Prečo si dcérka v škôlke nevie nájsť kamarátov?
Ahoj vsetkym , urcite mate niektora podobny problem ako ja, s ktorym si neviem rady. Moja dcerka ma problemy si najst kamaratov, deti sa jej vyhybajua ja neviem prist nato, ze preco. Je nepriebojna a tazko nadvazuje znamosti a hlavnym problemom je asi, ze ked ju niekto odmietne, utiahne sa a radsej place. Denne chodim pre nu do skolky, so zovretym zaludkom, ci sa mala dnes s kym hrat,alebo si zase vypocujem, ze sa s nou nikto nechcel hrat. Neviem co mam robit, v septembry ide do skoly a bojim sa aby to tam nebolo este horsie. Poznate to niektora?
@bets super si to napisala, ja to neviem tak podat... 😅 my s bratom sme kazde letne prazdniny travili u starych rodicov - mesiac na dedine v cechach, mesiac u babky v bratislave v meste. ten mesiac na dedine bol vzdy uzasny, hrabali sme seno, nosili slamu, cele dni travili vonku so zvieratami... a nikdy sme nemali pocit, ze nas tam rodicia odlozili. vzdy sme sa na ten mesiac velmi tesili.
@jasminet Ale veď ani ja na tom nič zlé nevidím. Teraz je proste taká doba. A určite aj naše dieťa raz bude tráviť čas v detskom kútiku v nákupnom centre a so starými rodičmi bude aj celý víkend, ale teraz na to akosi nemáme čas. 😀 Ani na návštevy hračkárstiev a oboznamovanie sa s novinkami v hračkách akosi nemáme čas 😀 Dokonca aj na sledovanie TV nám nezostáva času 😀 Sme zaneprázdnení inými aktivitami. 😀 a ako som písala navštevujeme rôzne iné spoločenstvá, takže netrávi celý čas dieťa len s nami. Len sa proste nachádza počas prázdnin či víkendu na iných miestach ako jeho kamaráti škôlkári. Dieťa predsa nemôže byť na dvoch miestach v rovnakom čase naraz. Nedá sa všetko stihnúť. 😅 A naozaj odmietam teraz rušiť všetky naše doterajšie obľúbené aktivity len preto, že sa im nevenujú aj kamaráti škôlkári.
@bets Ale nepísala som, že nechodíme vôbec ku starým rodičom. Chodíme a hlavne im chodíme pomáhať okolo domu a čo potrebujú porobiť. Ale máme počas víkendu toľko aktivít, že nie je možné, aby sme tam odviezli v piatok poobede dieťa a prišli poň až v nedeľu večer. A takisto keďže už starí rodičia sú v takom zdravotnom stave v akom sú, tak je prvoradé, aby si počas víkendu oddýchli, než aby sa starali o vnúča. Nepísala som, že Vás alebo Vy odkladáte deti ku starým rodičom. Žiaľ deti v škôlke sú k starým rodičom odkladané a z ich rečí nejakú úctu ku staršej generácii nemôžem vyvodzovať. Dievčatko zo škôlky sa vyjadrilo o starých rodičoch, že vraj oni nevedia kúpiť poriadnu hračku. Ako to môže také malé dieťa povedať, že na hračke od starých rodičov je niečo nie v poriadku?
Dokonca si dovolím poznamenať, že neviem, ako by tie mladé rodiny fungovali bez pomoci starých rodičov. Mnohé deti idú k starým rodičom rovno zo škôlky. Takže u starých rodičov netrávia len víkendy a prázdniny...
Neviem, či asi som fakt divná,ale podľa mňa sa tie deti v škôlke akosi príliš zaoberajú materiálnymi vecami.
@evabb35 Pomoc starých rodičov je pre niektorých rodičov vyhnutná, dokážem to pochopiť, ak to ináč nejde a deti by nemali kam po škôlke ísť. Na druhej strane ale práve preto neuprednostním kariéru na úkor svojich detí. Potom si to tí zaneprázdnení rodičia vynahrádzajú kupovaním darčekov a hračiek, čo práve vedie k iným hodnotám 😒
@len.petra Také mi to pripadá strašne smutné. Poznám prípad, kde rodičia dieťatko nechávali často postrážiť zatiaľ čo sa oni venovali svojim aktivitám. Keď dieťatko dorástlo a mohlo sa už zúčastňovať na ich aktivitách spolu s nimi, tak ho zavolali, aby išlo s nimi. Ale dieťatko nechcelo ísť s nimi. Už bolo zvyknuté tráviť čas bez rodičov a s tými, ktorí ho strážili. A čo bude neskôr? Keď dieťa vyrastie a založí si vlastnú rodinu? Aké to budú rodinné vzťahy?
@evabb35 teraz som si prečítala prvú stranu. Z čoho usudzuješ, že v MŠ vedú deti reči len o nákupných centrách, hračkárstvach a podobne. Máš nejakú prax v škôlke, či pracuješ v podobnom zariadení. Ja by som mohla o tom niečo vedieť a dovolím si povedať, že tvoj názor je veľmi diskutabilný a samozrejme s ním vôbec nesúhlasím.
@vikiz Ahoj. Necitala som uplne vsetky prispevky, takze mozno ti nenapisem nic nove ale...Co sa tyka Tvojej dcerky, myslim si, ze cely problem je v tom, ze je jedinacik. Ja som tiez jedinacik a v skolke som sa citila tak isto medzi detmi ako Tvoja dcerka. Ked som bola s nejakou kamaratkou sama vsetko bolo OK, akonahle nas bolo viac, radsej som sa stiahla a smutila, ze sa so mnou nikto nechce hrat. Ako pricinu vidim to, ze deti ktore nemaju surodencov, nie su nutene doma a vo svojom okoli bojovat o priazen, lebo vsetka pozornost je sustredena na nich. (teraz nehovorim o rozmaznavani, to y bolo na inu temu) Ked pridu do kolektivu, zrazu je vsetko inak a namisto toho aby sa spokojne hrali, stiahnu sa do kuta s pocitom, ze sa s nimi nikto nechce hrat.
Moj prispevok neber ako poucovanie, ja som sa v detstve citila rovnako ako tvoja dcerka, deti som sa bala. Ale mozem ti s urcitostou povedat, ze ako som nastupila na ZS, vsetko sa zmenilo , maa som vela kamaratok, vzdy som patrila do toho zdraveho jadra triedy. Takze nemaj obavy, opakuj svojej dcerke aka je vynimocna a ze ju lubis a casom bude vsetko lepsie. Viem to podla seba.
@lula26 Písala som len o jednej skupine detí. Proste teraz sa tam zišla takáto vzorka detí v jednej triede. Našťastie doteraz tomu tak nebolo a aj kamarátov v škôlke bolo viac. Len do tejto skupiny detí naše dieťa momentálne nezapadá. Ak o tom vieš, tak budem len rada, keď ma presvedčíš, že tomu tak nie je. Budem len rada, keď mi napíšeš, že môj názor je skreslený a neobjektívny a že to tak v škôlke nie je. Lebo ak sa ja nemýlim ... jedno dievčatko z tej skupiny podišlo ku mne keď mali v škôlke besiedku a tak smutne mi povedalo, že jemu nikto z rodiny neprišiel na besiedku...že tam nikoho nemá...tak som sa mu aj snažila vysvetliť, že keby mohli, tak by určite prišli, ale že asi nemohli prísť...skôr mi to však pripadalo, že nepočítalo s tým, že tam nikto nebude.Jednoducho na besiedku asi zabudli.
@evabb35 Prepac ale ja stale nechapem, ake ine aktivity vykonavate, ze ste taki strasne zaneprazdneni a zaroven ich vykonavate so svojimi detmi. Spravne som to pochopila? Nejako mi nedochadza, co by to mohlo byt. ... Nejako mi to nejde dokopy.
Lebo ak su to RODINNE rekreacne aktivity, tak cim sa lisia od aktivit beznych skolkarskych rodin. Hadam nechces povedat, ze vsetky ostatne rodiny travia cas v nakupnych centrach alebo odkladaju deti. Nesud vsetkych podla par vynimiek. Ja poznam kopec mladych rodin co chodia na vylety a venuju sa detom.
A ak su to PRACOVNE aktivity, tak neviem, preco by ste nemali cas v piatok deti dat k starym rodicom a v nedelu po ne prist.
Prepac, ale v jednom z tvojich prispevkov bolo akosi vela krat spomenute, ze ste zaneprazdneni, tak sa pytam. A este jedna vec mi nejde do hlavy, ze pises detsky kutik nikdy, ze je to konzumne a dalej potom pises, ze raz ho das do detskeho kutika ale urcite ale nie teraz lebo nestihas. ???? Ved ked raz clovek nieco odsudzuje, tak snad aj teraz aj potom,nie?
Prepac ak sa ti zda ze velmi rypem, ale podla mna si vo svojich prispevkoch odporujes. 🙂
@evabb35 vyrastie z nich to, co z nich vychovaju rodicia ... v uplynulych dnoch sa mi stali dve prihody, z ktorych som smutna? pohorsena? neviem... drzim jednej mamicke veci z bazarika mesiac, lebo chce prist osobne, ok, ked sa k tomu konecne dostane, zavola, ze o pol hod pride, ale ja som bola so synom vonku, nebudem teraz utekat kvoli tomu domov, dohodli sme sa, ze o hod a pol pride. Neprisla, no volala o 2 hodiny, ze nas nevie najst, ok, vysvetlila som opat miesto, cakame...z miesta, kde bola to mala k nam cca 10 min, prisla o hodinu! Bez slovka ospravedlnenia. Darovala som k obj veciam nieco navyse, "jeej, zide sa". Ziadne dakujem...Nebazirujem na takychto veciach, ale slusne by to bolo. Ak sa nevie ona ospravedlnit, ked meska, nenauci to ani svoje dieta, ak nevie ona podakovat, nenauci to ani svoje dieta 😒 Neviem, ci toto je len o konzume ... Deti zvacsa kopiruju svojich rodicov a takto to potom aj vyzera v skolkach, na ihrisku, vsade.
@gabika7706 a nepovedala Ti nakoniec a môžete mi nabudúce rovno aj doniesť domou, ak zase nebudete niečo už potrebovať? A tiež sme boli dohodnutí, ale..... nemohli sme sa stretnúť, lebo sa pozabudla v nákupnom centre.
@simi251 a ešte som zabudla medzi aktivity zahrnúť prácu v záhrade, varenie, pečenie....no neviem, nemám čas chodiť do nákupného centra na viachodinové nákupy....a keď vidím dennodenne tých vyčerpaných uhnaných starých rodičov...ja viem, teraz je taká doba, ale však aj tí starí rodičia potrebujú aspoň občas mať čas na seba a na svoj oddych....
@vikiz ahoj. zatial mam doma babatko.. no moja mama by ti vedela rozpravat pribeh o dietati, ktore sa s nikym nehravalo az boli rodicia tak zufali, ze dievcatku ako 10-rocnemu kupili psa - aby malo aspon niekoho 🙂 casom som z toho vyrastla a dnes som zivotaschopny dospelak ;)
@evabb35 ja si nemyslím že dnes su vsetci len v nakupných centrach a žiju konzumne,ja tiež vela s deckami chodievam kade tade aby vedeli a videli-milujeme muzea a tím že sme kusok od Bratislavy tak ozaj mame kam chodit a cez zimne studene dni okrem vianocnych trhov mam rada zajst si s kamoskami do nakupneho centra napriklad ku kniham v panta ray-dat si tam caj ci kavu a pozerat si knizky s detmi,navstivit tvorive dielne, a len tak si pokecat a ked treba aj nakupiť.Marek je casto u svojej babinky ktora je rada ked ho tam nechame na par dni a cez prazdniny 😉 byvame v rodinnom dome s mojimi rodicmi tiež so zahradkou 🙂 nevidim nic zle v tom ze je dieta s babickou ja mam z takeho obdobia super spomienky 🙂 na detstvo 🙂
@evabb35 OK dakujem, ze si mi to takto konkretne vypisala . Zistila som vlastne, ze mame vela spolocneho v tych aktivitach, ked si mi ich takto vymenovala. Ale stale nechapem, preco si myslis, ze vacsina dnesnych rodin uz tak nezije. Ja teda neviem ake deti chodia prave do vasej skolky, ale moji znami teda vacsina z nich zije taktymito aktivitami. Ale zase aj takato aktivna rodina moze raz za cas zapojit starych rodicov, nie? Ale samozrejme zalezi na vztahoch v rodine. Nasi stari rodicia su stastni ked sa mozu venovat vnucikovi. Neobtazuje ich to, prave naopak, dodava im to energiu. No a niekedy tie nakupy proste robit musis, to e nevyhnutnost, a ked ti ma kto vtedy zabavit dieta, tak je to vyhoda. To nie je odkladanie deti. Ale naco ich unavovat nakupmi.
@simi251 ale veď aj my to tak robíme, že dáme dieťa k starým rodičom a kým spolu niečo upečú, či posadia ..však zase oni majú zase svoje aktivity.... a kým sa starí rodičia vytešia z vnúčaťa....tak nakúpime ...a preto sa vlastne to naše chúďa do toho detského kútika v nákupnom centre nedostane...a s kamarátmi zo škôlky tam nestretne....ale zase nemôžeme dieťa nechať u starých rodičov na celý víkend, lebo však kedy by sme sa išli pozrieť na žaby a kedy by sme malovali tie ulity a kedy by sme išli do divadla...
@titkovamiriam však áno, pokiaľ to nie je na starých rodičov až až priveľa a pokiaľ je to aj s ohľadom na ich zdravotný stav a vek.....len zase aby starí rodičia prevzali na svoje staré bedrá rodičovské povinností svojich detí a nemali ani čas na oddych a čas na seba, svoje koníčky, tak to už nie.
Jasné, že treba dieťa zobrať aj do obchodu, aj do kníhkupectva, ale zase chodiť pravidelne obzerať novinky a akcie do hračkárstva, tak .....no kedy by sme chodili obzerať tie kačky.
@evabb35 A ak sa mozno spytat, z akeho mesta si? Ja som si ista, ze vacsina rodin nezije tak, ze by chodili len nakupy a deti by odkladali pri kazdej moznej prilezitosti. Ale urcite aj tai existuju. Ja pochadzam zo Zvolena a fakt vacsina mojich znamych sa detom venuje. Inak ja zijem vo FR a to by si sa este len cudovala, ako ziju francuzi. Ked poviem ze som kojila 10 mesiacov a ze dieta bolo 3 roky so mnou doma, tak sa na mna pozeraju ako na cudzinku zo zaostalej krajiny z vychodu. Oni tu porodia a uz po 4 mesiacoch idu do prace a deti su cele dni bud v jasliach a v skolkach alebo maju opatrovatelky. Rodic pride domov o 19.00 a akurat tak stihne dat dieta spat a to je vsetko. A myslia si o sebe, ze su najlepsi rodicia na svete.

@evabb35 z tvojho prispevku mi nie je jasne, co myslis tym, ze nezijete moderným konzumným spôsobom života. opisala si to len na zaklade zazitkov z prazdnin...
moje deti tiez nemaju zazitky z prazdnin v style konzumneho zivota. stretavame sa s rodinami a organizujeme rodinne akcie ako splav, rodinny tabor kde kladieme doraz na priatelstva deti a rodicov rovnako zmyslajucich rodin, na prirodu, na zazitky, ale nie na pohodlie a konzum.
napriek tomu moje deti maju kamaratov a vedia tieto zazitky zaujimavo podat a ukazat, ze robili nieco ine ako vsetci ostatni, ktori dovolenkovali pri mori. rovnako nechodia deti do nakupnych centier, do detskych kutikov a pod. a nechyba im to, ani ich koli tomu nikto nevyclenuje z kolektivu. ale na druhej strane travia cas so starymi rodicmi (napr. v case prazdnin, oni su na dochodku, my pracujeme), mame dobre vztahy a cas straveny u starych rodicov je obohatenim ako pre deti, tak aj pre starych rodicov, ziadne negativum v tom nevidim, len dalsiu skolu do zivota ako napr. ucta k starsej generacii a udrziavanie peknych vztahov v rodine.