Prečo v škôlke diskriminujú matky s druhým dieťaťom?
Ahojte, stalo sa Vám že ste chceli dať svoje staršie dieťa do ( štátnej ) škôlky a nevzali Vám ho pretože ste na materskej s druhým dieťaťom? Ja som podala 7 prihlášok do štátnych škôlok...a takmer v každej ma diskriminuje,že mám ešte mladšie dieťa a s tým som na materskej. Podľa názoru "veď si doma" sa posúvam na koniec rady v počte žiadateliek.Chápem,že je momentálne pretlak detí aj všetky logické argumenty ako napr.že existujú pracujúci rodičia atd...ale prečo by som mala trpieť ja, moje staršie dieťa ( lebo jeho rovesníci do škôlky pôjdu, ale on nie, lebo má mladšieho súrodenca) aj jeho mladší brat ( nedostane šancu mať vlastný priestor, svoj vlastný režim, atd..)?
baby a najhorsie je, ze s tym nic neurobime, mozeme tak akurat svorne "pindat" 😠 😒
je to fakt komplikovane, aj kapacitne podmienky a moznosti mesta, aj potreby rodicov.ale ved na to si volime starostov, aby tieto veci riesili, res aby riesili veci ktore su nelogicke, problematicke a pod.
@aknaj no to som zistovala ako prve 😕
ja som v stadiu ze som uz bola ochotna dat aj uplatok, ale udajne je teraz po volbach a s touto novou vladou problem, kedze sa v skolkach riaditelia boja, ze kvoli tomu pridu o miesto...a chapem to..
no a k Tvojej otazke - na kazdej prihlaske je napisane, ze ak uvedies nepravdive informacie a skolka to "zisti", Tvoje dieta vylucia. a mam kamosku v Dubravke kde to bez problemov a bez milosti urobili.proste maju na to miesto plno dalsich cakatelov, bohuzial..
mne sa velmi paci ze sa pytajz na mladsich surodencov a akosi automaticky predpokladaju ze mamicka je na MD ale to ze mozno musi dat mladsie do jasiel ci pracuje z domu uz nikoho nezaujima.
a je kopa mamiciek co ma dieta v skolke a su nezamestnane. My sme mali jedno stastie ze ked sa davala prihlaska bola som tehotna a vsade sa pytali na mladsich surodencov. no takych este nemal takze sme v prihlaske neklamali a vzali ho. az kym sa to niekto nedocital tu na konovi a dotycna to isla riesit cez mesto ze ako to je mozne ze mi vzali dieta ked som tehotna.
niekto povie si doma urob mu program. cely den je sam a s nami teda ked nie je v skolke. ziadne rovnocenne deti vonku a doma pocuva len to ze musi pockat, vydrzat, ze teraz sa s nim nemozem ist hrat. odkedy sa maly narodil kreslili sme si doma napriklad raz. jednoducho nie je kedy si s nim sadnut a venovat sa len a len jemu. Pre vysvetlenie moje mladsie dieta spava tak 3x 20minut, za ten cas mu stihnem akurat tak zohriat obed a nieto sa este hrat ci sa len jemu intenzivne venovat.
@noraf
panebože 😲 to je čo za škôlka ? Veď tam normálne "terorizujú" rodičov. U nás si na nič také napamatám, ani keď nastupovala dcéra do škôlky a to som bola tehotná so synom a ani keď tento september nastupoval syn. A to mal mať 3 roky až v novembri a mali úplne plnú prvácku triedu.
@noraf - ja som to nezistovala dosledne, len min rok v case ked sa davali prihlasky tak uz som bola bruchata a jedna velmi dobrosrdecna ucitelka ked som odovzdavala prihlasku, tak kukla na mna a pokrutila hlavou ze to chcem vidiet ako nam date potvrdenie od zamestnavatela ked by sme vam ju omylom vzali, a kedze som bola s kamoskou ktora uz robila tak sa pytala nasledne riaditelky ze ci je treba potvrdenie a ona ze po prijati si ho vyziadame, tak neviem
@katy1979 no uplne Ta chapem, ja mam stastie ze mladsi potiahne so spankom aj 2, 5 hodiny a vtedy sa so starsim hrame atd..ale naprikald mladsi by potreboval spat aj poobede, ale neda sa..kedze poobede musim ist von so starsim, aby nesedel cely den doma, moze spat len v kociku, co je u nas nic moc, max 15 min.normalne vidim ako chce spat, niekedy ked ho dam doma, tak ho starsi zobudi pri hre a podobne...ved to urcite poznate.ja som chcela maly vekovy rozdiel, nelutujem,ale o tejto " skolkarskej mafii", kde som ponechana napospas tomu, ci ma predbehne nejaky jedinacik alebo sa zlutuje nejaka riaditelka ...o tom som nemala ani paru.
ja tiez inak mam pocit ze najviac sa starsej venuje babicka, ja mam vdakabohu doma mamu na dochodku ale tiez to neni naj riesenie
hojte
tak u nas je to normalne ako sucast vyberovych kriterii zverejnenych mestom, ze su uprednostnovane deti pracujucich rodicov.. hlavne, ze dalsim bodom "uprednostnenia" je, ze do skolky chodi starsi surodenec.. 😲
tiez chapem, ze je pretlak deti, velmi malo deti aspon u nas odchadza zo skolky do skoly, napr v nasej vybranej ma riaditelka realne volne 2!!! miesta, takze som povedala, ze od septembra pracujem doma na skrateny uvazok.. a v prihlaske mam uvedeny pocet surodencov 0, sak v case podania prihlasky to bola pravda 😅 ale ako to nakoniec dopadne netusim 😝
je to peklo hlavne ked vidim, ako sa mala trha za ostatnymi detmi, presne ako pisala @xlucia matka uz v tomto veku a s druhym babynkom na krku nie je bohuzial partak pre dieta
ahojte...podla mna je to skor diskriminacia tych deticiek, ktore nemozu za to, ze ich rodicia maju dalsie dieta - deti...
napriek tomu, mnohe z nich ten kolektiv potrebuju...
moja starsia napr. minuly rok do skolky nechcela, ok...ale tohto roku uz sa stale na skolku pyta, vsetky kamaratky tam chodia a doma uz sa zacina nudit...takze ak ju nezoberu kvoli tomu, ze ma mladsieho surodenca, je podla mna diskriminovana ona a nie ja...
a len taka uvaha...statna skolka by mala byt pre vsetkych bez rozdielu, ok...pre stat su do buducna zaujimave rodiny s viacerymi detmi, ved kto nam bude robit na dochodky 😝 tak preco im neulahcit situacu...
dalsia uvaha... rodiny, kde obidvaja rodicia uz chodia do prace, maju vyssi predpokladany prijem ako rodina, kde je (vacsinou) matka na RD...teda skor si mozu dovolit zaplatit svojmu dietatu skolku sukromnu....
ale to je jedno...nejako prezujeme aj prezijeme...ja som tiez do skolky zacala chodit az ako 5 rocna a som ziva a zdrava a cuduj sa svete aj moja mama 🙂
ja som mala tiež akurát to šťastie že v čase keď som podávala prihlášku som bola ešte tehotná
@aknaj - kuk sem, tu je nasa prihlaska http://www.primaskolka.sk/subory-na-stiahnutie.... , mas taku istu?
@sirinka absolutne nesuhlasim s tym aby pracujuci rodicia davali svoje deti do sukromnych skolok aby v tych statnych bolo miesto pre deti ktorych mamy su doma na RD.... 😠 😠 😠
ved taka zena ked zarobi cca 400 EUr v cistom cosi precestuje oblecenie si musi kupit do roboty... tak jej co ostane ked zaplati sukromnu skolku? ona RP nedostane ked ma dieta viac ako 3 roky
lebo oni pracuju a odvadzaju dane a preco by si este mali okrem toho priplacat aj sukromnu skolku....???? stat nikoho nenuti kolko a v akom vekovom odstupe ma mat deti...
a okrem toho ked sa na to clovek pozrie logicky tak rodicia ktory pracuju tak odvadzaju dane a maju trvaly pobyt v tom meste tak prispievaju podielom zo svojich dani do mestkeho rozpoctu... preto mesto ako zriadovatel logicky bude v prvom rade podporovat umiestnenie deti pracujucich rodicov lebo to mu prinesie peniaze aj na financovanie tej skolky... /tepla, energii, zariadenia atd./
samozrejme najlepsie by bolo keby umiestnili vsetky deti... ale v situacii ked je nedostatok miest tak prosto musia byt kriteria... jedine co sa da je tlacit na mesto aby rozsirilo kapacity...
ake kriteria by sa potom uplatnovali ak mas dajme tomu 20 miest a 85 prihlasenych?
@maznacik007 jj tak tak..ja som tiež tohoto názoru
u nás v Malackách otvorili triedy v základných školách...možno aj to by bolo riešenie ...
@maznacik007 mozu losovat 😀

@ani3012 podla mna tak uvazuje kazdy normalny clovek. nehovorim ze uplne kazdde dieta na svete sa hrnie prave do skolky, ale drviva vacsina deti po tretom roku masivne pozaduje spolocnost seberovnych a ked ju nema tak zbytocne nechtiac "terorizuje" mamu doma, ktora aj keby dusu vyplula, nezmeni sa na rovnocenneho partaka