Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky
Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻
Autorka teraz budem nepríjemná, ale prídeš mi ako ufňukané nevyspelé decko, ktoré dúfalo, že bude mať chrípkové prázdniny a tí hnusní spolužiaci sú zdraví a prišli do školy. Ked si predstavím, že moje deti učí osoba, ktorá sa takto vyjadruje o matkách, tak mi mráz prešiel po chrbte. Môžeš im dakovať za to, že majú deti a dávajú ich do škôlky, lebo ty máš vdaka nim prácu, pokojne vytlač tento príspevok na nástenku do škôlky, nech mamičky spoznajú tvoju pravú povahu a dajú deti do inej škôlky a vašu zrušia, potom budeš sedieť doma bez práce ako tie matky, na ktoré nadávaš. Ty máš náročnú prácu a nemáš voľno? Môj muž je policajt, je v pohotovostnej službe 24/7, robí 12ky denné a nočné, piatky, víkendy, sviatky. Neboli sme spolu na Vianoce, Silvester, Nový rok a nebudeme ani na Veľkú noc. Letnú dovolenku si musí hlásiť rok dopredu, aby boli vykryté služby, nemá pevnú pracovnú dobu ako ty, ale dostane plán služieb na začiatku mesiaca a plánovač mu môže zavolať aj o 4 ráno, že niekto vypadol a na 6 musí prísť do práce. Administratívu tiež robí po pracovnej dobe, napíše jednu vec zle do záznamov a je jednou nohou v base. Robí s nebezpečnými, drzými ľudmi, kričia na nich, nadávajú a pľujú, chodili mu vyhrážky na messenger, prepichovali mu na aute pneumatiky, nehovoriac o tom, ako sa o nich ľudia posmešne vyjadrujú a ponižujú ich. Napriek tomu neosiera svoju prácu na internete a nemôže len tak povedať ľudom, aby im nehlásili oznamy, lebo on chce mať pokoj, ako ty nútiš rodičov podpisovať, že nedajú deti do škôlky, aby si ty mala voľno a ešte si dovoľuješ riešiť a súdiť, či matky pracujú, nemáš právo sa do toho starať, platia školné a ich dieťa má nárok do škôlky chodiť. A ešte tá paranoja, že sa proti tebe všetci spikli, normálne ja nemám slov na to, čo som si tu prečítala od teba.
@bestmate hej hej matka na RD s druhym dietatom bezne travi pracovne dnina botoxe. A caka vyslovene na prazdniny, aby mohla zakerne ucitelku ona jedina drzat v praci. Boze zeny, niektore musite byt ozaj dobre frustrovane.
V dobrom.
Ak vas do vyvrtky dostal fakt, ze matky na RD resp. nezamestane dali deti do skolky, ak im dopredu bola ponuknuta tato moznost pocas velkonoceho stvrtka a utorka a robite uz niekolko rokov v MS, takze viete, ze toto s bude opakovat ci vianoce, ci polrocne prazdniny, ci velka noc, alebo letne prazdniny a dalsich x prazdnin, pouvazujte o zmene zamestnania.
Ja si dávam otázku: “Prečo takéto ženy pracujú v materskej škole a nie niekde za pásom?” Ste platená (a slušne) za to, aby ste sa starali o tie deti 6 hodín denne, nie za to, aby ste sedeli doma na riti. Máte prázdniny neúrekom, tak vtedy seďte doma na riti. Pracujete buď od rana do obeda alebo od obeda do štvrtej-pol piatej. Moja mama bola denne v práci od 7:45 do 16:00, cez prázdniny tiež. Tak sa láskavo prestaňte sťažovať a choďte robiť niečo iné, najlepšie čo najďalej od detí. Mimochodom, keď sa sťažujete na matky, zlodej kričí chyťte zlodeja?
Nemohla som to ani dočítať.
Tiež som pracovala v škôlke a v súkromnej kde nikto ani nepremýšľal, že by sme mali mať nejaké prázdniny ako vy v štátnej
Nikdy som nemala viac času ako, keď som robila v škôlke doma o 13,13:30, v ten horší týždeň 17:30, ale išla som na 12 a doobeda si vybehla ešte na bicykel
Prestaň sa ľutovať🙂tak si popuratuj a nakup, keď máš voľno.A tie prípravy sa robia v jeden deň na celý týždeň čo chces každý deň si pripravovať?
Píšeš veľké hlúposti
nechcem tu nijako budiť vášne. Som pracujúca matka, syn chodí do škôlky. Uvediem príklad z našej škôlky - v triede viac ako polovica nepracuje/ sú doma s mladším alebo nemajú prácu. Minulý rok bola otvorená školka 2 týždne počas prázdnin. Húfne tam hlásili svoje deti lebo potrebujú kolektív atd - nikoho neosočujem a pod. Otvorili jednu triedu tak sa mi ho podarilo zapísať vďaka učitelke, ktorá mi volala že či máme záujem kedˇže vedia, že musím byť v práci. Začali prázdniny a matky odhlasovali deti zo škôlky, že veď idú k babke, idú na výlet atd - z celej triedy ostalo asi 9 detí - pracujúcich rodičov. Takže nezastávam sa autorky/ musí počítať s tým, že keď treba musí ostať v práci - zase na druhú stranu aj mamičky by občas mohli byť ústretové a keď sa rozhodnú to dieťa tam dať tak nech chodí. Celá naša rodina je profesne zameraná na školstvo - aj ja mam učitelstvo vyštudované ale nerobím v tej oblasti - nezávidím im pracovať s mamičkami, čo si nevidia na koniec nosa. Uznávam, že pracovný čas a prázdniny v lete sú fajn.
@lutam12 tak tu si hlavne na koniec nosa nevidi autorka.
1. Ja som vdacna kazdej uzasnej ucitelke, ktora sa stara o deticky. Mat ich tolko na starosti 5 dni v tyzdni je urcite namahave. Ved vsetci vieme, ake to s detmi je.
2. Pokial viem, ucitelkam je prisposobena pracovna doba vzhladom na obtiaznost prace. U nas v skolke sa ucitelky striedaju. Jeden tyzden maju jedny doobedne smeny, druhe poobedne smeny. Doobedna je od 7 do 12, co je 5 hodin, poobedna od 12 do 17, co je 5 hodin denne. Ved to je postacujuce upravenie pracovneho casu vzhladom na narocnost, ci? 5 hodin denne. Ci je to take, ze by sa to malo este upravit? Notmalne sa pytam.
3. Neviem teda, ako je to u vas vo skolke, no v tej nasej isla ucitelka v novembri na 2 tyzdne k moru. Uplne normalne to islo, nerozumiem teda tomu tvrdeniu, ze si nemozu ucitelky cerpat volno. Poziadala on, dostala ho.
4. Ja som doma s mladsim, dcerku cez prazdniny do skolok nedavam z vlastnej ohladuplnosti. No niekedy mi to je luto, nakolko je dcerka extrovert, ktory zboznuje deticky. Neviem jej doma vynahradit kamaratky, s ktorymi sa hra na princeznicky, predavacky a podobne tipy hier v skolke. Aj ked sa to s nou hram, vidim, ako potrebuje niekoho v rovnakom veku. Na ihrisku, ktore tu mame byvaju deti, pohra sa s nimi, no tiez su to ine vekove kategorie. Kedze je to pracovny den, s manzelom nemozeme ratat s vyletmi.
5. Posledne dva roky boli deti kvoli kovidu doma. U nas to bolo 50% casu, co mala byt v skolke. Mimo svojho kolektivu. Pokial viem, deti potrebuju deti, deti potrebuju kolektiv, v nom sa ucia fungovaniu do zivota. Byvaju chore, netravia v skolke tolko casu. Nechcem jej odopierat dalsie moznosti travit v nej cas.
Nerozumiem presne, co presne vam vadi? Ze ste v praci vo svoj normalny pracovny den? ved nikto od vas nechce robit nadcasy. 🤷🏼♀️
Uz sa tesim do prace, kde poviem sefovi v piatok, ze mam svoju rodinu, chcem si ist upratat a chcem mat klud. Ze ci si klienti nemozu urobit vsetko sami, ved vsak excel maju a vedia v nom robit 🤦🏼♀️ pre mna toto nie je argument.
Ak vam vadi pracovna doba a pocet dni v praci, rieste to so svojim zamestnavatelom. A nie s mamickami.
Ja mam na toto iba jednu odpoved vzdy ked sa niekto stazuje. Vymenit pracu. Ja pracujem vo sfere,kde sa ma nik nepytal ci chcem slavit dakuVelku noc, alebo nieco. Mas termin na dokoncenie a hotovo. No a kedze moj podriadeny sa ucelovo hodil marod dva dni pred velkou nocou, druhy bol total zahlteny, takze odlozit svoju pracu a rychlo spravit, to co sa mu nechceli a preco ostal doma so soplikom. Takze bezne robime cez sviatky.
A na vylev o mamickach na materskej. Somna materskej a ver mi si vyduchnem, ked jedno dieta ide do skolky, lebo s druhym chodim na kruzky, rehabilitacie. S oboma nevybavim nic.. bud sa biju alebo revu. Takze si este uzivam matersku, pred nastupom do prace a nocnymi sichtami.
😉
Koľkokrát som bola v práci s deťmi na Silvestra,či Veľký piatok. A nikoho nič nezaujímalo.
No nemám slov. Akože to sa môže niekto sťažovať na to, že musí byť v práci cez pracovný deň?! Veď ty nie si dieťa! Ty nemáš prázndiny.
Miliardy ľudí idú do práce vo štvrtok aj v utorok si predstav. A že si chceš oddýchnuť alebo umyť okná pred Veľkou nocou?!!!!
Akože....
Skús si túto blbosť ešte raz po sebe prečítať. Ani v obchode si nemôžeš zobrať dovolenku hocikedy keď si vypíšeš papier. Zdravotníci?! Ešte ti huba neodpadla? Už je to kovid dosť dlho na to aby si si všimla, že ,,niektorí" sú radi že sa dostanú po smene domov a nie dovolenku.
A predstav si mám kamošku učiteľku v škôlke a teda mala aj dovolenku cez školský rok. A mám aj sesternicu čo mala dovolenku pred dvomi týždňami - bola na expo v Dubaji.
Ako, ktovie z koho detí tu táto "pani učiteľka" má na starosti 🙈 A aj keby jej tu ľudia napíšu prvé posledné, ona bude to najväčšie pracujúce chúďa bez dovolenky, ktorá sa musí starať o deti v škôlke.
Ani jedna ti nenapísala, že máte ľahkú prácu a ani jedna ti nenapísala, že sa tam ,,len hráte". Práveže ty si veľa povolaní zdegradovala tým že si ,,môžu zobrať hocikedy voľno stačí si vypísať lístok."
Stále nerozumiem čo riešiť, raz máš takú prácu, ktorú si si ty vybrala, máš pracovnú dobu v pracovný deň a nemá ťa čo zaujímať prečo mamička na MD dá dieťa do škôlky keď sú prázdniny.
Tak za seba poviem... Som na rodicaku s dcérou, syna mam v škôlke. Keď majú byť nejaké prázdniny tak ho poväčšine prihlásim do škôlky. A teraz vám aj poviem prečo.
To ze platím za školné (nie málo), a ze nechať ho doma je dobrovoľné, to nieje dôležité. Co u mňa ale hra rolu je to, že môj syn sám veľmi rad chodí do škôlky, teší sa tam, má tam mnoho aktivít ktoré ja neviem doma vytvoriť, veľa kamarátov, proste vidím ako sa im tak super venujú a ze ho to posúva dopredu, to je pre mňa dôvod prečo ho tam rada dám. Mimo toho vidím ze keď je doma tak sa občas nudi a z toho následne vymýšľa..
A teda tých dní keď je doma nieje malo, pretože ako to býva u skolkarov tak každú chvíľu nejaké sopliky (zhodou náhod aj práve teraz)
A tak si poviem, že ho tam rada dám aj cez tie dva dni. A nemyslím si ze som bezohľadna.
A ešte niečo, tým ze som na rodicaku tak každý bozi deň preňho chodím hneď ako otvoria škôlku, aby som týmto ulahcila učiteľkam... Takže áno, dávam ho do škôlky, tak ako aj zamestnaní rodicia 🙂
Nie som zo školstva.
Ale úplne chápem.
Lebo keď vidím okolo seba tie dnešné mamičky - rozmaznané niektoré viac, ako ich deti, mám dosť.
"Čo ja ho mám učiť doma, na to je škôlka" (dieťa sa nevie obliecť, umyť ruky po použití wc,....)
"Veď nech ho naučia v škôlke" (rozprávať, odplienkovat, poďakovať,....)
"Prečo má toto a toto vedieť decko, keď ide do škôlky, veď ide tam na to, aby ho to naučili"
- to boli a sú otázky rodičov, resp. mamičiek, ktoré sú doma a deťom sa nevenujú!!!! Ale presne vedia, čo je úlohou škôlky.
Lenže, oni si škôlku asi mýlia s nejakým výchovno - napravným pobytom.
A poniektoré áno, celé dni doma.....
Autorka, keď Ťa to už teraz tak irituje, keď budeš mať svoje dieťa a bude doma a ty v práci bude Ta to trápiť ešte viac.V súkromnej by si dostala povedané, že tí rodičia Ta platia.Urcite nebudete mať plny počet triedy, alebo jeden deň vydržíte a nejako to spojíte.Tebe neprináleží zisťovať kto má dieťa v škôlke a prečo aj, keď viem, že to je bežná prax v škôlkach rozoberať životy druhých.Ty nemôžeš vedieť, keď je na MD či nemá termíny u zubára, alebo čokoľvek iné.Raz je prijaté môže tam byť.Presne kvôli takým ako si ty som odisla zo škôlky negativizmus, ohováranie ktoré dieťa nemá ostrihané nechty, 3 deň tie isté tepláky
Ja viem, že s 2r je drina, ale takú prácu si si vybrala a naozaj mi prídeš ako ufnukane dieta
Záujem o škôlku pocas prázdnin sa zisťuje aj u nás. A je tam taka srdečná kulantne zaobalena veta o tom, že ak sú mamičky doma, veľmi by pomohlo, keby si vtedy detičky nechali doma. Myslím ze to pomaha. Ale keď sa niekde len spýtaju na záujem, tak hold ľudia ten záujem môžu prejaviť a nezaoberat sa detailami.
Nejak sa to tu uberá zlým smerom 🙈😄 autorka sa pozastavuje nad nepracujúcimi maminkami❗ taaaakže, myslím že ako nepracujúca mamička s dieťaťom v škôlkarskom veku a ďalším v "predškôlkarskom" môžem povedať, že tiež nechápem. Tiež umývam okná, tiež potrebujem robiť nákupy.. a čuduj sa svete, ono sa to dá aj s deťmi doma 🤷🏼♀️😄
Pracujúci rodičia vám to nepodpísali? Majú môj obrovský obdiv ❤️ prídu domov zničení z práce, venujú sa deťom a ešte si aj tých pár málo dní voľna robia okolo domu. Krásne, obdivuhodné ❤️
To platí aj o vás ❤️ som z učiteľsko-zdravotníckej rodiny (učitelia MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ, lekári, sestričky) milé maminky. Byť učiteľom je práca a nie ľahká. Je to ťažšie viac ako stáť za pokladňou. Tým nechcem nikoho uraziť 🙂 ale uznajme im, že ONI formujú budúce generácie. Len si vezmite koľko hodín denne sú s nimi. Väčšinou viac ako rodičia.
Prosím, nehejtujte ju 🙂
Ano presne tak to je. Matky maju deti aby ich potom hadzali do skolky a svet sa im ruca ked maju mat deti doma🤦♀️ nova doba chcem mat deti ale nech sa o ne staraju v skolke, a to poznam xy matiek co povdia a co sak nech idu do skolky co ja snimi mam doma robit.
Moje dieta keby nema poruchu reci tak ho mam doma. V 3r som ani nepomyslela ze ho dam do skolky, uz len ta predstava mojho maleho babatka, ze ma ist niekam kde bude rezim atd, aj teraz ho lutujem ked tam ide. A niektore v 2,5r hodia a oni su doma na mobiloch 🙈🙈
@betkaulicna Samozrejme, že niektorí 'úžasní' rodičia si urobia zo škôlok a škôl niečo ako miesto, kde ich majú učitelia (podľa nich) povinnosť vychovať a viesť k tomu, aby sa všetko naučili bez toho, aby oni pohli prstom. Kamarátka pracuje v BESSTe v Trnave a tam tí rodičia sa tiež chovajú k deckám v štýle - tu máš peniaze a nejako sa zabav, ale nikdy sa takto nesťažovala. No ale autorka sa tu vyjadruje, ako keby jediná mala ťažkú prácu bez nároku na dovolenku a neustále sa tu sťažuje. A tiež poznámka, že takíto rodičia by nemali mať deti nie je práve vhodná. Ľudia sú čím ďalej tým viac rozmaznaní a ovela viac citliví na každú maličkosť. Dúfam, že tu len chcela vypustiť paru a mala toho už nadhlavu a skutočnom živote nie je taká ako sa tu prezentuje.
@betkaulicna
@evuska135 presne tak, tato diskusia sa tu zvrtla uplne nesprávnym smerom. A to hejtovanim autorky. A ano, zrovna vo štvrtok a utorok musia ísť matky na MD/RD k lekárovi, ze? 🙈🙉 inak aj lekári si práve takto zvyknú bravat dovolenky, to im uz asi nevadi. Oni sú len nasrane, lebo oni nemôžu. A ked nemôžu oni, nema môcť ani autorka.
Ako samozrejme, ako všade, sú matky a matky. Tiez sama mam kamaratky, ktoré majú staršie v škôlke vylucne preto, lebo sa im s nimi nechce byt doma a jednoducho sa im venovať. Lepsie je ho supnut do škôlky a maju pokoj cely deň. Keďže male babo cely deň im ešte prespi, cize maju v podstate fraj. A bolo to myslene presne ma tieto matky, žiadne iné. Lebo ani, keby bolo tých deti menej, spoja triedy a jedna učiteľka si moze zobrat voľno. A co by robila je vylucne jej vec. Ako tu mnohé píšete.
@vsauce_ prosím? kde som napísala ,že takýto rodičia by nemali mať deti ? toto tu je ešte horšie ako baba na trhu... ja som tam napísala poznámku že sa samej sebe pýtam prečo majú takí rodičia deti ked sa učiteľke vyjadria že ,,bože už len prežiť víkend aby zasa bolo v skolke a ja mala pokoj"...!!!!!!!!
Ja sa tu absolútne nijako nesťažujem milé mamičky! napísala som svoj pohľad učiteľa a vy ste ma tu hned začali osočovať že mám zmeniť prácu lebo ju nemám rada a pod... ja nerozumiem niekedy to tu je horšie ako v nejakej diskusii politikov... naozaj... nikde som nenadávala rodičov a ba ani NENABADALA aby papier o prázdninách nepodpísali!!!!!!!!! Ja som sa vyjadrila iba že nás zarazilo aj kolegyňu že sme čakali že to podpíšu pracujúci rodičia a podpísali to mamičky ktoré sú doma a viete čo?! dnes sme sa dozvedeli lebo jedna mamička to povedala že bola "donútená" podpísať papier od jednej mamičky.... žiaľ máme také 2 a presne tie nepracujúce ktoré sa vykecávajú s rodičmi a vypisujú si a nabádajú aby podpisovali či prevádzku počas prázdnin chcú alebo nechcú.... Svoju prácu milujem a niekedy do nej vkladám viac než hoci kto iný... Ale aby jedna mamička povedala že "mne o tie prázdniny nijak neišlo len som papier musela podpísať z láskavosti inej mamičky" .... ttoto už príde cez aj mne!!!
@lienka.7 každá z nás sme pracujúca ale mám pocit že niektoré mamičky by brali škôlku 365 dní v roku od 7 rána do 6 večera aby ich len dali spať a potom zasa do škôlky....

@autorka som učiteľka, mám tetu ucitelku v MŠ, takže ovládam problematiku. Ale nútiť rodičov, aby podpísali, že nedajú deti do škôlky počas prázdnin, je cez čiaru! Čo také strašné si potrebuješ doma nachystať? Umyť okná? Umy cez víkend, ako ini zamestnaní ľudia. Výzdobu? Môžeš poobede, veď nerobíš druhú smenu do 22, ale max do 17. Napiect? Napec v sobotu, ako všetci ostatní. Nechápem, absolútne nechápem, že máš takúto drzosť písať, že máš byť v pracovnej dobe v práci .