Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky
Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻
No neviem, nikdy som si o sebe nemyslela že som nejaká príliš sebavedomá ani nič podobné ale ani náhodou si neviem predstaviť ako by ma mohla nejaká iná žena prinútiť podpísať niečo čo vlastne ani nechcem 🤣🤣 a to ich tam máte toľko ovplyvniteľných a nezamestnaných, že na základe ich podpisov bude otvorené? A to tie dve aktívne mamičky ovplyvňovali len tie čo nepracujú a všetci pracujúci nenahlásili? Zvláštne.. 🤔
@betkaulicna Nechápem.. nepracujúca mamka nemá potom nárok na škôlku, či ako? A čo súkromné škôlky? Tuším sa tam nerobí rozdiel v platbe, že nepracujúci rodič má lacnejšie ako pracujúci.. ja som právnička a teda si neviem ani pri najväčšej kreativite predstaviť, že by som sa
ad 1: sťažovala na klientov, ktorí majú právnické vzdelanie, že prečo si nedokážu nejaké veci vyriešiť samostatne a ja musím aj pre nich robiť v PRACOVNOM ČASE
ad 2: sťažovala sa vôbec na to, že mám robiť, všeobecne.
Keby malo ísť o nariadené nadčasy, zrušenie dovolenky, tak sa nečudujem autorke, ale keď som to dobre pochopila, tak tu išlo o prácu v pracovnom čase. A takto už zbytočne riešiť zvyšok, či matka pracuje, nepracuje, je na RD, MD, wellnese, s milencom, dospáva noc, u lekára, na úrade, chce sa zbaviť dieťaťa, stíha či nestíha, je doma či v práci ... s ľudského a ženského hľadiska chápem, z profesijného hľadiska nie.
Pokiaľ by autorka vlastnila súkromnú škôlku, som presvedčená, že by tú istú situáciu nepociťovala ako krivdu, práve naopak..
@lienka.7 ja som si precitala iba jeden komentar a mala som dost ale trafene husi hned zagagaju to je jasne.
Nam ked povedia v skolke ze proste idu prazniny a kto nemusi nech deti nedava, tak ho mam doma. Ale niektore matky to robia vyslovene naschval, ze preco by mali mat v skolke volno a ja mam byt s detmi akoze doma ? A takto to je podla mna vsade a potom sa budu rozhorcovat 🙈
Pravdaže sú aj také mamy čo to povedia,ale čo teraz?Veď je to ich dieťa, ich výchova, ich stratený čas.
Koho nenaplna/nebavi/frustruje a pod praca s ludmi, nech ide ku kablikom do fabriky vyskusat diametralne odlisnu pracu.
Ako...prečítala som si svoj príspevok, aj zopár komentárov a žasnem. Presne takéto rozmaznané učiteľky robia zlé meno školstvu. Ja som tiež učiteľka, učím na strednej. Počas prázdnin moje dieťa chodí do škôlky, pretože buď nemám toľko dovolenky a musím ísť do práce alebo si v ten deň naplánujem lekárov a vybavím všetko, čo inokedy nestíham.
Teraz som na MD a moje dieťa tiež chodí do školky. U nás sú veľmi dobré pani učiteľky a samé nabádajú k tomu, že nech idú, že im je lepšie s deťmi. A je to tak.
Počas covid som fungovala online od 8.00-14.00 hod. a to som učila, skúšala, pripravovala čo bolo treba a mala som doma škôlkarku. Asi by si sa zbláznila, keď si teraz nahnevaná, že idú detičky do škôlky a ty nemôžeš oddychovať.
no ale to ty nerieš či nabádali jedna druhú papier podpísať. Je to tvoja práca tak musíš rátať s tým že deti tam budú aj cez prázdniny. Ja som dcéru tiež zapísala a nikoho nemusí zaujímať či budem v robote alebo sedieť na gauči a pozerať rodinné prípady. A skúsila by mi učitelka niečo povedať...
@bestmate ja som zažila šok pri dcérke, pani riaditeľka mi volala zo škôlky že dieťa vám vracia , tak som bežala z roboty na to nám zavolali záchranku a v nemocnici mi ju išli napojiť na infúziu , dcérka mala vtedy 3 a pol roka, pani doktorka bola milá ale sestrička už staršia keď videla ako malá plače od bolesti tak jej rukami tlačila na pusinku aby prestala a hovorila nech prestane revať.
Ja som ostala v takom šoku nezmohla som sa ani na slovo až mi išli slzy lebo snažila som sa ju utíšiť a sestrička keď videla že to nepomáha tak hento urobila, možno som precitlivená a prežívam niektoré veci viac ale naozaj s takýmto prístupom som sa stretla prvý krát . Ale stále si hovorím je to o ľuďoch , chápem že niektorí majú toho veľa , my sme tam boli o desiatej doobeda minulý rok v októbri.
aj ja som napísala, že pôjde. Po dvoch týždňoch doma sa ho rada "zbavím" aj na tie dva dni.... a áno som na materskej s druhým.... ale to že som zamestnaná (!) súčasne a pracujem pani učiteľky v škôlke nemusia vedieť.
Vôbec, máš úplne nesprávny pocit. Mamičky tam chcú mať deti cez obyčajný pracovný deň, za ktorý si zaplatili školné, za ktorý ty dostaneš plat. Úplne samozrejmé a jednoduché.
Kde budú zatiaľ oni, to je nepodstatné a teba to nema čo zaujímať.
Napíšem Vám teda nie ako nahnevaný rodič, ale ako kolegyňa.. ak rodičia napísali, že záujem o materskú školu majú, tak ho majú a hotovo. Vy to nemáte čo riešiť a určite nie komentovať na MK...
A možno išlo aj o spôsob, akým ste od "nepracujúcich" mamičiek žiadali, aby si nechali dieťa doma... Keď zisťujeme záujem v našej MŠ, nikdy neovplyvňujem rodičov, či si majú zapísať záujem alebo nezáujem a nikdy by mi ani nenapadlo komentovať, či mamička pracuje či nepracuje. Čo my vieme, čo je za tým?
V MŠ kde pracujem, tiež niektoré "prázdniny" máme a škôlka je zatvorená a niektoré prázdniny sme otvorený podľa záujmu rodičov. Nárok na zatvorenú MŠ počas prázdnin nemáme a tým to končí. Chápem, že Vás to možno nahnevalo, možno ste mali už svoje plány, ale samé sme si vybrali prácu. Je veľmi, veľmi náročná (kto to nikdy nerobil, nevie si to predstaviť), ale pre mňa stále prevažuje to pozitívne a krásne. Dúfam, že aj pre Vás 🙂
@autorka Moja svokra pracuje v malej dedinskej skolke,kde ma na starosti doslova par deti, denne chodi na 6hod do prace a stazuje sa,ako sa namakaju a leto nie su dovolenka alebo prazdniny pre nu,pretoze pripravuje podklady a neviem co vsetko. Ano,ona tu pracu miluje,stale vymysla deckam program,vystrihovacky,basnicky,divadielka atd. Pracu jej rozhodne nezavidim, mna by z tolkych deti uchytilo do vesmiru. ALE, ja som lekarka a mesacne odpracujem +-240hod, nocne,sviatky,vikendy. To znamena omnooohooo hodin viac ako ona, dovolim si tvrdit,ze mam aj narocnejsiu pracu(akutny odbor) a vobec sa nestazujem tolko co ona. To je asi trend uciteliek toto. PS:Moju svokru si vazim a mam naozaj uprimne rada. Hodnotenie bolo objektivne.
Ja som bola na materskej doma s jednym dieťaťom a druhé som dávala do škôlky kedy to len šlo. Dôvod bol prostý. Robila som si výšku a celé noci som sa učila. Aby som si mohla denne pospať aspon tri hodiny, dcérka šla do škôlky a ja som spala s malým, keď on zaspal. Istý čas som popri výške aj brigadovala. Nikto to nevidel. Ani učiteľky a a ni nikto iný. Ste inštitúcia, ktorá sa stará o deti. Je to vaša práca. Ak máte problém s čerpaním dovolenky riešte to s vedením škôlky a nie na fórach. Je to personálny problém, nie problém rodiča. Škôlka môže zamestnať niekoho na pracovnú činnosť ako zástup počas dovolenky. No my vám tu s tým nepomozeme.
@asia83 och, najskôr si niečo o tejto práci zistite, a potom píšte. Pracovnú dobu máme normálnu, ako všetci štátni zamestnanci (tzn. 37,5 hod/týždeň), žiadnych 5 hodín denne a hotovo. To, že sa skladá z toho, že časť z našej pracovnej doby sme s deťmi a časť máme na ostatné veci (ako papierovačky, príprava na vzdelávacie aktivity, cvičenia, programy, porady, komunikácia s rodičmi, údržba a aktualizovanie webových stránok a milión ďalších vecí), je druhá vec. O tom, či je platená slušne by sa tiež polemizovať.. ani mne sa nepáči príspevok autorky, ale vy očividne neviete, o čom píšete...
Pisem na rovinu ze su dce fazi, jedna je ze ak je doma a je nutena cestovat daleki tiez nestiha domacnost ale ak je to clovek co sedi doma a nic nerobi tak uz je to sebeckost.....proste co viem tak co maju deti nie kazdy rodic sa stara o deti, nechaju ich nech si robia co chcu a hraju sa alebo co kolvek ako chcu....zial bolo to volakedy a podaktory v tom prermtevavaju v nazoroch.....taka ako ked sa niekto zmieri s postihnutim dietata a niekto nie alebo snazi sa naucit a niekto radsej da do zariadenia ako by sa mal venovat....
Jemine 2 roky korona tam ste nenadavali ze ste doma a plat vám ide ze? Pracovala som v gastre.. Tiež som si dovolenku nemohla dat kedy sa mi chcelo navyše sme ju ani zaplatenú nemali.. Tiež sme pracovali aj počas sviatkov mimo dvoch v roku kedy bolo zatvorené.. A tie mamičky co sú doma sú zrejme na materskej takže zas až také voľno nemajú.. Ale nejdem sa hádať ani nič podobné ale aby toto riešila pani učiteľka na koníkovi je pre mňa fakt dosť divne a normálne sa čudujem ze ma vôbec papier aby mohla pracovať v MŠ
Inak, musim sa zasmiat nad tym uprarovanim, ako nemate kedy, okna umyt a pod 🙂 Ja som bola pracujuca matka (tohto casu dcera uz na ZŠ) a s plnou vaznostou vam vravim, ze ked som chcela urobit velkonocne upratovanie, musela som si zobrat dovolenku, dieta som nechala v skolke a prave vtedy som umyla okna, vygruntovala byt a napiekla a nie za jeden den, ale plus este v noci.... si myslite, ze sa da robit take upratovanie za asistencie dietata? Nie, neda, lebo by som musela jednym okom kukat nanho, druhym na robotu, do toho spinkat, cikat, kakat, unudene dieta zabavit... a to moje dieta bolo super partak, ziadny čert.
Viete, kedy aom jedny Vianoce umyvala okna v obyvacke? O desiatej v noci. Tolko k nenaplnenej potrebe upratovat zo strany p.ucitelky.
@canany presne tak! Súhlasím s tebou. Chyba je v systéme. Veľa záleží aj od riaditeľky. Dajú sa pred sviatkami zlúčit triedy aby aspoň pár učiteliek si mohlo vziať voľno pred sviatkami. Neverím že to nejde. Vždy sa dá dohodnúť.
Nerozculuj sa, mne sa to stalo v nemeckú.... Ja som mala 3 roboty, prišli prázdniny samozrejme miesto pre môjho syna nebolo lebo chudák mamička ktorá sedí s troma deťmi na riti štvrté dala do škôlky lebo je to pre ňu vyčerpávajúce! 🥴
Ja tiež pracujem v školstve, ako nepedagogicky pracovník-uctovnička a teda je nonsens počúvať toto od učiteľov, lebo presne viem aké majú pracovné podmienky, plat a koľko dovolenky oproti iným zamestnaniam! Ja som cez vlastnú dovolenku musela pracovať počas celých vianočných sviatkov, lebo proste sa musel ukončiť kalendárny rok, uzávierky, výkazy a nefnukám tak ako učiteľ, čo presedel doma celé tri týždne! Vy keby ste mali ísť pracovať niekde do firmy, tak sa asi zblaznite, aké pracovné podmienky majú ľudia na pracoviskách a nie že či musím prísť v pracovný deň do práce, lebo si chcem porobiť doma pred sviatkami!
@zuzka6542 a nie sú 4 deti vycerpavajucejsie ako tri? Jedno dieťa = žiadne dieťa. Čím viac deti, tým je to doma horsie.
@viestta moj muz tiez mile rad vzal dieta het alebo sem tam nieco urobil za mna, ale v situacii kedy sa inak nedalo, tak som musela improvizovat a hotovo. Ma zamestnanie, kde robi soboty, nedele aj sviatky. Samozrejme nie nonstop, podla rozpisov, ale ako rodina sme sa tomu museli prisposobit a nikdy som nefrflala, ze na stedry den ma dennu alebo ze nemame nedelu ako rodina pre seba.
Predavacka sa vie zariadit, lekarka, uprarovacka, ale je mi zahadou, ze pani ucitelky najviac kricia, najviac sa stazuju, na deti, rodicov, system atd.

No ocividne by sme mali asi vsetky skolky rovno zrusit, lebo podla autorky a tu pritomnych niektorych zien (matiek?) su len dve moznosti. Bud sedis s dietatom doma do 6 rokov alebo ho “odlozis do skolky” , neznasas s nim byt, cely den si na botoxe a mobile kym ti druhe babo spi a nevies co s volnym casom. Ja som tiez na RD s rocnym dietatom, ktore spi raz denne. Starsi syn je viac doma jak v skolke kvoli chorobam, niekedy hi necham len tak lebo ideme na vylet. Takze predstavte si , ked su nahodou nejake prazdniny, ktore sa ma vobec netykaju, tak neodpadavam od nadsenia, ze konecne mozem travit cas so svojim dietatom. Travim s nim dost zmysluplneho casu aj bez toho a ked moze byt v skolke, tak proste je.