Prečo predškoláci potrebujú vedieť čítať a počítať?
Ahojte
Zamýšľam a fest ma sere,štve alebo neviem čo ešte.
Proste prečo predškolaci už musia vedieť počítať,čítať ,písať a neviem čo ešte veď je v škôlke ma sa hrať užívať detstvo a nie toto.
Majú sa to učiť v 1.ročníku toto všetko či tam si budú sprepáčenim........
A ďalšia vec keď dieťa nezje obed bo mu to nechuti keďže je výberový a veľa veci nezje lebo ho z nich napne a zje napr.len prílohu alebo len polievku a učiteľka povie ze bude chodiť len doobeda alebo sa naučí všetko jesť.
Ale veď aj dospelý nezje všetko. A to akože mam teraz nútiť dieťa jesť veci ktoré nemá rád.
Či vaše deti v škôlke stále všetko zjedia ...
@thirstymonk vyjadruješ sa o žene, takže mne stačilo... Hej, anonymita robí svoje! Nevieš o situácii nič, len to čo podala jedna strana. No ale čo, uľavil si si, pohladkal mamičke ego, ... No nič chrapúň ako chrapúň.
Mamičky, ako niekto, koho pracovnou náplňou (okrem ineho) bolo aj posudzovať pripravenosť dieťaťa na plnenie školkej dochádzky, nie, Vaše deti nemusia pred nástupom písať a čítať. Dokonca je to v určitých prípadoch nežiaduce a napomôcť nezdravým návykom. Písanie a čítanie sú komplexný proces skladajúci sa z určitých časti a TIE posudzujeme počas testov školskej zrelosti. Čítaniu a písaniu niečo predchádza, a to je veľmi dôležité dobre nacvičiť a upevniť pred osvojenim si písania a čítania. Veľmi zjednodušene a stručne som to napísala - ide najmä o kvalitu a nie kvantitu. Tieto znalosti boli pre mňa omnoho dôležitejšie (plus reč, pozornost) ako to, či si vie dieťa napísať svoje meno. Predmatematické predstavy sú tiež osobitná kategória.
Predškolák nemusí vedieť ani čítať ani písať...ano, ukazujú im ako vyzerajú písmenká a každé dieťa by malo vedieť napísať tlačeným svoje meno...lebo to sú veci ktoré sa riešia pri zápise, teda či vie dieťa geometrické tvary, rátať do 20, prípadne sa vie podpísať tlačeným.....ale to je naozaj základ.....rovnako niekde na zápise sa detí pýtajú na ročné obdobia alebo dni v týždni....preto je predškolská trieda povinná aby na zápis nechodili deti čo nemajú slovnú zásobu nevedia čo sú písmenká a nevedia rátať ani odo troch...čo sa týka stravy, problém môže byť naozaj len vtedy ak dieťa nič neje, nie ak zje len prílohu.....tiež tam nemôžu nechať na celý deň dieťa čo nič nezje a môže im tam odpadnúť lebo je slabé či dehydrované
@merlinja A čo teraz? Že je žena, to znamena, že má nejakú imunitu, alebo čo? KeĎ je raz človek glupy, je úplne jedno, či je to žena, muž, cigán, arijec, alebo jednorožec. Je blbec a hotovo.
@thirstymonk no len tým slovníkom si sa sám ohodnotil. A ako som písala vyššie - čítanie s porozumením, toto je len jedna pani (autorka diskusie) povedala....
@thirstymonk vyšikat 🤣🤣🤣
Pozrite si štandardy vzdelávania podľa štátneho vzdelávacieho programu, bežne dostupné na internete, toto majú vedieť na rôznych úrovniach... Googlite ŠVP isced 0....sú dôvody, prečo je 1 rok predprimárneho vzdelávania povinný....s jedlom to je problém, učiteľka má dieťa len ponúkať aby skúsil ochutnať, keďže deti z domu poznajú 3 jedlá dookola - u nás špagety s kečupom, pizzu a chlieb s nutelou....ale určite nie sa vyhrážať, že ostane len na poldeň
@merlinja a co teraz? Ja som naturalista 😅
Nečítala som všetko, ale predškoláci absolvujú predprimárne vzdelávanie. Posielam link na ISCED 0, teda štátny vzdelávací program, podľa ktorého sa vzdelávajú, ak by to niekoho zaujímalo do hĺbky. V iných krajinách majú deti školu od 5 rokov, to je u nás ten predškolský povinný rok. https://www.minedu.sk/data/att/96d/24534.b6f65c...
@thirstymonk si len hulvát, to s naturalizmom nemá nič spoločné.
@merlinja Áno, má. Som naturálny hulvát. Podľa mňa slušnosť je len sociálny konštrukt, ktorý kazí autentickosť reality.
Ahoj pracujem v mš. Dieťa v škôlke by malo vedieť ,,čítať,, akurát tak obrázky na maľovaním čítaní. Z počítania základné vedomosti napr. vedieť vymenovať čísla do 10 a porovnať kolko je viac, menej....A predškoláci sa učia napísať tlačeným písmom svoje meno. Pri testovaní školskej zrelosti majú úlohu, kde sa snažia napodobnit písané slovo a obkresĺujú bodky. Deti nenutime jesť ak odmietajú a určite by sme ich preto neposielali domov zo škôlky iba, ak by rodičia chceli.
Urcite to nemusia vediet, nezavadzajte.
@silvike
no možno tam to učivo selektuju a neučil sa tak do neba volajúceho kravoviny ako na SK. Ja ked mi kamoska hovorí obcas obsah uciva 1-3 ročníka, ušami mi kruti 🤯 Take p...y sne sa ani my v skole neucili a to mám už 40.
Nie som za ničenie detstva a zavedenie výučby ako v Číne, ale tých budov na ZŠ je zbytočné moc.
Naoriklad u nas v skolje (AT) sa deti prirodzene učia dni v týždni skolke. Rocne obdobia sú v koľkej tiez tematicky preberanie. A toť mi kamoska hovorila o písomke v 3 ročníku- ake su rocne obdo ia, co sa v ktorom tom období da robit a lietanie okolo dni v týždni a tie debilne vysvetlenia ci basnicky k nim ani nehovorim.
Tiboz ked skahnu do prvou kým princa a princeznú a nejaké zcestne príbehy.
Na kieho svaka toto deckami dobre? Strata času na vtakiviny.
@thirstymonk uff... Tak akože skade máš ten bullshit, ako ty vravíš, že predškolske vzdelávanie je na to,aby sa dieťa vedelo vycikať a umyť ruky. Ty nemáš ani šajnu na čo tam tie deti chodia 🤦 MS sa držia riadneho STATNEHO VZDELÁVACIEHO PROGRAMU ,ktorý zahŕňa oblasti skutočného vzdelávania. Toto čo ty píšeš majú už deti vedieť z rodinného prostredia keď nastúpia do ms. A preto,že mnohí rodičia nie sú schopní ani najelementarnejsich povinnosti ohľadom vlastného dieťaťa , žiaľ toto občas musí suplovať školské zariadenie miesto toho ,aby sa dieťa učilo čo v rámci aktuálneho vývinu potrebuje. Samozrejme čítať a písať do toho nepatrí 🙄 to je ďalší mýtus , tentokrát od autorky diskusie.

@monika4487 napísala si, 85% detí v 4! Rokoch rozpráva PLYNULE 3-4 jazykmi. Učiť sa nejaký jazyk v škole a plynule ním hovoriť sú 2 rôzne veci, predpokladam, že 4 ročné deti ešte nechodia do školy a ak doma hovoria jedným jazykom a v predškolskom zariadení iným, tak mi to stále vychádza na 2 jazyky, zmiešané manželstva povedzme 3 (z vlastnej skúsenosti viem, že hovorenie iným jazykom doma ešte neznamená, že dieťa ním hovorí plynule, ale dajme tomu), 3/4 ľudí žije v zmiešaných manželstvách a v oblastiach, kde sa hovorí presne opačným jazykom na verejnosti, než doma? Zaujímavé to určite je, ale príde mi to dosť nereálne. Možné? Samozrejme, ale nie 85% populácie.