Prečo máte potrebu dať dieťa do materskej školy?
Lebo som potrebovala ísť do práce.
? no prečo asi ? dieťa potrebuje kolektív, mama do práce
@krtkoamravec Pretoze potrebovala kolektiv, aby sa naucila nove socialne zrucnosti, aby sa rozvijala... a aby o nu bolo postarane kym sme v praci.
Ty nemas potrebu dat dieta do skolky?
Lebo som potrebovala ísť do práce.
@zuzitko74 slušne som sa opýtala...ja by som to riešila skôr detskými jaslami, myslím, že to je vhodnejšie prostredie pre také malé dieťa...neukameňujte ma 🙈
Pretože rodičák nie je večne, dieťa potrebuje aj kolektív a ja aj prácu. 🤔 A trojročné nikam do jasličiek nevzali u nás, teda, hej, do jedných za 700.
@zuzitko74 slušne som sa opýtala...ja by som to riešila skôr detskými jaslami, myslím, že to je vhodnejšie prostredie pre také malé dieťa...neukameňujte ma 🙈
@krtkoamravec Škôlka bola pre mňa dostupnejšia a keďže ja o jej vhodnosti pre dieťa nemám také názory ako ty, tak s ňou ani nemám taký problém ako ty.
@krtkoamravec Škôlka bola pre mňa dostupnejšia a keďže ja o jej vhodnosti pre dieťa nemám také názory ako ty, tak s ňou ani nemám taký problém ako ty.
@zuzitko74 prečo reagujete tak prudko, ja nemám žiadny problém s materskou školou, prajem Vám pekný a pohodový život 🤗
@krtkoamravec čo s tým majú tie spomínané jasle? Deti od 3 do 6 rokov chodia do škôlky, lebo matka ide väčšinou do prace. Do jaslí môžu ísť menšie deti. A to je podľa mňa ešte zavčasu, máloktoré dieťa ocení spoločnosť podobnych krpcov vo veku 1 - 3 roky. Vtedy sú radšej pri mamine
Tiež nerozumiem, že "radšej by som volila jasle". Však to si nevyberáš, do troch rokov sú jasle, od troch rokov škôlka....
@zuzitko74 prečo reagujete tak prudko, ja nemám žiadny problém s materskou školou, prajem Vám pekný a pohodový život 🤗
@krtkoamravec Ktore jasle beru deti starsie ako 3 roky? A v com sa ti zdaju lepsie ako skolka? Ake rozdiely tam vidis?
@krtkoamravec Ktore jasle beru deti starsie ako 3 roky? A v com sa ti zdaju lepsie ako skolka? Ake rozdiely tam vidis?
@nafka0483 mamička spomínala 2 ročné dieťa, myslela som to v dobrom, brala som ohľad na režim dňa v jasliach a v materskej škole. Ďakujem Vám všetkým, že Vás moja otázka zaujala 😊
Autorka, zda sa si mylis pojmy. Jasle a skolka nie su to iste.
@nafka0483 mamička spomínala 2 ročné dieťa, myslela som to v dobrom, brala som ohľad na režim dňa v jasliach a v materskej škole. Ďakujem Vám všetkým, že Vás moja otázka zaujala 😊
@krtkoamravec Aka mamicka? Nikde nepises o akom starom dietati je rec.
Reagujes na nejaky iny prispevok, diskusiu?
Moja isla 2 rocna do sukromnej "miniskolky" pretoze v klasickej pocas roka nebrali a od septembra do statnej "velkej" skolky. Jasle by jej nevyhovovali, stagnovala by. Bola na urovni deti v skolke, tam sa mohla rozvijat...
Véd ty sa pýtaš na škôlku, nie na jasle 🤦🏼♀️
Tvoja otázka bola veľmi všeobecná
Nebolo z nej zrejmé, či ty dieťa chceš/nechceš dať do škôlky a prečo vlastne sa nad touto otázkou zamyslas. Tvoje komentáre neskôr sú akési zmätočné, jasle sa to zdajú vhodnejšie, tak sme trochu zmätené.
Tak nám vysvetli, čo si predstavuješ pod pojmom jasle a čo škôlka?
Jasle, lebo ma nebavilo byt uz doma s dietatom.
@krtkoamravec tak ho daj do jasiel. A prečo máš potrebu dať ho do jasiel?
@krtkoamravec Ok, bolo by lepsie položiť otázku, prečo ste malé dieťa dali radšej do materskej škôlky a nie jasliciek.
Neviem.. Je ich malo, žiadne ani nepoznám, bývajú plne, neviem ako a kedy sa dava žiadosť, či a koľko sa za ne plati, nie su v blízkosti bydliska. V skolke ma rovesníkov i starších od ktorých sa môže učiť, venujú sa im primerane, nemali sme problém zvládnuť odplienkovanie, spanie, celkovo samostatnosť, stretávali sme sa s tými detičkami už skôr, tak preto..
Asi mam zle info? Aky je podľa vas rozdiel medzi jaslami a skolkou? Ja som v tom, ze jasle su do tych cca 2 a pol a skolka od 2 a pol. Ci? Neviem preco by som mala dat sikovne odplienkovane 3 rocne dieta k rocnemu babatku?
@krtkoamravec @krtkoamravec detské jasle sú pre deti do 3 rokov, MŠ je prispôsobená deťom od 3 do 6/7 rrokov. Ak samozrejme nie je doteraz odplienkované, nechala by som ho doma a postarala sa o to ako mama.
Ak sa pozrieme do histórie, materské školy vznikli ako podpora pre pracujúce ženy, na začiatku priemyselnej revolúcie. Postupne sa z nich vykryštalizovali vzdelávacie inštitúcie, ktoré mali eliminovať nízku úroveň zaškolenia detí zo sociálne slabších rodín. Dovtedy o takéto deti nebolo postarané potulovali sa po uliciach miest zneužívali sa na detskú prácu, či niečo horšie. Boli to vlastne sociálne projekty, ktoré mali zamedziť šíreniu chudoby a negramotnosti.
V našich zemepisných šírkach to bolo podobné. Pri nástupe komunizmu a dlhé desaťročia potom mala materská škola za úlohu "dopĺňať rodinnú výchovu". Za mňa, ideálny stav. Bohužiaľ, za posledných 20 rokov sme sa dostali do stavu, keď väčšinou plní HLAVNÚ ÚLOHU v cielenej výchove detí. Rovnako ako v prípade školy, aj tu sa na plecia predškolských zariadení kladú požiadavky, ktoré by mala spĺňať v prvom rade rodina. Sem patria základy sebaobsluhy, slušného správania, dodržiavania pravidiel v živote, režimu dňa a psychohygieny, zdravých stravovacích návykov atď atď. To je aj odpoveď na to, či je škôlka pre konkrétne dieťa potrebná. Stále tu máme možnosť individuálneho vzdelávania (domáca škola) a verím, že to tak ostane aj pri avizovanom zavedení povinného preškolského vzdelávania od troch rokov.
Stačí takto? 😉
@krtkoamravec U nás je trieda aj pre 2-3 ročné deti. Môžu byť aj plienkované. Je to bežná štátna MŠ. Takže super, ideálna príležitosť. A keď chce žena pracovať, prečo by to nevyužila.
Milé mamičky, táto otázka patrila do iného fóra pre konkrétnu mamičku. Ospravedľňujem sa, ale neviem ju zmazať. Ďakujem 🙏

@krtkoamravec
A ty?