icon

Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy

lemurko
26. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.

perdiem
26. okt 2016

@lemurko porozprávaj sa s učiteľkami v škôlke. Daj na ich radu, naozaj majú veľa skúseností, robia s deťmi rôzne úlohy, predškoláci majú pracovné zošity...

A pravdepodobne pôjde do školy s kamarátmi zo škôlky. Viem, že deti sa nemajú porovnávať, ale ak by mal byť medzi chlapcami niekde na chvoste, aby sa ti ešte nezablokoval. Ak v pohode zvláda, daj ho už teraz.

A zápis je až v apríli, to máš ešte takmer pol roka čas, ak chceš, objednaj si aj ty také pracovné zošity, je veľa rôznych a s rôznou náročnosťou a v škôlke nerobia všetky, sama uvidíš, ako je schopný zvládať úlohy, ktoré sú tam zadané. My sme ich mali doma a aspoň som aj ja videla, čo sa očakáva od dieťaťa, ktoré má nastúpiť do školy a ak malej niektorá oblasť nešla, popracovali sme na nej.

Za socíku neboli odklady, ale ak si spomeniem na niektorých spolužiakov z prvého ročníka, naozaj by sa im odklad zišiel. Dnes odklad nie je hanba, radšej ten ako trápenie dieťaťa.

lemurko
autor
26. okt 2016

@hettinka no nastastie mam este nejaky ten cas sa rozhodnut, len ma to teda velmi zaujimalo, ze teda ako su na tom tie ostatne momentalne 5 rocne decka, ktore by na rok mali ist do skoly. Mne sa to nepaci aj preto, ze stale nie su miesta v skolkach, 3 rocne dieta mi nezoberu, lebo im zostane vela deti s odkladmi... tak neviem ci len mne to pride cele cudne.Navyse nechapem este ze my sme chodili na zakladku 8 rokov a vsetko sme stihali, a teraz chodia 9 rokov a este teda maj mat odklady. Vsak rok sa pridal a vsade pocuvam ake su velke naroky na prvakov, no ale to je uz na dlhsie debata a trosku som odskocila od tej povodnej otazky.

jeennyv
26. okt 2016

Uz vymýšľajú hlúposti, ak nie su závažne dôvody dieťa narodené v letných mesiacoch nemá mat prečo odklad...mam pocit, že odklad je nová móda, ale neuvedomujú si, že vo vyšších ročníkoch ten vek je citeľný a čoraz častejšie ma prílišný vekový rozdiel negatívny vplyv
@lemurko

akab
26. okt 2016

Mám v triede deti s odkladom, deti, ktoré mali nastúpiť pomiešané s deťmi, ktoré by mohli mať ešte odklad ale nastúpili. Rozdiel naozaj veľkýýýýý.
Trieda je celkovo šikovná ale deti, ktoré mali odklad sú vyzretejšie, samostatnejšie, cieľavedomejšie, celkovo aktívnejšie ... .
Podľa tejto novej reformy sa učivo deťom presúva do nižších ročníkov, diktáty sa hodnotia prísnejšie. Vidím to i u dcéry, niektoré učivá, ktoré ja učím v tretej triede sa ona učí v druhej.
Ja osobne syna dám o rok neskôr.

lucka_ke
26. okt 2016

hej a strednú školu končia ako 20-roční, kedy už majú v hlave všetko iné len nie školu... a vysokú si predĺžia a 26 rokoch sú ešte stále len čerství absolventi a nie hotoví ľudia do života

kvieta
26. okt 2016

Keď čítam,aké sú ťažké pre deti prvé 2-3 roky v škole, uvažujem, či nemám doma malého génia, pretože mne to pripadá byť normálne, nie je to žiadna tragédia a prehnané nároky. Teda aspoň prvé tri roky. Ale samozrejme, že deťom sa nechce učiť, keď sú nacapené na mobiloch a počítačoch. Samozrejme, že sú učením znechutené a nechce sa im, nezvládajú krúžky, mimoškolské aktivity... Poznám deti, ktoré doma nehnú ani prstom, úlohu bez rodičov nenapíšu, tým by ale nepomohol ani 5 ročný odklad. Poznám ale aj také deti, čo lietajú z krúžka na jazyk, do ZUŠ, tréning, podieľajú sa na domácich prácach a úlohy si dajú max tak skontrolovať. Vo väčšine je to o rodičoch, výchove, prístupe k deťom. Možno mali mať tí rodičia odklad rodičovstva, ked sa im nechce s deťmi učiť.
A ako píše @lucka_ke , deťom sa tak umelo predlžuje detstvo, že mnohí majú prvú pracovnú skúsenosť v 26-27 rokoch. Za mojich čias sme takým hovorili veční študenti - väčšinou si na VŠ zopakovali 1-2 ročníky.
Opičia láska, nič viac☹

cicimon
26. okt 2016

@lemurko skola je urcena pre 6r deti, len niektore matky si myslia, ze pre ich deti je skoro ist do skoly v 6r a niekedy aj viac...

my zijeme vo FR a tu NIKTO neriesi odklad... v skolke sa nerobia ziadne testy, deti nastupuju do skoly ked v danom kal. roku maju 6r a nikto to neriesi... moja je aprilova cize vdaka tomu systemu je jedna z najstarsich, ale majau v triede asi 5 decembrovych, cize deti co stale nemaju 6r a ucia sa porovnatelne s tymi starsimi
deti by museli byt doslova blbe aby ich nepustili do skoly v 6r

ja mam dojem, ze to je len slovensky vymysel ten odklad.... moja druha je augustova a o ziadnom odklade neuvazujeme... tu sa v skolke naucia uz take veci do skoly ze rok naviac by uz nemali vo v skolke robit

abbey1
26. okt 2016

@kvieta
@cicimon Mrzí ma, že máte taký skreslený pohľad, prečo sa často rodičia rozhodnú pre odklad školskej dochádzky. Spoza počítača sa ľahko posudzujú tí druhí a ich deti. ☹

cicimon
26. okt 2016

@abbey1 nehovorim tu o nikom konkretnom.... aj ked poznam viac mamiciek co takto uvazuju a to ich deti mali ledva 4r co do zaciatku skoly je este daleko

cicimon
26. okt 2016

@abbey1 a ak ma byt jediny dovod pre odklad mesiac narodenia jul/aug a nic ine tak to nie je dovod

abbey1
26. okt 2016

@cicimon Ja také matky nepoznám a to s mnohými prichádzam do kontaktu. Je to problematika, kde generalizovať netreba a hlavne by som neporovnávala školský systém vo Francúzku a na SVK.

cicimon
26. okt 2016

@abbey1 jo, ale take matky s tymi letnymi detmi su na prave na sk...
a sk system neporovnavam, myslim ze sk tazsi urcite nie je

abbey1
26. okt 2016

@cicimon Jediným dôvodom to nemá byť. A ako som už písala, konkrétne v našom meste taký trend nie je. Psychologičky nedávajú odklad paušálne podľa dátumu narodenia, ani učiteľky tak nevyraďujú deti. A je naozaj aj tak na rodičovi, či ich rady poslúchne. Len v prípade, že chce odklad, musí mať papier od papier do psychologičky a ten sa tiež väčšinou nezíska len tak. Sú deti, ktorým odklad naozaj pomôže, môžu byť inteligentné,ale socialne menej zručné, ťažšie sa adaptujúce a tam ten rok urobí veľa. Bohužiaľ, náš systém je nastavený ako je a ak je v triede 25 detí, tak pre niektoré môže byť naozaj neúnosný a prinášať napätie v deťoch i pedagogičke.

abbey1
26. okt 2016

@cicimon S tým, že u nás nie je systém postavený horšie a teda ťažšie pre deti si dovolím nesúhlasiť. Odpracovala som si v ňom svoje a stále s ním prichádzam do kontaktu. Nie je to len o množstve učiva,ale o spôsobe výuky, známkovania atď. A v tom je obrovský rozdiel.

abbey1
26. okt 2016

Už len dodám, že osobne som presvedčená, že minimum rodičov dáva deťom odklad z dôvodu lenivosti učiť sa s deťmi. 😉

kvieta
26. okt 2016

@abbey1 V prvom príspevku som písala, že ak je na to naozaj dôvod, tak je odklad riešenie. Ale iba tak, lebo ja ako matka si myslím, že je ešte skoro, je voči dieťaťu sebecké zo strany rodiča. Poznám deti, ktoré odklad potrebovali a aj ho mali a poznám aj také, ktoré kvôli odkladu zastagnovali. A náš školský systém určite nie je tak náročný, aby sa odklad posúval zo septemrových na júl-augustové deti. A vyjadrenia učiteliek, že sa im lepšie pracuje s deťmi, ktoré prídu s odkladom... no bodaj nie. Asi by najradšej učili deti aj s dvojročným odkladom. Vlastne, tie by už v prvom, druhom ročníku vtedy ani veľa učiť netrebalo.

cicimon
26. okt 2016

@abbey1 v tomto pripade su ucitelky a psychologicky az dalsie v poradi... ako prve su povacsinou matky co pridu s tym napadom, prave kvoli tomu datumu narodenia.... a to poznam nemalo takych co ich deti este len ked mali 4r prave kvoli tomu datumu narodenia si povedali ze im daju odklad...

abbey1
26. okt 2016

@kvieta Čítala som i tvoj prvý príspevok. Napriek tomu mi tvoj názor vyznel tak, ako som na neho reagovala. Ja som tiež išla do školy "predčasne", ale sú proste deti, ktoré z mnohých dôvodov potrebujú čas navyše. Nikomu to neublíži, tým deťom môže pomôcť, tak prečo nie. Ako som už písala, naša najmenšia je tiež inteligentná, v testoch obstála nadmieru dobre. Ale to ešte nič neznamená. Psychologička s ňou nie je každý deň, nerieši s ňou denné situácie. Ako rodič som zvažovala len jej blaho, aby následne bolo možné predísť možným problémom.
sama v škôlke prichádzam do styku s deťmi a sú medzi nimi obrovské rozdiely, je to o emočnej zrelosti, socialnej zrelosti a až potom by som hovorila o inteligencii. Ja naopak poznám i deti, ktoré rodičia do školy dali i napriek odporúčaniam učiteliek z Mš a deti sa zbytočne trápia v systéme, ktorý je nastavený na určitý štandard a určitým spôsobom vyčnievajúce deti zostávajú tak nejak na okraji.

abbey1
26. okt 2016

@cicimon Ale ako vravím, ten odklad musia tak či onak doložiť doporučením z CCCP. Rodič si ho nemôže napísať sám, musí ho mať doložený od odborníka.

lucka_ke
27. okt 2016

"predĺžia im detstvo" a potom keď sú dospelé tak nadávajú, že ich musia živiť takmer do 30ky, poznám osobne viac takých prípadov... a deťom sa ani pracovať nechce tak im vybavme čo najdlhšie štúdium čiže "odklad od práce" 🙂

sardinka336
27. okt 2016

@lucka_ke tak ale to je vec rodičov a ich pristupu k deťom, že ich zivia do 30tky.....nie vecou odkladu školy.

jarmila1977
27. okt 2016

Ahoj.moja dcerka je narodena 11.jula a isla do skoly nacas.tiez sme rozmyslali,ci ju dat alebo nie,ale kedze psychologicka v skolke v tom nevidela problem,tak sla v septembri do skoly.dnes je uz siestacka a cely cas mala same jednotky na vysvedceni.takze pre nu to nebolo skoro...a este podotykam....ma o 3roky starsieho brata,cize kvazi ucila sa uz skor....vzdy ked sa rodicia ucia so starsim;ten mladsi co to pochyti,ci chce alebo nie 🙂

mata24
27. okt 2016

@lemurko syn je narodený 16.7. a šiel tiež normálne do školy. v našej škôlke nerobia žiadne takéto testovania, ide na zápis a tam sa ukáže či vie čo má vedieť a ako sa správa. napriek tomu že mi v škôlke hovorili že je ustráchaný, uplakaný tak zápis zvládol v pohode. prvý ročník tiež úplne bez problémov. teraz je druhák a fakt nebanujem že som mu nedala odklad.

tenerifka
27. okt 2016

@lemurko dcera je narodena 22.8.
Neviem si predstavit nejaky odklad a pod., naco? Dcera je od prvej triedy najlepsou studentkou

mawka
27. okt 2016

nasa je 3.9. a sla do skoly a ide jej to perfektne. tiez v skolke boli testy zrelosti, vsetky deti neodporucili do skoly, resp. odporucili odklad. lenze.... dieta, ktore ma cerstvo 5 rokov urobi tie testy uplne inak ako ked ma 5 a pol. my sme nasu malu dali pretestovat este 2x a boli tam nenormalne skoky a na zaklade toho sme sa rozhodli, ze do skoly pojde, co potom aj psychologicka odporucala. este si pamatam, ze v septembri, ked nastupila do skoly, ciary boli cista katastrofa a v oktobri uz pisala krasne a to je lavacka. ja som stale presvedcena, ze aj 5 rocne dieta sa pod spravnym vedenim moze naucit pisat, pocitat, citat. jedine, co je problem, ze deti nie su zrele lebo su hrave, nevydrzia bez rodicov, ale to nech mi nikto nehovori, ze to neni tak nejak o pristupe rodicov a skolky. poruchy ucenia sa objavia tak ci tak a je jedno, ci dieta ide s odkladom alebo bez. akurat by sa na to doslo skor, keby nemalo odklad. mna strasili, ze mala ide skoro, ze urcite sa ukazu poruchy ucenia, bla bla, ziadna sa neobjavila. nema ani dyslexiu ani dyskalkuliu ani dysortografiu ani nic. uplne v pohode si fici s detmi, je tam sice najmladsia, aj ucitelka obcas do toho zavrta, ze isla skoro do skoly, ale mne je to fuk. ja som rada. mala chcela ist, x krat bola testovana, psychologicka odporucala a urobili sme super rozhodnutie, ze sla do skoly. ja si ju neviem predstavit este o rok v skolke dlhsie. kazdy rodic si svoje dieta pozna najlepsie. a deti idu do prvej triedy s tym, ze tam sa naucia riadne pisat, citat, pocitat. uz je poto na rodicoch, ci maju trpezlivost sa dietatu venovat aj doma. co my sa teda venujeme az nadstandardne, ale stoji to za to. nenechavam nic len na ucitelku. doma treba opakovat, ucit sa. a ze ma niekedy blby den a dovrze nejaky priklad alebo nieco krivo napise, tak to neriesim, je blbost chciet mat z dietata genia a aby podavalo 100% vykon denno denne. ja osobne neuznavam odklady.
prikladam fotku cerstvo 6 rocnej lavacky, ktorej chceli dat odklad, lebo v 5. rokoch na testovani mala slabu grafomotoriku. dodnes sa na tom bavim 😉 tu je vidiet, ako deti vedia nadherne poskocit behom par mesiacov.

mawka
27. okt 2016

@abbey1 ale emocna zrelost, socialna, zavisi aj od rodicov, nie? vies, ked matky, rodicia prilis lipnu na dietati a este aj v prdeskolskej sa s nim bavia tutu nunu ako s malinkym babatkom a vseto za to dieta riesia a nenechavaju ho prirodzene dozrievat a ucit sa na roznych situaciach, pokial je to dieta separovane v zmysle s tym sa nehraj lebo alebo pozor, nechytaj lebo on ma bacily, nedajboze sa deti medzi sebou postuchaju a rodicia nabehnu a riesia ako je mozne, ze tamten ublizuje ich dietatu - pritom ide o beznu sarvatku a nic dramaticke, take dieta ma potom problemy, to ano. a ani sa necudujem.

mawka
27. okt 2016

@lemurko prene tak. do skoly idu odkladane casto 7+ rocne, 9 rokov na zakladke, 4 roky stredna, idu zo strednej uz dospeli, ale nepouzitelni. teraz co koncia casto dokladane deti devinu, my sme uz boli hadam druhaci na strednych skolach. sa maturovalo v 18. rokoch. oni maturuju aj 20 rocni. z vysokej vyjdu ako 25-26 rocni a malokedy maju nejake zrucnosti a schopnosti stat na vlastnych nohach. vidim na synovcovi. kks sak ten skolu za sebou, pracu ma a celkom fajn a stale u rodicov, na VS ist nechce, ale ani mama hotel opustit a mohol by si to v pohode dovolit v nejakom obecnom byte, garzonka, jednoizbak. ale nie. a svagrina, ta sa k nemu stavia ako keby mal furt 10 rokov. tutu nunu. predpokladam, ze mlady bude mat 30 a bude stale u nich trcat. nezdrave.

abbey1
27. okt 2016

@mawka Môže a nemusí závisieť na rodičoch. Za niečo môže výchova, za niečo môže prirodzená povaha dieťaťa, za niečo životné okolnosti. Ľudia sme rôzni. Mňa len zarazilo v tejto diskusii, že automaticky sú rodičia, ktorí dali dieťatu odklad, leniví, oni nepripravili dieťa, im sa nechce a podobne.
Ale ako vravím, našťastie, takéto posudzovania druhých stretám len tu na Mk a celkovo socialnych sietiach, a nie v reálnom živote. Celkovo je to nejaký fenomén tu, že žienky vždy vedia, prečo a čo robí ten druhý zle, len preto, že to robí onak, ako oni.

marfikchov
27. okt 2016

ja som narodená v júli, do školy som išla "načas", sestra je narodená 30. august a tiež išla do školy "načas" a prostredná z nás je narodená až 26. september a do školy šla v predstihu na odporúčanie psychologičky... bolo to roky dozadu, ale mne sa táto prax odkladania šk. dochádzky nepáči... nepoviem, keď je dieťa nevyzrelé, hravé, keď to odporučí psycholog, tak nepoviem nič... ale ak dieťa už v škôlke pozná abecedu, číta, počíta a aj tak mu dajme odklad "nech si predlži detstvo", tak toto sa mne ani trochu nepáči.

jalito
27. okt 2016

Tak v mojom prípade bola nutnosť syna neposlať hneď do 1. ročníka.
Moj syn je slimák, pomalý, občas nesústredený, psychologička mi doporučila odklad.
Využila som možnosť tzv."nultého ročníka" - trieda na prechod medzi školkou a školou - naozaj doporučujem, deti chodia klasicky ako do školy,a učia sa ako budú v škole fungovať. Mojmu synovi to prospelo prenáramne. Naučil sa fungovať v škole a naučil sa i vydržať v lavici. Vzhľadom k tomu, že väčšinu vecí už pozná z nultého ročníka, prechod do prvého ročníka pre nás dramatický vobec nebol, naopak, nemáme ani najmenšie problémy - domáce úlohy vie, čo znamenájú a sám si ich robí.