Prečo v škôlke diskriminujú matky s druhým dieťaťom?
Ahojte, stalo sa Vám že ste chceli dať svoje staršie dieťa do ( štátnej ) škôlky a nevzali Vám ho pretože ste na materskej s druhým dieťaťom? Ja som podala 7 prihlášok do štátnych škôlok...a takmer v každej ma diskriminuje,že mám ešte mladšie dieťa a s tým som na materskej. Podľa názoru "veď si doma" sa posúvam na koniec rady v počte žiadateliek.Chápem,že je momentálne pretlak detí aj všetky logické argumenty ako napr.že existujú pracujúci rodičia atd...ale prečo by som mala trpieť ja, moje staršie dieťa ( lebo jeho rovesníci do škôlky pôjdu, ale on nie, lebo má mladšieho súrodenca) aj jeho mladší brat ( nedostane šancu mať vlastný priestor, svoj vlastný režim, atd..)?
@babulina 😀 alebo pridelovat tak to tie byty v starom meste v BA 😀 😀 😀
@aknaj u nas robila tu peticiu suseda a veru priestory sa nasli.... vystahovali tych co boli v prenajme v casti skolky a vznikli dve nove triedy... takze isto sa cosi da poriesit.. ale zasa na druhu stranu to bolo pred volbami... komunalnymi myslim.. takze aj to malo isto vplyv... ale ked sa otravuje statocne a s podporou viacerych tak sa cosi da poriesit..
@babulina aktualne este vysledok neviem (kedze peticia odisla iba minuly tyzden a v podstate ma zastupitelstvo cas az do septembra), ale dufam, ze to bude mat efekt (ako to malo pred 2 rokmi), kedze viem min. o jednej skolke, ktora ma priestor na 1 triedu (a na zs su tiez nejake priestory). je to len o tom, presvedcit kompetentnych, ze sa im to oplati (treba argumentovat, ze rodicia prinesu predsa dane mestu a mozu sa pre skolku angazovat, napr. tak, ze zalozia obcianske zdruzenie a zozenu peniaze z grantov na vynovenie, rekonstrukciu a pod.)
@tin007
škôlky naokolo sú prepchaté, tie ktoré zostali
tie čo zrušili už majú iné využitie, ktoré určite nezrušia
z dvoch ZŠ urobili súkromné gymnáziá, jedna je rozdelená na štátnu a súkromnú
ZŠ, ktoré fungujú, majú kapacitu 18 tried, ale prevádzkujú omnoho viac, nakoľko mali veľa prihlásených prvákov
z bývalých jaslí sú urobené súkromné kliniky, materské centá a podobne
naozaj neviem, kam by tie ďaľšie škôlky umiestnili
@tin007 ja som pisala na UPSVa R na odbor skolstva s otazkou ako je vyriesena situacia pretlaku MS.Konkretne adresovanu na cloveka, ktory je v tejto veci zodpovedny aspon podat informacie.Slusny list kde sa pytam ake mam moznosti vzhladom na sucasny stav a ci ma metso v plane v buducnosti nieco s tym urobit. Dnes je to presne 16 dni co ten list maju,telefonicky mi nedali ziadne info.Pockam si na zakonnu lehotu 30 dni a napisem znova.
Cize tolko k Tvojej otazke.Vies, nie kazda matka na MS len pinda a nnic nerobi. A ano, kludne by som aj podplacala, ak by to znamenalo ze moje decko bude spokojne a s kamaratmi.
@babulina prečo by to nemalo zmysel? Ak rodičia skutočne chcú dať dieťa do škôlky,tak je viac menej jedno,kde tá trieda bude umiestnená...našim škôlkárom sa vozí strava z druhej škôlky.
Inak je zaujímavé,že keď riaditeľka vybavila v ZŠ triedy,kde by tie deti mohli byť umiestnené,tak ani toľko tried nepotrebovala..takže asi ani maminky tú škôlku až tak nepotrebovali
@noraf nepises na spravne miesto, kompetencie predskolskych zariadeni (t.j.) materske skoly su plne na mestach, ci mestskych zastupitelstvach. pozri si, ake su komisie pri zastupitelstve a skus sa ist informovat u predsedu komisie, ake su moznosti a ci vedia o tom (lebo ked im nik nepovie, tak nebudu vediet), ze v septembri bude vela deti nad 3 roky neumiestnenych do ms
ale baby,ja som zvedavá ,ako by ste sa tvárili ,keby vám ako práve zamestnanej maminke po MD nevezmú dieťa do škôlky, ale maminka si v rámci vychádzky ,čo bude na MD ,bude vodiť dieťa do škôlky 😕
@tin007 ok, zajtra si to zacnem googlit, uz som nasla cloveka na Mestskom ci miestnom urade, ktory ma mat pod palcom skolky, ale neviem do akej miery, resp ake ma kompetencie.Planujem sa obratit aj na neho.Inak ta peticia nie je vobec zly napad, mozno skusim aj to, zatial netusim kolko matiek odtialto je v podobnej situacii,ale za pokus to stoji.
@babulina ani nepotrebujes pravnika, odpoviem ti: ano, je to v sulade so zakonom, lebo zakon hovori toto (teda je to vo vyhlaske 306/2008): "Prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, deti s odloženou povinnou skolskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou. Ostatné podmienky prijímania detí určí riaditeľ a po prerokovaní s pedagogickou radou školy zverejní na viditeľnom mieste."
@tin007
ja nemám negativistický prístup, ale reálne vidím situáciu, ako sa hovorí "pesimista je len dobre informovaný optimista", bývam na našom sídlisku od narodenia, manžel sa dosť informuje na situáciu okolo, takže viem o podmienkach ...
ale vidím, že ty sa chceš len na niekom odreagovať a ja sa s nikým hádať nechcem, preto som sem nepísala
a na nikoho nenadávam, našťastie som nemala žiadny problém, len súcitim s mamičkami a písala som sem svoje skúsenosti
@tin007 teraz ale neriesime deti s odloženou povinnou skolskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou,ale ci je zakonne pozadovat od rodica aby pracoval resp co znamena pracujuci rodic lebo ja som do kolonky zamestnavatel naozaj realne uviedla svojho zamestnavatela ktoreho mam, lebo ved pracovny pomer mi plynie, som teraz co pracujuci rodic alebo nepracujuci rodic?
@ani3012 no asi by som samozrejme bola vytocena.Rovnako ako budem vytocena teraz, ked mi ho nevezmu a zistim, ze niekto iny sa dostal a mozno nesplna podmienky.Ano vsade okolo nas sa deju nespravodlive veci, kaxdy den.Taky je zivot.Teraz mozno budem pindat ja ze nemam dieta v skolke, buduci rok mozno Ty alebo ktokolvek iny, myslim to obrazne.A pokial zakon hovori ze je v kompetencii riaditela danej MS rozhodnut o postupe pri prijimani deti do MS, potom tu priestor je aj pre deti rodicov na MD, ak mi rozumies.
@babulina podla mna z pravneho hladiska nie si pracujuci rodic napriek tomu ze tvoj PP stale trva si v socialnej a zdravotnej poistovni vedena ako poistenec statu a teda neodvadzas odvody ani neplatis dane...
uz sa to tu pisalo.. riaditel MS podlieha starostovi/primatorovi a aj skolskej komisii.. / u nas napr. sa tie podmienky stanovuju plosne na vsetky skolky v meste/ a obci zalezi na tom aby mala prijmy a tie prijmy bude mat od oboch pracujucich rodicov tak ich logicky uprednostni...
inak ja som sa stretla aj s tym ze napr. boli uprednostneni zamestnanci obce teda ich deti... / lebo prosto obec ako zamestnavatel im to poskytovala ako kvazi firemnu skolku/ teda bavime sa o detoch ucitelov, uradniciek a tak.. prosto ludi na vyplatnej listine obce
hej ono cele to stoji a pada na zriadovatelovi a nie na riaditeloch, ak som to spravne pochopila, no nist pockam si do oficialneho rozhodnutie a potom uvidime co dalej, mozno sa na ihrisku najde par rovnako podrazdenych rodicov a spolocne nieco podnikneme aj oficialne
@babulina ano to je spravny postoj a postup... zbytocne oslovovat UPSVAR ministerstvo a pod, lebo toto su prenesene kompetencie a tu fakt pomoze jedine sa stazovat na meste najlepsie co najviac ludi.. a koordinovane.. a este zvykne pomoct napr. ak su rodicia ochotny napr. pomoct pri upravach tej potencionalnej skolky ... myslim cosi ako akcie Z kedysi...
Este vam dam tip, ako mozno "motivovat" obce, mesta a mestske casti k tomu, aby otvorili triedy (ak maju miesta) aj pre deti mladsie ako 3 roky. Totiz matka, ak da dieta do skolky vo veku 2.5 roka, tak ma este pol roka narok poberat RP. Teoreticky by mesta mohli zriadit triedy pre deti mladsie ako 3 roky, kde by bol poplatok vo vyske 190,1 E.

Damy, damy, vidim, ze tu viacere vzdychate a nadavate, niektore by ste aj podplacali. 😠 Tak si zoberte do ruky pero a papier, obehnite ostatnych rodicov na ihrisku, v materskom centre a pod. a spiste peticiu, ci ziadost mestu (mestskej casti), aby otvorili dalsie triedy pre vase deti. Ktora z vas to uz urobila? Prihlaste sa, prosim, vymenime si skusenosti (pretoze ja som to urobila).