icon

Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky

7. apr 2022

Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2022

@simca06022011 Pozri, ucim na VS, takze jarne a podobne prazdniny u nas nie su, bezi normalne semester a dovolenku si teda tiez nemozem vybrat kedy chcem. Narocnost mojej prace a prace ucitelky v MS je porovnatelna. Ja som si svoju pracu vybrala, lebo ma bavi a ani mi nenapadne rusit vyuku, lebo moje deti maju prazdniny. Proste mam taku pracovnu dobu, tak mam. Takze uplne zbytocne autorku obhajujes, moze ist robit nieco ine, ak ma s tymto problem.

makova333
Autor odpoveď zmazal
makova333
8. apr 2022

Autorka: A este sa vratim k tym "kam date prvakov cez prazdniny". Dovolenka, pobytove tabory, denne tabory, tym stastnejsim tyzden postrazia babky... Ale trojrocaka do tabora nedas, ze ano. Ked moje dieta chodilo do skoly v jednej bola tiez velmi "mila" pani ucitelka, ktora uz v aprili zistovala ako s prazdninami. A to stylom: August mame zatvorene a zistujeme ci v juli budu deti chodit do skolky, bolo by fajn keby ste si to skusili nejako vybavit, aby v juli postrazili babky. Cipana, tlak som mala 220 😀

mimikarol
8. apr 2022

U nás to vyriešili tak, že tie matky ktoré nepracovali ani nemohli dieťa prihlásiť aby cez prázdniny bolo v škôlke. Mne to nevadilo, skôr mi bolo ľúto deti ktoré tam boli denno denne od 7-16.30

nikdenikto
8. apr 2022

Neviem o tom že by si učiteľka nemohla zobrať dovolenku kedy chce + má veľa hodín zastupovanie čo si vyberie ako náhradné voľno keďže v tomto sektore sa nadčasy nepreplácajú. U nás učiteľky našťastie nemajú žiadny problém a keď malý chodil do súkromných jasliciek tak mali otvorené aj 27.-31.12. A aj keď som mala voľno v práci syna som tam dala veď doma cez zimu sa aj kus nudí a s deckami mu je fajn.

makova333
8. apr 2022

@mimikarol a co je to nepracovali? Kto tam spadal?

matkahelka
8. apr 2022

@mimikarol tym matkam dufam vratili alikvotnu cast zo skolneho, ak teda ich deti boli diskriminovane.

simca06022011
8. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl neobhajujem, ja ju chapem... A kazdy mame najaku prácu. Aj ona sa môže postazovat, ked sa tu mozu stazovat mamy na skolky 😁

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2022

@simca06022011 Ano, postazovat sa moze, to jej nik nebrani, ale pisat, ze tie nanichodne matky si vlastne ani deti nezasluzia, len preto, ze madam bude musiet byt v pracovnom case na pracovisku a ze sa isto matky spikli, tak to uz je trochu cez.

petik22
8. apr 2022

jo ja neviem...u nas,ked sa zistuje zaujem o skolku pocas prazdnin su automaticky vyluceni nezamestnani rodicia a matky na rd 🤷‍♀️ Nehovoriac o tom,ze moje dieta bolo min. rok skoro pol roka doma kvoli covid situacii. To nechcite vediet ake som mala nervy -lebo to nebolo,ze neviem vydrzat s vlastnym dietatom,ale neustale place,preco ten a ten moze ist do skolky a ja nie,preco ju uz p. ucitelky nemaju radi a pod. 🤦‍♀️ Dalsia vec, reci s pripravou na druhy den... od uciteliek z nasej skolky viem,ze to robia cez obedny spanok a to aj davaju pozor na deti,ktore nespia. Takisto treba spomenut,ze nepracujete od 6-18 alebo ako mate otvorenu skolku. ak mate rannu -u nas od 6.30-12.00, treba odddychovat a upratovat poobede -ako pracujuci rodicia ;)

mimikarol
8. apr 2022

@makova333
@matkahelka
Mamičky ktoré boli na rodičovskej s mladším súrodencom, a také ktoré nechodili do roboty. Školné nám nevracali. Ja som to nikdy neriešila, bola som rada že je mala somnov doma. Ani neviem či sa stalo niekedy že škôlka bola cez prázdniny nakoniec zatvorená, vtedy sa zvykli spojiť do jednej triedy.

matkahelka
8. apr 2022

@mimikarol tak to je uz tvoj problem, ze si to neriesila. ak by v nasej skolke toto urobili, v sekunde som u zriadovatela a pytam cast skolneho.

ibrunova
8. apr 2022

Tu ťa ťažko niekto pochopí, ja som kedysi učila a málokto pochopí, že učiteľ si nemôže brať dovolenku hocikedy počas roka. U nás bolo kedysi (neviem, či ešte platí) VZN, že počas malých prázdnin deti nezamestnaných matiek a žien ma MD ostávajú doma, tým pádom ostalo v škôlke menej detí, lebo matky, čo mali školákov, väčšinou už aj drobcov nechali doma, zvykli aj spojiť triedy, a semtam si niekto mohol počerpať dovolenku alebo náhradné voľno, tu sa nejedná len o učiteľky, ale aj kuchárky upratovačky. A práve ženy, čo sú doma, potrebujú najviac dať deti do škôlky.

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2022

@ibrunova Ak niekto ide ucit, tak s tym, ze si neberie volno hocikedy, musi pocitat, A to pisem ako clovek, ktory je na tom podobne. Ziadna praca nie je idealna, ucim, lebo ma ta praca bavi, lebo svoj predmet mam rada a to, ze mozem mat dovolenku iba vtedy, kedy mi to skola umozni, tak to som zobrala ako fakt. Ina praca by ma nenaplnala, aj keby som si mohla brat dovolenku kedy chcem. Treba si vybrat.

jana_eyre_2
8. apr 2022

A prečo.si myslíš že to urobili náročky? Veď možno práve tento.stvrtok a utorok niečo majú.. sú síce prázdniny, ale inak je to bežný pracovný deň, možno si jedna dala zubára, druhá gynekológa, ktovie.. veď to že sú doma neznamená že nemôžu mať povinnosti.. (podotýkam, ja zásadne najmladšieho v škôlke nenechávam keď sú prázdniny, môj je bohužiaľ viac doma ako v škôlke kvôli chorobam.. učiteľkám rada doprajem voľno, ale som len jednotlivec, veľa neovplyvnim) ale nerozumiem prečo si myslíš že ti to urobili naschvál.. to ste sa pohádali? A to je tam toľko nepracujúcich matiek čo sa spikli proti dvom učiteľkam že prieskum ukázal že musíte mať otvorené? Nebolo naaaahodou medzi nimi aj "pár" pracujúcich rodičov, len už si sa tak nejako naštvala na tie čo sú doma?

diamond007
8. apr 2022

Vždy tu rodičia a rodičia. Jeden su vďačný za dieťa a že môže s ním tráviť čas, druhý by sa ho najradšej zbavil od pondelka do pondelka. Nič s tým neurobíš, iba pri deťoch zistíš že sú náročné a veľa ľudí asi ich má a nečaká, aké to je deti mať.
Je to aj veľmi vidno na deťoch, ako sa mu rodičia venujú a ktoré len vyrastajú vedľa rodičov.
Nerátaj s dovolenkou dopredu. Aj štyri dni voľna sú super.
A keď príde menej detí, spojíte triedy a viete robiť jeden deň iba dve učiteľky a druhý dve učiteľky.

sasanka605
8. apr 2022

Tvoj príspevok je nemiestny, slušne povedané. Nepíšem vsetko co mi napadlo ked som to citala: v súkromnej sfére si nemôžeš vziať dovolenku kedy chces ak si zamestnanec. Za druhé dieťa ma mat režim a ked do tej škôlky ma ist tak pôjde. Ja by som si ho niekedy rada nechala doma ale kvoli režimu a aj tomu ze je spoločensky tam pôjde. Mam Home office a neviem o tom ze by som to učiteľkám spomínala, mozno si o mne myslia to co ty o iným matkách. Nepindam lebo som si to vybrala tak použi nejaku analógiu na seba. Nie je to prvý príspevok od učiteľky MŠ ktorý takto mieri na matky o ktorých houby vie.

mimikarol
8. apr 2022

@matkahelka v pohode, ja som to ako problém nebrala. 100 ľudí, 100 chuti. Platili sme najskôr 8 a potom 10€ školné. Takže to je taká suma že mi bolo úplne jedno či ju zaplatím a budem mať dieťa doma alebo nie

chocolatte1
8. apr 2022

@tatianaba vďaka Bohu za učiteľov s prístupom a nadhľadom aký máte Vy ❤️🍀

marlenka222
8. apr 2022

Som mamička na neplatenej RD, dieťa po 3 rokoch veku. Nie je miesto pre mňa, vieš ako rada by som bola na tvojom mieste, hoci aj cez prázdniny v práci? Inak mám pedagogiku, takže... Nestazuj sa. V súčasnej dobe neskutočného zdražovania by mi veľmi pomohlo, keby som mala miesto. Ale...nemám. mám deti, žiaľ nemôžem kôli ním odísť ďaleko ako som chodila mimo svoje bydlisko, dochádzať denne 1,5 hodinu a späť. Neviem, prečo sa stazujes. Máš nárok na 2 mesiace dovolenky, máš teplo, máš relatívny kľud, máš stálu prácu, idú ti odvody, budeš mať nárok na aký taký dochod, máš dovolenku, máš PN ak je to nutné, máš OCR, máš prémie. Čo mám ja? Titul matka a tým momentálne končím. Hoci mám rovnakú školu ako ty. Čo tým chcem povedať, že sa máš zrejme veľmi dobre až nad priemer, keď sa stazujes, že MAS PRACU cez prázdniny.... Ako...no a čo? Čo si malé decko keď potrebuješ prázdniny? Ja ťahám doma už 7.my rok a nikto mi prázdniny, dovolenku ani nič iné nedal. Čo myslíš, koľko mám peňazí ja? Koľko dostávam od štátu? Ja sa s tebou veľmi rada vymením. A prispôsobím seba aj deti podmienkam, ktoré mi zamestnávateľ dá. Konieckoncov, 1 dieťa mi do škôlky ešte chodí. Z fleku by som ťa poslala na úrad práce hľadať si miesto niekde inde, napríklad vonku, alebo pri linke, ako dokladac tovaru, pokladnička či niečo iné. Moja, ty by si videla, čo sú to prázdniny, alebo dovolenka...žiadne 2 mesiace, žiadne sedenie, behanie, skákanie, starostlivosť o deti. Kľudne napíš na ministerstvo, že skladáš ukončenie pracovného pomeru, nech ponúknu tvoje miesto mne.

makova333
8. apr 2022

@mimikarol taka co je na rodicovskej väcsinou je aj formalne niekde zamestnana (PP im trva) a ak aj nie ona sa celodenne stara o dieta s ktorym je na RD. A "tie ktore nechodili do roboty" su ktore? Nezamestnane? Tie sa musia hlasit na UP a chodit na pohovory. To ma s dietatom chodit na pohovory a hladat si pracu lebo ucitelka si chce zobrat dovolenku?

tulipanicek
8. apr 2022

Och nič v zlom ale ty sa tu ideš obhajovať ako to majú zdravotníci lepšie? Ty vieš velke … o praci zdravotníkov.
Ty sa sťažuješ, že musíš byt pracovne dni v praci. Ten zdravotník, o ktorom ty hovoris musí byt aj tie ďalšie dva dni cez sviatky v praci a dokonca si predstav aj cez vikendy. Ale jasne, zdravotník to má lepšie. Tak si predstav za namiesto tvojich 4 dni voľna počas víkendu a tých dvoch dni sviatkov s rodinou nestravis ani sviatky.
Predstav si, že ti zdravotníci musia podať správne lieky, aby ľudia boli zdraví, aby im nepodali nieco nesprávne, správne vyšetriť, dať správne výsledky lekarom, ..
Ja si teda vážim aj prácu upratovačiek. Podľa mna je každá práca dôležitá. Ale mat teba za učiteľku mojich deti, tak ma asi porazí. A to moje dieťa bude v škôlke len nevyhnutný čas. Čiže pár hodín v týždni.
A predstav si, som zdravotník. A nie, nemám XY kolegov, s ktorými sa môžem v praci a dovolenke vystriedať. Kým ty si medzi vianočnými sviatkami a Novým rokom doma, ja makam. Ja som sa z jednej strany vždy musela dohodnúť na pozícii mojej s 1 človekom (áno, presne s 1) kto bude v praci a áno, aj medzi sviatkami a ešte na druhej strane aj s kolegami, ktorý robia na mojom úseku. Takze je to o dosť komplikovanejšie. A nikdy som sa nesťazovala. Vieš prečo? Lebo mám svoju prácu rada. Lebo viem, čo obnáša, hoci je náročna a veľmi zodpovedná. Lebo rada pomáham ludom. Bežne som v praci namiesto mojich 8,5 hodiny bola 10 a viac lebo bolo treba dorobiť čo bolo treba. Stavalo sa, že som bola v praci aj 12 hodín lebo bolo treba. A ozaj predstava, ze si môžem zobrať dovolenku kedykoľvek, je úplne smiešna.
Prepáč, ale ty si ďalej od nosa nevidíš. Je super, keď máš prázdniny naviac ale ak ich nemáš, je to predsa v tvojej naplní prace. Hádam nemôžeš rátať s niečim, čo nemáš dane ze takto bude.
Môže byt iritujuce, ze práve nepracujúca matky tam dajú deti, ale je to ich právo. Ozaj sa sťažovať na nieco, čo môže byt len bonusom a nemáš to, je odveci.

evulienkaslx
8. apr 2022

Nechapem dokola ucitelky, ako sa stazuju, ze si nemozu brat dovolenky, kedy chcu , 90% rodicov si tiez nemoze brat dovolenky , kedy chcu, deti maju aspon 90 dni prazdnin. Bezny zamestnanec ma 25-30 dni volna.... tak to musime platat, ako sa da. Tiez si musime brat dovolenky cez detske / skolske prazdniny...

rora
8. apr 2022

Co je u teba nezamestnana matka nejaky odpad ci co. Preco by si taka nemohla dat v klude dieta do skolky ked sa spisuje zaujem??? Prd je ta do toho ci si doma vala sunky alebo glancuje barak na sviatky. Tak si u zriadovatela vybavte ze bude zavrete. U nas to tak niekolkokrat bolo. A ci zamestnany alebo nie, museli sme si to kvoli detom v praci vybavit aby s nimi mal kto byt.... alebo zmen pracu a ziadne pripadne prazdninove volno sa ta tykat uz nebude.

lucia147852
8. apr 2022

Ty si ešte veľké dieťa. A to ti hovorím ako matka, ktorá do škôlky dieťa nedáva. Ale ty máš pracovnú dobu a máš pracovať a nie tajne dúfať, že matky neprejavia záujem o škôlku. Ja so pracovala 5 rokov s ľudmi a teda dovolenku sme si plánovali polroka dopredu. Ak niekto nečakane vypadol (PN, OČR) tak ťahal iný 10-12 hodín. O voľne medzi sviatkami nebola rec. Na Silvestra sa makalo do 15, kolegyňa čo robila ročne uzávierky aj do 20. Ale samozrejme, ty si chudiatko a všetci ostatní to majú ľahšie. Skús sa zamyslieť nad tým, že si pracujúca osoba, ktorá už nemá prázdniny. O odkladani deti tu hovoriť nejdem. To, že niekto dá dieťa Zrovná vtedy do škôlky neznamená, že ho tam odkladá. A iná ho môže odkladať stále. To neni na tvojom posudzovaní. Ty máš robiť svoju prácu.

tramtada31
8. apr 2022

Nechápem tento príspevok. Uznavam, že mate náročnú prácu, ale ste plateni zriadovatelom(mestska časť, obec), čiže z našich dani, sami ste sa rozhodli pre toto povolanie a pracovne podmienky vám boli známe, takze nerozumiem, prečo nemôžeme využívať sluzbu, za ktorú si platime.
Ja si vazim prácu našich učiteliek, ocenujem ich aj darčekmi(na začiatku školského roka, na Vianoce, na deň ucitelov) a dávam sladke nielen našim učiteľkám, ale aj do kolektívu, lebo vidim, že makajú s detmi. Som doma s mladsim, ale aj keď to nie je vidno, mám teraz školenia a venujem sa aj praci z domu a nedá sa pracovať pri dvoch detoch a ešte, keď musím stále riesit nejaké šarvátky medzi nimi, preto mi je lepsie staršie dieťa “odlozit” k vám.

autor
8. apr 2022

Všetci zrazu útočia…. Áno každá práca to má ťazké… predavač okey musi robit stale ale tiež napriklad sviatky nerobite…vykladate si tovar napokoji ano niekedy je zhon ked je vela ludi a pod ziadna velka zodpovednost tam nie je…zdravotnici?ok moj manzel robi v zdravotnictve a tahaju tam denna nocna 2 dni volno…sviatky? Robia ale maju 100percentny priplatok lebo sviatok… vy pracujuci si ani nemozete dobolit doovlenku vtedy kedy tvrdite ale si ju naplanujete ano naplanujete si ju vtedy kym je vaše dieta v Mš…ja si ju mam kedy naplanovať? Keď sme neustále v práci? Potom by sme neboli doma my nikdy len vikendy a statne sviatky a pod…ja mam kolegynu ktora ma 61 rokov ledva chodi a za mna tahat nebude….niekedy si voje Paragrafy musim vyuzit len tak do vzduchu ked chybaju dovolenky namiesto toho co by som ich mala vyuzit ked som naozaj chorá… tak potom neviem ano aj vy ste pracujuci aj si za skolku platite ale kym si pracujuci vezme volno ked skolka bezi potom sa stazuje ked maju prist prazdniny a ucitelky chceju tiez vyuzit volno🤷🏻‍♀️ Tak tiez nemozu ani vtedy…takze nikdy….

stastna17
8. apr 2022

ale aj vy mate vikendy a sviatky volne ci nie? A to kedy si mozes , nemozes vybrat volno to si vedela pri nastupe? ci ta niekto nutil tam ist pracovat.

misabo
8. apr 2022

Mila pani ucitelka, pracujem na urade, funguje Vasa skolka aj na Silvestra 31.12.? Lebo ja vtedy pracujem a nik z vedenia nam neda moznost neprist do prace, lebo je moznost, ze nepride ziadna stranka pocas uradnych hodin. Sme k dispozicii a ci uz mate klienta alebo si upratujete stoly, riesit inu agendu, je moja vec a som za to zaplatena.

bestmate
8. apr 2022

no presne chápem a viem sa vcítiť do tvojej kože, ono je to tak, že tie resp. tí pracujúci rodičia si to vedia vždy zmanažovať hlavne časovo, lebo sú im vzácne chvíle keď môžu byť aspoň na sviatky spolu, keď už makajú od nevidim do nevidim. Ďalšou kategóriou sú rodičia, kde pracuje len jeden z nich, väčšinou muž a žena je domáca kvočka, ale musíte chápať aj tieto mamičky, potrebujú šupnúť dieťa do škôlky, lebo však Mani, Pedi, Botox a kávička v Auparku, samozrejme bez decka, je IN.