icon

Prečo sú choré deti v škôlke tolerované?

lilizzachy
1. dec 2024

Prečo sa stalo normou, že do škôlky chodia choré, a nie zdravé deti? Prečo to učiteľky toleruju? Prečo učiteľka povie počas spánku: Buďte tíško, Janka je chora a spi. prečo nedvihne telefon a nezavolá rodičov aby prišli po dieťa? Je možné sa niekde sťažovať, napr. na hygiene alebo RUZV? Su predsa zodpovední za vykonanie ranného filtra, ale očividne to nedodržiavajú ak tam vedome nechávajú chore deti. V kuse sa totiž točíme v kolotoči chorôb, a uz mam na to nervy, v škôlke mi dcéra vydrzi max 5 dni a dookola je chora, uz mi je jej ľúto. Kľudne nech sa vyjadria aj učiteľky ak tu nejake su, preco je tak vo veľkom tolerovane chore dieta v kolektíve. Ma 4,5 roka. Plánujem to s učiteľkami riešiť a aj a riaditeľkou lebo toto nie je podla mna normalne mat tam chore deti a neriešiť to. Jedna sa o štátnu skôlku. A co počúvam je to tak vo veľa škôlkach.

simsalabim
1. dec 2024

@13uzivatelka11 rozumny clanok 👍

lienka.7
1. dec 2024

@lilizzachy už som to písala v inej teme, ale zopakujem aj to aj tu.... ked teda "soplik a kasel" nie sú problémom, z čoho sú potom dookola stále tie skolkarske choroby? 🤔 druha vec je, že nechápem ako matka, ze ked viem ze je dieta naozaj chore (rozumej nielen soplik a kaslik), aj tak ho tam dajú (napchaju ho ráno liekmi a sirupom cize ano, ráno vyzerá celkom ôk, ale už okolo obeda je mu zle). Všetko sa im to vráti neskôr na zdraví, každá jedna prechodena choroba.

gomak
1. dec 2024

@lilizzachy Jednoducho preto, lebo je to nariadenie od riaditeľky..... Ja som toto neakceptovala a dostala som vynadané.... Vraj je veľká konkurencia, medzi rodičmi sa rozkríkne, že dieťa iba zakašle a už musí ostať doma.... Sťažovala sa na mna jedna mamička u riaditeľky.... Tak čo už... Odvtedy už nepodnikám nič.... Rodič vidí , že jeho dieťa je choré.... Viem je to hrozné, ale tak to je... Voči ostatným deťom ani voči mne to nie je fér.... Ale tak , keď si chcem udržať miesto... nič iné mi neostáva...

lenkakravcova
1. dec 2024

@lilizzachy častokrát pracujúce ženy nemajú kde dať dieťa (a pri častej ocr im hrozí vyhadzov), takže MŠ sa im snažia pomôcť. Ale je to odveci..
Keby muži mali vyššie platy, ženy mohli mať viac polovičné úväzky alebo byť doma, ostávali by choré deti doma a bol by pokoj. U nás sú teraz chrípkové prázdniny už druhý týždeň. Pre ženy, ktoré pracujú to musí byť záťaž toto riešiť popri práci. Ale takým štýlom, že chodia choré deti do škôlok, k tomu vždy dôjde.

mima172
1. dec 2024

Napíšem niečo, čo sa asi mnohým nebude páčiť.
V prvom rade tiež mam dcéru (4 a pol ročnú), teraz je v škôlke druhý rok. Prvý rok bol o tom, že som sa vkuse rozčulovala, že je v škôlke kopec chorých detí a moja všetko chytila. Na konci roka som si vypočítala, že z 10m bola v škôlke 3 a pol mesiaca a 6 a pol mesiaca som ju mala doma sopľavú, ukašľanú! Bol to des a píšem to len preto, aby na mňa nikto neutocil, že som si to nezažila a bla bla bla. Zažila až až, dokonca som nemohla ani nastúpiť do práce, keďže bola viac doma ako v škôlke.
A teraz pointa - absolútne sa neoplatí nad tým rozčuľovať, je to boj s veternými mlynmi. Zameraj sa na budovanie/zlepšenie imunity tvojho dieťaťa a toto nerieš, lebo aj tak reálne nič nevyriešiš. Rozprávala som sa o tomto s dcerinou učiteľkou a vravela mi, že to majú s rodičmi naozaj ťažké - zatajujú, ako sa písalo vyššie dajú liek a šup do škôlky, pripadne dieťa kašle ako tuberak a oni donesu papier od Dr, že môže byť v kolektíve. Ja som papier dala tiež, že ma dcéra alergiu na roztoče ale teda poviem ti, ze na nej nič nevidno, kdezto deti "bez papiera" chrchlú v šatni každé jedno ráno. Čiže úplne ti rozumiem, no skus sa zamerať vyslovene na dcéru, s chorobami v škôlke nepohneš, žiaľ.
PS: malé povzbudenie - tento rok je to u nás o 99% lepšie (verím, že som našla to, čo jej imunite prospieva), držím palce, nech sa to polepší aj u vás.

lilizzachy
autor
1. dec 2024

@mima172 dakujem ♥️

bosorkabb
1. dec 2024

Môj je momentálne prvý raz chorý odkedy v septembri začala škôlka. Už v piatok nebol.
A nie naša škôlka žiaden ranný filter nerobí.
Sopeľ sa u nás tiež nerieši.

hendikep
1. dec 2024

ja by som zakazala tym co zvracaju … ved tieto zaludocne virozy su otras, to odpali aj rodica… ale na druhu stranu nesuhlasim ze s kazdym soplom mam nechat dieta doma, ked vidim ze energie ma na rozdavanie, ziadne polihovanie. Mna dostalo tento tyzden, ze jeden dcerkin spoluziak je doma s hnisavou anginou ( jeho mamka je moja kamoska tak viem ) potom o dva dni som pocula ako ucitelka rodicovi druheho chlapca opisovala nejake jeho potiaze zdravotne pocas dna, no napriek tomu tam bol aj druhy den, dcere hovoril ze ho boli hrdlo ale ma na neho vraj tabletku 🤷‍♀️ co asi moze mat?! uz sa tesim na anginu aj ja 🤦‍♀️

tana85
1. dec 2024

@13uzivatelka11 tak nech si to zariadia inak. to je argument, ze chore dieta nie je doma lebo nema s nim kto byt?? ich nezaujima, ze moje deti brali atb kazdy druhy mesiac kvoli ich infekcnemu dietatu, mna nezaujima ci budu na ocr alebo s babkou. zrejme si zastanca vitaminu š…

13uzivatelka11
1. dec 2024

@tana85 choré dieťa nemá čo robiť v škôlke, ale kym ma len trocha sopel bez teplôt, fakt nevidím zmysel aby bol dva týždne doma, kým mu sopel prejde, aby zas za tri dni mal ten sopel.. Ako tu už písali vyššie, dieťa je infekcne aj pred vypuknutím choroby, tak zrejme by tvoje dieťa nakazil aj kebyže ostane potom doma.. Ja chápem ze každé dieťa má inú imunitu a keď ma zrejme tvoja imunitu slabšiu, tak chorá by bola rovnako aj kebyže soplave deti do škôlky nepustaju.. Syn je druhy rok v škôlke, soplave deti tam chodia a antb mal raz za život zatiaľ.

lilizzachy
autor
1. dec 2024
lucilaines
1. dec 2024

@lilizzachy aj si pozerala to video? Lebo hovori tam presne to, co tu odznelo. Ze nie na kazde sople treba antibiotika, dolezita je hygiena nosa, dieta je najinfekcnejsie v uvode ochorenia a zelene sople uz ani nemusia byt infekcne.

okseen
20. feb 2025

Moje deti už dávno nechodia do škôlky a cele roky keď to spätne hodnotím, mali sople fo 8 rokov. A keby som mala riešiť každý sopel a kašeľ, tak sa mi môže štát vyzbierať na sociálnu podporu, lebo nebol mesuac bez soplov. Brali max raz antibiotika a ináč sme k lekarom nelietali po vyšetreniach. Ja to beriem tak, že vírusy sú všade, baktérie tiež. Kto má slabú imunitu, bud nech si ju buduje alebo holt smola, silnejší prežijú. Teraz aby som riešila kto kedy je infekčný. Plno ľudí a deti v škôlke nemuselo mat nikdy prejavy a bum boli infekčni. Všetci riešia len sople, ale také chlamydie, mykoplazmy majú decka v sebe a stačí ze roztvaraju ústa.mne vadia tieto mamičky co to nezvládaju, ale kľudne idu s deťmi do nákupných centier, do kina, na akcie a tam už je to ok, že sa dieťa nakazi? Ale len aby sa v škôlke nenakazilo. A keď budú všetci doma a strážiť každý sopel, tak prídu do školy a tam začnú dalsie choroby. A všetci buďme teda navždy doma, lebo čo ak vdychnem vírus pred výťahom. Holt taky je život. Niekto sa narodi s lepšou imunitou a niekto ma smolu. Život nie je fér a nebude a kvôli tomu teraz mixu zrušiť škôlky, lebo čoak je tam dieťa, ktoré je už infekčné a ešte nemá prejavy.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
okseen
21. feb 2025

@kittykat22 ved tp robia úplne všetci toto osklbavanie, ešte aj stat a nami zameta, že sa divis niečomu. Už len na daniach sme vaetci osklbavanie xxx krát a vaetci spokojní a tu sa niekto ide zblázniť za sople, ale ze v lete všetci idú na koncerty plne baktérií a soplov, to je okej

squ1rrel
21. feb 2025

Keby kazde dieta malo byt doma s kazdym soplom tak v tej skolke nikto nie je. Navyse, ked si nevybuduju imunitu teraz tak to na nich caka v skole neskor.
A dalsia vec, ludia s virusom su nakazlivi uz davno predtym nez sa im zacnu zelene sviecky tahat z nosa.
Je to brutalne, narocne, hlavne ked ma clovek pracu a viac deti doma. Ale inak to nebude… je to len obdobie.

okseen
21. feb 2025

@squ1rrel presne tak, hlavne ze ma henta vyššie nazvala debilom. Ako keby život tak nefungoval. Presne tak, to sa na človek a každou somarinkou trápiť, xibot je boj sv prírode kto je slabší ma smolu, že to nevie dospelá žena je tragédia. Som rada, že aj iné zmyslaju normslne.

okseen
23. feb 2025

@squ1rrel podľa mňa by mali škôlky zavrieť od novembra do marca a budú všetci spokojní 😂😂😂😂celý MK sa riešia sople. Ďakujem mojej mamine, ktorá má vôbec nedala do škôlky a potom som do 14 rokov jedla nonstop antibiotika a každý soplik u mňa skončil so zápalom.

squ1rrel
24. feb 2025

@okseen aj to by bolo riesenie 😂 mali by sme aspon spolocneho nepriatela a nerozdelovali vy sme sa na dva fronty.
Mrzi ma ake si mala problemy do 14r! Ako sa to prelomilo?

okseen
24. feb 2025

@squ1rrel stále som ešte bývalá aspoň trikrát ročne. Ale potom po 23 som žila už našťastie mimo, zmenila som stravu, začala pohyb, vitamíny, vážim si bielkoviny, ci zjem dostatok za deň, všetko dodržujem a vuala zrazu všetko fuč, sopel zvládnem za dva dni bez toho, aby sa rozvinul na zápal. Preto majú deti furt sople, lebo nejedia na váhu vlákninu, nikto im denne neváži bielkoviny, väčšinou majú hnačky zapchy na striedačku a tým pádom premnozene baktérie v črevách odráža sa to na soploch. Venujem sa váženiu stravy, presne viem koľko treba čoho zjesť a dokonca sledujem stravu deťom v skole a zisťujem, že tie chudence celý deň jedia minimum bielkovín a vlákniny. Tak sa nedivím, že furt sú sople. Ze ryža 🤦‍♀️ ryža ma na 100gramov len úbohé 2 gramy bielkovín.

okseen
24. feb 2025

@squ1rrel a ešte doplním, že ano cele detstvo moja mamina neriešila stravu, minimum bielkovín, len mäso väčšinou, čo teda vôbec nie je ta najlepšia voľba, mäso je ťažšie stráviteľné a zaťažuje trávenie, treba k tomu jest quinou, bulgur, chia semienka, šošovicu, cele detstvo som mala na striedačku zapchy a hnačky. Takže sa nedivím, že som bola chorá furt. Proste za deň treba do dieťaťa natlačiť vlákninu, ale to nikto nerobí. Tam kúsoček jabĺčka, banán plný histaminu a k tomu zápchu robí, tak zase majú sople.

13uzivatelka11
24. feb 2025

@okseen zas nepreháňaj.. Synovi nevážim nič, ved sa stravuje väčšinu dňa v škôlke, má 4 roky, druhý rok v škôlke a od septembra mal sople 2x.. Aj to sa nakazil druhýkrát asi u doktorky, keď sme boli s bolavym ucho

okseen
24. feb 2025

@13uzivatelka11 ja hovorím väčšinou a väčšinou sú deti soplave celý rok. Plus moja známa tiež hovorí, že ako ma tri deti zdravé a posledný rok si už robím záznam z toho co mi povie a jej deti sú nonstop choré, furt povie, že vracajú, hnačky, dokonca pred dvomi týždňami mali týždeň vysoké teploty, povie, že jak k lekarke nechodí ani raz ročne a potom jej dieťa bolo v nemocnici na brutálne bolesti brucha. Normálne zisťujem, že ľudia ani sami seba nedokážu vnímať, ani stav svojich detí. Si to zapisujem a ešte si urobim printscreeny z toho, kde píše, že dnes vracali, teploty a ze ide k lekárke pre potvrdenie. Nech teda vidím, ako je to s vnímaním zdravia jej deti. A teda mozem povedať, sú nonstop choré. To len ona ma predstavu v hlave o super zdraví vlastných detí.

13uzivatelka11
24. feb 2025

@okseen tak namiesto zdravia cudzích deti by si mala troska monitorovať to svoje...psychické.. Tie deti naozaj nie sú chore z toho, že si nevážia na gram vlákniny a bielkoviny.. Ano, keď niekto je priveľa sladkosti, určite mu to nepomáha pri chorobnosti..

okseen
24. feb 2025

@13uzivatelka11 a ty sa prečo do mňa navazas? Ak mi raz niekto hovorí ako ma zdravé deti a pritom sú nonstop choré, tak asi by dotyčná mala navštíviť psychiatra, keďže nedokáže vnímať reality.

okseen
Autor odpoveď zmazal
squ1rrel
24. feb 2025

@okseen kasli na to niektory ludia potrebuju rypat. Je dlho zname ze to ako sa k tebe iny spravaju odraza len ich vlastne myslenie a aky su, nema to nic spolocne s tym kto si ty a aka si.
Zaujimave co si pisala. Myslim si ze je na tom vela pravdy. Ja som vo vela skupinach pre neurodivergentne deti a aj tam mamicky hovoria aky velky rozdiel urobi strava.

okseen
24. feb 2025

@squ1rrel super. Hľadám skupinu uvedomelejsich osôb, lebo sa rada učím nové veci a som zvedavá a vnímava. Ako sa dá dostať do takej skupiny? Aké takých vnimvych, čo nefungujú ako ta moja známa, že nedokáže vnímať reality a len si žije vo svojej hlave.

13uzivatelka11
24. feb 2025

@okseen lebo podľa mňa nie je úplne v poriadku, keď si zapisujes chorobnosť cudzích deti, a robíš nejaké prepočty aby si si niečo dokazovala..

@squ1rrel A tebe by sa páčilo, kebyže daka tvoja známa si zapisuje a robí reporty z toho, ako sú druhé deti choré? Mne to už príde fakt prehnane