icon

Prečo sa matky búria proti povinnej škôlke?

2. máj 2025

Prosim nehejtujte ma ale preco sa tak matky buria voci tomuto zakonu co mozno bude /mozno nebude? Podpisuju online peticie? Horlivo komentuju a nadavaju na Druckera? Ja v tom aby dieta slo do skolky nic zle nevidim
Urcite budu jasne urcene vynimky

balerina2025
2. máj 2025
@mimimoje

@ciernysokol najzaujímavejšie na celom je to, že práve skupina matiek, ktoré sú roky doma a teraz možno prídu o takúto vymoženosť, je voličom tejto smerohlas vlády. Pretože neverím, že nejaká rozumná matka, ktorá ide skôr pracovať, často skôr ako po 3 rokoch, dokáže voliť túto vládu.

@mimimoje zeny chodia do prace na zaklade toho ako potrebuju napriklad peniaze aj. pricin moze mat na to vela.

balerina2025
2. máj 2025
@nevenka

U nas v dedine napriklad, nova skolka mala stat najmeskor v roku 2024, nasla som nejaku verejnu sutaz s vysledkami, ktory projekt vyhral, to bolo z roku 2016. A zatial sa deti tlacia v starej drevenej 100 rocnej skolke. Mali tam 2 mini triedy a pristavili aspon kontajner pre dalsiu triedu, kde su predskolaci. Hlavne, ze povinne vsetci od 3 rokov. Nuz...ja Neviem. Nova skolka dodnes nestoji, a ani tak skoro nebude.

@nevenka spoliehaju sa na znizovanie porodnosti

niekto2hy
2. máj 2025
@nevenka

U nas v dedine napriklad, nova skolka mala stat najmeskor v roku 2024, nasla som nejaku verejnu sutaz s vysledkami, ktory projekt vyhral, to bolo z roku 2016. A zatial sa deti tlacia v starej drevenej 100 rocnej skolke. Mali tam 2 mini triedy a pristavili aspon kontajner pre dalsiu triedu, kde su predskolaci. Hlavne, ze povinne vsetci od 3 rokov. Nuz...ja Neviem. Nova skolka dodnes nestoji, a ani tak skoro nebude.

@nevenka ,,od septembra 2028 aj pre všetky 3-ročné deti" tak to stihnu postavit..

balerina2025
2. máj 2025
@ciernysokol

@moonlight1210 do prav ako slobod ako neist do prace, skolky, skoly? Nikdy. Ale je to vyriesene homeschoolingom,kto chce,uci doma. V skutocnosti to az taky problem nie je. Vacsina ludi da dieta do skolky, lebo musi ist robit, deti chcu ist samy, kvoli rovesnikom. Ved system funguje normalne, ozaj netreba nikoho nutit.

@ciernysokol na homeschooling by mala mat matka aj potrebne vzdelanie. a takto asocializovat dieta doma, je celkom dost zle. ale mozno ho mama aj casom zamestna a bude aj jeho zamestnavatelom.

dieta si ma v skolke v skole naucit posluchat aj ine osoby ako su rodicia.naucit sa tolerovat ine deti, ine prostredie, naucit sa robit si doma úlohy, zvykat si na zmeny. posluchat ine autority ako je matka a otec. naucit sa byt samostatnym. bez rodicov, vediet fungovat bez rodicov. vediet sa sam na seba spolahnut.a tiez sa naucit robit za seba rozhodnutia a niest za seba aj nasledky.

a nie bnyt len doma.

chapes ma verim trocha.

amonet
2. máj 2025
@balerina2025

@ciernysokol na homeschooling by mala mat matka aj potrebne vzdelanie. a takto asocializovat dieta doma, je celkom dost zle. ale mozno ho mama aj casom zamestna a bude aj jeho zamestnavatelom.

dieta si ma v skolke v skole naucit posluchat aj ine osoby ako su rodicia.naucit sa tolerovat ine deti, ine prostredie, naucit sa robit si doma úlohy, zvykat si na zmeny. posluchat ine autority ako je matka a otec. naucit sa byt samostatnym. bez rodicov, vediet fungovat bez rodicov. vediet sa sam na seba spolahnut.a tiez sa naucit robit za seba rozhodnutia a niest za seba aj nasledky.

a nie bnyt len doma.

chapes ma verim trocha.

@balerina2025 aj s tymto nesuhlasim, domskolaci maju aj komunity, aj chodia medzi ludi a vzdelavaju sa. videla som tu viac zien s domskolakom ktore maju krasne vysledky a navyse domakolak chodi na preskusania. a naucit sa posluchat? to je co? akoze ideme vychovat poslusne ovecky ci ako si to myslela? ziadne jedince s kritickym myslenim?

mimimoje
2. máj 2025
@balerina2025

@mimimoje zeny chodia do prace na zaklade toho ako potrebuju napriklad peniaze aj. pricin moze mat na to vela.

@balerina2025 ale to nie je úplne pravda, že do práce len kvôli peniazom, matky, ktoré idú do práce od menšieho dieťaťa nemusia byť hneď len kariéristky, mamonárky a zlé len preto, pretože idú do práce, ak chce byť žena po 3 rokoch doma, nech je ale nech si platí komplet odvody a nedostáva ani euro, keď je dieťa ok a nemá zdravotné problémy. Pretože potom nie sú v tomto štáte peniaze presne pre tie mamičky, ktoré kvôli naozajstným (nie vymysleným) zdravotným problémom nedostávajú nič, pretože sociálna poisťovňa im neschváli opatrovateľský príspevok. A mamičky, ktoré sú roky rokúce doma, nech si uvedomia, že zdravotný systém, cesty, školy, vlaky a podobné záležitosti sú platené z odvodov a z práce tých matiek, ktoré chodia do práce.

ciernysokol
2. máj 2025
@balerina2025

@ciernysokol vazne? 🙂 a vazne prispievatelov? 🙂 vies kolko mladych ludi je na urade prace lebo sa im nechce robit? kde mas istotu ze kazde narodene dieta nebude dalsi darmozrac a ze bude urcite pracovat? toto nemyslsi vazne.....
ked maju za priklad matky, co vedia zneuzivat system, budu rpbit to iste

@balerina2025 jezismaria. Ano, su aj vynimky. Ale vacsina ludi pracuje, mladych, starsich. Vsak tie deti vyrastu. Stale plati matematika- 3 deti (aspon 2 z nich) budu pracovat a mat dalsie deti, ktore budu pracovat. Zena bez deti zomrie a nebude odvadzat po nej uz nikdy nik. Toto len na vysvetlenie, lebo sa tu znevazuju zeny, ktore rodia viac deti. Podla mna je to zle zmyslanie celkovo, zivot je roznorody, niektore zeny deti napr.nechcu, nemozu mat, niektore maju viac, to je kazdeho osobna vec. Ale cim menej sa matky podporia, tym menej deti bude. V Cine robia kampane, aby zeny rodili deti, ale nechcu. Politikou jedneho dietata si narobili problemy. Tu sa ukazuje, ako zasahy statu ohladom rodenia deti vedu k destrukcii.

balerina2025
2. máj 2025
@mimimoje

@balerina2025 ale to nie je úplne pravda, že do práce len kvôli peniazom, matky, ktoré idú do práce od menšieho dieťaťa nemusia byť hneď len kariéristky, mamonárky a zlé len preto, pretože idú do práce, ak chce byť žena po 3 rokoch doma, nech je ale nech si platí komplet odvody a nedostáva ani euro, keď je dieťa ok a nemá zdravotné problémy. Pretože potom nie sú v tomto štáte peniaze presne pre tie mamičky, ktoré kvôli naozajstným (nie vymysleným) zdravotným problémom nedostávajú nič, pretože sociálna poisťovňa im neschváli opatrovateľský príspevok. A mamičky, ktoré sú roky rokúce doma, nech si uvedomia, že zdravotný systém, cesty, školy, vlaky a podobné záležitosti sú platené z odvodov a z práce tých matiek, ktoré chodia do práce.

@amonet ale to dieta raz z tej komunity vyjde. vtacatko nebude vkuse v domacom hniezde.
@mimimoje pisem ze pricin moze byt vela, teda ze moze mat vela dovodov pre navrat do prace

amonet
2. máj 2025
@balerina2025

@amonet ale to dieta raz z tej komunity vyjde. vtacatko nebude vkuse v domacom hniezde.
@mimimoje pisem ze pricin moze byt vela, teda ze moze mat vela dovodov pre navrat do prace

@balerina2025 a? kde mas istotu ze nebude mat lepsie skills na zivot ako to poslusne?

balerina2025
2. máj 2025
@ciernysokol

@balerina2025 jezismaria. Ano, su aj vynimky. Ale vacsina ludi pracuje, mladych, starsich. Vsak tie deti vyrastu. Stale plati matematika- 3 deti (aspon 2 z nich) budu pracovat a mat dalsie deti, ktore budu pracovat. Zena bez deti zomrie a nebude odvadzat po nej uz nikdy nik. Toto len na vysvetlenie, lebo sa tu znevazuju zeny, ktore rodia viac deti. Podla mna je to zle zmyslanie celkovo, zivot je roznorody, niektore zeny deti napr.nechcu, nemozu mat, niektore maju viac, to je kazdeho osobna vec. Ale cim menej sa matky podporia, tym menej deti bude. V Cine robia kampane, aby zeny rodili deti, ale nechcu. Politikou jedneho dietata si narobili problemy. Tu sa ukazuje, ako zasahy statu ohladom rodenia deti vedu k destrukcii.

@ciernysokol len my sa tu mozeme dnes hadat a oni aj tak si urobia co zas im bude vyhovovat. proste kazda z nas ma urcitym sposobom pravdu.

balerina2025
2. máj 2025
@amonet

@balerina2025 a? kde mas istotu ze nebude mat lepsie skills na zivot ako to poslusne?

@amonet a kde mas istotu ze tie prislusne skills im das ty doma ci daka komunita?

ciernysokol
2. máj 2025
@balerina2025

a nie bnyt len doma.

chapes ma verim trocha.

@balerina2025 ja skolku schvalujem, dieta tam bolo od troch rokov, ja som musela a chcela ist do prace. Ale neschvalujem, ze to bude pausalne nanutene.

balerina2025
2. máj 2025
@ciernysokol

@balerina2025 ja skolku schvalujem, dieta tam bolo od troch rokov, ja som musela a chcela ist do prace. Ale neschvalujem, ze to bude pausalne nanutene.

@ciernysokol neviem ci im to prejde ze od 3 rokov povinna.

ciernysokol
2. máj 2025
@amonet

@balerina2025 aj s tymto nesuhlasim, domskolaci maju aj komunity, aj chodia medzi ludi a vzdelavaju sa. videla som tu viac zien s domskolakom ktore maju krasne vysledky a navyse domakolak chodi na preskusania. a naucit sa posluchat? to je co? akoze ideme vychovat poslusne ovecky ci ako si to myslela? ziadne jedince s kritickym myslenim?

@amonet inak, toto je velmi dobry bod. Ja skolku a skolu schvalujem, ale vadi mi sposob vzdelavania, ked nutia dieta naspamat memorovat vety z ucebnic, vadia mi veci, co sa ucia, neucia a najma- vsetci maju rozmyslat rovnako. Ked priklad vypocitas inym sposobom, je zle, ked na prirodovede povies ine veci, ako v ramceku, ale k teme, je zle. Atd, je toho vela. Vyzaduje sa slepa poslusnost, ale verim, ze tato generacia nieco zmeni, lebo oni sa uz nenarodili, aby slepo posluchali, nemaju to v sebe.

kalifka
2. máj 2025

Dôvod veľmi jasný - stačí prečítať MK..... ako sedieť doma na riti s dieťaťom pomaly do jeho 18 rokov a aby ich život štát.

nevenka
2. máj 2025
@balerina2025

@nevenka spoliehaju sa na znizovanie porodnosti

@earlgrey dam Ti lajk, lebo tu zeny zavidia este aj chorobu, ako typicky na Slovensku. Vsak aj ostatne si mohli sunky valat ako Ty, nie? A okradat stat, ked je to take super. Kazdy by len rad sudil kazdeho. Mna sa toto uz tykat nebude, mam 2 rocnu a idem ju prihlasit do skolky, sice az od januara, vtedy bude mat 3, aj ked robotu nemam a asi tak lahko nezozeniem. Ale muz mi uz povedal, ze nech ma ani nehne za minimalku robit niekde ako v roku 2019, ked som mala 320 v hrubom na polovicny uvazok. Ja som tomu dala sancu, ze ved treba niekde zacat, ale ako potom na jar 2020 so mnou vydrbali, ze som s revom sla na OCR ku kvoli covidu, lebo vsak po sladkych slubikoch, ze ako si ma vazia a pojdem na cely uvazok, aka som sikovna, si ma zrazu pred vyprsanim lehoty na dobu urcitu, zavolal a nadal mi jak soplavemu decku, ze som neschopna a zmluvu mi nepredlzi, tak som si aj ja povedala dost! Tak ano, nasrata som sla vyciciavat stat, to bola obr ocr-ka z toho platu, hej. Podrobnosti nejdem pisat, ale ako slovenski podnikatelia zneuzivaju ludi, presviedcal aj potom moju kolegynu, ze co keby sla na zivnost, ze to bude vyhodnejsie. No tak si zbalila svestky a sla o dum dal. Jasne, jej bude zivnost vyhodnejsia, no urcite. Ma to vsetko viac uhlov pohladu. Vsetky matky dobre vedia, aka tazka byva adaptacia deti, byvaju chore, uz len toto im navyse treba tento stres, a ked dieta vymeska xy dni v mesiaci, aj tak dostane padaka v praci, plus ju budu stihat za nedodrziavanie skolskej dochadzky. Kontrolovat, kolko je dieta doma a ci naozaj je chore a nehovorim o doktoroch, ako zas budu somrat, ze treba potvrdenia davat.
Ja netvrdim, dieta sa v skolke vela veciam nauci, ale ked je na to pripravene, najradsej by som aj dceru dala neskor. A uvidim, ako to bude zvladat najmladsia. Ta ma stale plienky, az mi pride absurdne ju zapisovat teraz do skolky a este zvlast, ked ju este kojim 🤭😅. Ale za 3/4 roka sa vela moze zmenit. Je coraz samostatnejsia, ale uvidime.

@niekto2hy hej, jasne, stihnu a za co? 🤣. No necham sa prekvapit.
@balerina2025 my sme z tych, co ju zvysujeme, mhh 🤭

amonet
2. máj 2025
@balerina2025

@amonet a kde mas istotu ze tie prislusne skills im das ty doma ci daka komunita?

@balerina2025 nuz jediny argument mam. najdi si niekoho z psychologov/psychiatrov a spytaj sa ich kolko deti musia vysetrit deti z klasickych systemov ktore nie su schopne zvladat tlak, stres. nezvladaju ppvinnosti, rezu sa, nevedia pracovat nevedia kriticky mysliet a hodnotit. co myslis kolko domčkolakov je takto hospitalizovanych? kolko z nich ma traumy zo skoreho odlucenia v detstve. ano aj domskolactvo nie je uplne dokonale avsak ma svoje vyhody ak sa vedie dobre tak ako ma svoje vyhody byt klasicky vzdelavani ked najdes dobry system v klasickej skole. pausalizovat a uprednostnovat jedno alebo druhe je cesta do pekla a svet fakt neni ciernobiely

amonet
2. máj 2025
@ciernysokol

@amonet inak, toto je velmi dobry bod. Ja skolku a skolu schvalujem, ale vadi mi sposob vzdelavania, ked nutia dieta naspamat memorovat vety z ucebnic, vadia mi veci, co sa ucia, neucia a najma- vsetci maju rozmyslat rovnako. Ked priklad vypocitas inym sposobom, je zle, ked na prirodovede povies ine veci, ako v ramceku, ale k teme, je zle. Atd, je toho vela. Vyzaduje sa slepa poslusnost, ale verim, ze tato generacia nieco zmeni, lebo oni sa uz nenarodili, aby slepo posluchali, nemaju to v sebe.

@ciernysokol je uz vela projektov na zmenu systemu vzdelavania, aj ta nova skolska reforma vyzera nadejne. tu uz je problem hlavne v nedostatku mladych ucitelov a v tom ze skostnateny system a ucitelia sa tazko vzdavaju stereotypu a ucia nove veci

mamamasama
2. máj 2025

Moji chlapci nechodili do škôlky. Mala som reťazové pôrody. Bolo to moje rozhodnutie, nie rozhodnutie štátu. Za mňa to bola obrovská výhoda, sloboda. Žiadne škôlkarske choroby každý druhý týždeň. Jasné, že sme si tým prešli, ale v normálnej miere raz, dvakrát do roka. Takmer každý deň sme mali fajn program, výlety, bazén, knižnica, nákupy. Mladší chalani boli veľmi rýchlo samostatní. Starší ich učil všetko za pochodu. Hygiena, samoobslužnosť, písmenká, čísla, farby, tvary atď. Moje deti sa v podstate vychovávali samé a dokonca napredovali rýchlejšie, ako ich rovesníci v škôlke. Jedna učiteľka sa nedokáže venovať individuálne každému dieťatku. Mama doma áno. Je mi jasné, že tento zákon má byť zameraný primárne na sociálne neprispôsobivých občanov, ale oni tie deti do škôlky aj tak nebudú dávať. Opäť na to doplatia deti a matky strednej vrstvy.

kiki68
2. máj 2025

Je to zbytocna debata, nerealne vzhladom na kapacity, priestory a personal. To by totiz znamenalo, ze kazde dieta, co tam ma TP musia vziat 1.9. aj s plienkami, aj so vsetkym. V AT to chceli tiez a co? Nemame tie kapacity a financie na to. Aj keby to supluju sukromne skolky, musel by stat hradit 70% skolneho. Ako najprv nech si minister checkne bohatsich susedov a ako to nejde v AT spravit. Pritom nam by to tu super vyhovovalo.

earlgrey
2. máj 2025
@nevenka

@earlgrey dam Ti lajk, lebo tu zeny zavidia este aj chorobu, ako typicky na Slovensku. Vsak aj ostatne si mohli sunky valat ako Ty, nie? A okradat stat, ked je to take super. Kazdy by len rad sudil kazdeho. Mna sa toto uz tykat nebude, mam 2 rocnu a idem ju prihlasit do skolky, sice az od januara, vtedy bude mat 3, aj ked robotu nemam a asi tak lahko nezozeniem. Ale muz mi uz povedal, ze nech ma ani nehne za minimalku robit niekde ako v roku 2019, ked som mala 320 v hrubom na polovicny uvazok. Ja som tomu dala sancu, ze ved treba niekde zacat, ale ako potom na jar 2020 so mnou vydrbali, ze som s revom sla na OCR ku kvoli covidu, lebo vsak po sladkych slubikoch, ze ako si ma vazia a pojdem na cely uvazok, aka som sikovna, si ma zrazu pred vyprsanim lehoty na dobu urcitu, zavolal a nadal mi jak soplavemu decku, ze som neschopna a zmluvu mi nepredlzi, tak som si aj ja povedala dost! Tak ano, nasrata som sla vyciciavat stat, to bola obr ocr-ka z toho platu, hej. Podrobnosti nejdem pisat, ale ako slovenski podnikatelia zneuzivaju ludi, presviedcal aj potom moju kolegynu, ze co keby sla na zivnost, ze to bude vyhodnejsie. No tak si zbalila svestky a sla o dum dal. Jasne, jej bude zivnost vyhodnejsia, no urcite. Ma to vsetko viac uhlov pohladu. Vsetky matky dobre vedia, aka tazka byva adaptacia deti, byvaju chore, uz len toto im navyse treba tento stres, a ked dieta vymeska xy dni v mesiaci, aj tak dostane padaka v praci, plus ju budu stihat za nedodrziavanie skolskej dochadzky. Kontrolovat, kolko je dieta doma a ci naozaj je chore a nehovorim o doktoroch, ako zas budu somrat, ze treba potvrdenia davat.
Ja netvrdim, dieta sa v skolke vela veciam nauci, ale ked je na to pripravene, najradsej by som aj dceru dala neskor. A uvidim, ako to bude zvladat najmladsia. Ta ma stale plienky, az mi pride absurdne ju zapisovat teraz do skolky a este zvlast, ked ju este kojim 🤭😅. Ale za 3/4 roka sa vela moze zmenit. Je coraz samostatnejsia, ale uvidime.

@niekto2hy hej, jasne, stihnu a za co? 🤣. No necham sa prekvapit.
@balerina2025 my sme z tych, co ju zvysujeme, mhh 🤭

@nevenka Vieš, ja sa nerozčulujem nad názormi iných, nech si každý myslí, čo chce...poznám veľa žien, ktoré vážne zneužívajú systém...a zase veľa žien, ktoré majú postihnuté deti, či už fyzicky alebo mentálne a ani opatrovateľký im neschválili... ale to je v podstate jedno, mňa len udivuje, že každá matka má možnosť sedieť doma na zadočku, tak nech sedí...ak chce...a má z čoho žiť 🤷‍♀️

lucia245
2. máj 2025

Nie všetky deti sú zrelé do škôlky v troch rokoch. Tak ako je povinný predškolsky dobré riešenie, povinné od 3 rokov je totálne mimo .. Keď sa toto zavedie, nechcem vidieť tie žiadosti o predĺžený rodičak na urade zo zdravotných dôvodov a bombardaciu lekárov. Lebo povedzme si úprimne, kto nebude chcieť dať dieťa, nedá aj tak . Niektoré trojročné deti naozaj ešte potrebujú byť doma s mamou.

nynia
2. máj 2025

Lebo si myslia, ze bude musiet povinne chodit fyzicky do skolky 🤣 aj to sa da vyriesit cez individualny plan alebo ako domskolactvo. A zvykli si, ze mozu ostat doma zbytocne dlho s dietatom realne to nie je asi nikde mozne tak dlho byt na RD a nic nerobit okrem SK a CZ. Takze konecne s tym chce stat nieco urobit lebo zneuzivalo sa to vo velkom, len skoda tych, ktore naozaj museli ostat z vaznych dovodov dlhsie na RD ale tak to moznu podakovat tym, ktore dostali papiere len tak po znamostiach ked dieta nemalo ziaden dovod k tomu byt 5-6r doma.

beky223
2. máj 2025

Povinná predškolská dochádzka, cca od 5 rokov, rozumiem. Dieťa sa postupne zoznamuje s povinnosťami ešte pred školou, učí sa fungovaniu v kolektíve, dáva to zmysel. Ale od 3 rokov?? Aby som sa nemohla rozhodnúť, že pre moje dieťa a rodinu celkovo bude lepšie, ak bude ešte napr. rok po narodení súrodenca s nami doma? Nemohla som sa ani v skolkarskom veku rozhodnúť, ze sa vyberieme na dlhšie do zahraničia? Neist ešte rok do škôlky ale ostať s babkou na dôchodku? Manžel zarába nadpriemerne a žena bude s dieťaťom doma? Existuje veľa dôvodov prečo sa rozhodne niekto do škôlky dieťa nedať, ja sama som chodila až do predškolskej lebo moja mama usúdila, že mi bude doma lepšie s babkou a sesternicami, bola som citlivá a chorlava, v 5 rokoch som bola už oveľa pripravenejsia na inštitúcie... Môžeme zrušiť možnosť sa hlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a príspevky, ale či bude dieťa do 5 rokov v škôlke alebo kdekoľvek inde by malo ostať na slobodnom rozhodnutí rodiča ...

hopsas
2. máj 2025

Lebo nič čo je povinné nikdy nie je v poriadku pre všetkých. Sú matky čo chcú deti vzdelávať doma, sú deti čo to v 3 rokoch nezvládnu a najmä ja by som také malé dieťa nikdy úplne do rúk štátu nezverila.

guudy
2. máj 2025

Zienky, osobne si myslim, ze stat nas velmi rozmaznal moznostou rodicaku do 3 r a do 6 r. Plus moznost odkladu zaciatku povinnej skolskej dochadzky.
Neviem, co by ste robili napr v UK, kde sa povinna skolska dochadzka zacina v 4.rokoch. Odklad neexistuje. Nastupia do skoly vsetky deti, ktore su narodene v roku, kedy dosiahli 4 roky. A je vybavene. Ano, chodia do skoly aj chore (netvrdim, ze je to dobre). Jaj a platena materska je 6 mes.
Obdobne to maju aj ostatne krajiny, len tu lamentujeme a davame odklady najma kvoli prkotinam. Osobne ma irituje 7-8 rocny prvacik. Nieco tu nie je v poriadku…aj so statom, aj s rodicmi (kedze sa bavime o skolstve).

espeo
2. máj 2025
@balerina2025

@ciernysokol omg. ty mas taketo typicke zmyslanie, je mi to luto.

@balerina2025 za moje typické zmýšľanie ma skutočne ľutovať nemusíš. Energiu venuj ochrane svojich práv a slobôd.

mamamasama
2. máj 2025
@balerina2025

a nie bnyt len doma.

chapes ma verim trocha.

@balerina2025 Z toho všetkého, čo si napísala je jedna jediná vec pravdivá. "dieta sa ma v skolke v skole naucit posluchat" A porozmýšľaj prečo má poslúchať. Dôjde ti to?

nevenka
2. máj 2025
@sense

Ono stačilo by zrušiť platenie odvodov do dôchodku a zdravotné a štát by ušetril. A ženy by nespekulovali byť toľko doma. Pretože síce nedostanú síce platený rodicak ale aj tieto odvody urobia dosť a podľa mňa nie je správne že žena čo bola x rokov doma mala v konečnom dôsledku "viac odvedené" ako žena ktorá napr nemohla mať deti alebo doma toľko nebola.(Tým nemyslím matky ktoré majú naozaj vážne choré deti ).

@sense ale zase tie matky aspon rodia deti, buducich danovnikov statu, vychovavaju teda buducich zamestnancov, to je tiez isty druh prace...pokial teda tie deti odtialto nezdrhnu, ze ano.

Ale mne sa "paci" ten nazor, ze ked sa zena rozhodne pre dieta, tak je to brane ako hendikep, ze sama si za to moze, tak ju postihnime, ze si dovolila mat vobec dieta. A to ohananie sa zahranicim, no to uz ma tiez nebavi. Lebo v zahranici je vzdy ta trava zelensia, vzdy ten system lepsi. Co je dobre na tom, ze matka, ktora porodi dieta, musi od neho odist po 6 tyzdnoch alebo 6 mesiacoch (ja neviem) makat, a zas nejaka cudzia zena ide makat k nim domov strazit dieta. Preco by matka nemohla mat ako "zamestnanie" starostlivost o svoje dieta? Do isteho veku? Takze ked sa na to pozriem tak, ze stat tymi odvodmi a platenym rodicakom vlastne zamestnava matky, ktorych uloha je vychovavat dieta, tak este je platena aj malo tato "praca". Len mnohe tu vidia len to, ze "za nic" beru zeny ten rodicak, ale to "nic" nie je tak vlastne nic. Kto vychoval aspon jedno dieta, tak vie, co tato nicovata praca obnasa.
Ale co sa cudujem, v tejto antikoncepcnej dobe. Uz len Gilead nas caka ako v The Handmaid's Tale seriali. Tak to vidim.

kalifka
2. máj 2025
@amonet

@balerina2025 nuz jediny argument mam. najdi si niekoho z psychologov/psychiatrov a spytaj sa ich kolko deti musia vysetrit deti z klasickych systemov ktore nie su schopne zvladat tlak, stres. nezvladaju ppvinnosti, rezu sa, nevedia pracovat nevedia kriticky mysliet a hodnotit. co myslis kolko domčkolakov je takto hospitalizovanych? kolko z nich ma traumy zo skoreho odlucenia v detstve. ano aj domskolactvo nie je uplne dokonale avsak ma svoje vyhody ak sa vedie dobre tak ako ma svoje vyhody byt klasicky vzdelavani ked najdes dobry system v klasickej skole. pausalizovat a uprednostnovat jedno alebo druhe je cesta do pekla a svet fakt neni ciernobiely

@amonet minule som počúvala zaujímavý podcast a tam pekne vysvetlili, prečo majú teraz deti problém sa zaradiť do kolektívu a dôvod - rodičia.
Rodičia spia v jednej posteli s deťmi pomaly do 18 - rokov, matky sú len doma zavreté s deťmi - lebo majú deti z reťazových pôrodov ( pomoc nemajú skoro žiadnu - rodičia pracujú, starý rodičia nevládzu a muž od rána do večera v práci ) ... deti nechodia tak na prázdniny, ako sme chodili mi, proste nie sú naučené byť chvíľu bez mami. Teraz sú iné mamičky, ako sme boli mi ....
Uvediem príklad, kde robili anketu 10 mamičiek a toto boli ich odpovede ( ani jedna nedala to staršie do škôlky a mali možnosť ) - dieťa má 3 roky a matka ho nedá do škôlky, lebo má doma malé bábätko a na čo by ho dala do škôlky? Však nemusia ráno sa nikam ponáhľať, dlhšie si pospia, majú svoj pokoj takto, pre choroby.... iba jedna uviedla, že jej dieťa staršie nezobrali, nakoľko nejde do práce...