robí 24/7 a niekto robiť musí. Ale už ma naštartoval tvoj príspevok že ľudia pracujúci na zmeny sú na tom lepšie ako ty. 🤦
Prezradiš nám koľko máš rokov a ako dlho pracuješ v MŠ?
U nas v skolke tiez mame zoznamy (aj mesiac pred "prazdninami" 😉) ze kto ma/nema zaujem, aby sa vedeli v skolke zariadit. Neviem, ake su pocty u autorky, ale u nas je to vzdy cca. 1/4 az 1/3 ma zaujem a teda skolka vacsinou funguje. ALE spajaju sa triedy a nie je teda plny pocet uciteliek, lebo to nie potrebne kvoli 1/4 povodneho poctu deti a teda su napr. na tie dni 2 z 8 uciteliek a ostatnych 6 cerpa dovolenku.
Vy mate tie dni plny pocet deti v skolke?
Ja neviem prečo mam pocit ze vacsina uciteliek v škôlke by bola najradšej keby boli škôlky zavrete permanentne, prip. otvorene, ale bez deti.. vidim to u nas v skolke, v okolitych.. počas korony boli škôlky zavrete mesiace, decká vkuse doma, a miesto toho aby konečne mohli chodit do kolektívu majú byť zase doma, lebo maju "tu smolu" ze maju mladsieho surodenca alebo ich matka nema zamestnanie?
@viestta Zrejme sa takto cítia dobre a majú pocit, ako s tým vybabrali. Velmi mi ale pripomína moju krstnú. Učí na gymnáziu, ale to je neustále dookola to isté. Ona je unavená, ona má toho vela, profesia učitela je podceňovaná a podobné reči. Ja neviem, každú prácu si vážim a boli sme k tomu vedení od mala, ale ako sa to hovorí? Kto vykrikuje, tomu ešte treba pridať?
Autorka: "vy pracujuci si ani nemozete dobolit doovlenku vtedy kedy tvrdite ale si ju naplanujete ano naplanujete si ju vtedy kym je vaše dieta v Mš…" To ktora matka si planuje dovolenku ked je dieta v MŠ? Vsetky, ktore poznam ja zgrdlia dovolenku na leto, aby vykryli letne prazdniny ev. jarne, jesenne, polrocne, zimne u skolakov.
"Potom by sme neboli doma my nikdy len vikendy a statne sviatky a pod" A ine matky maju kedy volno okrem vikendov a sviatkov?
A to, ze si mozes dovolenku zobrat iba cez leto, co by za to pracujuca matka v inom odvetvi dala, keby jej niekto dovolil cerpat vsetku svoju dovolenku pocas leta.
@dskjhfdlkdjhl pr
A mozem sa vas pani ucitelka opytat, vy tie deticky mate aj rada? Alebo ich beriete ako malych ludi co vrieskaju a zavadzaju, resp. ako cislo, cim mensi pocet cisiel v triede, tým pre vas dve lepšie? Pretoze toto zamestnanie je poslanie. Je vhodne pre zeny ktore vedia cudzie deti ľúbiť a pedagogicky ich smerovat a formovat. Ak vidite ze su matere čo odkladajú dieta ked by nemali (comu nerozumiem, skolsky rok je skolsky rok pre všetky prijaté deti), by som bola za to ako ucitelka radsej keby mi tie neboraky ktore maju lenivych rodicov podla vas deti doniesli a naucila by som ich volaco a posunula ich. Aby ked budu velke pamatali si na svoje ucitelky od skolky s láskou. Tlieskat by sa vam po balkonoch pacilo, kvetiny cokolady na den ucitelov, na začiatku roka, na konci roka to vsetko ano. Ale toto segregovanie "ty si na materskej, ty mi dieta nemas narok priniesť" to je ina sikana pani ucitelka, vas do toho nic ozaj, Googlit ktora robi a ktora nie. A zakladat o tom dennicek na mk - diskusiu.. tak to uz co je. Dnes nie ste v praci? Toto píšete počas volna? Lebo asi ste casto tu, ked viete ktora mamicka tu kolko diskusii komentuje..
Ked chces oddychovat chod robit hajzelbabu a nie ucit v skolke..na upratovanie mate casu habadej su zeny co robia do 8-9 vecera.takisto volna mate habadej aj bez toho len cez kovid kolko boli skolky zatvorene ja za tu skolku platim preco by som tam dieta nedala? Nedbali by ste len doma na riti sediet cez leto max dva tyzdne otvorena skolka a rodicia starajte sa.nedajboze ked pridem v piatok o stvrt na styri s vyplazenym jazykom.uz zazeraju.katastrofa.
Si pamätám na "učiteľky" z MŠ našej malej.... Tie dôchodkyne sa viac tešili na prázdniny ako samotné deti... Keď sa spisovál záujem nabadali všetkých (pracujúcich i neprac.) aby dali ze nemajú záujem že Nikdo nemá!? A dieťa bude samé v spojenej triede.,. Čo nebola pravda, a kdo ✔️ zazerali.... Mojej malej raz povedali a čo teba doma nechcú!!! Ty pôjdeš aj cez prázdniny
Podotýkam že pracujem v nepretržitej prevádzke piatky, sviatky Sob. Nedele Vianoce Nevianoce 12stky aj Nočné.......
Takže asi toľko s mojej strany 🙉🙈🙊😁
@dskjhfdlkdjhl presne, že spikli sa 🙄
Ano, kazda profesia ma svoje plusy aj minusy. Nik sa tu odrazu nestazuje, ako uvadzate....
Ono tie ucitelske profesie su zjavne velmi specificke zmyslanim. Mna totalne zarazilo, ked sme pocas vysokych horucav v predkoronovom obdobi museli tyzden deti z druziny vyzdvihnut do 13-tej alebo 14-tej hod. (presne si nepamatam), lebo oni nemaju klimatizaciu, v triedach aj vonku je teplo. Zauiimalo niekoho, ze ja som musela ten tyzden vykryt starym rodicom a mojim skorsim odchodom z prace, ktory som musela dopracovat v iny den?
Mnoho rodicov bolo poburenych, preroze nevybavenie zariadeni klimatizacnymi jednotkami nie je moj problem. Zriadovatel a riaditel nech situaciu riesia. Ved vysoke horucavy su permanentne kazdy rok.
A pani druzinarka mi raz povedala, ze maju vela deti v druzine, to je nenormalne a musi tam byt aj do piatej. Na moj dotaz, ze prac. cas nekonci kazdemu o druhej/tretej a vela deti predsa znamena, ze ma uvazok a pracu, uz bola ticho.
Tiez pracujem v MŠ, nejako zvlášť prázdniny neprežívam, čo ale naozaj extrémne nechápem, je to, že v našej MŠ CHORÉ deti na 99% dá do kolektívu matka, čo je doma a chudák rodič, čo musí riešiť OČR a dovolenky, si choré dieťa doma nechá, lebo si povie, že ho musí preliečiť, aby sa mu to nevracalo alebo čo. :D
Keby som nehodila flintu do žita, tak sme otvorení do 18.00, lebo celé poobedie by som strávila hádaním sa s matkami na rodičáku, či dieťa je alebo nie je choré.
Tiež som bola doma a malá bola v MŠ, lebo tam chodila rada. Ale chorá teda určite neohrozovala deti pracujúcich ľudí.
@letfenixa ??🙂
Autorka-prosim Ta, nerob tu ucitelom ostudu. Ak sa Ti v skolstve nepaci, chod robit nieco ine. Nevypisuj tu, ze to mame v skolstve najtazsie, lebo to je hovadina. Mam oducene vyse 25 rokov, praca ma bavi a verim, ze ma bude bavit az do dochodku. Ano, nie je to lahka praca, ale to, co tu svojimi prispevkami vysielas, to uz vyzera tak, ze mas problem a mala by si sa zamysliet, co chces v buducnosti naozaj robit.
@letfenixa a teraz uz vidim, co si mi napisala a aj chapem😉
a my pracujuce zeny si kedy oddychneme? nam nikto neda stvrtok, utorok volno ale ucitelky v skolke uz hned ci dam dieta do skolky.samozrejme, ze dam. a aj mamky co su doma mozno maju nieco ine v plane alebo sa deti do skolky tak velmi tesia ze deti daju..je to vasa praca a to ze chcete mat volno, tak bohuzial 🙂
@nominativ tu sa to uplne zvrtlo opačným smerom... a osočovanim autorky ake je lenivá lebo ine robia pomaly 24/7 a ona chuderka by chcela byt doma, ak by sa dalo. No chcela by som vedieť, ktorá by doma nechcela byť, ak by mohla. A to je rozdiel a podstata jej príspevku.
Pritom jej prispevok bol mysleny uplne inak.👌
Ja penim pri tvojom prispevku, a preto pisem asi svoj prvy prispevok..pracujem, dceru som mala teraz 3tyzdne doma, v skolke bola viroza, bola na tyzden zavreta, potom mi ochorela mala, stari rodicia mali kovid, nebolo ju kde dat iba byt 3tyzdne doma co pociti aj nasa penazenka..a tajne duuufam, ze skolku nechaju otvorenu aj cez prazdniny..aj ked viem ze najdem den pred prazdninami oznam ze skolka bude zavreta bez toho aby zistovali zaujem, neaky dovod sa uz len najde. Prazdniny v skolke nemaju nic spolocne so skolskymi prazdninami..co isto viete. Pekny den vsetkym
@nominativ ao, autorka si hned v uvodnom prispevku kopla do matiek a dost nechutne.
@dskjhfdlkdjhl je to všeobecné 😄 Slováci určite nie sú dobrosrdeční a pohostinní... Ale uhundraní a každý jeden má patent na všetko.
Ja ti rozumiem, ale toto je presne typický príklad, keď veci vidíš iba z vlastného uhla a zo svojho pohľadu.. Neviem, či máš dieťa (možno to už tu odznelo, tak sa ospravedlňujem, ale trošku mám pocit, že nie.. vlastne takto: ja by som tú vetu preformulovala z "vidno, že asi nemáš dieťa" na "vidno, že ešte si nebola s dieťaťom permanentne viac dní sama doma a byť osobou na všetko".
1. kým som nemala dieťaťa, tiež som si myslela, že byť na materskej sa rovná si doma, tak logicky musíš všetko stíhať, pravda ale je, že na mňa to bola taká desivá húsenková dráha, že som pelašila späť do roboty čo najskôr a malý išiel do jasličiek - paradoxne, takto stíham všetko lepšie a som tam celý deň. Ale odpadá mi kopec starostí okolo domácnosti, a najmä varenia - cez deň doma nie sme, nikto nerobí bordel, dieťa je primerane unavené z tých aktivít a podnetov, a zaspí v normálnom čase, ráno sa budí v normálnom čase, máme tempo, máme režim. Spadám do kategórie "pracujúca mamka" a ja teda bez mihnutia oka na rovinu poviem, že tá mamička, ktorá má doma ešte jedno menšie dieťa a škôlkára potrebuje tú škôlku rovnako, ako tie pracujúce. Je vyťažená, to mi ver, najmä ak je na všetko sama. Starostlivosť o dieťa je drina - zvyknem si robiť srandu, že keď som bola na materskej, tak som bola v ROBOTE, ale že najväčšia makačka, teraz už chodím konečne len do práce. Plus si zober, že mne skončí pracovná doba, utekám po dieťa, do zatvorenia jasličiek zostáva síce ešte jedna hodina, ale keďže som zvyčajne posledná, učiteľka ma čaká zbalená, svetlá zhasnuté, dieťa sedí na stoličke a čaká ma, a ja spotená ho rýchlo obliekam, lebo učiteľke ide spoj a je už jednou nohou vonku... lenže jej "padla" a mne sa začína druhé kolo povinností..
2. nepoznám profesiu, kde sa vyberá dovolenka len tak mirnix dirnix, že si poviem, že zajtra neprídem a proste neprídem. Všade sa musíš dohodnúť, všade to funguje tak, že keď ty tam nie si, musia tam byť iní, resp. ťahať za teba. Osobne sa mi ešte nepodarilo vyčerpať za tie roky ani raz celú dovolenku, lebo to objektívne nie je možné pre množstvo práce. Moja mama disponuje len polovicou svojej dovolenky, druhú polku nariaďuje jej zamestnávateľ.. môj muž má takú povahu práce, kedy sa najviac robí v marci a v apríli, vtedy mu nikto dovolenku neodklepne. Moji šéfovia síce nie sú zamestnancami, ale lietajú celý deň, naháňajú klientov a na dovolenku berú aj svoju prácu. Mne klienti volajú aj v noci, aj na dovolenke, a musím byť k dispozícii... riešila som hovory aj počas výstupu na Rysy, pomáhala som klientovi s podaním aj na mori niekde medzi Maltou a Barcelonou, chodila som noteboookom (áno, na svadobnej ceste som mala so sebou pracovný počítač) a lovila signál na wifi, nikdy si nemôžem dovoliť byť offline, vypnúť - maily mi chodia do mobilu a treba na ne reagovať. Nesťažujem sa, lebo toto ma živý. Ale ruku na srdce: máš ťažkú prácu, zodpovednú, a myslím si, že deti musíš mať rada, ináč sa to robiť ani nedá, naozaj klobúk dole: ale keď za tebou sa konečne zatvoria dvere, tak už neriešiš nič pracovné. Máš konečne svätý pokoj od práce. Na jednej strane to môžeš vnímať ako krivdu, že potrebuješ oddych a bodla by nejaká ústretovosť od rodičov, na druhej strane to ber tak, že stále je to v rámci tvojho pracovného času, a tvoja práca má stále benefity, ktoré iné nemajú. Je preto úplne bezpredmetné, či ti dieťa nechá v škôlke pracujúci alebo nepracujúci rodič - ten nadpis s tými mamičkami ma aj nasrdil, jasné, že stále len mamky a mamky, otcovia vám deti nenechávajú..
3. tvoja otázka, prečo majú takí ľudia deti mi príde úsmevná, ale áno, sú ľudia, ktorí by deti naozaj mať nemali.. do tejto polemiky nechcem zachádzať, ale zostaňme pritom, že rovnako by sa potom dala položiť otázka, prečo robíš niečo, čo ťa asi až tak nebaví, aj keď to robíš v pracovnom čase? Lebo ja som to pochopila tak, že vás nestiahli z dovolenky a voľna, ale išlo by skôr o ústretovosť voči vám.. Úplne ľudsky chápem, že ťa to rozrušilo, že je to neférové, len napísať to takto ako výlev je neprofesionálne. To sú tie veci, ktoré by mali zostať skôr medzi vami, kolegyňami.
@nominativ ano, presne autorka hundre, ze ma ist do prace. Tak nech nejde, nech si najde robotu podla jej predstav, alebo nech je priama a povie svoj nazor tym mamickam, ktore tu ohovorila. Takto mrncanie na nete jej nepomoze. A hlavne, mnohi si myslia, ze prave ta ich praca je najtazsia a nedokazu si vazit pracu inych, tak potom zbytocne cakaju, ze si niekto bude vazit tu ich pracu, obzvlast, ked sa neustale na nieco stazuju.
@oblecenie99 perfektne si to napisala 🙂 ona pozaduje ustretovost voci nej ale sama ju nema
Deti boli kôli kovidu strašne dlho doma,nestretávali sa,rodičia museli sa starať celý deň,učiť ich doma.Nečudujem sa že teraz po takom dlhom čase keď majú možnosť dať deti do školky tak ich tam dávajú.Deti potrebujú kolektív,režim.....A to posledné 2 roky nemali.A rodičia či pracujúce či na MD chcú trošku oddychnuť a chcú aby deti boli v školke medzy detmi.

Čo tvoj komentár, to ďalšia sťažnosť, aké náročné to máte. Každé povolanie je svojim spôsobom náročné. Ja by som napríklad učitela robiť nemohla.
Ale zober si napríklad, že môj brat je vojak a tam s nimi tiež robia haló. Odvolávajú ich z dovoleniek a podobne. Nemôže si ani naplánovať veci, pretože buď má pohotovosť, alebo si nadriadený práve zmyslí, že ich stiahne a naplánuje im nútenú dovolenku. Ak ti to tak velmi prekáža, tak zmeň prácu. Neviem čo chceš počuť? Chlácholenie, aké náročné to máš? A to, že o niekom prehlásiš, že prečo má taký človek deti- Čo ty vieš, ako tie rodiny žijú.